Γεγονότα
362: Ο βυζαντινός αυτοκράτορας
Ιουλιανός εκδίδει έδικτο (διάταγμα), με το οποίο αναγνωρίζει ίσα δικαιώματα σε όλες τις θρησκείες στην επικράτειά του.
1789: Το εκλεκτορικό σώμα των ΗΠΑ εκλέγει τον Τζορτζ Ουάσιγκτον ως τον πρώτο πρόεδρο της χώρας.
1794: Η Γαλλική Εθνοσυνέλευση καταργεί τη δουλεία σε όλα τα εδάφη της χώρας.
1822: Ο Δημήτριος Υψηλάντης ανακηρύσσεται Αρχηγός του Ελληνικού Στρατού.
1824: Οι Έλληνες υπό τον Δημοτσέλιο νικούν τους Τούρκους στη Ναύπακτο.
1824: Ο Τζον Γκούντριτς παρουσιάζει τις λαστιχένιες γαλότσες.
1826: Εκδίδεται το βιβλίο «Ο Τελευταίος των Μοϊκανών» του Τζέιμς Φένιμορ Κούπερ.
1855: Η Συμφωνία αρ. 1 του Σαρλ Γκουνό κάνει πρεμιέρα στο Παρίσι.
1861: Κατά τη διάρκεια του αμερικανικού εμφυλίου πολέμου, οι νότιες πολιτείες, που πρωτοστατούν στην απόσχιση, εκλέγουν πρόεδρο τον Τζέφερσον Ντέιβις.
1885: Η πρώτη αμαξοστοιχία με δέκα βαγόνια φτάνει στο σταθμό της Κηφισιάς. Είχε ξεκινήσει από την Αθήνα.
1899: Ιδρύεται η ποδοσφαιρική ομάδα της Βέρντερ Βρέμης.
1899: Οι Συμφωνικοί Χοροί του
Έντβαρντ Γκριγκ κάνουν πρεμιέρα στην Κριστιανία (σημερινό Όσλο).
1900: Μολυσμένο βρέθηκε το νερό που πίνουν οι Αθηναίοι από το Αδριάνειο υδραγωγείο. Το πρόβλημα προκαλεί τεράστιος βόθρος που βρέθηκε δίπλα στο υδραγωγείο.
1902: 30.000 φοιτητές διαμαρτύρονται στη Ρωσία για την απόφαση του Υπουργείου Παιδείας να αναθέσει στην τσαρική διοίκηση τον έλεγχο των σπουδαστικών οργανώσεων.
1906: Η αστυνομία της Νέας Υόρκης αποφασίζει να χρησιμοποιήσει τα δακτυλικά αποτυπώματα για την αναγνώριση της ταυτότητας.
1909: Σύμφωνα με νόμο που ψηφίζεται στην Καλιφόρνια, τα παιδιά των Ιαπώνων πρέπει να φοιτούν σε ξεχωριστά σχολεία.
1920: Εκτελείται η πρώτη πτήση Λονδίνο - Νότιος Αφρική. Το αεροπλάνο έκανε ενάμιση μήνα να φτάσει στον προορισμό του.
1932: Ο αμερικανός πρόεδρος Φράνκλιν Ρούσβελτ κηρύσσει επίσημα την έναρξη των 3ων
Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων στο Λέικ Πλάσιντ των ΗΠΑ. Παίρνουν μέρος 252 αθλητές (231 άνδρες και 21 γυναίκες).
1938: Το θεατρικό έργο του Θόρντον Γουάιλντερ «Η μικρή μας Πόλη» κάνει πρεμιέρα στο Μπρόντγουεϊ.
1940: Γερμανικό υποβρύχιο τορπιλίζει χωρίς προειδοποίηση το ελληνικό φορτηγό «Ελένη Σταθάτου», με αποτέλεσμα να πνιγούν 12 έλληνες ναυτικοί.
1941: Ο Ρόι Πλάνκετ λαμβάνει δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για την ανακάλυψη του τεφλόν (πολυμερές τετραφθοριοαιθυλένιο).
1945: Αρχίζει η Συνδιάσκεψη της Γιάλτας, μεταξύ Ρούσβελτ, Στάλιν και Τσόρτσιλ, που θα καθορίσει το μέλλον του μεταπολεμικού κόσμου.
1946: Ιδρύεται η Παρτιζάνι Τιράνων, μία από τις δημοφιλέστερες ποδοσφαιρικές ομάδες της Αλβανίας.
1948: Η Κεϊλάνη (μετέπειτα Σρι Λάνκα) κηρύσσει την ανεξαρτησία της από τη Μεγάλη Βρετανία.
1949: Ο ραδιοφωνικός σταθμός της «Προσωρινής Δημοκρατικής Κυβέρνησης» αναγγέλλει τα εξής: «Η Πέμπτη Ολομέλεια της Κ.Ε. του ΚΚΕ, παίρνοντας υπόψη της ότι πολλούς μήνες οι σύντροφοι Χρύσα Χατζηβασιλείου και Μάρκος Βαφειάδης ήταν βαριά άρρωστοι και δεν μπορούσαν να ανταποκριθούν στα καθήκοντα που τους είχε αναθέσει η Κ.Ε. του ΚΚΕ, αποφάσισε ομόφωνα να τους απαλλάξει από κάθε κομματική δουλειά.
1950: Έξι μήνες μετά τη λήξη του Εμφυλίου Πολέμου, στελέχη της Αριστεράς ιδρύουν τη «Δημοκρατική Παράταξη», που θα αποτελέσει τον πρόδρομο της ΕΔΑ.
1956: Οι Άγγλοι κλείνουν στην Κύπρο επτά δημοτικά σχολεία, επειδή ύψωσαν τη γαλανόλευκη.
1960: Αρχίζουν οι επίσημες συνομιλίες Ελλάδας και Κοινής Αγοράς.
1961: Ιδρύεται το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος.
1962: Η βρετανική βιομηχανία Rolls-Royce καταρρέει. Η κυβέρνηση εθνικοποιεί το αεροναυπηγικό τμήμα της και ιδιωτικοποιεί το τμήμα αυτοκινήτων.
1962: Ο αμερικανός πρόεδρος Τζον Φιτζέραλντ Κένεντι απαγορεύει εξ ολοκλήρου τις εισαγωγές από την Κούβα.
1963: Οι Monkees ανεβαίνουν στο Νο1 του αγγλικού πίνακα επιτυχιών με το ομότιτλο παρθενικό τους άλμπουμ.
1968: Οι Beatles ηχογραφούν το τραγούδι
Across the Universe στα στούντιο Άμπεϊ του Λονδίνου. Κατά τη διάρκεια της ηχογράφησης, ο
Τζον Λένον και ο Πολ Μακάρτνεϊ αποφασίζουν ότι το τραγούδι χρειάζεται υψηλές αρμονικές στα φωνητικά και προσκαλούν δύο φανς του συγκροτήματος να τραγουδήσουν μαζί τους, τη 16χρονη βραζιλιάνα Λίζι Μπράβο και τη 17χρονη αγγλίδα Γκέιλιν Πιζ.
1970: Ο
Τζον Λένον και η Γιόκο Όνο χαρίζουν μία τούφα από τα μαλλιά τους, η οποία δημοπρατείται για την ενίσχυση του κόμματος των Μαύρων Πανθήρων στις ΗΠΑ.
1971: Η εταιρεία Rolls-Royce, το βρετανικό σύμβολο ποιότητας, κηρύττει πτώχευση, γεγονός που χαρακτηρίζεται από τους βρετανούς πολιτικούς ως «η μεγαλύτερη εθνική τραγωδία».
1971: Κάνει πρεμιέρα στους κινηματογράφους η ταινία του Γκριγκόρι Κόζιντσεφ «Βασιλιάς Λιρ», τη μουσική της οποίας έγραψε ο
Ντμίτρι Σοστακόβιτς.
1974: Η 19χρονη Πατρίτσια Χιρστ, γόνος της πιο γνωστής οικογένειας εκδοτών στις ΗΠΑ, απάγεται από τον Συμβιωτικό Απελευθερωτικό Στρατό. Στη συνέχεια θα ασπαστεί τις ιδέες του και θα γίνει μέλος της οργάνωσης, συμμετέχοντας μεταξύ άλλων και σε ένοπλες ληστείες.
1976: Τελετή έναρξης των 12ων
Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων στο Ίνσμπρουκ της Αυστρίας. Συμμετέχουν 1.123 αθλητές (832 άνδρες και 231 γυναίκες), από 37 χώρες.
1976: Σεισμός μεγέθους 7,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ προκαλεί το θάνατο 22.778 ανθρώπων σε Ονδούρα και Γουατεμάλα.
1977: Κυκλοφορεί το άλμπουμ των Fleedwood Mac «Rumours», ένα από τα πιο επιτυχημένα όλων των εποχών, με πωλήσεις άνω των 15 εκατομμυρίων αντιτύπων.
1978: Το τραγούδι των Bee Gees
Staying Alive ανεβαίνει στο Νο1 του αμερικάνικου πίνακα επιτυχιών. Είναι το πέμπτο τραγούδι του συγκροτήματος από το soundtrack της ταινίας
Saturday Night Fever, που σκαρφαλώνει στην κορυφή των charts.
1978: Οι Talking Heads εμφανίζονται στο Σουίντον της Αγγλίας. Τη συναυλία τους ανοίγουν οι Dire Straits.
1979: Ο 86χρονος γιουγκοσλάβος πρόεδρος Τίτο χωρίζει από τη γυναίκα του, έπειτα από 27 χρόνια γάμου, προκειμένου να παντρευτεί μία 35χρονη τραγουδίστρια της όπερας.
1982: Τρεις μυκηναϊκοί τάφοι ανακαλύπτονται στην Πελλάνα Λακωνίας.
1984: Το συγκρότημα των Culture Club ανεβαίνει στο Νο1 του αμερικάνικου πίνακα επιτυχιών με το τραγούδι «Karma Chameleon».
1984: Οι Eurythmics ανεβαίνουν στο Νο1 του αγγλικού πίνακα επιτυχιών με το άλμπουμ «Touch».
1987: Ο γιατρός - κλινικάρχης Zαχαρίας Kαψαλάκης τραυματίζεται στα πόδια, κατά τα πρότυπα των Ερυθρών Ταξιαρχιών.
1989: Η ηγεσία του Συνασπισμού της Αριστεράς και της Προόδου αποκλείει κάθε πιθανότητα προεκλογικής ή μετεκλογικής συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ.
1989: Οι Sheriff ανεβαίνουν στο Νο1 του αμερικανικού πίνακα επιτυχιών με τραγούδι «When I'm With You».
1992: Ο Ούγκο Τσάβες με το MBR-200 πραγματοποιεί απόπειρα πραξικοπήματος κατά του προέδρου Κάρλος Άντρες Πέρες, με 18 νεκρούς και 60 τραυματίες.
1993: Οι Boston Celtics αποσύρουν τη φανέλα του Λάρι Μπερντ με το Νο33.
1994: Με απόφαση των υπουργών Δημόσιας Τάξης Στέλιου Παπαθεμελή και Εργασίας Ευάγγελου Γιαννόπουλου, απαγορεύεται η παράταση του ωραρίου λειτουργίας των νυχτερινών καταστημάτων πέραν της 2ας πρωινής. Το μέτρο θα τεθεί σε ισχύ από τις 16 Μαρτίου.
1995: Τσετσένοι μαχητές καταρρίπτουν το πρώτο ρωσικό μαχητικό αεροπλάνο, ένα SU-25, λίγο έξω από την πρωτεύουσα της Τσετσενίας, Γκρόζνι.
1996: Η Κίνα καταστέλλει την ελεύθερη επικοινωνία μέσω Ίντερνετ, απαγορεύοντας τις ιστοσελίδες με πολιτικό και πορνογραφικό περιεχόμενο, απαιτώντας τα δίκτυα να καταχωρούνται μέσω της κυβέρνησης.
1998: Ένας Βέλγος ρίχνει στον Μπιλ Γκέιτς μία τούρτα στις Βρυξέλλες.
1999: Ο στρατιωτικός και πολιτικός Ούγο Τσάβες Φαρίας εκλέγεται πρόεδρος της Βενεζουέλας.
2000: Εννιά χρόνια μετά το θάνατο του Συμεών Μαυροσκούφη, το Naismith Memorial Basketball Hall of Fame αποφασίζει να συμπεριλάβει τον έλληνα μπασκετμπολίστα ανάμεσα στους κορυφαίους του αθλήματος. Πρόκειται για μία τιμή που κανένας άλλος Έλληνας δεν έχει πάρει, γεγονός που κάνει ακόμα πιο σημαντική τη διάκριση. Μάλιστα, ο Μαυροσκούφης ήταν ένας από τους 8 αντιπροσώπους, που υπέγραψαν τον Μάιο του 1932 τη δήλωση ίδρυσης της FIBA (Παγκόσμια Ομοσπονδία Μπάσκετ).
2000: Ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης ανακοινώνει την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες.
2002: Ο Μπγιορν Ουλβέους επιβεβαιώνει ότι τα μέλη των ABBA απέρριψαν προσφορά 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων που τους έγινε από ομάδα επιχειρηματιών για την ανασύσταση του συγκροτήματος.
2002: Οι μεγάλες αγροτικές κινητοποιήσεις που πραγματοποιούν οι αγρότες της Θεσσαλίας έχουν ως αποτέλεσμα τον αποκλεισμό της εθνικής οδού και πολλών άλλων δρόμων, δημιουργώντας εντάσεις.
2003: Ανοίγει ο δρόμος για χιλιάδες πολίτες που θέλουν να διεκδικήσουν τα ακίνητα που έχασαν από κατασχέσεις τραπεζών για πανωτόκια, έπειτα από απόφαση - σταθμό του Εφετείου Αθηνών, η οποία ακυρώνει αναγκαστικό πλειστηριασμό και μάλιστα υπέρ τρίτου. «Βροχή» και οι μηνύσεις κατά τραπεζών από νέους ιδιοκτήτες των ακινήτων, που ξαφνικά βρίσκονται να χάνουν την περιουσία που απέκτησαν μέσω των δημοπρασιών.
2003: Το γιουγκοσλαβικό κοινοβούλιο αποφασίζει τη διάλυση του κράτους και την επανασύστασή του με το όνομα Σερβία - Μαυροβούνιο.
2003: Η αμερικανίδα τραγουδίστρια και ηθοποιός Κόρτνεϊ Λαβ (χήρα του
Κερτ Κομπέιν) συλλαμβάνεται στο αεροδρόμιο Χίθροου του Λονδίνου για διατάραξη της πτήσης αεροσκαφών, επειδή καυγάδισε με το πλήρωμα του αεροπλάνου με το οποίο ταξίδευε από το Λος Άντζελες στο Λονδίνο.
2004: Η αστυνομία ανακρίνει τον Νόελ Γκάλαχερ των Oasis, μετά τη δημοσίευση φωτογραφίας του σε εφημερίδα, που τον δείχνει να περπατά ανάμεσα στις γραμμές του υπόγειου σιδηροδρόμου στο Λονδίνο. Εκπρόσωπος της αστυνομίας δηλώνει ότι «η ενέργειά του αυτή αποτελεί κακό παράδειγμα».
2005: Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος θέτει σε εξάμηνη αργία τον μητροπολίτη Αττικής, Παντελεήμονα, το όνομα του οποίου ενεπλάκη στο σκάνδαλο του παραδικαστικού κυκλώματος.
2007: Η Νόρα Τζόουνς ανεβαίνει στο Νο1 του αγγλικού πίνακα επιτυχιών με το άλμπουμ «Not To Late».
2010: Ένα 16χρονο κορίτσι θάβεται ζωντανό από την οικογένειά του, που θέλησε έτσι να ξεπλύνει την «τιμή» της, επειδή υποψιαζόταν ότι η άτυχη έφηβη διατηρούσε ερωτικές σχέσεις με άνδρες. Το φοβερό αυτό έγκλημα διαπράχθηκε στην Κάχτα, ένα χωριό κοντά στη Μαλάτια της νοτιοανατολικής Τουρκίας, περιοχής όπου πλειοψηφεί ο κουρδικός πληθυσμός.
2010: Ο επικεφαλής του
Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Ντομινίκ Στρος-Καν δηλώνει τη βούληση του οργανισμού να βοηθήσει την Ελλάδα αν αυτό ζητηθεί.
Γεννήσεις
1639: Αλεσάντρο Μελάνι, ιταλός συνθέτης (Θαν. 3/10/1703)
1677: Γιόχαν Λούντβιχ Μπαχ, γερμανός βιολονίστας και συνθέτης, ξάδελφος του Γιόχαν Σεμπάστιαν Μπαχ. (Θαν. 1/5/1731)
1688: Πιερ Ντε Μαριβό, γάλλος θεατρικός συγγραφέας.
(Θαν. 12/2/1763) [Αποφθέγματα] 1871: Φρίντριχ Έμπερτ, γερμανός σοσιαλδημοκράτης πολιτικός, πρώτος πρόεδρος της αποκληθείσας «Δημοκρατίας της Βαϊμάρης». (Θαν. 28/2/1925)
1892: Ούγκο Μπέτι, ιταλός θεατρικός συγγραφέας. (Θαν. 9/6/1953)
1893: Μιχαήλ Τουχατσέφσκι, σοβιετικός στρατάρχης, θύμα των σταλινικών εκκαθαρίσεων. (Θαν. 12/6/1937)
1902: Τσαρλς Λίντμπεργκ, αμερικανός αεροπόρος, ο πρώτος άνθρωπος που πέρασε με το αεροπλάνο του τον Ατλαντικό.
(Θαν. 26/8/1974) 1904: Ζορζ Σαντούλ, γάλλος θεωρητικός και ιστορικός του κινηματογράφου. (Θαν. 13/10/1967)
1906: Ντίτριχ Μπονχόφερ, γερμανός πάστορας και θεολόγος, που εκτελέστηκε από τους Ναζί για την αντιστασιακή δράση του.
(Θαν. 9/4/1945) 1913: Ρόζα Παρκς, η μαύρη μοδίστρα που
αρνήθηκε να δώσει τη θέση της στο λεωφορείο σ' ένα λευκό άνδρα τη δεκαετία του '50, σηματοδοτώντας την αφετηρία της πορείας για την κατάργηση των νόμων περί φυλετικού διαχωρισμού στις ΗΠΑ.
(Θαν. 24/10/2005) 1918: Αΐντα Λουπίνο, αγγλίδα ηθοποιός. (Θαν. 3/8/1995)
1923: Ντόναλντ Νίκολ, διαπρεπής βρετανός βυζαντινολόγος. (Θαν. 25/9/2003)
1940: Τζορτζ Ρομέρο, αμερικανός σκηνοθέτης, ο «βασιλιάς» των B-Movies.
1941: Τζον Στιλ, άγγλος ντράμερ των Animals, που κατέχει και τα δικαιώματα του ονόματος του συγκροτήματος.
1941: Σερμπάν Καντακουζηνός, ρουμάνος ηθοποιός, ελληνικής καταγωγής (Θαν. 4/7/2011)
1947: Απόστολος «Λάκης» Γκλέζος, διεθνής ποδοσφαιριστής του
Ολυμπιακού.
(Θαν. 18/6/2007) 1948: Άλις Κούπερ, καλλιτεχνικό ψευδώνυμο του Βίνσεντ Φέρνιερ, αμερικανός ρόκερ. («School’s out»)
1951: Φιλ Έχαρτ, αμερικανός ντράμερ, ιδρυτικό μέλος των Kansas.
1952: Τζέρι Σίρλεϊ, άγγλος ντράμερ των Humble Pie.
1953: Κιτάρο, γιαπωνέζος συνθέτης του new age.
1960: Τιμ Μπουθ, άγγλος τραγουδιστής των James.
1963: Πίρμιν Τζουρμπρίγκεν, διάσημος ελβετός σκιέρ.
1963: Κέβιν Γουόσερμαν, αμερικανός κιθαρίστας και τραγουδιστής των Offspring. Το καλλιτεχνικό του ψευδώνυμο είναι Noodles.
1972: (Σίλβα ντε Ολιβέιρα) Τζιοβάνι, βραζιλιάνος διεθνής ποδοσφαιριστής.
1975: Ναταλί Ιμπρούλια, αυστραλή τραγουδίστρια.
Θάνατοι
211: Λούκιος Σεπτίμιος Σεβήρος, ρωμαίος αυτοκράτορας. (Γεν. 11/4/146)
1781: Γιόζεφ Μισλιβέτσεκ, τσέχος συνθέτης. (Γεν. 9/3/1737)
1843: Θεόδωρος Κολοκοτρώνης, ηγέτης της Ελληνικής Επανάστασης.
(Γεν. 3/4/1770) 1894: Αντόλφ Σαξ, βέλγος τεχνίτης πνευστών και εφευρέτης του σαξοφώνου. (Γεν. 6/11/1814)
1966: Τζίλμπερτ Γρόσβενορ, αμερικανός εκδότης, δημιουργός του περιοδικού «National Geographic». (Γεν. 28/10/1875)
1982: Άλεξ Χάρβεϊ, βρετανός ρόκερ. (Γεν. 5/2/1935)
1983: Κάρεν Κάρπεντερ, αμερικανίδα τραγουδίστρια. (Γεν. 2/3/1950)
1984: Πολ Γκάρντινερ, άγγλος μπασίστας των Tubeway Army. (Γεν. 1/5/1958)
1987: (Βλατζίου Βαλεντίνο) Λιμπεράτσε, αμερικανός εκκεντρικός πιανίστας. (Γεν. 16/5/1919)
1995: Πατρίτσια Χάισμιθ, αμερικανίδα συγγραφέας αστυνομικών μυθιστορημάτων, δημιουργός του Τομ Ρίπλεϊ. (Γεν. 19/1/1921)
2001: Τζέι Τζέι Τζόνσον, αμερικανός τρομπονίστας της τζαζ. (Γεν. 22/1/1924)
2001: Ιάννης Ξενάκης, συνθέτης πρωτοποριακής μουσικής.
(Γεν. 29/5/1922) 2009: Αλέκα Παΐζη, ηθοποιός του θεάτρου. (Γεν. 1919)
2009: Λουξ Ιντέριορ, καλλιτεχνικό ψευδώνυμο του Έρικ Πέρκισερ, αμερικανός ρόκερ, δημιουργός του πανκ συγκροτήματος «Τhe Cramps». (Γεν. 21/10/1943)
ΠΗΓΗ: http://www.sansimera.gr/almanac/full/0402