Δευτέρα 19 Αυγούστου 2013

Αλλάζουν τα πράγματα στα νοσοκομεία. Πώς θα γίνεται πλέον η εισαγωγή και ποιό ο ρόλος των ιδιωτικών νοσοκομείων.


Νοσοκαμεία

Νέα ταλαιπωρία περιμένει τους ασθενείς,οι οποίοι εκτός από την ατυχία τους να αρρωστήσουν θα πρέπει να υποστούν και την γραφειοκρατία.
Πλέον εκτός από τον θεράποντα ιατρό τους πολύ σύντομα οι ασθενείς θα πρέπει να εξετάζονται και από άλλον ιδιώτη γιατρό που θα έρχεται μέσω ιδιωτικών εταιρειών για να πραγματοποιήσει τον κλινικό έλεγχο στα νοσοκομεία.

Το νέο σύστημα Clinical Audit αναμένεται να εφαρμοσθεί σύντομα στον ιδιωτικό τομέα για να ελέγχονται οι χρεώσεις σε πρώτη φάση στα ιδιωτικά νοσοκομεία ενώ αμέσως μετά θα ακολουθήσουν τα δημόσια. 
Ακόμη και ειδικά εξεταστήρια εντός των νοσοκομείων αναμένεται να εγκαταστήσουν οι ιδιωτικές εταιρείες που θα αναλάβουν για το ελληνικό δημόσιο και το υπουργείο Υγείας να πραγματοποιούν τον κλινικό έλεγχο ώστε να περνούν από κόσκινο όλες οι χρεώσεις που θα γίνονται κατά την εισαγωγή ενός ασθενούς σε νοσηλευτικό ίδρυμα.  
Σε πρώτη φάση το νέο σύστημα που προανήγγειλε ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης αναμένεται να εφαρμοσθεί στον ιδιωτικό τομέα όπου ήδη βέβαια εφαρμόζεται από τις ασφαλιστικές εταιρείες. Αμέσως μετά θα ακολουθήσουν και τα δημόσια νοσοκομεία.  
Οι ιδιωτικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται και στη χώρα μας κατά τη γενική πρακτική δημιουργούν το δικό τους χώρο μέσα στο νοσοκομείο. Εκεί εγκαθιστούν δικούς τους ιατρούς οι οποίοι καλούνται να ελέγξουν τους ασθενείς από τι νοσήματα πάσχουν και τι διαδικασία πρέπει να ακολουθήσουν.  
Με βάση τις διευκρινίσεις από το υπουργείο Υγείας έστω κι αν υπάρχει διαφορετική άποψη του θεράποντος ιατρούς με τον ελεγκτή, ο ασθενής δεν επιβαρύνεται καθώς ακολουθεί κανονικά όλη την ιατρική διαδικασία που έχει προσδιορισθεί από τον θεράποντα ιατρό.  
Ωστόσο ο άρρωστος θα κληθεί να εξετασθεί εις διπλούν τόσο από τον δικό του γιατρό όσο και από τον ελεγκτή. Μάλιστα ο έλεγχος γίνεται τόσο κατά την εισαγωγή όσο και κατά το εξιτήριο.  
Να σημειωθεί ότι στην Ελλάδα το σύστημα εφαρμόζεται την τελευταία 12ετία, μόνο όμως στον ιδιωτικό τομέα. Ξεκίνησε από τις ιδιωτικές Ασφαλιστικές Εταιρείες με σκοπό τον περιορισμό του κόστους που κατέβαλαν για λήψη υπηρεσιών υγείας των ασφαλισμένων τους (έως 24% μείωση του κόστους ιατρικών εξόδων και έως 45% μείωση της μέσης διάρκειας νοσηλείας). 

πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου