Τρίτη 4 Φεβρουαρίου 2014

Οι καταστροφικότεροι σεισμοί στην ιστορία της ανθρωπότητας

οι-μεγαλύτεροι-σεισμοί-στην-ιστορία-της-ανθρωπότητας 
Οι γεωλογικές διεργασίες στον μανδύα της Γης δεν σταματούν ποτέ. Ουσίες ανέρχονται και κατέρχονται συνεχώς υπό τον φλοιό της Γης, προκαλώντας συχνά σεισμούς στην επιφάνεια του πλανήτη. Ο πιο καταστροφικός σεισμός στην ιστορία της ανθρωπότητας έλαβε χώρα στις 23 Ιανουαρίου 1556 στην Επαρχία Shaanxi της Κίνας.
Πολλά χρόνια αργότερα, έγινε γνωστό ότι το μέγεθος του σεισμού μετρήθηκε σε 8,5 βαθμούς της Κλίμακας Ρίχτερ, ενώ οδήγησε στον θάνατο 830.00 ανθρώπων. Τα δεδομένα για τους αριθμούς των απωλειών από τον σεισμό ελήφθησαν πρωταρχικά από τις επονομαζόμενες φορολογικές λίστες, που περιείχαν τα ονόματα των Κινέζων πολιτών που ήταν υποχρεωμένοι να πληρώνουν φόρους. Στην πραγματικότητα, ο αριθμός των θυμάτων ενδέχεται να ήταν πολύ μεγαλύτερος.
Στην Ευρώπη, ο πιο καταστροφικός σεισμός συνέβη το 1755 στην Πορτογαλία. Ο σεισμός μεγέθους 9,1 βαθμών της Κλίμακας Ρίχτερ προκάλεσε εκτεταμένες ζημιές στην πόλη της Λισαβόνας. Περίπου 90.000 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους από τις τεράστιες καταστροφές που προκάλεσε ο σεισμός, και 10.000 ακόμη πνίγηκαν έπειτα από την πρόκληση κύματος τσουνάμι. Ο σεισμός μετέτρεψε σε ερείπια σχεδόν τα δύο-τρίτα της Λισαβόνας, έχοντας καταστρέψει πολυάριθμα μοναδικά μνημεία και έργα τέχνης.
Έπειτα από την ανείπωτη αυτή τραγωδία, η ευρωπαϊκή ήπειρος δεν έχει αντιμετωπίσει καταστροφή αντίστοιχου μεγέθους.  
Στην Αφρική, ο πιο καταστροφικός σεισμός συνέβη τον Φεβρουάριο του 1960, κοντά στην πόλη-λιμάνι Agadir του Μαρόκο. Ο σεισμός ήταν μεγέθους 7,7 βαθμών της Κλίμακας Ρίχτερ και περισσότεροι από 12.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους. Οι περισσότεροι εξ αυτών σκοτώθηκαν από τα τεράστια κύματα τσουνάμι που ήταν το αποτέλεσμα της ισχυρότατης σεισμικής δόνησης.
Στη Λατινική Αμερική, οι σεισμοί αποτελούν ένα συνηθισμένο φαινόμενο. Ο πλέον καταστροφικός σεισμός στην λατινοαμερικάνικη ήπειρο συνέβη το 1970 κοντά στην πόλη Chimbote του Περού. Η ένταση του σεισμού δεν ήταν πολύ μεγάλη (σ.σ. pentapostagma.gr– περίπου 5,7 βαθμοί της Κλίμακας Ρίχτερ) αλλά οι καταστροφές που προκλήθηκαν οδήγησαν στον θάνατο περίπου 70.000 ανθρώπων, καθώς πολλά χωριά στην ευρύτερη περιοχή της Chimbote κυριολεκτικά κατέρρευσαν.
Στην Βόρεια Αμερική, ο ισχυρότερος σεισμός προκλήθηκε τον Απρίλιο του 1906 κοντά στην πόλη του San Francisco. Η ισχυρότατη δόνηση μεγέθους 8,2 βαθμών της Κλίμακας Ρίχτερ οδήγησε στον θάνατο 7.000 ανθρώπων. Θεωρείται ότι τα περισσότερα από τα θύματα σκοτώθηκαν εξαιτίας των πολλαπλών πυρκαγιών που προκλήθηκαν παρά εξαιτίας των άμεσων καταστροφών. Η κατάρρευση των κτηρίων, που ως επί το πλείστον ήταν χτισμένα από ξύλο, οδήγησαν στην πρόκληση πολυάριθμων πυρκαγιών.
Στην Ευρασία, και πιο συγκεκριμένα, στην Ασιατική πλευρά της Ηπείρου, ο σχετικά πρόσφατος σεισμός που προκλήθηκε στο νησί της Sumatra, στην  Ινδονησία στις 26 Δεκεμβρίου 2004, μπορεί να θεωρηθεί ως ο μεγαλύτερος που συνέβη ποτέ στην ευρύτερη περιοχή. Ο σεισμός και τα τεράστια κύματα τσουνάμι που προκλήθηκαν από την σεισμική δόνηση οδήγησαν στον θάνατο 20.000 έως 30.000 ανθρώπων…
pentapostagma.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου