Παρασκευή, 4 Ιανουαρίου 2013

ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ ΣΤΑ ΙΕΡΟΣΟΛΥΜΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΙΟΡΔΑΝΙΑ 19       Το πρόγραμμα της τέταρτης ημέρας στην Ιορδανία, περιλαμβάνει επισκέψεις σε πολλά και ενδιαφέροντα μέρη. Μέρη, τα οποία έχουν δεχτεί και επηρεαστεί από το ελληνικό πνεύμα και αποτελούν δείγμα του πολιτισμού των ελληνιστικών χρόνων, αλλά και του πολιτισμού άλλων λαών.
       Μετά το πρωινό μας στο ξενοδοχείο, ξεκινούμε με το λεωφορείο μας για μια μικρή περιήγηση στην πόλη του Αμμάν. Η πόλη του Αμμάν είναι χτισμένη σε λοφώδες έδαφος. Κατά την περιήγησή μας μέσα στην πόλη του Αμμάν, παρατηρεί κανείς όμορφα οικοδομήματα, μεγάλους και μικρούς δρόμους με εμπορικά καταστήματα και αγορές, μεγάλα ξενοδοχεία και μνημεία που συντηρήθηκαν από την πάροδο των αιώνων. Η σύγχρονη πόλη του Αμμάν είναι χτισμένη πάνω στην παλαιότερη, η οποία «κρύβει» μια μεγάλη και ενδιαφέρουσα ιστορία. 


       Το παλαιό Αμμάν ήταν κτισμένο σε δύο επίπεδα· το Άνω και το Κάτω. Το Άνω ήταν η Ακρόπολη, η οποία κτίστηκε κατά τους ελληνιστικούς χρόνους και  πάνω στην οποία δεσπόζει σήμερα ένας πλούσιος αρχαιολογικός χώρος. Στον αρχαιολογικό αυτό χώρο, οι ανασκαφές έχουν φέρει στην επιφάνεια σημαντικά στοιχεία και ευρήματα που αναδεικνύουν την ιστορικότητα του τόπου. 


 Η Ακρόπολη του Αμμάν οχυρώθηκε χιλιάδες χρόνια προ Χριστού, την Εποχή του Χαλκού. Σύμφωνα με την ιστορία του τόπου, η πόλη κατακτήθηκε από πολλούς λαούς ανάμεσα στους οποίους ήταν και ο ελληνικός λαός με τον Μέγα Αλέξανδρο και τον Πτολεμαίο τον Β΄ τον Φιλάδελφο. Μετά την κατάκτηση της πόλης από τον Έλληνα Πτολεμαίο Β΄ τον Φιλάδελφο, η πόλη προς τιμήν του μετονομάστηκε Φιλαδέλφεια, ενώ παλαιότεροι λαοί την αποκαλούσαν Ραββάθ Αμμών. Επίσης, κατακτήθηκε και από τους Ρωμαίους και διατήρησε την ονομασία της (Φιλαδέλφεια) μέχρι και τα Βυζαντινά χρόνια. Όταν η πόλη περιήλθε στην κατοχή των Ρωμαίων, ανοικοδομήθηκε από τους Ρωμαίους. Μερικά εξαιρετικά ερείπια αυτής της εποχής, αλλά και της εποχής που η πόλη ανήκε στη Δεκάπολη των ελληνιστικών χρόνων, διασώζονται μέχρι σήμερα. Αργότερα, επίσημη θρησκεία της Φιλαδελφείας έγινε ο Χριστιανισμός και, κατά την πρώιμη Βυζαντινή περίοδο, η Φιλαδέλφεια γίνεται έδρα  της Επισκοπής Πέτρας και Φιλαδελφείας. Μία από τις εκκλησίες της εποχής εκείνης διασώζεται μέχρι σήμερα στην Ακρόπολη του Αμμάν.        Τα πιο αρχαία ερείπια στον μεγάλο αρχαιολογικό χώρο της πόλης, είναι της Χαλκολιθικής περιόδου. Γύρω από το χώρο διακρίνονται οι ρωμαϊκές οχυρώσεις και κάποια τμήματα σώζονται μέχρι σήμερα. Ανάμεσα στα αρχαία ερείπια βρίσκονται και τα ερείπια του ναού του Ηρακλή, δείγμα της επιρροής από το Δωδεκάθεο των αρχαίων Ελλήνων. Κάποιες στήλες που παραμένουν όρθιες πάνω στην Ακρόπολη, μαρτυρούν την ύπαρξη του ναού του Ηρακλή από την εποχή εκείνη. 


Δίπλα στο ναό, υπήρχε ένα τεράστιο άγαλμα του Ηρακλή, ύψους 10 μέτρων. Οι ανασκαφές έφεραν στο φως κομμάτια από αυτό το κολοσσιαίο άγαλμα, που αποδεικνύουν τόσο την ύπαρξη όσο και το μέγεθός του. Στον αρχαιολογικό αυτό χώρο, στην Ακρόπολη, διασώζεται μέχρι σήμερα και μια βυζαντινή βασιλική. Στην εκκλησία αυτή, η ανοικοδόμηση της οποίας έχει τις ρίζες της στη βυζαντινή περίοδο, παρατηρούμε όμορφα μωσαϊκά δάπεδα. Περιηγηθήκαμε σε όλο τον αρχαιολογικό χώρο της Ακρόπολης του Αμμάν και θαυμάσαμε την εντυπωσιακή πανοραμική θέα της πόλης από το σημείο εκείνο.       Κατόπιν, προχωρήσαμε προς το Αρχαιολογικό Μουσείο, το οποίο βρισκόταν και αυτό μέσα στον αρχαιολογικό χώρο. Το Αρχαιολογικό Μουσείο στεγάζει αρχαιολογικά ευρήματα από όλη τη χώρα, τα οποία είναι τοποθετημένα με χρονολογική σειρά και κάτω από το καθένα υπάρχουν ταμπελίτσες με τις απαραίτητες πληροφορίες. Μέσα στο μουσείο συναντά κανείς ευρήματα από την παλαιολοθική εποχή αλλά και από νεότερα χρόνια. 
Πολύ ενδιαφέροντα είναι εργαλεία και σκεύη των πρωτόγονων ανθρώπων, πολλά από τα οποία διασώζονται μέχρι σήμερα και μας δείχνουν τον τρόπο ζωής αυτών των ανθρώπων και τους τρόπους επιβίωσής τους. Επίσης, υπάρχουν αντικείμενα καθημερινής χρήσης, κεραμικά, γυάλινα, μεταλλικά αντικείμενα διαφορετικών χρωμάτων και σχεδίων. Συναντούμε, ακόμα, γύψινα γλυπτά και αγγεία διαφόρων μεγεθών και όμορφων σχεδίων. 
Πολύ εντυπωσιακά είναι και τα κομμάτια από στήλες αρχαίων ναών, σμιλευμένες και όμορφα διακοσμημένες με ανάγλυφες παραστάσεις. Οι πληροφορίες που αντλήσαμε από τα αρχαιολογικά ευρήματα του μουσείου ήταν πολύ ενδιαφέρουσες και μάθαμε πολλά στοιχεία για την ιστορικότητα του τόπου.

       Βγαίνοντας έξω από το μουσείο, αντικρίσαμε και πάλι την γραφικότατη εικόνα της πόλης από εκείνο το ψηλό σημείο. Από την Ακρόπολη, εκτός από τα σπίτια της πόλης που είναι χτισμένα σε λόφους, φαίνεται το αρχαίο Ρωμαϊκό θέατρο της πόλης. Κατασκευάστηκε τον 2ο αιώνα μ.Χ. και μπορεί να φιλοξενήσει χιλιάδες θεατές. Κοντά στο αρχαίο θέατρο βρίσκεται το Ωδείον, ένα μικρό σκεπαστό θέατρο εκατοντάδων θέσεων, επίσης του 2ου αιώνα μ.Χ. Κοντά τους ακόμα βρίσκεται και το Ιορδανικό Μουσείο Λαϊκών Παραδόσεων και το Εθνολογικό Μουσείο. Σ΄ αυτά τα μουσεία μπορεί να αντλήσει κανείς στοιχεία για τον Ιορδανικό τρόπο ζωής. Η περιήγησή μας στον αρχαιολογικό χώρο της πόλης του Αμμάν ήταν άκρως ενδιαφέρουσα με τα εντυπωσιακά ευρήματα και μείναμε όλοι ενθουσιασμένοι από την επίσκεψή μας στο χώρο της Ακρόπολης.
       Επόμενος σταθμός μας είναι η Μητρόπολη Φιλαδελφείας. Ξεκινούμε για να επισκεφτούμε τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Φιλαδελφείας κ.κ. Βενέδικτο. Ο Μητροπολίτης είναι ένας πολύ δραστήριος άνθρωπος, ο οποίος έχει κάνει ένα πλούσιο έργο στην περιοχή εκείνη. Μας υποδέχτηκε πολύ ζεστά και φιλόξενα και μας καλωσόρισε στη Μητρόπολή του. Καθίσαμε όλοι μαζί σε μια μεγάλη αίθουσα, όπου μας προσέφεραν ένα κέρασμα και ο Σεβασμιώτατος μας μίλησε  για την τοπική κοινωνία και μας είπε ωραία πνευματικά λόγια. Κατόπιν, μας ξενάγησε σ΄ ένα μικρό χώρο μέσα στη Μητρόπολη, το οποίο είναι σαν ένα μικρό μουσείο. Παρατηρήσαμε παλαιά εκκλησιαστικά σκεύη και όμορφες βυζαντινές εικόνες και εκπληκτικές ψηφιδωτές παραστάσεις. Επίσης,  μέσα σ΄ αυτό το χώρο υπάρχει ένα μικρό εκκλησάκι, πολύ κατανυκτικό, αφιερωμένο στον Άγιο Νεκτάριο. Προσκυνήσαμε στο μικρό εκκλησάκι, όπου συναντήσαμε ωραίες βυζαντινές εικόνες της Παναγίας μας με τον Κύριο ως βρέφος στην αγκαλιά της και πολλές εικόνες Αγίων. Μεγάλη ευλογία ήταν το ιερό λείψανο του Αγίου Νεκταρίου που υπήρχε στο ναό και, το οποίο προσκυνήσαμε παίρνοντας τη Χάρη του Αγίου.  
 Δίπλα από τη Μητρόπολη υπάρχει, επίσης, ένα Νηπιαγωγείο και ένα Γηροκομείο, τα οποία βρίσκονται υπό την καθοδήγηση και τη φροντίδα του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Φιλαδελφείας. Ύστερα, αφού τον ευχαριστήσαμε για την τόσο ζεστή φιλοξενία του, αναχωρήσαμε για τον επόμενο προορισμό μας.

       Στη συνέχεια, θα επισκεφτούμε την Γέρασα, μια σπουδαία αρχαία ελληνική πόλη στη Δεκάπολη των ελληνιστικών χρόνων. Τα θαυμάσια μνημεία που έχουν απομείνει από εκείνα τα χρόνια ζωντανεύουν το μακρινό παρελθόν της και προκαλούν το θαυμασμό σε κάθε επισκέπτη. Πρώτοι έχτισαν την πόλη οι αρχαίοι Έλληνες, όπως άλλωστε δηλώνει και το όνομά της. Η ίδρυση της αρχαίας αυτής πόλης συνδέεται με τον Μ. Αλέξανδρο. Στην πόλη έφτασαν αργότερα οι Ρωμαίοι και κατά τον 1ο και 2ο αιώνα μ.Χ., παρατηρείται μεγάλη ανάπτυξη της πόλης. Η Γέρασα γνώρισε μεγάλη δύναμη και δόξα ενώ εμφανώς παρατηρεί κανείς τα σημάδια του αρχαίου ελληνικού και ελληνορωμαϊκού πολιτισμού. Ήταν μια ζωντανή πόλη, όπου οι αρχαιολόγοι με τις ανασκαφές τους ανέσυραν από την άμμο που την είχε σκεπάσει, σημαντικά μνημεία που αποτελούν δείγματα του ελληνικού πνεύματος που κυριάρχησε στην περιοχή.
       Την εποχή εκείνη τον τόπο αυτό διέσχιζε ένα ποτάμι, ο Χρυσορροάς. Η Γέρασα ήταν κομβικό σημείο στους εμπορικούς δρόμους της περιοχής και στο μέρος αυτό σταματούσαν όλα τα καραβάνια. Ήταν μια εύφορη περιοχή, στην οποία παρατηρήθηκε σημαντική αγροτική παραγωγή.            Ξεκινούμε την περιήγησή μας στον αρχαιολογικό χώρο της αρχαίας Γέρασα, έχοντας εφοδιαστεί με τα απαραίτητα για να προφυλαχθούμε από την έντονη ζέστη. Η έκταση της αρχαίας πόλης εκπλήσσει κάθε επισκέπτη και ο εξαιρετικός αυτός αρχαιολογικός χώρος μας μεταφέρει νοερά στα αρχαία χρόνια. Στην είσοδο του χώρου συναντούμε την επιβλητική αψίδα του θριάμβου, η οποία ανεγέρθηκε προς τιμήν του αυτοκράτορα Αδριανού. 


Περνώντας από αυτό το μεγαλόπρεπο μνημείο και περπατώντας, στη συνέχεια, κατά μήκος της πόλης απλώνονται  μπροστά μας τα θαυμάσια μνημεία της  ιστορικής πόλης. Κατόπιν, φτάνουμε στην περίφημη οβάλ πλατεία, γύρω από την οποία παρατηρούμε κίονες, που είναι τοποθετημένοι με απόλυτα ακρίβεια περιμετρικά της πλατείας. Συνεχίζοντας την ξενάγηση, παρατηρούμε κι άλλα εντυπωσιακά μνημεία, όπως τους αρχαίους ναούς του Δία και της Αρτέμιδος, λουτρά, συντριβάνια, και το Νυμφαίον, στο οποίο μπορεί κανείς να διακρίνει εμφανώς την ελληνική γραφή. Επίσης, διατηρούνται μέρη από τα τείχη της πόλης, προσόψεις σπιτιών και ναών, ενώ πολύ εντυπωσιακή είναι και  η οδός με την κιονοστοιχία.
       Χαρακτηριστικά είναι και τα δύο θέατρα χιλιάδων θέσεων που σώζονται μέχρι σήμερα, το ένα από τα οποία έχει πολύ καλή ακουστική. Αυτό το διαπιστώσαμε όταν πλησιάσαμε και σταθήκαμε στο κέντρο του θεάτρου. Υπήρχε ένα κεντρικό σημείο, από το οποίο και ο παραμικρός ψίθυρος ακουγόταν σε όλο το θέατρο.  Η διαπίστωση αυτή της ακουστικής του θεάτρου ήταν μοναδική και εκπληκτική για όσους βρίσκονται μέσα στο χώρο.  Προχωρώντας στον αρχαιολογικό χώρο, παρατηρούμε στο πέτρινο έδαφος, που βρίσκεται στην υπέροχη οδό με την κιονοστοιχία, τα αποτυπώματα από τους τροχούς των αρμάτων εκείνης της εποχής.
       Οι τρεις βυζαντινές εκκλησίες, που βρίσκονται στον αρχαιολογικό χώρο, μαρτυρούν την επιρροή που δέχτηκε η Γέρασα από τη Βυζαντινή Αυτοκρατορία. Οι τρεις ναοί είναι των Αγίων Αναργύρων Κοσμά και Δαμιανού, του Αγίου Ιωάννου του Βαπτιστού και του Αγίου Γεωργίου αντίστοιχα. Στην περίφημη βυζαντινή εκκλησία των Αγίων Αναργύρων φαίνεται το εκπληκτικό ψηφιδωτό στο δάπεδο. Στο υπέροχο αυτό ψηφιδωτό διακρίνουμε όμορφες παραστάσεις με ζωντανά χρώματα και επιγραφές με ελληνικά γράμματα.
       Όσον αφορά τους κίονες, παρατηρήσαμε από κοντά ένα εξαιρετικό θέαμα. Ένας από τους υπευθύνους του αρχαιολογικού χώρου μας έδειξε με ένα παράδειγμα την ελαστικότητα των κιόνων. Τοποθέτησε ένα κουτάλι ανάμεσα στον κίονα και τη βάση. Με αργές κινήσεις έσπρωξε τον κίονα και όλοι παρατηρήσαμε έκπληκτοι το κουτάλι να κινείται. Μ΄ αυτό τον τρόπο φαίνεται ότι, παρά την ελαστικότητα των κιόνων, οι κίονες δεν πέφτουν με μια απλή κίνηση· εκτός, βέβαια, κι αν συμβεί κάτι πιο ισχυρό και δυνατό.  Μετά από όλα τα μνημεία που γνωρίσαμε και όλο τον αρχαιολογικό χώρο που θαυμάσαμε και είδαμε από κοντά, τελείωσε η πολύ ενδιαφέρουσα περιήγησή μας στην αρχαία πόλη.

       Η περιήγησή μας στην αρχαία πόλη της Γέρασα ήταν μια μοναδική εμπειρία για όλους μας. Ήταν ένα ταξίδι στο χρόνο με έντονο το ελληνικό πνεύμα και διάχυτη την ελληνική τεχνοτροπία στα αρχιτεκτονικά δημιουργήματα του αρχαιολογικού χώρου. Το πρόγραμμα της σημερινής ημέρας ολοκληρώθηκε και επιστρέφουμε στο ξενοδοχείο μας για την απαραίτητη ξεκούραση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου