Ο ΓΕΡΟΝΤΑΣ ΕΠΙΦΑΝΙΟΣ ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΣ ΑΦΑΝΗΣ ΕΥΕΡΓΕΤΗΣ ΠΟΛΛΩΝ
============
ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ
__________
Δυο υπέροχοι κληρικοί της Εκκλησίας ο αείμνηστος Μητροπολίτης Εδέσσης κ. Καλλίνικος και ο Γέροντας Επιφάνιος Θεοδωρόπουλος.
Και οι δύο έζησαν ασκητικά και κοιμήθηκαν εν Κυρίω πάμπτωχοι.
Ενα συγκινητικό περιστατικό από τη ζωή των δύο αυτών οσίας βιοτής κληρικών, που τους συνέδεε στενή εν Χριστώ φιλία, μας χαρίζει ο κατά σάρκαν αδελφός του Γέροντα Επιφάνιου κ. Πολυνείκης Θεοδωρόπουλος, ο οποίος μας τιμά ιδιαίτερα με την αγάπη και τη φιλία του.

Τα περιστατικά από τη ζωή του Γέροντα Επιφάνιου - που κατά καιρούς μας έχει στείλει για δημοσίευση - αποτελούν αληθινή ευλογία για τους πιστούς.
Φέρνουν στο φως άγνωστα περιστατικά από τη ζωή του Γέροντα Επιφάνιου Θεοδωρόπουλου, της μεγάλης αυτής μορφής της Εκκλησίας μας, την απουσία της οποίας αισθανόμαστε όλο και μεγαλύτερη όσο πάει ο καιρός, όσο βαθαίνει η κρίση, όσο πληθαίνουν οι μετριότητες και όσο λείπουν οι αληθινά μεγάλοι ηγέτες - οι προφητικές μορφές - που θα μπορούσαν να οδηγήσουν τον λαό του Θεού από την Αίγυπτο της δουλείας στη γη της ελευθερίας.
Ας σημειωθεί ότι ο αείμνηστος Γέροντας δεν είναι μόνον τον Εδέσσης Καλλίνικο που είχε βοηθήσει. Αφανώς πάντοτε και χωρίς τυμπανοκρουσίες ενεργούσε ως καλός Σαμαρείτης για όλους όσους προσέτρεχαν κοντά του για να ζητήσουν βοήθεια.

Ο αείμνηστος Καθηγητής Κωνσταντίνος Μουρατίδης διηγείται μια παρόμοια ιστορία που αφορούσε τον ίδιο, όταν ο άγνωστός του - μέχρι εκείνη τη στιγμή - Γέροντας Επιφάνιος, τον επισκέφθηκε στο νοσοκομείο όπου νοσηλευόταν και του προσέφερε μεγάλη χρηματική βοήθεια για να καλύψει τα έξοδα της νοσηλείας του.

Ευχαριστούμε από τα βάθη της καρδιάς μας τον κ. Πολυνείκη Θεοδωρόπουλο για την ευλογία που χαρίζει στους πιστούς με περιστατικά που αφορούν τον αείμνηστο αδελφό του Γέροντα Επιφάνιο Θεοδωρόπουλο, μια αληθινά πατερική μορφή του 20ού αιώνα.

Π.Μ.Τ.
*****
ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΟ ΘΕΛΗΜΑΤΙΚΗΣ ΠΤΩΧΕΙΑΣ ΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΚΑΙ ΑΔΕΛΦΙΚΗΣ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΟΥ ΑΠΟ ΠΡΕΣΒΥΤΕΡΟ
Του κ. Πολυνείκη Θεοδωρόπουλου
===============
Τρίτη 24 Ιανουαρίου 1984.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Εδέσσης κ.κ. Καλλίνικος βρίσκεται στο γραφείο του π. Επιφανίου.
Πριν από λίγες ημέρες έχει διαγνωσθεί ότι ο εκλεκτός αυτός Ιεράρχης πάσχει από κακοήθη όγκο στον εγκέφαλο. Ο θεράπων ιατρός του έχει συστήσει μετάβαση στην Αγγλία για εγχείρηση.

Ο εν λόγω Ιεράρχης, όπως είναι γνωστό, δεν διαθέτει χρήματα λόγω της παροιμιώδους αφιλοχρηματίας του που ήταν και το πλαίσιο της ιερατικής του διακονίας.

Τα χρήματα που χρειάζονται για τη μετάβασή του στο εξωτερικό είναι αρκετά και ο Άγιος Εδέσσης – Ιεράρχης Κόσμημα της Ελλαδικής Εκκλησίας – δεν μπορεί ν’ ανταποκριθεί, καθόσον θεληματικά ήταν ενδεής.

Την ώρα που εισέρχομαι στο γραφείο του π. Επιφανίου για σερβίρισμα κάποιου γλυκίσματος, ο Ιεράρχης που συνδεόταν από πολλών ετών, με αδελφική αγάπη με τον π. Επιφάνιο, έχει καταληφθεί από μεγάλη συγκίνηση και κλαίγοντας του ψελλίζει: “Δεν έχω χρήματα αδελφέ μου για την περίπτωση της υγείας μου κι έχω αρκετά “κουράσει” τους κατά σάρκα συγγενείς μου, οι οποίοι πάντοτε και με προθυμία μ’ ενισχύουν”.

Ο π. Επιφάνιος που κάθεται δίπλα του τον αγγίζει στην πλάτη στοργικά και του απαντά: “Γέροντά μου, γνωρίζεις πολύ καλά ότι κι εγώ είμαι πάμπτωχος, αλλά μερικά από τα πιο στενά πνευματικά μου τέκνα, γνωρίζω ότι έχουν μία οικονομική άνεση. Θα τους τηλεφωνήσω αμέσως και πολύ σύντομα θα έχουμε τα χρήματα που χρειάζονται για τη θεραπεία σας στο εξωτερικό”.
Με το τέλος των λεγομένων από τον π. Επιφάνιο, το πρόσωπο του Αγίου Εδέσσης φωτίστηκε κυριολεκτικά και το αίσθημα λύπης και αθυμίας, το διαδέχθηκε αίσθημα χαράς κι ευγνωμοσύνης.

Τελικά τα έξοδα νοσηλείας του Επισκόπου καλύφθηκαν από τον κατά σάρκα αδελφό του, ανώτερο δικαστικό λειτουργό.
Ας έχουμε την ευλογία των δύο ανωτέρω κληρικών, που από πολλά έτη έχουν αναχωρήσει εις Κύριον και καλό είναι να γνωρίζουμε ότι στην Εκκλησία μας υπηρέτησαν και υπηρετούν με φόβο Θεού και αυταπάρνηση, πολλοί κληρικοί και μάλιστα Επίσκοποι που θεληματικά παρέμειναν πάμπτωχοι, τόσο για την αγάπη του Θεού, όσο και για την αγάπη τους προς το συνάνθρωπο.