Γεγονότα
60: Ο Απόστολος Παύλος ναυαγεί στη Μάλτα.
754: Αρχίζει τις συνεδριάσεις της η εικονομαχικών προθέσεων Σύνοδος της Ιέρειας (ανάκτορο στην ασιατική ακτή του Βοσπόρου). Σε αυτή συμμετέχουν 338 επίσκοποι, αλλά δεν εκπροσωπούνται τα πατριαρχεία Αλεξάνδρειας, Ιεροσολύμων, Αντιόχειας, καθώς και η εκκλησία της Ρώμης.
1258: Οι Μογγόλοι καταλαμβάνουν τη Βαγδάτη, την καταστρέφουν εκ θεμελίων, σκοτώνουν 10.000 πολίτες της και ανατρέπουν την αυτοκρατορία των Αβασιδών.
1355: Ανήμερα της εορτής της Αγίας Σχολαστικής ξεσπούν επεισόδια στην Οξφόρδη μεταξύ φοιτητών και ντόπιων. Αιτία, η ποιότητα της μπύρας σε μία παμπ και τα προσβλητικά σχόλια κάποιων φοιτητών για τους ντόπιους. Οι ταραχές θα λήξουν την επόμενη μέρα με 63 νεκρούς φοιτητές και 30 πολίτες.
1519: Αποπλέει από την Κούβα με κατεύθυνση το άγνωστο Μεξικό ο ισπανός κονκισταδόρ Φερνάντο Κορτέζ, όπου έμελλε να καταστρέψει τον πανάρχαιο πολιτισμό των Ατζέκων.
1634: Ο Γαλιλαίος (Γκαλιλέο Γκαλιλέι) απαρνείται μπροστά στους ιεροεξεταστές τη θεωρία του ως αιρετική και λαθεμένη και δέχεται ότι η Γη είναι επίπεδη και ακίνητη. Λέγεται ότι την ίδια στιγμή σιγομουρμούρισε: «Και όμως κινείται!»
1749: Το ορατόριο του Χέντελ «Σουζάνα» κάνει πρεμιέρα στο Λονδίνο.
1794: Η
Συμφωνία αρ. 99 του
Γιόζεφ Χάυδν κάνει πρεμιέρα στο Λονδίνο.
1814: Ο Ναπολέων νικά Ρώσους και Πρώσους στη μάχη του Σαμποπέρ.
1822: Ο αρχηγός των τουρκικών τμημάτων στο Ηράκλειο Τσιλιβοτάμπασης, αφού κατέλαβε τα χωριά Φουρφουρά και Βυζάρι στην επαρχία Αμαρίου Ρεθύμνου, επιτίθεται κατά των επαναστατών στα χωριά Μέρωνα, Μοναστηράκι και Αμάρι. Παρά τις πρώτες επιτυχίες του, οι Κρήτες αντεπιτίθενται και τον αναγκάζουν να υποχωρήσει και να εγκαταλείψει στο πεδίο της μάχης 300 νεκρούς.
1828: Ο
Ιμπραήμ καταστρέφει την Τρίπολη.
1841: Ο Αλέξανδρος Μαυροκορδάτος αναλαμβάνει την προεδρία του υπουργικού συμβουλίου.
1860: Η Σερενάτα αρ. 2 του Γιοχάνες Μπραμς κάνει πρεμιέρα στο Αμβούργο.
1867: Παρουσιάζεται η σύνθεση του Πιοτρ Ίλιτς Τσαϊκόφσκι «Γιορτινή Εισαγωγή πάνω στον Εθνικό Ύμνο της Δανίας», με αφορμή τους γάμους του τσάρεβιτς (γιος του τσάρου) Αλέξανδρου με την πριγκίπισσα της Δανίας Ντάγκμαρ.
1871: Η οπερέτα του Στράους «Ιντίγκο και οι 40 κλέφτες» κάνει πρεμιέρα στη Βιέννη.
1874: Η σύνθεση του
Γιοχάνες Μπραμς Παραλλαγές σε ένα θέμα του Χάυδν για δύο πιάνα κάνει πρεμιέρα στη Βιέννη.
1881: Η όπερα του Ζακ Όφενμπαχ «Τα παραμύθια του Χόφμαν» κάνει πρεμιέρα στο Παρίσι.
1904: Ξεσπά ο ρωσοϊαπωνικός πόλεμος για τις διαφιλονικούμενες περιοχές της Κορέας και της Μαντζουρίας.
1911: Συνεχίζονται τα αιματηρά επεισόδια στα ελληνοτουρκικά σύνορα, ενώ έντονες είναι οι παραστάσεις της Ελλάδας προς την Υψηλή Πύλη.
1913: Ο πρωθυπουργός Ελευθέριος Βενιζέλος, αφού επισκέπτεται το πολεμικό μέτωπο της Ηπείρου, επανέρχεται στην Αθήνα.
1920: Νέο εθνικιστικό στράτευμα συγκροτείται στην Τουρκία υπό την αρχηγία του Μουσταφά Κεμάλ, για να αντιταχθεί στην έξωση των Τούρκων από την Ευρώπη.
1920: Διαδηλωτές λεηλατούν το θέατρο SUN στο Σαν Φρανσίσκο, διαμαρτυρόμενοι για την ταινία που απεικονίζει τη φτώχεια των Ιρλανδών.
1921: Ευνοϊκά είναι τα αποτελέσματα των συνομιλιών του έλληνα πρωθυπουργού στο Λονδίνο. Ωστόσο, ο Κεμάλ εξακολουθεί τις απειλές για επανάληψη του αγώνα.
1933: Ο Πρίμο Καρνέρα νικάει με νοκ άουτ στον 13ο γύρο τον Έρνι Σαφ στο Madison Square Garden της Νέας Υόρκης. Οι θεατές και ο Τύπος κατηγορούν ότι ο αγώνας ήταν στημένος, αλλά λίγο αργότερα ο Σαφ χάνει τη ζωή του, λόγω των δυνατών χτυπημάτων του αντιπάλου του.
1933: Ο Χίτλερ κηρύττει το τέλος του μαρξισμού.
1938: Συλλαμβάνεται και εξορίζεται στην Πάρο από τη δικτατορία Μεταξά ο
Ανδρέας Μιχαλακόπουλος, παρ' όλο που είναι ασθενής.
1940: Η ΕΣΣΔ συμφωνεί να παράσχει στη ναζιστική Γερμανία σιτάρι και πρώτες ύλες.
1941: Η ιταλική αεροπορία βομβαρδίζει τη Θεσσαλονίκη και την Πάτρα.
1942: Απονέμεται ο πρώτος χρυσός δίσκος στην ιστορία της μουσικής, στον Γκλεν Μίλερ για την επιτυχία του
Chattanooga Choo Choo.
1942: Το κρουαζιερόπλοιο «Νορμανδία» βυθίζεται στο λιμάνι της Νέας Υόρκης από πυρκαγιά, που προκλήθηκε από οξυγονοκόλληση. Εντούτοις, κυκλοφορούν φήμες για σαμποτάζ από τους Ναζί.
1948: Σε συνάντησή του με γιουγκοσλαβική αντιπροσωπεία κομμουνιστών στη Μόσχα, ο Ιωσήφ Στάλιν αναφωνεί «Σβαρντούτ» (Να τα μαζέψουν), αναφερόμενος στο ελληνικό αντάρτικο.
1949: Το θεατρικό έργο του Άρθουρ Μίλερ
Ο θάνατος του εμποράκου, μία καυστική κριτική του
Αμερικάνικου Ονείρου, κάνει πρεμιέρα στη Νέα Υόρκη.
1949: Η Συμφωνία αρ. 6 του Τζορτζ Αντάιλ κάνει πρεμιέρα στο Σαν Φρανσίσκο.
1949: Απαγορεύεται η αναχώρηση πολιτών από την Αττική, χωρίς τις σχετικές άδειες των Αρχών.
1951: Το Τάγμα του Ελληνικού Εκστρατευτικού Σώματος Κορέας, έπειτα από τριήμερη επίθεση, καταλαμβάνει τα ανώνυμα υψώματα βόρεια του υψώματος 402 και νότια του ποταμού Χαν, με σοβαρότατες απώλειες για τον εχθρό. (
Πόλεμος της Κορέας)
1954: Ο αμερικανός πρόεδρος Ντουάιτ Αϊζενχάουερ δηλώνει αντίθετος στην εμπλοκή της χώρας του στο Βιετνάμ.
1956: Συνιστάται με νόμο το Ίδρυμα Ευγενίδου, με κεφάλαια της διαθήκης του εφοπλιστή Ευγένιου Ευγενίδη και σκοπό «να συμβάλλει εις την εκπαίδευσιν νέων Ελληνικής Ιθαγενείας εν τω επιστημονικώ και τεχνικώ πεδίω».
1973: Ο Έλτον Τζον ανεβαίνει στο Νο1 του αγγλικού πίνακα επιτυχιών με το άλμπουμ «Don't Shoot Me I'm Only The Piano Player».
1974: Ο διάσημος αμερικανός παραγωγός και συνθέτης Φιλ Σπέκτορ τραυματίζεται σοβαρά σε τροχαίο. Υποβάλλεται σε πλαστική χειρουργική επέμβαση, που αλλάζει δραματικά το πρόσωπό του. Οι λεπτομέρειες του δυστυχήματος κρατήθηκαν μυστικές.
1977: Οι Clash μπαίνουν στο στούντιο της CBS στο Λονδίνο για να ηχογραφήσουν το πρώτο τους άλμπουμ.
1979: Ο Ροντ Στιούαρτ ανεβαίνει στο Νο1 του αμερικανικού πίνακα επιτυχιών με το τραγούδι «Da Ya Think I'm Sexy».
1981: Έξι εργάτες βρίσκουν τραγικό θάνατο μέσα σε φλεγόμενο πλοίο στην Ελευσίνα.
1984: Οι Frankie Goes To Hollywood ανεβαίνουν στο Νο1 του αγγλικού πίνακα επιτυχιών με το τραγούδι «Relax».
1989: Ο αφροαμερικανός Ρον Μπράουν εκλέγεται για πρώτη φορά πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος.
1990: Με απόφαση των τριών κατηγόρων βουλευτών, ζητείται η απαγόρευση εξόδου από τη χώρα του Αγαμέμνονα Κουτσόγιωργα, κατηγορουμένου για το σκάνδαλο Κοσκωτά.
1991: Ο δήμαρχος Αθηναίων, Αντώνης Τρίτσης επισκέπτεται τη βομβαρδισμένη Βαγδάτη και ανακοινώνει στο δήμαρχο της πόλης την πρωτοβουλία του για σύγκληση ενός φόρουμ δημάρχων των ιστορικών πόλεων Μέσης Ανατολής και ανατολικής Μεσογείου.
1991: Ο αγώνας
Ολυμπιακός - Αθηναϊκός διακόπτεται στο 88ο λεπτό, όταν οπαδοί των ερυθρολεύκων, εξαιτίας της απρόβλεπτης εξέλιξης του σκορ (2-2 από 2-0), εισβάλλουν στον αγωνιστικό χώρο, κυνηγώντας τον θεσσαλονικιό διαιτητή Ναούμ, τους επόπτες και τους παίκτες του αντιπάλου. Ο αγώνας κατακυρώνεται υπέρ του Αθηναϊκού (0-2) και ο Ολυμπιακός τιμωρείται με αφαίρεση 2 βαθμών.
1992: Συγκαλείται το Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας,
Κωνσταντίνο Καραμανλή, για το Μακεδονικό. Ο υπουργός Εξωτερικών, Αντώνης Σαμαράς, εισηγείται να μη γίνει αποδεκτή από την Ελλάδα καμία ονομασία που θα περιέχει τον όρο Μακεδονία ή τα παράγωγά της. Το Συμβούλιο επικυρώνει την εισήγηση Σαμαρά.
1993: Ο
Ραούφ Ντενκτάς τάσσεται υπέρ της κυριαρχίας δύο κρατών στην Κύπρο και απειλεί με εποικισμό της Αμμοχώστου.
1993: Τμήμα μουσικού οργάνου, αλεξανδρινής εφεύρεσης, ανακαλύπτεται στο Δίον της Πιερίας.
1995: Η Ουάσινγκτον Ποστ γράφει ότι 9.000 άτομα στις ΗΠΑ, μεταξύ των οποίων και παιδιά, υποβλήθηκαν σε πειράματα ραδιενέργειας από το υπουργείο Ενέργειας και την Επιτροπή Ατομικής Ενεργείας, κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου.
1995: Ο Πρόεδρος του Μεξικού, Ερνέστο Ζεντίγιο, διατάσσει τη σύλληψη του ηγέτη των ανταρτών της Τσιάπας, Κομαντάντε Μάρκος, καθώς και άλλων στελεχών του ανταρτικού κινήματος, για να αποφευχθεί ο κίνδυνος νέων εξεγέρσεων.
1996: Η πρώτη μονομαχία του υπερυπολογιστής της IBM Deep Blue με τον παγκόσμιο πρωταθλητή στο σκάκι Γκάρι Κασπάροφ λήγει με νίκη του υπολογιστή. Τελικά, ο άνθρωπος θα νικήσει τη μηχανή με 4-2.
1997: Τα Κρατικά Βραβεία κινηματογράφου απονέμονται στις ταινίες «Σφαγή του Κόκορα» του Ανδρέα Πάντζη, «Καβάφης» του Γιάννη Σμαραγδή και «Terra Incognita» του Γιάννη Τυπάλδου.
1997: Κατά τη διάρκεια συναυλίας των Blur στο Λονδίνο, δύο από τα μέλη των Spice Girls, η Ginger Spice και η Sporty Spice ανεβαίνουν στη σκηνή κατόπιν πρόσκλησης του συγκροτήματος. Το προσωπικό ασφαλείας δεν τις αναγνωρίζει και κυριολεκτικά τις πετά κάτω από την σκηνή.
1998: Σκοτώνεται σε τροχαίο ο νεαρός αμυντικός μέσος του
ΠΑΟΚ και της Εθνικής Ελπίδων Παναγιώτης Κατσούρης, την παραμονή του αγώνα Κυπέλλου ΠΑΟΚ- Ξάνθη.
1998: Ο Αξλ Ρόουζ των Guns n' Roses συλλαμβάνεται για βιαιοπραγία κατά υπαλλήλου αεροπορικής εταιρείας στο αεροδρόμιο του Φοίνιξ στην Αριζόνα. Θα αφεθεί ελεύθερος με εγγύηση.
2002: Ο Μπρέντραγκ Στογιάκοβιτς γίνεται ο πρώτος ξένος μπασκετμπολίστας που κερδίσει τον διαγωνισμό των τριπόντων στο All Star Game του ΝΒΑ.
2004: Η Νταϊάνα Ρος καταδικάζεται σε διήμερη φυλάκιση, επειδή αρνήθηκε να υποβληθεί σε αλκοτέστ.
2005: Παντρεύονται ο πρίγκηπας Κάρολος και η ερωμένη του Καμίλα.
2005: Ο Πρινς αναδεικνύεται ο πλουσιότερος μουσικός για το 2004, με έσοδα 90 εκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με το περιοδικό Rolling Stone.
2005: Ο τραγουδιστής των Who, Ρότζερ Ντάλτρεϊ, λαμβάνει τον τίτλο του σερ από τη βασίλισσα.
2006: Τελετή έναρξης των 20ων
Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων στο Τορίνο. Συμμετέχουν 80 κράτη με 2.663 αθλητές. Με 3 αθλητές και 2 αθλήτριες η ελληνική αποστολή.
2007: Ο γερουσιαστής Μπάρακ Ομπάμα ανακοινώνει την πρόθεσή του να διεκδικήσει την προεδρία των ΗΠΑ το 2008.
2007: Η Γελένα Ισινμπάγεβα πετυχαίνει το 20ό παγκόσμιο ρεκόρ της καριέρας της. Η ρωσίδα επικοντίστρια υπερβαίνει τα 4,93 μ. σε συνάντηση κλειστού στίβου στο Ντόνετσκ της Ουκρανίας.
2008: Ο Αλέξης Τσίπρας εκλέγεται νέος Πρόεδρος του Συνασπισμού με το 70% των ψήφων του 5ου Συνεδρίου του κόμματος.
2008: Ο Πολ Μακάρτνεϊ θα πληρώσει στην πρώην σύζυγό του Χίδερ Μιλς το ποσό των 55 εκατομμυρίων στερλινών, το υψηλότερο ποσό που έχει δοθεί ποτέ στη Βρετανία σε διακανονισμό διαζυγίου, γράφει η Daily Mail.
2008: Η Έιμι Γουαϊνχάουζ είναι η μεγάλη κερδισμένη των
Γκράμι με 5 βραβεία στο ενεργητικό της.
2008: Ανακοινώνεται στη σύνοδο του G7 ότι οι απώλειες από την αμερικανική αγορά των τιτλοποιημένων στεγαστικών δανείων χαμηλής εξασφάλισης (Subrime loans) θα μπορούσε να ανέλθει στα 400 δισεκατομμύρια δολάρια.
2009: Αυστραλοί αξιωματούχοι δηλώνουν ότι πυροσβέστες συνεχίζουν να μάχονται με δεκάδες εστίες πυρκαγιών στην πολιτεία Βικτώρια, όπου μέχρι στιγμής έχουν χάσει τη ζωή τους 173 άτομα.
2010: Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ζητά με ψήφισμά του από την Τουρκία την άμεση απόσυρση των στρατιωτικών δυνάμεων από την Κύπρο και την επιστροφή της Αμμοχώστου, προκειμένου να διευκολύνει τη δημιουργία πρόσφορου κλίματος για τις διαπραγματεύσεις.
2010: Πανεθνική απεργία λαμβάνει χώρα στην Ελλάδα, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις πρόσφατες περικοπές σε μισθούς και τα άλλα οικονομικά μέτρα που αποφάσισε η κυβέρνηση, με σκοπό να αντιμετωπιστεί η δημοσιονομική κρίση.
2010: Πραγματοποιείται η πρώτη σύγκρουση δορυφόρων στο Διάστημα, μεταξύ ενός τηλεπικοινωνιακού δορυφόρου αμερικανικής ιδιωτικής εταιρείας και ενός παροπλισμένου ρωσικού δορυφόρου.
Γεννήσεις
1775: Τσαρλς Λαμπ, άγγλος συγγραφέας.
(Θαν. 27/12/1834) [Αποφθέγματα] 1836: Μιτροφάν Μπελιάγεφ, ρώσος μουσικός εκδότης με σημαντική συμβολή στα μουσικά πράγματα της Ρωσίας (Κύκλος Μπελιάγεφ) (Θαν. 22/12/1903)
1890: Φάνι Καπλάν, ρωσίδα σοσιαλίστρια, που αποπειράθηκε να δολοφονήσει τον Λένιν.
(Θαν. 3/9/1918) 1898: Μπέρτολτ Μπρεχτ, γερμανός δραματουργός. (
Όπερα της Πεντάρας,
Ο κύκλος με την κιμωλία,
Μάνα Κουράγιο,
Η ζωή του Γαλιλαίου)
(Θαν. 14/8/1956) 1898: Ζοζέφ Κεσέλ, γάλλος δημοσιογράφος και συγγραφέας. («Η ωραία της ημέρας») (Θαν. 23/7/1979)
1903: Ματίας Ζίντελαρ, αυστριακός ποδοσφαιριστής. (Θαν. 23/1/1939)
1909: Ανρί Αλεκάν, γάλλος κινηματογραφιστής. (Θαν. 15/6/2001)
1914: Λάρι Άντλερ, αμερικανός βιρτουόζος της φυσαρμόνικας, που συνεργάστηκε από τον Τζορτζ Γκέρσουιν και τον Φρεντ Αστέρ έως τον Έλτον Τζον και τον Στινγκ. (Θαν. 7/8/2001)
1917: Ντάνι Κλάδης, ελληνοαμερικανός ραλίστας. (Θαν. 26/4/2009)
1920: Αλεξάντερ Κόμφορτ, αμερικανός γιατρός και συγγραφέας. Το βιβλίο του
Η χαρά του σεξ έπαιξε σημαντικό ρόλο στη σεξουαλική απελευθέρωση της δεκαετίας του '60.
(Θαν. 26/3/2000) 1923: Τσέζαρε Σιέπι, ιταλός λυρικός καλλιτέχνης, από τους κορυφαίους βαθύφωνους της μεταπολεμικής περιόδου. (Θαν. 5/7/2010)
1926: Ντάνι Μπλανσφλάουερ, βρετανός ποδοσφαιριστής και προπονητής. (Θαν. 9/12/1993)
1926: Κώστας Μουντάκης, λυράρης. (Θαν. 31/1/1991)
1929: Τζέρι (Τζέραλντ) Γκόλντσμιθ, αμερικανός συνθέτης κινηματογραφικής μουσικής. Προτάθηκε για 18
βραβεία Όσκαρ και κέρδισε ένα για την ταινία
Η Προφητεία.
(China Town, Ολική Επαναφορά, Βασικό Ένστικτο, Στη Ζώνη του Λυκόφωτος) (Θαν. 21/7/2004) 1930: Ρόμπερτ Βάγκνερ, αμερικανός ηθοποιός.
1934: Μανού Ντιμπάγκο, καμερουνέζος τραγουδοποιός και σαξοφωνίστας της τζαζ. («Soul Makossa»)
1935: Θόδωρος Αντωνίου, διεθνούς φήμης έλληνας συνθέτης.
1937: Ντον Γουίλσον, αμερικανός κιθαρίστας των Ventures.
1939: Ρομπέρτα Φλακ, αμερικανίδα τραγουδίστρια. («Killing me softly», «Where is the love»)
1939: Κατρίν Κλεμάν, γαλλίδα φιλόσοφος και συγγραφέας.
[Αποφθέγματα] 1941: Μάικλ Άπτεντ, βρετανός σκηνοθέτης του κινηματογράφου.
1948: Φρίντα Λιάππα, ελληνίδα σκηνοθέτιδα του κινηματογράφου. (Θαν. 28/11/1994)
1950: Μαρκ Σπιτζ, αμερικανός κολυμβητής. Στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Μονάχου το 1972 κατέκτησε 7 χρυσά μετάλλια, που αποτελεί ρεκόρ έως σήμερα.
1961: Τζορτζ Στεφανόπουλος, ελληνικής καταγωγής σύμβουλος του Μπιλ Κλίντον κατά την πρώτη περίοδο της θητείας του.
1961: Αλεξάντερ Πέιν, (Αλέξανδρος Παπαδόπουλος), ελληνικής καταγωγής σκηνοθέτης του κινηματογράφου.
1962: Κλιφ Μπάρτον, αμερικανός μπασίστας των Metallica. (Θαν. 27/9/1987)
Θάνατοι
1755: Σαρλ Ντε Μοντεσκιέ, γάλλος πολιτικός φιλόσοφος. Ανέπτυξε τη θεωρία του διαχωρισμού των εξουσιών (νομοθετική, εκτελεστική και δικαστική), η οποία επικράτησε και περιλαμβάνεται στα Συντάγματα σχεδόν όλων των δημοκρατικών χωρών του κόσμου.
(Γεν. 18/1/1689) [Αποφθέγματα] 1893: Μπιλ Τίλντεν, αμερικανός τενίστας, από τους κορυφαίους του αθλήματος. Κέρδισε τρεις φορές το
Γουίμπλεντον (1920, 1921, 1930), επτά φορές το αμερικανικό όπεν (1920 - 1925, 1929) και άλλες επτά το Κύπελλο Ντέιβις με την ομάδα των ΗΠΑ (1920 - 1926). Ήταν Νο1 στην παγκόσμια κατάταξη για επτά χρόνια (1920 - 1925, 1931).
(Γεν. 5/6/1953) 1897: Αντόνιο Μπατσίνι, ιταλός συνθέτης. (Γεν. 11/3/1818)
1902: Φράνσις Πρατ, αμερικανός μηχανικός. (Pratt & Whitney) (Γεν. 15/2/1827)
1912: Τζόζεφ Λίστερ, άγγλος χειρουργός, που έθεσε τις βάσεις για την αντισηπτική χειρουργική.
(Γεν. 5/4/1827) 1913: Κώστας Τσικλητήρας, έλληνας αθλητής του στίβου, τέσσερις φορές Ολυμπιονίκης στα αγωνίσματα άνευ φοράς.
(Γεν. 30/10/1888) 1918: Αμπντούλ Χαμίτ Β', σουλτάνος της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. (Γεν. 21/9/1842)
1923: Βίλχελμ Κόνραντ Ρέντγκεν, γερμανός φυσικός, που ανακάλυψε την ύπαρξη των ακτίνων Χ και την ακτινογραφία. (Γεν. 27/3/1845)
1944: Ευγένιος Αντωνιάδης, έλληνας αστρονόμος, με καριέρα στη Γαλλία. Ένας κρατήρας της Σελήνης φέρει το όνομά του (Antoniadi crater). (Γεν. 1/3/1870)
1950: Μαρσέλ Μος, γάλλος κοινωνιολόγος. (Γεν. 10/5/1872)
1960: Αλόιζιγιε Στέπινατς, κροάτης καρδινάλιος, που κατηγορήθηκε για συνεργασία με τους Ναζί. (Γεν. 8/5/1898)
1975: Νίκος Καββαδίας, ναυτικός και λογοτέχνης. (
Μαραμπού.
Πούσι,
Τραβέρσο και το πεζό
Βάρδια)
(Γεν. 11/1/1910) 1975: Ντέιβ Αλεξάντερ, αμερικανός μπασίστας, ιδρυτικό μέλος των Stooges. (Γεν. 3/6/1947)
1989: Κωνσταντίνος Ανδρουλιδάκης, εισαγγελικός λειτουργός. Τραυματίστηκε στο πόδι από την τρομοκρατική οργάνωση «17 Νοέμβρη» στις 10 Ιανουαρίου και πέθανε από επιπλοκές. (Γεν. ?)
1992: Άλεξ Χέιλι, αμερικανός συγγραφέας. («Ρίζες», «Η Αυτοβιογραφία του Malcolm X») (Γεν. 11/8/1921)
1997: Μπράιαν Κόνολι, άγγλος τραγουδιστής των Sweet. (Γεν. 5/10/1945)
1999: Πέτρος Παναγιωταράκος, διεθνής καλαθοσφαιριστής του
Παναθηναϊκού.
(Γεν. 1943) 2001: Μπάντι Τέιτ, αμερικανός μουσικός, από τους μεγάλους του σαξοφώνου στην εποχή του σουίνγκ. (Γεν. 22/2/1913)
2005: Άρθουρ Μίλερ, αμερικανός θεατρικός συγγραφέας. («Ο θάνατος του εμποράκου», «Οι μάγισσες του Σάλεμ», «Ψηλά από τη γέφυρα») (Γεν. 17/10/1915)
2008: Ρόι Σάιντερ, αμερικανός ηθοποιός, γνωστός από την ταινία «Τα σαγόνια του καρχαρία». (Γεν. 10/11/1932)