Τετάρτη 13 Νοεμβρίου 2013

Ο Πατρών Χρυσόστομος: «Ξένα συμφέροντα του διεθνούς σιωνισμού δεν πρόκειται να υπηρετήσουμε»

Μητροπολίτης Πατρών
Από την Κύπρο όπου για μία εβδομάδα (29 Οκτωβρίου με 5 Νοεμβρίου 2013) είχε μεταφερθεί για προσκύνημα η Τιμία Κάρα του Αποστόλου Ανδρέα, ξεκίνησαν φέτος τα «Πρωτοκλήτεια».
Ωστόσο την χθεσινή Κυριακή 10/11 πραγματοποιήθηκε η ουσιαστική έναρξη των «Πρωτοκλητείων 2013» εδώ στην Πάτρα, την πόλη όπου μαρτύρησε ο Άγιος Ανδρέας.
Το πρωί της Κυριακής στο νέο ιερό ναό τελέστηκε πανηγυρική Θεία λειτουργία χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Πατρών κ. Χρυσοστόμου.
Στο φλογερό και με ουσία κήρυγμα του ο κ. Χρυσόστομος αναφέρθηκε εκτενώς στην εμπειρία από το πρόσφατο ταξίδι στην Κύπρο ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στο κρίσιμο ζήτημα του ανοίγματος των εμπορικών καταστημάτων τις Κυριακές.
Ούτε λίγο ούτε πολύ ο κ. Χρυσόστομος ανέφερε με νόημα ότι «ξένα συμφέροντα του διεθνούς σιωνισμού δεν πρόκειται να υπηρετήσουμε» ενώ πρόσθεσε «κι αυτές ακόμα τις Κυριακές που προβλέπεται να μένουν ανοικτά τα εμπορικά καταστήματα, έτσι για καπρίτσιο βρε αδελφέ, να μην πάτε να ψωνίσετε. Να κάνουμε αντίσταση, αρκετά τσαλαπάτησαν τα ιερά και τα όσια του Γένους μας. Αρκετά πια. Τέλειωσαν τα ψέματα. Εδώ είναι Ελλάδα».
Ο κ. Χρυσόστομος επανέλαβε περίπου τα ίδια πράγματα και προτροπές προς τον κόσμο και το βράδυ της χθεσινής Κυριακής στον παλαιό ιερό ναό του Αγ. Ανδρέα όπου η τετράφωνος ανδρική χορωδία του ιερού ναού Παντανάσσης «Γεώργιος Τριάντης» παρουσίασε ένα εκλεκτό πρόγραμμα με απολυτίκια και ύμνους υπό τη διεύθυνση του μαέστρου Θεόδωρου Χαλκιόπουλου.
Ο παλαιός ιερός ναός ήταν κατάμεστος από κόσμο ενώ ανάμεσα στο κοινό ήταν ο αντιδήμαρχος Παναγιώτης Βαφέας, ο δημοτικός σύμβουλος Αλέξης Σκαρμέας, κ.α.
Στην μουσική εκδήλωση που ήταν και η 1η των φετινών Πρωτοκλητείων συνέβαλαν και ο φιλόλογος και πρώην γυμνασιάρχης του Πειραματικού σχολείου Πατρών Φώτης Δημητρόπουλος και η Μαρία Αναλυτή μέλος του χοροθεάτρου του Πανεπιστημίου της Πάτρας.
Ο κ. Χρυσόστομος μίλησε με τα θερμότερα λόγια για την ιστορική χορωδία της Παντάνασσας με τα 90 χρόνια μουσικής διαδρομής και ευχήθηκε στα μέλη της «να συνεχίσετε να απευθύνεστε με ευήκοο μέλος στον Κύριο Ιησού Χριστό και να ευφραίνετε τις καρδιές των Πατρινών».
Τέλος ο κ. Χρυσόστομος αναφέρθηκε και στην επίσκεψη γκρουπ Κινέζων τουριστών που πήγαν το περασμένο Σάββατο στο ναό του Αγίου Ανδρέα, έβγαλαν φωτογραφίες και έφυγαν εντυπωσιασμένοι καθώς και στο ότι ο Χιαστός Σταυρός του Αγίου Ανδρέα που από τον περασμένο Ιούλιο που ταξίδεψε στην Ρωσία, έχει τοποθετηθεί σε νέα ανθεκτική ξύλινη θήκη, αλλάζει θέση εντός του νέου ιερού ναού.
Συγκεκριμένα ο Τίμιος Σταυρός του Μαρτυρίου του Πρωτοκλήτου θα μεταφερθεί σε μόνιμη θέση στην αριστερή πλευρά όπως μπαίνουμε στο ναό μιας και στο σημείο πίσω από την Τιμία Κάρα όπου βρισκόταν μέχρι πρότινος δεν ήταν ευδιάκριτος.
Τα Πρωτοκλήτεια συνεχίζονται σήμερα 11/11 στις 17.00 στον ιερό ναό της Αγ. Τριάδας Ζαρουχλείκων όπου θα πραγματοποιηθεί Σύναξη των στελεχών των φιλοπτώχων ταμείων των ενοριών της Μητροπόλεως Πατρών και θα αναλυθούν σκέψεις και ιδέες για περαιτέρω δραστηριότητες.

Thebest.gr
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου