Δευτέρα 17 Μαρτίου 2014

Ναι, ήταν ο Φίλιππος.. «Ο Tάφος της Βεργίνας ανήκει στον Bασιλιά Φίλιππο»

Posted: March 14, 2014 at 10:00 am, Last Updated: March 14, 2014 at 1:26 am
Ο Tάφος της Βεργίνας
Βεργίνας ανήκει στον βασιλιά Φίλιππο τον Β΄» επιμένει να  διακηρύσσει 37 χρόνια μετά τη μνημειώδη ανακάλυψη του αείμνηστου καθηγητή της Μανόλη Ανδρόνικου, η διευθύντρια της πανεπιστημιακής ανασκαφής στη Βεργίνα καθηγήτρια αρχαιολογίας του ΑΠΘ (και ευρωβουλευτής) κ. Χρυσούλα Παλιαδέλη.
Δίκην απάντησης με σειρά επιστημονικών δεδομένων σε όσους – Έλληνες και ξένους συναδέλφους της – έχουν κατά καιρούς αμφισβητήσει τα επιστημονικά συμπεράσματα του Μανόλη Ανδρόνικου  η κ.Παλιάδέλη – ως επικεφαλής της πανεπιστημιακής ανασκαφής, επέστρεψε από το 2010 μέχρι σήμερα στην επανεξέταση του σκελετικού υλικού από τον τάφο ΙΙ της Μεγάλης Τούμπας στη Βεργίνα, επανεκτιμώντας τις παλιότερες έρευνες με τη συνδρομή ιατρικών και φυσικοχημικών εξετάσεων και καταλήγει:
«Για το νεκρό του θαλάμου τα νέα πορίσματα οδηγούν σε ακριβέστερο καθορισμό της ηλικίας του (41-49 ετών), και εντοπίζουν εκφυλιστικές αλλοιώσεις, χρόνιες παθήσεις και δείκτες δραστηριότητας που υποδεικνύουν μεσήλικο άνδρα με έντονη ιππευτική και πολεμική δραστηριότητα.
Τα δεδομένα αυτά, σε συνδυασμό με τις μορφολογικές αλλοιώσεις στα οστά του -που βεβαιώνουν πως ο νεκρός κάηκε αμέσως μετά το θάνατό του- αποδυναμώνουν τη θεωρία της ταύτισής του με τον Φίλιππο Γ” Αρριδαίο και ενισχύουν, αντίθετα, την απόδοση του τάφου στον Φίλιππο Β’» υποστηρίζει στην εισήγησή της με τίτλο «Σκελετικό υλικό από τους βασιλικούς τάφους της Βεργίνας – Ερμηνευτικές προσεγγίσεις στα ανθρωπολογικά δεδομένα», η καθηγήτρια κ.Παλιαδέλη στο πλαίσιο του 27ού αρχαιολογικού συνεδρίου που άρχισε σήμερα στην αίθουσα τελετών της παλιάς Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ στη  Θεσσαλονίκη.

«Ναι, ήταν ο Φίλιππος»

Ο καθηγητής Ανατομίας Μασγκρέιβ στηρίζει απολύτως με μελέτη του την ερμηνεία του Μανόλη Ανδρόνικου

Ο Tάφος της Βεργίνας ανήκει στον Bασιλιά ΦίλιπποΟ καθηγητής Μασγκρέιβ μελέτησε σε συνεργασία και με άλλους επιστήμονες το συνθετικό υλικό του βασιλικού τάφου
Ο νεκρός στους βασιλικούς τάφους της Βεργίνας είναι ο Φίλιππος Β’ και σίγουρα δεν είναι ο Φίλιππος Αριδαίος, γιος του και ετεροθαλής αδερφός του Μεγάλου Αλεξάνδρου.
Η νέα δημοσίευση του καθηγητή Τζόναθαν Μασγκρέιβ από το Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ, σε ιατρικό περιοδικό, στηρίζει απολύτως την ερμηνεία που ο Μανόλης Ανδρόνικος είχε δώσει στα ευρήματά του με επιστημονικά στοιχεία, τα οποία, μάλιστα, δεν προέρχονται από την αρχαιολογία.
Η μελέτη του καθηγητή Aνατομίας δημοσιεύεται στο νέο τεύχος του Διεθνούς Περιοδικού Ιατρικών Επιστημών. Ο κ. Μασγκρέιβ έχει μελετήσει το σκελετικό υλικό του τάφου σε συνεργασία και με άλλους συναδέλφους του, ανάμεσα στους οποίους ήταν και ένας ιατροδικαστής. Επίσης, μετείχε στην ομάδα που έχει αναπαραστήσει μέσω «ανάπλασης» το πρόσωπο του Φιλίππου. Μαζί του ήταν ο αρχαιολόγος Τζον Πραγκ από το Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ και ο ειδικευμένος ζωγράφος Ρίτσαρντ Νίβι του Μουσείου του Μάντσεστερ. Ο νεκρός ήταν ο Φίλιππος, επιμένει ο καθηγητής.
Πρώτον επειδή στη δεξιά παρειά του υπάρχουν ίχνη από τραύμα, δεύτερον επειδή το ένα του πόδι ήταν πιο κοντό και τρίτον επειδή τάφηκε με μία γυναίκα και όχι με δύο. Και αν αυτά ηχούν παράξενα για τα αυτιά όσων δεν γνωρίζουν την υπόθεση, μερικές εξηγήσεις βάζουν τα πράγματα στη θέση τους.
Μέχρι τώρα όσοι ισχυρίζονταν ότι στη βασιλική τούμπα της Βεργίνας είμαι θαμμένος ο Φίλιππος Αριδαίος επέμεναν πως το κρανίο του νεκρού άνδρα δεν έχει ίχνη από βέλη που του εξόρυξαν το μάτι.
Οι μελετητές αντίθετα καταδεικνύουν πως υπάρχει μια τομή στο ζυγωματικό και στο σημείο όπου ενώνονται οι γνάθοι, η οποία θα μπορούσε να έχει επισυμβεί από πληγή που ιάθηκε. Δεύτερον, είναι γνωστόν πως ο Φίλιππος ήταν χωλός. Εκτός από τα οστά της κνήμης αυτό φαίνεται και από τη διαφορά ανάμεσα στις μετάλλινες περικνημίδες, από τις οποίες η μία είναι σαφώς μικρότερη.
Τέλος, ο Αριδαίος ετάφη μαζί με την πεθερά του Ευρυδίκη και τη σύζυγό του Κύνα, η οποία είχε πεθάνει μερικά χρόνια πριν από εκείνον. Στη Βεργίνα έχουμε έναν ανδρικό και έναν γυναικείο σκελετό, που ανήκουν, όπως λένε οι ειδικοί, στον Φίλιππο και τη νεαρή σύζυγό του Κλεοπάτρα (μία από τις συζύγους του).
Ο Αριδαίος εκτελέστηκε το 317 π.Χ. με εντολή της Ολυμπιάδας, μητέρας του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Κανείς δεν γνωρίζει σήμερα πού ήταν ο τάφος του, ο οποίος είχε κρατηθεί μυστικός ήδη από εκείνη την εποχή. Μερικούς μήνες μετά, ο Κάσσανδρος, εχθρός της Ολυμπιάδας, ανέλαβε την εξουσία. Προέβη σε εκταφή των λειψάνων και νέα ταφή τους.
Τα οστά του τάφου στη Βεργίνα δείχνουν ότι είχαν περάσει από ταφική πυρά, που έλαβε χώρα επάνω από τον τάφο. Αν ήταν ο Αριδαίος, λέει ο ιατροδικαστής της ομάδας, θα πρέπει να είχε καεί όταν ετάφη για πρώτη φορά.
πηγη

ΠΗΓΗ:   ΚΛΙΚ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου