Πέμπτη 11 Μαρτίου 2021

ΕΚ ΤΟΥ ΓΕΡΟΝΤΙΚΟΥ

Ο ΑΝΑΧΩΡΙΤΗΣ ΑΒΒΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ Ο Αββάς Ιωάννης ο αναχωρητής υπήρξε πραγματικά άνθρωπος του Θεού και για να δείξει την προς τον Θεό αγάπη και ευαρέστησή του, διηγιόταν τούτο το θαύμα που συνέβαινε σ’ αυτόν. Λέει, ησύχαζα στα μέρη του Σοχού, είκοσι σχεδόν μίλια από τα Ιεροσόλυμα. Στο σπήλαιο το οποίο ησύχαζα είχα μια

ΚΑΤΗΧΗΣΕΙΣ ... ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΞΕΝΟΦ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ

ΚΑΤΗΧΗΣΕΙΣ 

ΕΚ ΤΩΝ ΔΙΔΑΧΩΝ ΤΟΥ ΑΕΙΜΝΗΣΤΟΥ 

ΚΑΤΗΧΗΤΟΥ ΤΩΝ ΠΑΤΡΩΝ 

ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΞΕΝΟΦ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ 


Ἡ ὑποκριτικὴ προσευχή. 

(Παπαφλέσσα  19  -  18  Μαρτίου  1973) 

"Καὶ ὅταν προσεύχῃ, οὐκ ἔσῃ ὥσπερ οἱ ὑποκριταί, ὅτι φιλοῦσιν ἐν ταῖς συναγωγαῖς καὶ ἐν ταῖς γωνίαις τῶν πλατειῶν ἑστῶτες προσεύχεσθαι, ὅπως ἂν φανῶσι τοῖς ἀνθρώποις" (Ματθ. στ΄ 6). 
"Ἀμὴν λέγω ὑμῖν ὅτι ἀπέχουσι τὸν μισθὸν αὐτῶν" (Ματθ. στ΄ 6). 
"Ὁ γὰρ μέλλων ἱκετεύειν, ἅπαντα ἀφείς, πρὸς ἐκεῖνον ὁρᾷ τὸν Κύριον, ὄντα δοῦναι τὴν αἴτησιν" (Ἰωάννης ὁ Χρυσόστομος). 
"Ὁ Φαρισαῖος σταθεὶς πρὸς ἑαυτὸν ταῦτα προσηύχετο· ὁ Θεός, εὐχαριστῶ σοι ὅτι οὐκ εἰμὶ ὥσπερ οἱ λοιποὶ τῶν ἀνθρώπων, ἅρπαγες, ἄδικοι, μοιχοί, ἢ καὶ ὡς οὗτος ὁ τελώνης νηστεύω δὶς τοῦ σαββάτου, ἀποδεκατῶ πάντα ὅσα κτῶμαι" (Λουκ. ιη΄ 11-12). 
Συμπέρασμα εἶναι, ὅτι ἡ προσευχή μας εἶναι ὑποκριτική, ὅταν δὲν ἔχομε προηγουμένως ἑτοιμασθῇ διὰ νὰ συνομιλήσωμεν μὲ τὸν Κύριό μας. 

Ὕμνος 

Δεῦτε Ὀρθοδόξων αἱ στρατιαί, τὰς σεπτὰς εἰκόνας τοῦ Σωτῆρος ἡμῶν Χριστοῦ καὶ τῆς Θεοτόκου καὶ πάντων τῶν Ἁγίων, εὐσεβοφρόνως πάντες κατασπασώμεθα.
 

ΧΩΡΙΣ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΗΣ ... 28 ΟΛΟΚΛΗΡΑ ΧΡΟΝΙΑ!

ΧΩΡΙΣ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΗΣ ... 28 ΟΛΟΚΛΗΡΑ ΧΡΟΝΙΑ! 


ΗΤΑΝ ΠΕΜΠΤΗ 11 ΜΑΡΤΙΟΥ 1993 ΚΑΙ 8.30 ΠΕΡΙΠΟΥ ΤΟ ΠΡΩΪ, ΟΤΑΝ Ο ΠΑΝΑΓΑΘΟΣ ΚΥΡΙΟΣ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕ ΟΤΙ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΠΑΡΗ ΚΟΝΤΑ ΤΟΥ ΤΗΝ ΕΥΛΟΓΗΜΕΝΗ ΜΗΤΕΡΑ ΜΟΥ ΣΕ ΗΛΙΚΙΑ 66 ΧΡΟΝΩΝ. ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΡΙΕΤΗ ΤΑΛΑΙΠΩΡΙΑ ΤΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΝΟΣΟΝ ΤΟΥ ΚΑΡΚΙΝΟΥ, ΚΑΙ ΔΙΑ ΠΟΛΛΩΝ ΠΟΝΩΝ ΚΑΙ ΟΔΥΝΩΝ, ΑΦΗΣΕ ΤΗΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΤΗΣ ΠΝΟΗ, ΕΙΣ ΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΝ "ΠΑΝΑΓΙΑ Η ΒΟΗΘΕΙΑ" ΤΟΥ ΡΙΟΥ ΠΑΤΡΩΝ
ΤΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ ΠΕΡΑΣΑΝ, ΑΛΛΑ Ο ΧΡΟΝΟΣ ... ΔΕΝ ΚΑΤΑΦΕΡΕ ΝΑ ΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΚΕΝΟ ΠΟΥ ΜΟΥ ΑΦΗΣΕ. ΑΝΤΙΘΕΤΩΣ ΔΕ, ΘΑ ΕΛΕΓΑ ΟΤΙ ΠΑΡ' ΟΤΙ ΠΛΗΣΙΑΖΩ ΤΗΝ ΗΛΙΚΙΑ ΤΗΣ, Η ΑΠΟΥΣΙΑ ΤΗΣ ΓΙΝΕΤΑΙ ΟΛΟ ΚΑΙ ΠΙΟ ... ΑΙΣΘΗΤΗ ΚΑΙ ΟΔΥΝΗΡΗ. 
ΗΤΑΝ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ ΦΙΛΟΛΟΓΟΣ ΚΑΙ ΘΥΣΙΑΣΕ ΤΗΝ ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ ΣΤΑΔΙΟΔΡΟΜΙΑ ΤΗΣ ΣΤΟ ΒΩΜΟ ΤΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ, ΤΗΣ ΠΡΕΣΒΥΤΕΡΑΣ, ΤΗΣ ΠΟΛΥΤΕΚΝΗΣ ΜΗΤΕΡΑΣ. 
ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΑΠΛΟΥΣ ΚΑΙ ΑΦΑΝΗΣ, ΠΑΝΤΟΤΕ ΚΟΝΤΑ ΣΤΟΝ ΑΕΙΜΝΗΣΤΟ ΣΥΖΥΓΟ ΤΗΣ ΚΑΙ ΠΑΤΕΡΑ ΜΟΥ, ΑΕΙΜΝΗΣΤΟ ΙΕΡΕΑ ΓΕΩΡΓΙΟ ΠΑΠΑΣΤΑΥΡΟΥ, ... ΚΑΤΙ ΤΟ ΟΠΟΙΟΝ ΕΜΕΙΝΕ ΜΝΗΜΕΙΩΔΕΣ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΩΝ ΠΑΤΡΩΝ. 
ΧΩΡΙΣ ΤΟΥΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥΣ ΚΑΙ ΕΠΙΦΑΝΕΙΑΚΟΥΣ ΣΤΟΛΙΣΜΟΥΣ ΚΑΙ ΤΑ "ΣΑΛΟΝΙΣΤΙΚΑ" ΦΕΡΣΙΜΑΤΑ, ΕΛΑΜΨΕ ΜΕ ΤΟ ΗΘΟΣ ΤΗΣ, ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΤΗΣ ΚΑΙ ΤΟΝ ΣΕΒΑΣΜΟ ΠΟΥ ΕΝΕΠΝΕΕ ΣΕ ΚΑΘΕ ΕΝΑΝ ΠΟΥ ΤΗΝ ΠΛΗΣΙΑΖΕ. 
Η ΤΑΠΕΙΝΩΣΙΣ ΤΗΣ ΗΤΑΝ ΜΟΝΑΔΙΚΗ ΚΑΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΩΣ ΑΙΣΘΗΤΗ, ΠΡΩΤΙΣΤΩΣ ΣΕ ΕΜΑΣ ΤΟΥΣ ΟΙΚΕΙΟΥΣ ΤΗΣ, ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΕΚΕΙΝΟΥΣ ΠΟΥ ΤΗΝ ΓΝΩΡΙΣΑΝ ΚΑΙ ΣΥΝΟΜΙΛΗΣΑΝ ΜΑΖΙ ΤΗΣ. 
ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ, ΤΗΝ ΧΑΡΑ ΤΗΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΣΥΓΚΙΝΗΣΗ ΤΗΣ, ΚΥΡΙΩΣ ΟΤΑΝ ΠΑΡΕΔΙΔΕ ΣΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΩΣ ΚΛΗΡΙΚΟΥΣ ΤΑ ΔΥΟ ΠΑΙΔΙΑ ΤΗΣ, ΚΑΙ ΤΙΣ ΕΥΧΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΕΥΧΕΣ ΤΗΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΜΑΣ. 
ΓΟΝΑΤΙΣΤΗ ΕΚΕΙ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΟ ΕΙΚΟΝΟΣΤΑΣΙ ΤΗΣ, ΣΤΙΣ ΧΑΡΕΣ ΜΑΣ, ΣΤΙΣ ΠΙΚΡΙΕΣ, ΣΤΙΣ ΑΡΡΩΣΤΙΕΣ ΣΤΟΥΣ ΘΑΝΑΤΟΥΣ, ΣΤΙΣ ΔΥΣΚΟΛΙΕΣ, ΣΤΙΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΜΑΣ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ, ΣΕ ΚΑΘΕ ΣΤΙΓΜΗ ... ! 
ΣΤΗΝ ΚΗΔΕΙΑ ΤΗΣ ... ΤΕΣΣΑΡΕΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΕΣ - ΠΡΟΕΣΤΩΤΟΣ ΤΟΥ ΤΟΤΕ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΠΑΤΡΩΝ ΑΕΙΜΝΗΣΤΟΥ ΝΙΚΟΔΗΜΟΥ, ΤΟΝ ΟΠΟΙΟΝ ΔΙΑ ΠΡΩΤΗΝ ΦΟΡΑΝ ΕΙΔΟΝ ΝΑ ΣΥΜΜΕΤΑΣΧΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΜΕΝΟΣ ΤΟΝ ΕΠΙΣΗΜΟΝ ΑΡΧΙΕΡΑΤΙΚΟΝ ΤΟΥ ΜΑΝΔΥΑΝ! - ΙΕΡΕΙΣ ΥΠΕΡ ΤΟΥΣ 100, ΜΟΝΑΧΟΙ ΚΑΙ ΜΟΝΑΧΑΙ ΚΑΙ ΛΑΟΣ ΑΠΕΙΡΑΡΙΘΜΟΣ, ΤΟΣΟΣ ΩΣΤΕ ... ΟΙ ΠΡΟΣΕΛΘΟΝΤΕΣ ΕΠΙΣΗΜΟΙ, ΝΟΜΑΡΧΗΣ, ΔΗΜΑΡΧΟΣ, Κ. Α., ΕΛΘΟΝΤΕΣ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΩΡΑΝ ΤΗΣ ΕΞΟΔΙΟΥ ΑΚΟΛΟΥΘΙΑΣ, ΝΑ ΜΗΝ ΔΥΝΗΘΟΥΝ ΝΑ ΕΙΣΕΛΘΟΥΝ ΟΥΤΕ ΚΑΝ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΤΟΥ ΝΑΟΥ ΤΗΣ ΠΑΝΤΑΝΑΣΣΗΣ! 
ΕΚΕΙΝΟ ΟΜΩΣ ΤΟ ΟΠΟΙΟΝ, ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗΝ ΣΤΙΓΜΗΝ ΑΙΣΘΑΝΟΜΕΘΑ ΟΛΟΙ ΜΑΣ, ΗΤΑΝ ΜΙΑ ΕΣΩΤΕΡΙΚΗ ΑΝΑΠΑΥΣΙΣ ΚΑΙ ΧΑΡΑ, Η ΟΠΟΙΑ ΓΕΜΙΖΕΙ ΤΗΝ ΚΑΡΔΙΑ ΜΑΣ ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ! 
ΑΙΣΘΑΝΟΜΑΙ ΟΤΙ ΕΧΩ ΠΡΕΣΒΥΝ ΕΙΣ ΤΟΝ ΘΡΟΝΟΝ ΤΟΥ ΠΑΝΤΟΚΡΑΤΟΡΟΣ ΚΑΙ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟΝ ΕΥΛΟΓΗΜΕΝΟΝ ΠΑΤΕΡΑ ΜΟΥ ΔΕΟΝΤΑΙ ΑΚΑΤΑΠΑΥΣΤΩΣ ΕΙΣ ΤΟΝ ΠΑΝΑΓΙΟΝ ΚΥΡΙΟΝ ΔΙ' ΕΜΕ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΔΙ' ΟΛΟΥΣ ΗΜΑΣ ΤΟΥΣ ΟΙΚΕΙΟΥΣ ΤΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΟΛΟΥΣ ΟΣΟΥΣ ΤΗΝ ΓΝΩΡΙΣΑΝ! 
ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΑ ΝΑ ΚΑΤΑΘΕΣΩ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΤΗΣ, ΠΟΛΛΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΗΣ ΕΥΛΟΓΗΜΕΝΗΣ ΖΩΗΣ ΤΗΣ, ΑΛΛΑ ΙΣΩΣ ΝΑ ΘΕΩΡΗΣΟΥΝ ΚΑΠΟΙΟΙ ΟΤΙ ... ΥΠΕΡΒΑΛΛΩ!
 
ΑΙΩΝΙΑ Η ΜΝΗΜΗ ΑΥΤΗΣ! 

 

ΟΜΙΛΙΑΙ π. ΤΙΜΟΘΕΟΥ Γ. ΠΑΠΑΣΤΑΥΡΟΥ (ΠΑΡΟΙΜ. ΙΔ΄ 17 - 18, ΑΙΘΟΥΣΑ "ΑΓΙΟΣ ΜΑΞΙΜΟΣ" 2007)

 ΟΜΙΛΙΑΙ   π.   ΤΙΜΟΘΕΟΥ   Γ.   ΠΑΠΑΣΤΑΥΡΟΥ  (ΠΑΡΟΙΜ.   ΙΔ΄   17 - 18,  ΑΙΘΟΥΣΑ   "ΑΓΙΟΣ   ΜΑΞΙΜΟΣ"   2007)

Ο ΘΕΑΝΘΡΩΠΟΣ Κύριος Ἰησοῦς Χριστός καὶ Ο ΑΝΘΡΩΠΟΘΕΟΣ τῆς Νέας Ἐποχῆς

Ο ΘΕΑΝΘΡΩΠΟΣ Κύριος Ἰησοῦς Χριστός καὶ Ο ΑΝΘΡΩΠΟΘΕΟΣ τῆς Νέας Ἐποχῆς

 

Ὁ Θεάνθρωπος Κύριος Ἰησοῦς Χριστός
καί ὁ Ἀνθρωπόθεος τῆς Νέας Ἐποχῆς

 Ἀρχιμ. Ἀθανασίου Ἀναστασίου
Προηγουμένου Ἱ.Μ. Μεγάλου Μετεώρου

.                        Tό προηγούμενο (δεύτερο: ΑΠΟ ΤΟ “ΚΑΤ᾽ ΕΙΚΟΝΑ” ΣΤΟ “ΚΑΘ᾽ ΟΜΟΙΩΣΙΝ”) κείμενό μας εἶχε ὡς θέμα τήν μετάνοια ὡς πορεία ἀπό τό κατ’εἰκόνα στό καθ’ ὁμοίωση. Ἀναφερθήκαμε ἐκεῖ στην κατ’ εἰκόνα καί καθ’ ὁμοίωση δημιουργία τοῦ ἀνθρώπου ἀπό τόν Θεό, περιγράψαμε τά ἰδιαίτερα χαρίσματα μέ τά

Η ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ


 

ΑΝΕΚΔΟΤΟ !!!


 

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ ... !!!

Σαν σήμερα 11 Μαρτίου

Τι συνέβη σα σήμερα; Τι σημαντικά γεγονότα, γεννήσεις και θάνατοι έχουν συμβεί στις 11 Μαρτίου τα περασμένα χρόνια;

ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΠΟΥ ΣΥΝΕΒΗΣΑΝ

1811: Έξαρση του κινήματος των Λουδιτών. Εργάτες καταστρέφουν μηχανές κλωστοϋφαντουργείων στο Νότιγχαμ, επειδή τους «κλέβουν» τις δουλειές τους.

1822: Ο Λυκούργος Λογοθέτης με 2.500 Σαμιώτες και ο Μπουρνιάς με 150 Χιώτες που ήταν

ΤΟ ΣΥΝΑΞΑΡΙΟΝ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ

11 ΜΑΡΤΙΟΥ

Ὁ Ἅγιος Σωφρόνιος Πατριάρχης Ἱεροσολύμων

Ὁ Ἅγιος Σωφρόνιος γεννήθηκε στὴν Δαμασκὸ τῆς Συρίας περὶ τὸ ἔτος 580 μ.Χ. καὶ ἦταν υἱὸς εὐσεβῶν καὶ ἐνάρετων γονέων ...
περισσότερα...