Τρίτη 23 Σεπτεμβρίου 2014

Πέντε λόγοι για να τρώτε αβοκάντο

Posted: Σεπτεμβρίου 22, 2014 at 5:20 μμ, Last Updated:
Avocado_b2
Το αβοκάντο είναι ένα, μάλλον μοναδικό, είδος φρούτου. Τα περισσότερα φρούτα αποτελούνται κυρίως από υδατάνθρακες, ενώ το αβοκάντο είναι πλούσια πηγή υγιών λιπαρών. Πολυάριθμες μελέτες δείχνουν ότι έχει ισχυρές ευεργετικές επιδράσεις στην υγεία του ανθρώπου.
Δείτε παρακάτω μερικούς λόγους για τους οποίους πρέπει (αν δεν το έχετε κάνει ήδη) να εντάξετε το αβοκάντο στη διατροφή σας:

1. Είναι πολύ θρεπτικό


Το αβοκάντο συχνά χαρακτηρίζεται ως «υπερτροφή». Αυτό δε θα έπρεπε να προκαλεί έκπληξη δεδομένων των ιδιοτήτων και των θρεπτικών συστατικών που περιέχει, συμπεριλαμβανομένων 20 διαφορετικών βιταμινών και ιχνοστοιχείων.
Μια μερίδα (100 γραμμάρια) αβοκάντο περιέχει: 26% της συνιστώμενης ημερήσιας δόσης βιταμίνη Κ, 20% φυλλικό οξύ, 17% βιταμίνη C, 14% κάλιο, 14% βιταμίνη Β5, 13% βιταμίνη Β6 και 10% βιταμίνη Ε. Ακόμη περιέχει μικρές ποσότητες μαγνησίου, μαγγανίου, χαλκού, σιδήρου, ψευδαργύρου, φωσφόρου, βιταμίνης Α, Β1 (θειαμίνη), Β2 (ριβοφλαβίνη) και Β3 (νιασίνη).
Ακόμη, 2 γραμμάρια πρωτεΐνη, 15 γραμμάρια υγιή λιπαρά, 9 γραμμάρια υδατάνθρακες από τα οποία 7 είναι φυτικές ίνες.

2. Περιέχει περισσότερο κάλιο από τις μπανάνες

Το κάλιο εξυπηρετεί πολλές σημαντικές λειτουργίες του ανθρώπινου οργανισμού. Μια μερίδα αβοκάντο (βλ. παραπάνω) περιέχει 14% της συνιστώμενης ημερήσιας ποσότητας καλίου που έχει ανάγκη ο οργανισμός. Οι μπανάνες περιέχουν 10%.
Αρκετές έρευνες έχουν δείξει ότι η υψηλή πρόσληψη καλίου συνδέεται με μειωμένη αρτηριακή πίεση -σημαντικός παράγοντας κινδύνου για την εμφάνιση καρδιαγγειακών ασθενειών, εγκεφαλικών και νεφρικής ανεπάρκειας.

3. Περιέχει μονοακόρεστα λιπαρά οξέα που κάνουν καλό στην καρδιά

Το 77% των θερμίδων που προσφέρει το αβοκάντο προέρχονται από λιπαρά… όχι όμως ό,τι κι ό,τι!
Το μεγαλύτερο μέρος των λιπαρών του αβοκάντο είναι ελαϊκό οξύ – μονοακόρεστο λιπαρό οξύ, που αποτελεί το κύριο συστατικό του ελαιόλαδου και θεωρείται ότι έχει ευεργετικές ιδιότητες. Σχετίζεται με μειωμένες φλεγμονές και με ευεργετικές επιδράσεις σε γονίδια που συνδέονται με τον καρκίνο.

4. Είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες

Οι φυτικές ίνες συμβάλλουν στην απώλεια βάρους, στη μείωση του σακχάρου στο αίμα και συνδέονται με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης διάφορων ασθενειών.

5. Μειώνει τη χοληστερόλη και τα επίπεδα των τριγλυκεριδίων στο αίμα

Διάφορες μελέτες έχουν δείξει ότι τα αβοκάντο μειώνουν σημαντικά τα επίπεδα της κακής χοληστερόλης (LDL) έως 22%, τα επίπεδα τριγλυκεριδίων έως και 20%, ενώ αυξάνουν την καλή χοληστερόλη (HDL) έως 11%.

ΠΗΓΗ:    ΚΛΙΚ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου