Τετάρτη 28 Μαρτίου 2012

ΕΠΙ ΤΕΛΟΥΣ ! ΞΑΝΑΓΕΜΙΖΟΥΝ ΤΑ ΧΩΡΙΑ !

Πάνε πίσω στο χωριό - "Απόδραση" για 1,5 εκ. νέους που προσπαθούν να ξεφύγουν από την κρίση

Κοινωνία

Η εσωτερική μετανάστευση επιστρέφει

Πάνε πίσω στο χωριό -  "Απόδραση" για 1,5 εκ. νέους που προσπαθούν να ξεφύγουν από την κρίση Η εσωτερική μετανάστευση επιστρέφει
Τη μετακόμισή τους στην περιφέρεια σχεδιάζουν 1,5 εκατ. κάτοικοι των μεγάλων αστικών κέντρων. Είναι νέοι ηλικίας 25 έως 44 ετών. Εχουν την πεποίθηση ότι έτσι θα ξεφύγουν από τις συνέπειες της οικονομικής ύφεσης.
Οι ασφυκτικές συνθήκες που προκαλούν η οικονομική ύφεση, τα μέτρα λιτότητας και η ανεργία τούς ωθεί να εγκαταλείψουν τις μεγαλουπόλεις και να επιστρέψουν στην επαρχία, αναφέρει το Έθνος.Στοιχεία της έρευνας παρουσίασε την Τρίτη ο υπουργός Κώστας Σκανδαλίδης, ο οποίος ταυτόχρονα ανακοίνωσε την επαναπροκήρυξη προγράμματος συνολικού προϋπολογισμού 60 εκατ. ευρώ για την πριμοδότηση νέων αγροτών. Οι ενισχύσεις θα φθάσουν τα 10.000 ευρώ για ανέργους, ενώ από το πρόγραμμα θα ωφεληθούν 6.000 άτομα.

Σύμφωνα με την έρευνα το 68,2% των αστικών κέντρων της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης έχει σκεφτεί να φύγει και να επιστρέψει στην ύπαιθρο, εκ των οποίων το 50% θέλει να ασχοληθεί με τον αγροτικό τομέα.
Επίσης, από το 68,2% το 19,3% έχει ήδη κινηθεί προς αυτή την κατεύθυνση.
Οι τομείς του αγροτικού τομέα που θέλουν να ασχοληθούν με τον αγροτικό τομέα σύμφωνα με τις απαντήσεις που έδωσε το 19,3% είναι:
· Ελιά-λάδι: 51,5%
· Βιολογικές καλλιέργειες: 51,5%
· Αρωματικά-φαρμακευτικά φυτά: 33,3%
· Λαχανικά-κηπευτικά: 31,8%
· Αμπέλι-κρασί: 30,3%
· Μανιτάρια: 24,2%
· Τρούφα: 21,2%
· Ρόδια: 19,7%
· Φρούτα:13,6%
· Στεβια: 13,6%
· Βιοκαύσιμα: 12,1%
Από αυτούς που θέλουν να φύγουν το 43,5% έχει πτυχίο ΑΕΙ-ΤΕΙ, το 25,4% μεταπτυχιακό τίτλο, το 17,1% έχει τελειώσει επαγγελματικές σχολές, το 8,2% λύκειο και το 1,2% το γυμνάσιο.
Σημαντικό είναι επίσης και το εύρημα σχετικά με την ηλικιακή σύνθεση των «εσωτερικών μεταναστών», καθώς όπως προκύπτει το 10,6% είναι ηλικίας 25 εώς 29 ετών, το 21,2% από 30 έως 34 ετών, το 25,3% από 35 έως 39 ετών και το 12,9% από 40 έως 44 ετών.
Αξίζει να επισημανθεί ότι αυτοί που θέλουν να φύγουν από την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη είναι έτοιμοι να το πράξουν και ας πετύχουν το ίδιο ή και χαμηλότερο εισόδημα, ενώ οι λόγοι που θέλουν να μεταναστεύσουν είναι η καλύτερη ποιότητα ζωής, το χαμηλό κόστος διαβίωσης και οι ανθρώπινες σχέσεις.
Οι καλλιέργειες με μεγάλη “πέραση”

Στην Ελλάδα βρισκόμαστε και έτσι δεν θα μπορούσε παρά να είναι η ελιά και το λάδι στην κορυφή της λίστας.Οι νέοι άνθρωποι όμως έχουν αποφασίσει να ασχοληθούν και με τομείς που ακόμη αναπτύσσονται και μπορούν να τους προσφέρουν πολλά

Μια καλλιέργεια με καλή απόδοση είναι τα σαλιγκάρια, αλλά και τα μανιτάρια. Πολλοί δεν το γνωρίζουν αλλά αποδοτική είναι και η καλλιέργεια ροδιών, αλλά και των αρωματικών και φαρμακευτικών βοτάνων. Ψηλά στις προτιμήσεις και η καλλιέργεια τρούφας.

Πάντα υπάρχει χώρος για καλλιέργειες κηπευτικών, ενώ πολλοί είναι οι νέοι που ενημερώνονται για τον χώρο του κρασιού και αποφασίζουν να ασχοληθούν με την συγκεκριμένη καλλιέργεια.

Στο χώρο της κτηνοτροφίας πολλοί είναι εκείνοι που σκέφτονται να ασχοληθούν να την εκτροφή θηραμάτων, αλόγων, αλλά και τη δημιουργία πρότυπων χοιροτροφικών και πτηνοτροφικών μονάδων.
ΠΗΓΗ:       http://www.thebest.gr/news/index/viewStory/119244

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου