Τρίτη 16 Απριλίου 2013

Το παράξενο «Μουσείο των Βράχων»!


Το White Pocket είναι ένα απομονωμένο μέρος γεμάτο βραχώδεις σχηματισμούς ψαμμίτη σε διάφορα χρώματα και υφές, που βρίσκεται κρυμμένο μέσα στην έρημο Vermillion Cliffs κοντά στην Αριζόνα.
Ολόκληρη η περιοχή καλύπτεται από ένα περίεργο βραχώδες στρώμα, μερικές φορές πάχους μερικών εκατοστών, το οποίο αποκτά παράδοξους σχηματισμούς που άλλοτε θυμίζουν παραφουσκωμένο κέικ και άλλοτε επιφένειες καλυμμένες με ζάχαρη άχνη!

Το γεωλογικό αυτό φαινόμενο δεν εξηγείται και τόσο εύκολο αν και οι περισσότεροι επιστήμονες καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι πρόκειται για παραμόρφωση μαλακών ιζημάτων που συνέβη πίσω στο χρόνο, όταν η άμμος μεταμορφώθηκε σιγά σιγά σε βράχο.



Μόλις πριν από έναν χρόνο, το White Pocket ήταν άγνωστο και οι μόνοι που είχαν την τύχη να το γνωρίζουν ήταν ορισμένοι κτηνοτρόφοι της περιοχής αλλά και τολμηροί φωτογράφοι.


Το National Geographic παρουσίασε ένα αφιέρωμα στην έρημο Vermilion Cliffs με εξαιρετικές φωτογραφίες των βράχων και έκτοτε το ενδιαφέρον όλων στράφηκε στο White Pocket, το οποίο μελετάται μέχρι σήμερα, ενώ ονομάζεται πλέον «Μουσείο των Βράχων».


Πηγή:perierga.gr
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου