Τετάρτη 28 Μαρτίου 2012

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ ! ΜΕ ΤΟ ΡΟΛΟΪ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ !

28 Μαρτίου

Γεγονότα

193: Ο ρωμαίος αυτοκράτορας Πόπλιος Ελούιος Περτίναξ δολοφονείται από τους πραιτοριανούς του. Αυτοί βγάζουν σε δημοπρασία τον θρόνο, ο οποίος κατακυρώνεται στον Μάρκο Δίδιο Ιουλιανό.
364: Ο Ουαλεντινιανός ανακηρύσσεται αυτοκράτορας του Δυτικού Ρωμαϊκού Κράτους και ο Ουάλης του Ανατολικού Ρωμαϊκού Κράτους.
845: Οι Βίκινγκς καταλαμβάνουν το Παρίσι με αρχηγό τον Ράγκναρ Λόντμπροκ. Για να αποχωρήσουν, ο βασιλιάς των Φράγκων, Κάρολος ο Φαλακρός, τους δίδει 3 τόνους ασήμι, ποσό κολοσσιαίο για την εποχή.
1800: Το Κοντσέρτο για τρομπέτα του Γιόζεφ Χάυδν κάνει πρεμιέρα στη Βιέννη.
1801: Το μπαλέτο του Μπετόβεν «Τα δημιουργήματα του Προμηθέως» παρουσιάζεται για πρώτα φορά στη Βιέννη.
1820: Το χορωδιακό έργο του Φραντς Σούμπερτ «Έξι αντίφωνα για τον αγιασμό των Βαΐων την Κυριακή των Βαΐων» (D. 696) παρουσιάζεται για πρώτη φορά στη Βιέννη.
1821: Ο Παναγιώτης Καλογεράς και οι αδελφοί Δεσποτόπουλοι κηρύσσουν την Επανάσταση στην περιοχή της Μονεμβασίας. Το φρούριο της Μονεμβασίας, στο οποίο κατέφυγαν 4.500 Τούρκοι, πολιορκείται από τον Πιέρο Γρηγοράκη.
1821: Ο Αθανάσιος Διάκος, επικεφαλής ελλήνων επαναστατών, φθάνει στον Προφήτη Ηλία Λιβαδειάς και απαιτεί την παράδοση της πόλης από τον διοικητή της Χασάν Αγά.
1821: Ο Πρόκριτος Αναγνώστης Λιδωρίκης και οι Οπλαρχηγοί Δήμος Σκαλτσάς και Παπαγεωργίου Πολίτης υψώνουν τη Σημαία της Επαναστάσεως και εισέρχονται στο Λιδορίκι, το οποίο και παραδίδεται χωρίς αντίσταση.
1822: Δύναμη από 700 Κρήτες επαναστάτες επιτίθεται στην περιοχή Ρεθύμνου εναντίον πενταπλασίων Τούρκων, τους οποίους κατανικά και καταδιώκει.
1833: Έπειτα από συμφωνία των Μεγάλων Δυνάμεων για την οριοθέτηση των συνόρων της Ελλάδας, η Οθωμανική Αυτοκρατορία αναγκάζεται να παραχωρήσει τη Λαμία στη χώρα μας.
1837: Ο Φέλιξ Μέντελσον, σε ηλικία 28 ετών, παντρεύεται στη Φρανκφούρτη τη Σεσίλ Ζανρενό, κόρη πάστορα.
1842: Η νεοσύστατη Φιλαρμονική Ορχήστρα της Βιέννης δίνει την πρώτη συναυλία της.
1859: Η Σερενάτα σε Ρε έργο 11 του Γιοχάνες Μπραμς κάνει πρεμιέρα στο Αμβούργο.
1862: Κατά τον αμερικανικό εμφύλιο πόλεμο, στη μάχη του Περάσματος Γκλοριέττα, στο Νέο Μεξικό, οι δυνάμεις της Ένωσης σταματούν την εισβολή της Ομοσπονδίας στην περιοχή του Νέου Μεξικού. Η μάχη άρχισε δύο ημέρες νωρίτερα, στις 26 Μαρτίου.
1866: Το πρώτο ιππήλατο ασθενοφόρο κυκλοφορεί στις ΗΠΑ.
1871: Εγκαθίσταται η Κομμούνα του Παρισιού, μία μορφή σοσιαλιστικής διακυβέρνησης στη γαλλική πρωτεύουσα, που διήρκεσε έως τις 28 Μαΐου 1871.
1871: Ο Κλοντ Ντεμπισί παρουσιάζει στη Μόσχα τέσσερα νέα έργα του: «Κουαρτέτο Εγχόρδων αρ. 1», «Φύση και Αγάπη» για γυναικεία χορωδία και πιάνο, «Ρεμβασμός» (op.9/1) και «Μαζούρκα Δωματίου» (op. 9/3).
1874: Η σύνθεση για δύο πιάνα του Σεν Σανς «Παραλλαγές σε ένα θέμα του Μπετόβεν» κάνει πρεμιέρα στο Παρίσι.
1879: Το Κουαρτέτο Εγχόρδων σε Μι του Μπέντριχ Σμέτανα κάνει πρεμιέρα στην Πράγα.
1896: Η όπερα του Ουμπέρτο Τζιορντάνο «Αντρέα Σενιέ» κάνει πρεμιέρα στη Σκάλα του Μιλάνου.
1910: Το πρώτο υδροπλάνο, με κυβερνήτη τον Ανρί Φαμπρ, απονηώνεται από τις ακτές της γαλλικής πόλης Μαρτένκ.
1918: Μόλις 25 άτομα συνοδεύουν τον Κλοντ Ντεμπισί στην τελευταία του κατοικία στο κοιμητήριο Περ-Λασέζ του Παρισιού. Ανάμεσά τους και ο γάλλος Υπουργός Παιδείας.
1920: Ο ναύαρχος Μίκλος Χόρτι αναλαμβάνει τη διακυβέρνηση της Ουγγαρίας.
1920: Παντρεύονται οι αμερικανοί αστέρες του βωβού κινηματογράφου, Ντάγκλας Φέρμπάνκς και Μαίρη Πίκφορντ.
1921: Κατά τη διάρκεια του μικρασιατικού πολέμου, επαναλαμβάνονται οι συγκρούσεις κατά μήκος της γραμμής Αφιόν Καραχισάρ - Εσκί Σεχίρ.
1930: Η Κωνσταντινούπολη μετονομάζεται και επίσημα σε Ιστανμπούλ.
1931: Η γερμανική κυβέρνηση εκδίδει διάταγμα έκτακτης ανάγκης, με σκοπό να θέσει τέρμα στις εξτρεμιστικές ενέργειες που σημειώνονται από μέλη εθνικοσοσιαλιστικών ομάδων σε διάφορες πόλεις.
1933: Εβραϊκές κοινότητες σε όλο τον κόσμο αντιδρούν στις διώξεις των Εβραίων από τους Ναζί στη Γερμανία και καλούν σε μποϊκοτάζ των γερμανικών προϊόντων.
1934: Η σύνθεση του Μανουέλ Ντε Φάγια «Φανφάρα για τον Ε. Φ Αρμπός» κάνει πρεμιέρα στη Μαδρίτη.
1939: Λήγει ο ισπανικός εμφύλιος, με την κατάληψη της Μαδρίτης από τις δυνάμεις του στρατηγού Φράνκο.
1940: Μπαίνει ο θεμέλιος λίθος για τις μόνιμες εγκαταστάσεις της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ).
1940: Βρετανία και Γαλλία συνάπτουν συμφωνία, με την οποία δεσμεύονται να μην συνάψουν ειρήνη με τη Γερμανία η καθεμία χωριστά.
1940: Το Κοντσέρτο για βιολί έργο 15 του Μπέντζαμιν Μπρίτεν παρουσιάζεται για πρώτη φορά, στη Νέα Υόρκη.
1942: Η RAF βομβαρδίζει το Λίμπεκ και καταστρέφει το 80% της πόλης, εξοργίζοντας τον Χίτλερ.
1942: Μεταξύ των πολύτιμων αντικειμένων που καταστράφηκαν στον βομβαρδισμό του Λίμπεκ περιλαμβάνεται και το όργανο με το οποίο έπαιζε συχνά ο Ντίτριχ Μπουξτεχούντε στον Ναό της Μαρίας.
1942: Οι ναυτικές δυνάμεις της Βρετανίας εισβάλλουν στο κατεχόμενο από τους Γερμανούς γαλλικό λιμάνι του Σεν Ναζέρ.
1957: Ο αρχιεπίσκοπος της Κύπρου Μακάριος αναχωρεί από τις Σεϊχέλες, όπου εξορίστηκε από τους Άγγλους.
1958: Η Συμφωνία αρ. 1 του Τζορτζ Ρόκμπεργκ κάνει πρεμιέρα στη Φιλαδέλφεια των ΗΠΑ.
1963: Κάνει πρεμιέρα στους αμερικανικούς κινηματογράφους η ταινία του Άλφρεντ Χίτσκοκ «Τα Πουλιά», με πρωταγωνίστρια της Τίπι Χέντρεν.
1964: Στα διεθνή ύδατα έξω από τις αγγλικές ακτές, εκπέμπει εν πλω ο πρώτος πειρατικός ραδιοφωνικός σταθμός της χώρας, το περίφημο Ράδιο Καρολίνα.
1964: Οι Beatles «σπάνε» το ρεκόρ που κατείχε ο Έλβις Πρίσλεϊ με 9 τραγούδια στο τοπ-100. Καταμετρούν 10 στα 100 καλύτερα και λίγες εβδομάδες μετά, στις 11 Απριλίου, προσέθεσαν άλλα τέσσερα.
1964: Η τουρκική κυβέρνηση εξαπολύει κύμα απελάσεων εναντίον των Ελλήνων της Κωνσταντινούπολης, εκμεταλλευόμενη το κλίμα έντασης που επικρατεί στην Κύπρο. Πάνω από 10.000 Έλληνες θα αναγκαστούν να εγκαταλείψουν την Πόλη.
1964: Το μουσείο κέρινων ομοιωμάτων της Μαντάμ Τισό στο Λονδίνο αποκαλύπτει τα κέρινα ομοιώματα των Beatles. Είναι οι πρώτοι ποπ σταρ που απολαμβάνουν μια τέτοια τιμή.
1966: Ανακαλύπτεται τυχαία στο Λονδίνο από τον Ντέιβιντ Κορμπέτ και τον σκύλο του Πικλς, μέσα σ' ένα πακέτο, το Κύπελλο Ζιλ Ριμέ, που κατέκτησε η παγκόσμια πρωταθλήτρια Αγγλία το περασμένο καλοκαίρι και εκλάπη πριν από λίγες μέρες από το Σέντραλ Χολ του Γουέστμινιστερ όπου εκτίθετο. Ο πρόεδρος της ομοσπονδίας Τζο Μάιρς είχε πάρει ένα μήνυμα για λύτρα 15.000 λιρών. Το κύπελλο επιστρέφεται στους διοργανωτές του Παγκοσμίου Κυπέλλου και ο Κορμπέτ ανταμείβεται με 6.000 λίρες.
1969: Ο Γιώργος Σεφέρης στηλιτεύει τη χούντα με την περίφημη δήλωσή του στο ραδιόφωνο του BBC.
1970: Η Ευδοκία του Αλέξη Δαμιανού, με το περίφημο ζεϊμπέκικο του Μάνου Λοΐζου, παίρνει μέρος στο φεστιβάλ των Καννών.
1970: Καταστροφικός σεισμός πλήττει τη δυτική Ανατολία στην Τουρκία, προκαλώντας το θάνατο 1.100 ανθρώπους, ενώ οι τραυματίες ανέρχονται σε 3.000.
1970: Οι Σάιμον και Γκαρφάνκελ ανεβαίνουν στο Νο1 του αγγλικού πίνακα επιτυχιών με το τραγούδι Bridge Over Troubled Water.
1972: Ο δικτάτορας Γεώργιος Παπαδόπουλος αναλαμβάνει όλα τα αξιώματα: του αντιβασιλέα, του πρωθυπουργού, του υπουργού Εξωτερικών και Άμυνας, καθώς και του προέδρου της Βουλής.
1972: Ο Γουίλτ Τσάμπερλεϊν παίζει τον τελευταίο του αγώνα μπάσκετ. Σε 14 χρόνια πήρε μέρος σε 1.045 αγώνες και δεν αποβλήθηκε σε κανέναν αγώνα με πέντε φάουλ.
1972: Παρουσιάζονται για πρώτη φορά στο κοινό οι συνθέσεις για τσέλο και πιάνο «Meditations No1 και Νο2» του Λέοναρντ Μπερνστάιν.
1973: Κυκλοφορεί το άλμπουμ των Led Zeppelin «House of Holly».
1973: Η υπόθεση του Γουότεργκεϊτ στις ΗΠΑ παίρνει πολιτικές διαστάσεις, καθώς κεντρικός μάρτυρας δηλώνει ότι ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης, Τζον Μίτσελ, υπεύθυνος της αρμόδιας επιτροπής για τον προεκλογικό αγώνα του Προέδρου Νίξον, γνώριζε εκ των προτέρων για την επικείμενη διάρρηξη στα γραφεία του Δημοκρατικού Κόμματος τον περασμένο Ιούλιο.
1976: Οι Genesis ξεκινούν την πρώτη τους περιοδεία στις ΗΠΑ χωρίς τον Πίτερ Γκάμπριελ, που αποχώρησε από το γκρουπ. Νέος τραγουδιστής, ο ντράμερ Φιλ Κόλινς.
1979: Ο Έρικ Κλάπτον και η πρώην σύζυγος του Τζορτζ Χάρισον, Πάτι Λέιλα Μπόιντ, παντρεύονται.
1979: Πυρηνικό ατύχημα, χωρίς θύματα, στο Θρι Μάιλ Άιλαντ της Πενσιλβάνιας. Αναφορές που είδαν το φως της δημοσιότητας αργότερα, ανέφεραν αυξημένο αριθμό κρουσμάτων καρκίνου στην περιοχή.
1981: Οι Blondie ανεβαίνουν στο Νο1 του αμερικανικού πίνακα επιτυχιών με το τραγούδι Rapture.
1981: Ο Έλτον Τζον κυκλοφορεί τη δική του εκδοχή στο τραγούδι των Beatles I Saw Her Standing There, ως φόρο τιμής στον δολοφονηθέντα Τζον Λένον.
1982: Το Ιράν ανακτά 1.250 τετραγωνικά μίλια από το Ιράκ στην περιοχή του Κουζιστάν.
1982: Ο Ντέιβιντ Κρόσμπι των Crosby Stills & Nash συλλαμβάνεται, όταν το αυτοκίνητο που οδηγεί εμπλέκεται σε ατύχημα στο Σαν Ντιέγκο. Οι αστυνομικοί βρίσκουν στο αυτοκίνητό του κοκαΐνη κι ένα πιστόλι. Όταν τον ρωτούν γιατί κουβαλάει το πιστόλι, αυτός απαντά: «Τζον Λένον».
1984: Δολοφονείται στο Κολωνάκι ο μορφωτικός ακόλουθος της βρετανικής πρεσβείας Κένεθ Χουάιτι και ο υπάλληλος της πρεσβείας Αρτέμης Οικονομίδης Η επίθεση αποδίδεται στην τρομοκρατική ομάδα του παλαιστίνιου Αμπού Νιντάλ.
1985: Ο αρεοπαγίτης Χρήστος Σαρτζετάκης εκλέγεται πρόεδρος της Δημοκρατίας, με την οριακή πλειοψηφία των 180 ψήφων.
1990: Ένα από τα πλέον αρνητικά ρεκόρ προσέλευσης φιλάθλων στην ιστορία της Εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου, 1.105 εισιτήρια, σημειώνεται στον φιλικό αγώνα Ελλάδα - Ισραήλ (2-1) στο ΟΑΚΑ. Σκόρερ των δύο ελληνικών τερμάτων, ο «αμυντικός» Στέλιος Μανωλάς.
1992: Αμερικανοί γιατροί ανακαλύπτουν ότι η βουλιμία είναι ασθένεια, που μπορεί να έχει σχέση με μία ορμόνη του εγκεφάλου.
1992: Κατάσταση έκτακτης ανάγκης επιβάλλεται στη Μολδαβία, εβδομάδες μετά την έναρξη των συγκρούσεων μεταξύ Ρουμάνων και Ρώσων αυτονομιστών.
1992: Ζημιές 100.000 δολαρίων προκαλούνται στο The Irvine Meadows Amphitheatre της Καλιφόρνιας, όταν κατά τη διάρκεια συναυλίας ο Όζι Όσμπορν καλεί τους θεατές των δύο πρώτων σειρών να ανέβουν μαζί του στη σκηνή. Της πρόσκλησης επωφελούνται και άλλα άτομα, και στον γενικό χαμό που ακολουθεί οι διοργανωτές αναγκάζονται να διακόψουν τη συναυλία.
1994: Ο πρωθυπουργός Ανδρέας Παπανδρέου συναντάται με τον κοινοτικό επίτροπο Βαν Ντερ Μπρουκ, ο οποίος ζητά τη μονομερή άρση των ελληνικών μέτρων κατά των Σκοπίων.
1994: Ζουλού και υποστηρικτές του Αφρικανικού Εθνικού Κογκρέσου διαπληκτίζονται στο κεντρικό Γιοχάνεσμπουργκ, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 18 άνθρωποι.
1995: Το Όσκαρ καλύτερης ταινίας απονέμεται στο Φόρεστ Γκαμπ, ενώ ο Τομ Χανκς παίρνει το βραβείο α' ανδρικού ρόλου για την ερμηνεία του στην ίδια ταινία. Το βραβείο α' γυναικείου ρόλου απονέμεται στην Τζέσικα Λανγκ για την ταινία Μπλε Ουρανός.
1995: Η τρομοκρατική οργάνωση «17 Νοέμβρη» αναλαμβάνει την ευθύνη για την επίθεση με ρουκέτες κατά των εγκαταστάσεων του Mega Channel, που έγινε στις 15 Μαρτίου.
1996: Ο Φιλ Κόλινς ανακοινώνει ότι εγκαταλείπει τους Genesis για να αφοσιωθεί στην προσωπική του καριέρα.
2000: Ο Τζίμι Πέιτζ των Led Zeppelin κερδίζει αγωγή δυσφήμισης από το περιοδικό Ministry, που υποστήριξε σε δημοσίευμά του ότι ο Πέιτζ είχε ευθύνη για τον θάνατο του ντράμερ του συγκροτήματος Τζον Μπόναμ.
2001: Αρχίζει τη λειτουργία του ο νέος αερολιμένας της Αθήνας «Ελευθέριος Βενιζέλος».
2001: Στον αγώνα Αργεντινής - Βενεζουέλας (5-0), ο 31χρονος Ντιέγκο Σιμεόνε γίνεται ο πρώτος παίκτης που φτάνει τις 100 συμμετοχές στην Εθνική Αργεντινής, ξεπερνώντας τους Ρουχέρι (96) και Mαραντόνα (91).
2001: Γίνεται γνωστό ότι ο τραγουδοποιός Τζέιμς Τέιλορ και η τρίτη σύζυγός του Καρολάιν Σμέντβιγκ περιμένουν δίδυμα αγόρια. Θα γεννηθούν τον Απρίλιο του 2001 από παρένθετη μητέρα, φίλη του ζεύγους.
2003: Ο Φίλιπ Γκλας παρουσιάζει σε μορφή σουίτας τη μουσική που έγραψε για την ταινία «The Hours» στο Μιλγουόκι.
2004: Έπειτα από 8 χρόνια, ο Παναθηναϊκός ανακηρύσσεται πρωταθλητής στο βόλεϊ. Ο Πλάμεν Κωνσταντίνοφ γίνεται ο πρώτος παίκτης που κατακτά 4 τίτλους με ισάριθμες ομάδες (Άρης, Ηρακλής, Ολυμπιακός, Παναθηναϊκός).
2006: Ογκώδεις διαδηλώσεις στη Γαλλία για το νέο νόμο της κυβέρνησης που ελαστικοποιεί τις εργασιακές σχέσεις. Οι συμμετέχοντες ξεπερνούν το 1 εκατομμύριο.
2007: Διεξάγεται στη Βουλή η ψηφοφορία για την αναθεώρηση του Συντάγματος, απουσία του ΠΑΣΟΚ και του ΚΚΕ. Στην επόμενη Αναθεωρητική Βουλή παραπέμπονται, μεταξύ άλλων, το άρθρο 16 για την Παιδεία και το άρθρο 24 για τα δάση.
2009: Σβήνουν τα φώτα για μία ώρα σε όλο τον κόσμο, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας «Ώρα της Γης». Από την Ανταρκτική ως την Αμερική, ο πλανήτης συσκοτίζεται ανά ζώνες ώρας, δίνοντας το μήνυμα για συμμετοχική κινητοποίηση κατά της κλιματικής αλλαγής.
2010: Ένας 15χρονος Αφγανός διαμελίζεται από βόμβα που εκρήγνυται στην οδό Ιακωβάτων στα Πατήσια, έξω από το κτίριο της Ελληνικής Εταιρείας Διοίκησης και Επιχειρήσεων. Από την έκρηξη τραυματίζονται επίσης η 10χρονη αδελφή του και η μητέρα του. Η οικογένεια των μεταναστών πήγαινε κάθε βράδυ στην περιοχή ψάχνοντας τους κάδους απορριμάτων για να βρει τρόφιμα ή κάτι άλλο. Πιθανολογείται ότι το παιδί βρήκε το δέμα με τη βόμβα και το άνοιξε, με αποτέλεσμα να σημειωθεί η έκρηξη.
2010: Περίπου 50 ερωτικά γράμματα που έστειλε η Ζοσεφίνα στον Ναπολέοντα βγαίνουν σε δημοπρασία και πωλούνται έναντι 700.000 ευρώ.

Γεννήσεις

1862: Αριστείδης Μπριάν, γάλλος πολιτικός. Υπήρξε 11 φορές πρωθυπουργός της Γαλλίας και εργάστηκε για μία ομοσπονδιακή Ευρώπη. Το 1926 βραβεύτηκε με Νόμπελ Ειρήνης. (Θαν. 7/3/1932)  [Αποφθέγματα]
1871: Δημοσθένης Βουτυράς, λογοτέχνης. (Θαν. 28/3/1958)
1890: Πολ Γουάιτμαν, αμερικανός τζαζίστας. (Θαν. 29/12/1967)
1893: Σπύρος Σκούρας, μεγαλοπαράγων του Χόλιγουντ, πρόεδρος της 20th Century - Fox από το 1942 έως το 1962. (Θαν. 16/8/1971)
1899: Όγκαστ Ανχόιζερ Μπους, αμερικανός ζυθοποιός δεύτερης γενιάς. (Bud, Michelob) (Θαν. 29/9/1989)
1903: Ρούντολφ Σέρκιν, αυστριακός πιανίστας. (Θαν. 8/5/1991)
1915: Τζέι Λίβινγκστον, αμερικανός συνθέτης, βραβευμένος τρεις φορές με Όσκαρ, γνωστός για το τραγούδι Κε Σερά Σερά που το πρωτοτραγούδησε η Ντόρις Ντέι στην ταινία του Άλφρεντ Χίτσκοκ Ο άνθρωπος που γνώριζε πολλά. (Θαν. 17/10/2001)
1921: Ντερκ Μπόγκαρντ, αγγλοολανδός ηθοποιός και συγγραφέας. (Θαν. 8/5/1999)
1922: Τέο Άλμπρεχτ, γερμανός επιχειρηματίας, ιδρυτής της αλυσίδας σούπερ-μάρκετ Aldi. Κατείχε την 31η θέση στη λίστα Forbes με τους πλουσιότερους ανθρώπους του κόσμου. (Θαν. 24/7/2010)
1928: Ζμπίγκνιου Μπρζεζίνσκι, πολιτικός επιστήμονας, παράγοντας της εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ.
1933: Τέτε Μοντόλιου, ισπανός πιανίστας της τζαζ.
1936: Μάριο Βάργκας Λιόσα, περουβιανός συγγραφέας και πολιτικός, βραβευμένος με Νόμπελ Λογοτεχνίας το 2010.
1942: Νιλ Κίνοκ, βρετανός πολιτικός του Εργατικού Κόμματος.
1942: Σάμουελ Ρέιμι, αμερικανός βαθύφωνος.
1948: Τζον Έβανς, άγγλος κιμπορντίστας, μέλος των Jethro Tull από το 1970 έως το 1980.
1980: Στέλλα Πιλάτου, πρωταθλήτρια του μήκους.
1986: Lady Gaga, καλλιτεχνικό ψευδώνυμο της Στέφανι Τζοάν Ατζελίνα Τζερμανότα, αμερικανίδα σταρ της ποπ μουσικής.

Θάνατοι

193: Πόπλιος Ουέλβος Περτίναξ, ρωμαίος αυτοκράτορας, που βασίλεψε μόνο για τρεις μήνες. (Γεν. 1/8/126)
1552: Ανγκάντ Ντεβ, ο δεύτερος γκουρού των Σιχ. (Γεν. 31/3/1504)
1772: Σαρλ Πινό Ντικλό, γάλλος συγγραφέας. (Γεν. 12/2/1704)  [Αποφθέγματα]
1794: Μαρκήσιος Κοντορσέ, (Μαρί Ζαν Αντουάν Νικολά Καριτά, Μαρκί ντε Κοντορσέ), γάλλος φιλόσοφος, μαθηματικός και πολιτικός επιστήμονας, από τους θεμελιωτές του Διαφωτισμού. (Γεν. 17/9/1743)
1898: Άντον Σάιντλ, ούγγρος διευθυντής ορχήστρας. (Γεν. 7/5/1850)
1906: Γκεόργκι Γκαπόν, ρώσος ιερωμένος και λαϊκός ηγέτης. (Ματωμένη Κυριακή του 1905) (Γεν. 5/2/1870)
1911: Μικολάιους Κονσταντίνας Τσουρλιόνις, λιθουανός συνθέτης και ζωγράφος, η μεγαλύτερη καλλιτεχνική προσωπικότητα της Λιθουανίας. (Γεν. 10/9/1875)
1937: Κάρολ Σιμανόφσκι, πολωνός συνθέτης. (Γεν. 3/10/1882)
1941: Βιρτζίνια Γουλφ, βρετανίδα συγγραφέας. (Γεν. 25/1/1882)
1943: Σεργκέι Ραχμάνινοφ, ρώσος συνθέτης κλασσικής μουσικής. (Γεν. 20/3/1873)
1953: Τζίμι Θορπ, ινδιάνος αθλητής του στίβου. Στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1912 κατέκτησε χρυσά μετάλλια στο πένταθλο και το δέκαθλο, τα οποία όμως του αφαιρέθηκαν επειδή έπαιξε επαγγελματικό μποξ και του επιστράφηκαν μετά θάνατον, το 1982. (Γεν. 28/5/1888)
1957: Στυλιανός Λένας, επίλεκτο στέλεχος της ΕΟΚΑ, που συνελήφθη τραυματίας, ύστερα από μάχη στην Πιτσιλιά. (Γεν. 20/7/1931)
1958: Γουίλιαμ Χάντι, αμερικανός συνθέτης, ο επονομασθείς και «πατέρας των μπλουζ». (Γεν. 16/11/1873)
1958: Δημοσθένης Βουτυράς, λογοτέχνης. (Γεν. 28/3/1871)
1969: Ντουάιτ Αϊζενχάουερ, αμερικανός στρατηγός και 34os πρόεδρος των ΗΠΑ (1953-1961). (Γεν. 14/10/1890)
1985: Μαρκ Σαγκάλ, ρωσογάλλος κολορίστας ζωγράφος, με επιρροές από τον εξπρεσιονισμό και τον κυβισμό. (Γεν. 7/7/1887)
1993: Ελένη Χαλκούση, ηθοποιός, μεταφράστρια και δημοσιογράφος. (Γεν. 1901)
1994: Ευγένιος Ιονέσκο, γαλλορουμάνος θεατρικός συγγραφέας, εισηγητής του Θεάτρου του Παραλόγου. («Η Φαλακρή Τραγουδίστρια») (Γεν. 26/11/1909)
2004: Πίτερ Ουστίνοφ, βρετανός ηθοποιός, σεναριογράφος, μυθιστοριογράφος και σκηνοθέτης. («Σπάρτακος», «Τοπ Καπί», «Κβο Βάντις», «Ηρακλής Πουαρό») (Γεν. 16/4/1921)
2006: Κάσπαρ Ουαϊνμπέργκερ, αμερικανός πολιτικός, υπουργός Άμυνας στις κυβερνήσεις του Ρόναλντ Ρίγκαν, από τους εμπνευστές του προγράμματος Πόλεμος των Άστρων που συντέλεσε στην κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης. (Γεν. 18/8/1917)
2007: Τόνι Σκοτ, αμερικανός κλαρινετίστας της τζαζ. (Γεν. 17/6/1921)
2007: Σπύρος Κωνσταντόπουλος, ηθοποιός. (Γεν. 1925)
2009: Μορίς Ζαρ, γάλλος συνθέτης κινηματογραφικής μουσικής, βραβευμένος με Όσκαρ, πατέρας του Ζαν Μισέλ Ζαρ. (Λόρενς της Αραβίας, Δόκτωρ Ζιβάγκο) (Γεν. 13/9/1924)
ΠΗΓΗ:      http://www.sansimera.gr/almanac/full/2803

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου