Τρίτη 4 Φεβρουαρίου 2014

Πολλά τα ερωτηματικά για τις ευθανασίες στο Βέλγιο

πολλά-τα-ερωτηματικά-για-τις-ευθανασίες-στο-βέλγιο 

Οι ισχυρισμοί ότι η πρακτική της ευθανασίας στο Βέλγιο πραγματοποιείται έπειτα από συναίνεση των ασθενών τίθεται πλέον σε μεγάλη αμφιβολία. Σύμφωνα με πρόσφατα δημοσιευμένη μελέτη στο επιστημονικό έντυπο Journal of Medical Ethics, έρευνα που πραγματοποιήθηκε σχετικά με τις
«αποφάσεις τερματισμού της ζωής των ασθενών» από Φλαμανδούς ιατρούς το 2007 απέδειξε ότι περίπου στο 80% όλων των περιστατικών βαθιάς καταστολής σε ασθενείς τελικού σταδίου (σ.σ. pentapostagma.grterminal sedation), δεν υπήρξε αντίστοιχο ρητό αίτημα από τον ίδιο τον ασθενή.
Η βαθιά καταστολή σε ασθενείς τελικού σταδίου, ή η ελάφρυνση του πόνου των ασθενών που βρίσκονται πλησίον του θανάτου μέσω βαθιάς νάρκωσης, ευθύνεται για περίπου το 10% όλων των θανάτων στη Φλαμανδία.
Σε ένα τόσο ευαίσθητο ζήτημα, η ιατρική ακρίβεια καθίσταται κρίσιμη. Σε πολλά περιστατικά βαθιάς καταστολής σε ασθενείς τελικού σταδίου, η πρόθεση του γιατρού ίσως είναι να απαλύνει όσο περισσότερο γίνεται τον πόνο που νιώθουν οι ασθενείς, και όχι να τερματίσει την ζωή τους. Δεν αποτελεί απαραίτητα μία διαδικασία αργής ευθανασίας.
Δυστυχώς, όμως, σε πολλές περιπτώσεις η διαδικασία αποτελεί όντως μία αργή ευθανασία. Σε περίπου 22% των περιπτώσεων βαθιάς καταστολής σε ασθενείς τελικού σταδίου, ο ιατρός είχε ως ρητό σκοπό του τον τερματισμό της ζωής του ασθενούς. Με άλλα λόγια, οι ασθενείς υπέκυπταν σε μία αργή ευθανασία.. Αν αυτά τα στατιστικά στοιχεία είναι ακριβή, τότε το πραγματικό ποσοστό των ευθανασιών στη Φλαμανδία σχεδόν τριπλασιάζεται, από το 1,26% στο 3,3%, σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία που υπάρχουν για το έτος 2007.
Ακόμη και οι ίδιοι οι συγγραφείς της μελέτης φάνηκαν βαθύτατα προβληματισμένοι. Στο 79,7% των περιπτώσεων βαθιάς καταστολής σε ασθενείς τελικού σταδίου, ο ίδιος ο ασθενής δεν είχε προβεί σε αντίστοιχο αίτημα ούτε είχε δώσει την συναίνεσή του.
Αυτό που ανησυχεί περισσότερο τους συγγραφείς της μελέτης είναι ότι οι Φλαμανδοί ιατροί φαίνεται να μην κατανοούν με σαφήνεια την διαδικασία της καταστολής σε ασθενείς τελικού σταδίου, προβαίνοντας σε πρακτικές που οδηγούν σε αργή ευθανασία.

pentapostagma.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου