Τετάρτη 25 Απριλίου 2012

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ ! ΜΕ ΤΟ ΡΟΛΟΪ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ !

25 Απριλίου

Γιορτάζουν:Μάρκος, Νίκη.

Γεγονότα

1507: Ο γερμανός χαρτογράφος Μάρτιν Βαλντσιμίλερ χρησιμοποιεί για πρώτη φορά τον όρο Αμερική.
1684: Παρουσιάζεται η πρώτη δαχτυλήθρα.
1707: Ο αυστριακός στρατός γνωρίζει την ήττα από το στρατό των Βουρβόνων στην Αλμάνσα της Ισπανίας, στον πόλεμο για την ισπανική διαδοχή.
1719: Ο Ροβινσώνας Κρούσος παίρνει «σάρκα και οστά» μέσα από την πένα του Ντάνιελ Ντεφό.
1779: Η όπερα του Γιόζεφ Χάυδν Αληθινή Αφοσίωση (La Vera Constanza) παρουσιάζεται για πρώτη φορά, στο παλάτι των Εστερχάζι.
1791: Η σύνθεση του Γιόζεφ Χάυδν Ελέησόν με, Πανάγαθε για τρεις φωνές και ορχήστρα κάνει πρεμιέρα στο Λονδίνο.
1792: Ο ληστής Νίκολας Πελετιέ είναι ο πρώτος άνθρωπος που εκτελείται στη Γαλλία με γκιλοτίνα.
1799: Η σύνθεση του Γιαν Λάντισλαβ Ντούσεκ «Κουιντέτο για πιάνο», έργο 41 C. 172, κάνει πρεμιέρα στο Λονδίνο.
1846: Αρχίζει ο μεξικανοαμερικανικός πόλεμος, με αφορμή συνοριακές διαφορές στο Τέξας.
1850: Ο Πάουλ Γιούλιους φον Ρόιτερ, ιδρυτής του πρακτορείου ειδήσεων Reuters, χρησιμοποιεί 40 περιστέρια για να μεταφέρει στους πελάτες του το κλείσιμο των τιμών του χρηματιστηρίου.
1859: Αρχίζουν οι εργασίες για τη διάνοιξη της διώρυγας του Σουέζ.
1863: Ο Πιοτρ Ίλιτς Τσαϊκόφσκι παραιτείται από το Υπουργείο Δικαιοσύνης της Ρωσίας για να ασχοληθεί αποκλειστικά με τη μουσική.
1865: Η όπερα του Λεό Ντελίμπ «Le Boeuf Apis» κάνει πρεμιέρα στο Παρίσι.
1875: Διαλύεται η κυβέρνηση του Δημητρίου Βούλγαρη. Τη διακυβέρνηση της χώρας θα αναλάβει στις 27 Απριλίου ο Χαρίλαος Τρικούπης.
1886: Ο γερμανός ψυχίατρος Ζίγκμουντ Φρόιντ ανοίγει ιατρείο στη Βιέννη.
1898: Οι ΗΠΑ κηρύσσουν τον πόλεμο στην Ισπανία. Το Κογκρέσο των ΗΠΑ ανακοινώνει πως η χώρα έχει ήδη μπει σε κατάσταση πολέμου από τις 21 Απριλίου. Η κατάληξη του ισπανοαμερικανικού πολέμου θα είναι να αποκτήσουν οι ΗΠΑ τον έλεγχο πάνω στις πρώην ισπανικές αποικίες στην Καραϊβική και στον Ειρηνικό Ωκεανό.
1901: Η πολιτεία της Νέας Υόρκης είναι η πρώτη στις ΗΠΑ που καθιερώνει τις πινακίδες στα αυτοκίνητα.
1901: Οι Καταλανοί ζητούν διαχωρισμό της Εκκλησίας από την Πολιτεία στην Ισπανία.
1904: Το «Θλιμμένο Βαλς» (Valse Triste) του Ζαν Σιμπέλιους κάνει πρεμιέρα στο Ελσίνκι.
1904: Η σύνθεση του Έντουαρντ Έλγκαρ «Πέντε πολυφωνικά τραγούδια από την Ελληνική Ανθολογία», έργο 45, (Five Partsongs from the Greek Anthology) κάνει πρεμιέρα στο Λονδίνο.
1909: Ιδρύεται στον Πειραιά η Ανώνυμη Εταιρεία Χημικών Προϊόντων και Λιπασμάτων.
1916: Η Μεγάλη Βρετανία επιβάλλει στρατιωτικό νόμο στην Ιρλανδία, με αφορμή τη λεγόμενη «Επανάσταση του Πάσχα»
1919: Ο Βάλτερ Γκρόπιους ιδρύει τη σχολή αρχιτεκτονικής Μπάουχαους στη Βαϊμάρη της Γερμανίας.
1919: Το Στρατηγείο Θεσσαλονίκης διατάσσει την I Μεραρχία να μεταφερθεί στη Μικρά Ασία προς κατάληψη της Σμύρνης και της περιοχής της.
1920: Το Ανώτατο Συμβούλιο των Συμμάχων προσφέρει την κηδεμονία των Αρμενίων στις ΗΠΑ και των Παλαιστινίων στη Βρετανία.
1923: Αναβάλλεται λόγω διαφωνίας η συζήτηση για τα σύνορα της Θράκης στη Διάσκεψη της Λωζάνης.
1925: Ο Αλφιέντι Μαζεράτι κάνει το ντεμπούτο του σε αγώνες, κερδίζοντας την πρώτη θέση στην κλάση του με το πρώτο του αυτοκίνητο, το Tipo 26, στο Targia Florio.
1926: Ο Ρεζά Χαν στέφεται σάχης του Ιράν με το όνομα Ρεζά Σαχ Παχλαβί.
1926: Η όπερα του Τζιάκομο Πουτσίνι «Τουραντότ» κάνει πρεμιέρα στη Σκάλα του Μιλάνου.
1929: Το γερμανικό κράτος παίρνει δάνειο από τις μεγάλες τράπεζες, επειδή δεν έχει χρήματα να πληρώσει μισθούς δημόσιων υπαλλήλων και να χρηματοδοτήσει επιδόματα ανεργίας.
1931: Η σύνθεση του Σεργκέι Προκόφιεφ «Κουαρτέτο Εγχόρδων αρ. 1» κάνει πρεμιέρα στην Ουάσιγκτον.
1933: Ο Αράμ Χατσατουριάν παρουσιάζει τη μουσική που έγραψε για τον «Μάκβεθ» του Σέξπιρ σε συναυλία στο Γερεβάν της Σ.Σ.Δ. της Αρμενίας.
1933: Ο Χίτλερ αποφασίζει την αποσυμφόρηση των σχολείων και των πανεπιστημίων από τους υπεράριθμους μαθητές και σπουδαστές. Οι πρώτοι που την πληρώνουν είναι οι Εβραίοι.
1940: Διαψεύδονται οι φήμες για κυβερνητική μεταβολή στην Ελλάδα, εξαιτίας ασθένειας του Ιωάννη Μεταξά.
1941: Οι Γερμανοί καταλαμβάνουν τη Χαλκίδα και εισβάλλουν στην Αττική. Γερμανοί αλεξιπτωτιστές καταλαμβάνουν τον Ισθμό της Κορίνθου.
1942: Στην κατειλημμένη από τους Ιάπωνες κινέζικη πόλη Μπενχί, σημειώνεται ένα από τα χειρότερα δυστυχήματα σε ανθρακωρυχείο. Οι νεκροί ξεπερνούν τους 1.500.
1944: Αντάρτες ανατινάζουν γερμανική στρατιωτική αμαξοστοιχία, με αποτέλεσμα αρκετοί στρατιώτες να βρουν το θάνατο. Σε αντίποινα εκτελούνται 99 Έλληνες.
1945: Τα αμερικανικά στρατεύματα ενώνονται με τα ρωσικά στον ποταμό Έλβα, χωρίζοντας τη Γερμανία στα δύο.
1945: Αντιπρόσωποι από 50 χώρες συγκεντρώνονται στο Σαν Φρανσίσκο για να συζητήσουν τη δημιουργία του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.
1952: Συνέρχεται στη Λευκωσία η Εθνική Συνέλευση του κυπριακού λαού.
1952: Το Αμερικάνικο Συμβούλιο Μπόουλινγκ επιτρέπει για πρώτη φορά τη χρήση αυτόματου μηχανισμού τοποθέτησης των κορινών, εφευρέτης του οποίου είναι ο Φρεντ Σμιντ.
1953: Οι επιστήμονες Φράνσις Κρικ και Τζέιμς Γουότσον δημοσιεύουν την πρωτοποριακή εργασία τους για τη χημική δομή του DNA. Για την ανακάλυψή τους αυτή, που χαρακτηρίστηκε ως η μεγαλύτερη του 20ου αιώνα, θα τιμηθούν με το βραβείο Νόμπελ το 1962.
1959: Ο πρώτος άνθρωπος που -όπως θα αποκαλυφθεί αργότερα- πάσχει από AIDS, εισέρχεται στο Βασιλικό Νοσοκομείο του Μάντσεστερ. Είναι ναυτικός στο επάγγελμα και θα πεθάνει 4,5 μήνες αργότερα.
1960: Ο Έλβις Πρίσλεϊ ανεβαίνει στο Νο1 του αμερικανικού πίνακα επιτυχιών με το τραγούδι Stuck On You.
1961: Ο αμερικανός ερευνητής Ρόμπερτ Νόις κατασκευάζει το πρώτο τσιπ.
1961: Η Γαλλία πραγματοποιεί στη Σαχάρα την τέταρτη έκρηξη πυρηνικής βόμβας.
1963: Η σύνθεση του Ιάννη Ξενάκη «Στρατηγία» κάνει πρεμιέρα στη Βενετία.
1963: Το «Κοντσέρτο για Όργανο» του Πάουλ Χίντεμιτ κάνει πρεμιέρα στη Νέα Υόρκη.
1967: Ο κυβερνήτης του Κολοράντο, Τζον Λοβ, υπογράφει τον πρώτο νόμο που νομιμοποιεί την έκτρωση.
1967: Οι Beatles ηχογραφούν το τραγούδι Magical Mystery Tour στα Άμπεϊ Στούντιο του Λονδίνου.
1974: Δραπετεύει από τις φυλακές Κορυδαλλού ο Θόδωρος Βενάρδος, ο ληστής με τις γλαδιόλες.
1974: Η Επανάσταση των Γαρυφάλλων στην Πορτογαλία. Οι στρατιωτικοί εγκαθιδρύουν και πάλι τη Δημοκρατία, έπειτα από μισό αιώνα δικτατορίας.
1974: Πεθαίνει από υπερβολική δόση ναρκωτικών η 28χρονη Πάμελ Κούρσον, φίλη του Τζιμ Μόρισον, που τον βρήκε νεκρό στο διαμέρισμά τους στο Παρίσι στις 3 Ιουλίου 1971.
1975: Καθώς οι στρατιωτικές δυνάμεις του Βορείου Βιετνάμ πλησιάζουν την πρωτεύουσα του Νοτίου Βιετνάμ, Σαϊγκόν, η αυστραλιανή πρεσβεία κλείνει, σχεδόν 10 χρόνια αφότου το πρώτο αυστραλιανό στράτευμα έφτασε στο Ν. Βιετνάμ.
1977: Ο Έλβις Πρίσλεϊ κάνει τις τελευταίες του ηχογραφήσεις, κατά τη διάρκεια συναυλίας στο Σάγκινο του Μίτσιγκαν. Τα τρία τραγούδια που θα ηχογραφηθούν, θα συμπεριληφθούν στο μεταθανάτιο άλμπουμ του Πρίσλεϊ Moody Blue.
1980: Αποστολή με κομάντος στο Ιράν για τη διάσωση των ομήρων της αμερικανικής πρεσβείας, καθώς μηχανικά προβλήματα αναγκάζουν τα σωστικά ελικόπτερα να προσγειωθούν. Οκτώ αμερικανοί στρατιώτες σκοτώνονται σε εναέρια σύγκρουση, κατά τη διάρκεια της αποτυχημένης αποστολής.
1980: Ο τραγουδιστής και κιθαρίστας των Stranglers, Χιου Κόρνγουελ, αποφυλακίζεται μετά την έκτιση ποινής έξι εβδομάδων για κατοχή ναρκωτικών.
1982: Το Ισραήλ επιστρέφει το Σινά στην Αίγυπτο, 15 χρόνια μετά την κατάληψη της χερσονήσου, στο πλαίσιο των συμφωνιών του Καπ Ντέιβιντ.
1982: Ο Πολ Μακάρτνεϊ και ο Στίβι Γουόντερ ανεβαίνουν στο Νο1 του αγγλικού πίνακα επιτυχιών με το τραγούδι Ebony And Ivory.
1982: Αρχίζει η βρετανική αντεπίθεση στον Πόλεμος των Φόκλαντς, με την ανακατάληψη της Νότιας Γεωργίας από 75 κομάντος.
1986: Ο Πολ Σάιμον κυκλοφορεί το άλμπουμ του «Graceland».
1987: Οι U2 ανεβαίνουν στο No1 του αμερικανικού πίνακα επιτυχιών με το άλμπουμ The Joshua Tree.
1988: Ο ουκρανικής καταγωγής αμερικανός πολίτης Τζον Ντέμιανιουκ καταδικάζεται σε θάνατο για τα εγκλήματα πολέμου που διέπραξε στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Ήταν φρουρός στο στρατόπεδο συγκεντρώσεων της Τρεμπλίνκα και οι επιζώντες τον αποκαλούσαν «Ιβάν ο Τρομερός».
1988: Τα εκδοτικά δικαιώματα του βιβλίου «Όσα παίρνει ο άνεμος» της Μάργκαρετ Μίτσελ πωλούνται στην εταιρία Warner Books, ώστε να υπάρξει συνέχεια στην ιστορία της Σκάρλετ Ο' Χάρα. Η συνέχεια γράφεται από την Αλεξάνδρα Ρίπλεϊ και εκδίδεται το 1991.
1988: Ο μάνατζερ των Bon Jovi, Ντοκ ΜακΓκι, καταδικάζεται σε φυλάκιση πέντε ετών και χρηματική ποινή 15.000 δολαρίων για εισαγωγή 20 τόνων μαριχουάνας από την Κολομβία.
1989: Ο πρώην υπουργός Αντώνης Τρίτσης ανακοινώνει την ίδρυση νέου κόμματος.
1990: Η Βιολέτα Μπάριος ντε Τσαμόρο εκλέγεται Πρόεδρος στη Νικαράγουα, δίνοντας τέλος στην 11ετή εξουσία των Σαντινίστας.
1990: Η ηλεκτρική κιθάρα τύπου Φέντερ Στρατοκάστερ με την οποία ο Τζίμι Χέντριξ έπαιξε στο Γούνστοκ πωλείται έναντι 295.000 δολαρίων, σε δημοπρασία στη Νέα Υόρκη.
1990: Ο μπασκετμπολίστας του Άρη Mάικλ Τζόουνς κατηγορείται σε βαθμό κακουργήματος για κατοχή και χρήση ναρκωτικών και φεύγει από την Ελλάδα.
1990: Το διαστημικό τηλεσκόπιο Χαμπλ τίθεται σε τροχιά γύρω από τη Γη.
1991: Η Ευρωπαία Επίτροπος για τις Κοινωνικές Υποθέσεις, Βάσω Παπανδρέου, επισημαίνει ότι το 1/7 των κατοίκων των χωρών - μελών της ΕΟΚ ζει κάτω από το επίσημα αποδεκτό όριο φτώχειας.
1992: Ο αρχηγός των Μουτζαχεντίν στο Αφγανιστάν, Γκουλμπουντίν Χεκματιάρ, δηλώνει ότι οι αντάρτες ελέγχουν την πρωτεύουσα Καμπούλ και ότι ο πόλεμος τελείωσε.
1993: 300.000 ομοφυλοφιλικοί συμμετέχουν σε μια μεγάλη διαδήλωση στην Ουάσιγκτον για να καταγγείλουν τις εναντίον τους διακρίσεις.
1993: Οι Υπουργοί Εξωτερικών της ΕΟΚ εκφράζουν την υποστήριξή τους στον Μπόρις Γέλτσιν, την ίδια μέρα που διεξάγεται σχετικό δημοψήφισμα στη Ρωσία. Ο Γέλτσιν εκλέγεται Πρόεδρος της Ρωσίας και κερδίζει την ψήφο εμπιστοσύνης του ρωσικού λαού στο δημοψήφισμα, ωστόσο δεν καταφέρνει να οδηγήσει τη χώρα σε νέες βουλευτικές εκλογές.
1994: Οι Eagles αρχίζουν τις ηχογραφήσεις του λάιβ άλμπουμ Hell Freezes Over. Η ονομασία προέκυψε από την απάντηση του Γκλεν Φρέι στην ερώτηση When will the Eagles get back together?
1996: Αεροσκάφος τύπου T-43 συντρίβεται σε βουνό κοντά στο Ντουμπρόβνικ της Κροατίας. 35 άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους, ανάμεσά τους και ο υπουργός Εμπορίου των ΗΠΑ, Ρον Μπράουν.
1996: Ένα κολάν, που φορούσε ο τραγουδιστής των Queen Φρέντι Μέρκιουρι, πωλείται σε δημοπρασία στο Λονδίνο.
1997: Ο πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Σημίτης αναγορεύεται επίτιμος διδάκτορας από το πανεπιστήμιο στο Μάρμπουργκ, κατά την επίσκεψή του στη Γερμανία.
1999: Η Σονάτα για φαγκότο του Αντρέ Πρεβέν κάνει πρεμιέρα στη Νέα Υόρκη.
2003: Ο Πολ Μακάρτνεϊ αναδεικνύεται πλουσιότερος μουσικός του κόσμου, με περιουσία που αγγίζει τα 850 εκατομμύρια ευρώ, σύμφωνα με την ετήσια λίστα των Sunday Times.
2006: Κυκλοφορεί το άλμπουμ του Μπρους Σπρίνγκστιν «We Shall Overcome: The Seeger Sessions».
2007: Κηδεύεται ο πρώτος Πρόεδρος της Ρωσίας, Μπόρις Γέλτσιν, με επίσημη τελετή, για πρώτη φορά με ορθόδοξο τυπικό εδώ και 113 χρόνια.
2007: Απονέμονται τα βραβεία του λογοτεχνικού περιοδικού «Διαβάζω». Βραβείο Μυθιστορήματος στον Αντώνη Σουρούνη για το βιβλίο «Το Μονοπάτι της Θάλασσας» και Βραβείο Ποίησης στη Θεώνη Κοτίνη για το βιβλίο «Ανίδεοι Πάλι».
2007: Ευρωπαίοι αστρονόμοι ανακαλύπτουν για πρώτη φορά έναν πλανήτης εκτός του Ηλιακού Συστήματος, που μπορεί να φιλοξενεί ζωή, καθώς προσφέρει σχεδόν γήινες θερμοκρασίες και πιθανώς νερό σε υγρή μορφή. Ο πλανήτης, με μάζα πέντε φορές μεγαλύτερη της Γης, εντοπίστηκε να περιφέρεται γύρω από ένα κόκκινο αστέρι στην κατεύθυνση του αστερισμού του Ζυγού.
2007: Ερευνητική ομάδα από το Πανεπιστήμιο του Τόκιο καταρρίπτει το ρεκόρ ταχύτητας στο Διαδίκτυο με 9,08 Gbps (1162 Megabye/sec).
2008: Περίοδο θρησκευτικής κατάνυξης, που συμβάλλει στη διατήρηση της ελληνικής ταυτότητας και παράδοσης και στη μετάδοσή της στις νεώτερες γενιές, αποτελεί για την πλειονότητα των Ελλήνων το Πάσχα. Το συμπέρασμα αυτό προκύπτει από την παγκόσμια έρευνα που διενήργησε η Κάπα Research για λογαριασμό της εφημερίδας Το Βήμα.
2009: Πρόωρες βουλευτικές εκλογές διεξάγονται στην Ισλανδία, με νικητή τον συνασπισμό των κεντροαριστερών κομμάτων. Είναι η πρώτη φορά που η Αριστερά κερδίζει πλειοψηφία στην Ισλανδία.
2010: Προσγειώνεται στο αεροδρόμιο Γκάτγουϊκ του Λονδίνου το πρώτο αεροσκάφος που πραγματοποιεί εμπορική πτήση ανάμεσα στη βρετανική πρωτεύουσα και τη Βαγδάτη, αφότου επιβλήθηκε το διεθνές εμπάργκο του ΟΗΕ στο Ιράκ το 1990.
2010: Ο Βλάσης Μάρας κατακτά το χρυσό μετάλλιο στο μονόζυγο με 15.400 βαθμούς, στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα του Μπέρμιγχαμ, και γίνεται ο πρώτος αθλητής στην ιστορία με πέντε χρυσά μετάλλια στο ίδιο όργανο σε ευρωπαϊκά πρωταθλήματα. Στην ίδια διοργάνωση, ασημένια μετάλλια κερδίζουν ο Βασίλης Τσολακίδης στο δίζυγο και ο Λευτέρης Κοσμίδης στις ασκήσεις εδάφους.

Γεννήσεις

1599: Όλιβερ Κρόμγουελ, άγγλος πολιτικός και επαναστάτης. (Θαν. 3/9/1658)
1769: Μαρκ Μπρινέλ, γάλλος μηχανικός, πρωτοπόρος στην διάνοιξη υποθαλασσίων σηράγγων (Τούνελ του Τάμεση) (Θαν. 12/12/1849)
1840: Πιοτρ Ίλιτς Τσαϊκόφσκι, ρώσος συνθέτης. (Ο Καρυοθραύστη, Η Λίμνης των Κύκνων) (Θαν. 25/10/1893)
1874: Γκουλιέλμο Μαρκόνι, ιταλός μηχανικός, εφευρέτης της ασύρματης μετάδοσης ραδιοκυμάτων. Βραβεύτηκε με Νόμπελ Φυσικής το 1909. (Θαν. 20/7/1937)
1895: Στάνλεϊ Ράους, άγγλος αθλητικός παράγοντας, που διατέλεσε πρόεδρος της FIFA από το 1961 έως το 1974. (Θαν. 18/7/1986)
1917: Έλα Φιτζέραλντ, αμερικανίδα τραγουδίστρια της τζαζ. (Θαν. 15/6/1996)
1923: Άλμπερτ Κινγκ, αμερικανός μπλουζ κιθαρίστας. (Θαν. 21/12/1992)
1930: Πολ Μαζέρσκι, αμερικανός σκηνοθέτης του κινηματογράφου.
1933: Τζέρι Λίμπερ, αμερικανός στιχουργός, που μαζί με τον συνθέτη Μάικ Στόλερ, έγραψαν μεγάλες επιτυχίες της ροκ και της ποπ μουσικής. (Θαν. 22/8/2011)
1940: Αλ Πατσίνο, αμερικανός ηθοποιός.
1940: Γεράσιμος Κακλαμάνης, έλληνας διανοητής. (Ετεροχρονισμένη ανακοίνωση του θανάτου του που επισυνέβη κάποια μέρα του Αυγούστου του 2003.) (Θαν. 15/10/2003)
1941: Μπερτράν Ταβερνιέ, γάλλος σκηνοθέτης.
1945: Μπιορν Ουλβέους, σουηδός τραγουδοποιός, μέλος του συγκροτήματος ΑΒΒΑ.
1945: Στου Κουκ, αμερικανός μπασίστας των Creedence Clearwater Revival.
1946: Βλαντιμίρ Ζιρινόφσκι, ρώσος ακροδεξιός πολιτικός.
1947: Γιόχαν Κρόιφ, ολλανδός ποδοσφαιριστής.
1948: Όσκαρ Αλβαρέζ, αργεντινός ποδοσφαιριστής, με θητεία σε Γιάννινα, Παναθηναϊκό και Ατρόμητο τη δεκαετία του 1970.
1958: Ντέρεκ Ντικ, γνωστός με το ψευδώνυμο Fish, άγγλος τραγουδιστής των Marillion.
1965: Έρικ Έιβερι, αμερικανός μπασίστας των Jane's Addiction.
1969: Ρενέ Ζιλγουίγκερ (Ζελβέγκερ), αμερικανίδα ηθοποιός.
1977: Κωνσταντίνος Χριστοφόρου, κύπριος τραγουδιστής, με συμμετοχές στη Eurovision.
1981: Φελίπε Μάσα, βραζιλιάνος πιλότος της F1.

Θάνατοι

1595: Τορκουάτο Τάσο, ιταλός αναγεννησιακός ποιητής. (Γεν. 11/3/1544)
1744: Άντερς Κέλσιους, σουηδός αστρονόμος, εφευρέτης της ομώνυμης κλίμακας μέτρησης της θερμοκρασίας. (Γεν. 27/11/1701)
1919: Ογκάστους Τζούλιαρντ, αμερικανός επιχειρηματίας και φιλόμουσος, που ίδρυσε το ομώνυμο ονομαστό ωδείο στη Νέα Υόρκη. (Γεν. 19/4/1836)
1940: Βίλχελμ Ντέρπφελντ, γερμανός αρχαιολόγος, που συμμετείχε στις ανασκαφές της Ολυμπίας των Μυκηνών και της Τροίας. (Γεν. 26/12/1853)
1974: Πάμελα Κούρσον, αμερικανίδα φίλη του Τζιμ Μόρισον και εκτελέστρια της διαθήκης του. (Γεν. 22/12/1946)
1976: Κάρολ Ριντ, άγγλος σκηνοθέτης. («Ο Τρίτος Άνθρωπος»). (Γεν. 30/12/1906)
1989: Τζορτζ Κουλούρης, ελληνικής καταγωγής βρετανός ηθοποιός, με καριέρα στο Χόλιγουντ. (Γεν. 1/10/1903)
1990: Ντέξτερ Γκόρντον, αμερικανός τενοροσαξοφωνίστας της τζαζ. (Γεν. 27/2/1923)
1994: Γεώργιος Γεννηματάς, βουλευτής και υπουργός, από τα ιδρυτικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ. (Γεν. 30/6/1939)
1995: Τζίντζερ Ρότζερς, καλλιτεχνικό ψευδώνυμο της Βιρτζίνια Μακμάθ, αμερικανίδα ηθοποιός και χορεύτρια, που αποτέλεσε το έτερο χορευτικό ήμισυ του Φρεντ Αστέρ. (Γεν. 16/7/1911)
1999: Μάικλ Μόρις, λόρδος Κιλάνιν, ιρλανδός δημοσιογράφος, συγγραφέας και 6ος πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής. (Γεν. 30/7/1914)
2001: Μικέλε Αλμπoρέτο, οδηγός αγώνων της F1, που σκοτώθηκε στη Γερμανία κατά τη διάρκεια δοκιμών του νέου μοντέλου R8 της Audi. (Γεν. 23/12/1956)
2006: Γιώργος Τσιτσόπουλος, ηθοποιός. (Γεν. 1929)
2006: Μίσσας Πανταζόπουλος, παίκτης και προπονητής του Παναθηναϊκού, που κατέκτησε το 1946 και το 1947 τα δύο πρώτα πρωταθλήματα μπάσκετ στην ιστορία του συλλόγου. Ως παίκτης είχε πέντε συμμετοχές με την Εθνική ομάδα. (Γεν. 1924)
2007: Άλαν Μπολ, άγγλος ποδοσφαιριστής. (Γεν. 12/5/1945)
2010: Άλαν Σίλιτοου, βρετανός συγγραφέας. («Η μοναξιά του δρομέα μεγάλων αποστάσεων») (Γεν. 4/3/1928)
2010: Πανίκος Ιακώβου, κύπριος ποδοσφαιριστής. (Ανόρθωση, Παναθηναϊκός) (Γεν. 1941)

Διαβάστε περισσότερα: http://www.sansimera.gr/almanac/full/2504#ixzz1t28gft8S

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου