Κυριακή 20 Οκτωβρίου 2013

ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ Η ΤΙΜΙΑ ΚΑΡΑ ΤΟΥ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΑΝΔΡΕΑ


1Με τιμές αρχηγού κράτους και με στόχο την τόνωση του θρησκευτικού αισθήματος, αλλά και την οικονομική ενίσχυση της αναστύλωσης της κατεχόμενης Μονής Αποστόλου Ανδρέα, η Κύπρος υποδέχεται στις 29 Οκτωβρίου την Τίμια Κάρα του Αποστόλου Ανδρέα, η οποία θα φθάσει στις 16.30 στο Αεροδρόμιο Λάρνακας με ειδική πτήση αεροσκάφους C130 της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας.

Σε δημοσιογραφική διάσκεψη ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος είπε ότι την άφιξη της Τίμιας Κάρας του Αποστόλου Ανδρέα θα υποδεχθεί η Εκκλησία της Κύπρου, ενώ ακολούθως θα μεταφερθεί στον Ιερό Ναό Της Του Θεού Σοφίας στον Στρόβολο, όπου και θα παραμείνει για μία εβδομάδα προτού αναχωρήσει, από το Στρατιωτικό Αεροδρόμιο της Πάφου, κατόπιν διευθετήσεως.

Ο Αρχιεπίσκοπος είπε ότι μετά την υποδοχή στο Αεροδρόμιο Λάρνακας «εν πομπή θα έρθουμε στην Λευκωσία, όπου θα γίνει η επίσημη υποδοχή από τον κλήρο και το λαό». Παρών θα είναι και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης και η πολιτειακή, πολιτική, θρησκευτική και στρατιωτική ηγεσία του τόπου.

Πρόσθεσε ότι ο Ιερός Ναός όπου θα φυλάσσεται η Τίμια Κάρα θα παραμένει ανοικτός και κατά τις βραδινές ώρες και όσο υπάρχει κόσμος για να την προσκυνήσει.

Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου είπε ότι ζητήθηκε από τον Μητροπολίτη Πατρών να συνοδεύσει την Τίμια Κάρα στην Κύπρο για να τονωθεί το θρησκευτικό συναίσθημα του λαού.

Ανέφερε ότι επειδή φθάσαμε στο σημείο να αρχίσει η Α’ Φάση της αναστήλωσης της κατεχόμενης Μονής Αποστόλου Ανδρέα με κόστος 2,5 εκατομμύρια ευρώ, τα οποία η Εκκλησία της Κύπρου έχει εξασφαλίσει κατόπιν δανεισμού, θα δοθεί η ευκαιρία στους πιστούς να εισφέρουν για την συντήρηση της μονής «τόσο ρίχνοντας την εισφορά τους στο παγκάρι» της εκκλησίας όσο και καταθέτοντας την εισφορά τους σε εθελοντές παίρνοντας και απόδειξη.

Ο Αρχιεπίσκοπος είπε ότι όσοι είναι ταγμένοι στην κατεχόμενη Μονή και μεταβαίνουν εκεί και αφήνουν την εισφορά τους καθώς και άλλοι πιστοί, όλα τα χρήματα καταλήγουν στο κατοχικό καθεστώς για αυτό και ο λαός έμαθε να μην καταθέτει εκεί εισφορές.

«Ευελπιστώ ότι ο λαός μας με σεβασμό θα δεχθεί την άφιξη της Τίμιας Κάρας και είμαι σίγουρος ότι θρησκευτικό του συναίσθημα θα ανέβει γιατί ο λαός μας είναι θρησκευόμενος λαός, αγαπά την Εκκλησία, σέβεται τους κληρικούς μας και η επαφή που έχει η Εκκλησία με τον λαό είναι σε πολύ ψηλά επίπεδα και τέτοια επαφή θέλω να πιστεύω ότι δεν  είχε ποτέ πριν η Εκκλησία με το λαό μας», είπε ο Προκαθήμενός της.

Πρόσθεσε ότι επιθυμία είναι «να γίνει ακόμη πιο στενή η επαφή αυτή γιατί θέλουμε να είμαστε μέσα στον λαό μας να αφουγκραζόμαστε τον σφυγμό του λαού μας και να είμαστε μαζί του και ό,τι θέλει από εμάς να το έχει».

Ο Αρχιεπίσκοπος είπε ότι στον Ιερό Ναό Της Του Θεού Σοφίας θα υπάρχει κατανυκτικό κλίμα με θείες λειτουργίες, ώστε ο κάθε ένας να αισθάνεται την ιερότητα του χώρου.

Ανέφερε ότι είναι η 3η φορά που η Κύπρος υποδέχεται την Τίμια Κάρα του Αποστόλου Ανδρέα, με την πρώτη φορά να είναι το 1967, όταν ήταν Αρχιεπίσκοπος ο αείμνηστος Μακάριος ο Γ’ και αφίχθη στο νησί με την ευκαιρία συμπλήρωσης 100 χρόνων «επανεκκίνησης της Μονής του Αποστόλου Ανδρέου».

Ο Επίσκοπος Καρπασίας Χροστοφόρος είπε ότι η επίσημη τελετή υποδοχής θα πραγματοποιηθεί στις 18.00 στην παρουσία του Αρχιεπισκόπου Κύπρου, του Προέδρου της Δημοκρατίας, Υπουργών και άλλων επισήμων.

Αναφορικά με θέματα ασφάλειας έχουν δοθεί διαβεβαιώσεις από την Κυβέρνηση ότι ο Ιερός Ναός στον Στρόβολο θα φρουρείται όσο η Τίμια Κάρα θα βρίσκεται εκεί.


ΠΗΓΗ:   http://www.agioritikovima.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=30611:tin-kupro-i-ti&catid=275:ekklisia-kuprou&Itemid=760

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου