Παρασκευή 21 Δεκεμβρίου 2012

Αθηνών Ιερώνυμος: "Οι ώρες που ζούμε είναι ώρες δοκιμασίας της πίστης..."

Το Χριστουγεννιάτικο μήνυμα του Αρχιεπισκόπου

από την Ι.Αρχιεπισκοπή Αθηνών
20 Δεκεμβρίου 2012, 16:25


«Χριστός γεννάται, δοξάσατε».  «Ιδών ο Κτίστης ολλύμενον, τον άνθρωπον χερσίν, ον εποίησε, κλίνας ουρανούς κατέρχεται»!
Αδελφοί μου και τέκνα εν Κυρίω αγαπητά,
«Χριστός γεννάται, - χαρά στον κόσμο» τραγουδά τέτοιες μέρες, εδώ και αιώνες ο λαός μας, ακόμα και σε περιόδους θλιβερές και δύσκολες στο διάβα της Ιστορίας.

«Χριστός γεννάται», και λάμπει πάλι το φως που προσανατολίζει τα βήματά μας για να συναντήσουμε την ελπίδα και να αποκτήσουν οι προσδοκίες μας υπόσταση, νόημα και σκοπό.
«Χριστός γεννάται» σημαίνει πως άμεσα και ψηλαφητά γνωρίζουμε ότι ο Θεός γίνεται άνθρωπος και βαδίζει τον δρόμο της ταπεινώσεως και της θυσίας, για να βρει ο άνθρωπος την αφετηρία μίας νέας ζωής. Για να βρει ο καθένας τον τρόπο, το δικαίωμα και τη δυνατότητα να αλλάξει τον εαυτό του και τον κόσμο γύρω του. Ο δρόμος που ανοίγει μπροστά μας ο Χριστός είναι οδός σωτηρίας, ελπίδας και θετικής προσδοκίας. Και, συνάμα, πρόσκληση ενεργοποιήσεως των συνειδήσεων για να γίνουν η ζωή μας, ο κόσμος και το αύριο καλύτερα και φωτεινότερα.
Η πατρίδα μας βιώνει κρίσιμες και οδυνηρές στιγμές αγωνίας και αβεβαιότητας για τον επιούσιο του λαού της και για το αύριο. Οι ώρες που ζούμε είναι ώρες δοκιμασίας της πίστης, των χριστιανικών μας αξιών και αισθημάτων, αλλά και της μέχρι τώρα βιοτής μας.
Καλούμαστε όλοι, ο καθένας με τις γνώσεις, τις ικανότητες και τα χαρίσματά του, να συμβάλουμε στη σωτηρία του τόπου μας και να σταθούμε στο πλευρό του δοκιμαζόμενου συνανθρώπου μας στη γειτονιά, στον τόπο εργασίας του η στον δρόμο. Και πρώτιστα καλούμαστε να στηρίξουμε εκείνον που δεν έχει εργασία και στέγη. Εκείνον που χρειάζεται ζεστασιά και φαγητό. Σήμερα, όσο ποτέ στο πρόσφατο παρελθόν, είναι επείγουσα ανάγκη να συνεχίσουμε να δείχνουμε γενναιοφροσύνη, αλληλεγγύη και εθελοντική προσφορά. Ήδη, με τις φιλότιμες προσπάθειες όλων μας, η αλληλεγγύη και η αλληλοϋποστήριξη παίρνουν σάρκα και οστά με εντυπωσιακά αποτελέσματα, αναβιώνοντας το πρωτοχριστιανικό βίωμα της κοινωνίας της αγάπης. Είναι καιρός να ξαναανακαλύψουμε την Εκκλησία ως κοινωνία προσώπων που ζουν με την αγάπη ως τρόπο ζωής. 
«Χριστός γεννάται» ανάμεσά μας. Σε έναν κόσμο που μοιάζει να καταρρέει και αναζητά ένα φως, όπως του αστέρα της Βηθλεέμ, για να του δείξει πως να κάμει νέα αρχή και προς τα που να πορευτεί. Ο λαός μας γνωρίζει να επιβιώνει σε δύσκολους καιρούς και έχει την ικανότητα να αξιοποιεί τις δυνατότητές του και τον πλούτο που κρύβουν η ευλογημένη μας γη και θάλασσα. Γνωρίζει να συνθέτει και να γονιμοποιεί αποτελεσματικά τον κόπο των εργαζομένων, τη σοφία των λογίων και τη γνώση των ανωτάτων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων και ερευνητικών κέντρων με τρόπο εναρμόνιο και καρποφόρο. Αρκεί να υποστηριχτεί στον αγώνα του και να έχει όραμα και ελπίδα.
Και αυτό το γνωρίζει καλά η Εκκλησία μας. Γι αυτό στήριξε και θα στηρίζει πνευματικά και έμπρακτα την προσπάθεια του λαού μας για μια νέα αρχή και θα σταθεί αρωγός  όπου μπορεί να ενισχύσει τον λαό μας. Είναι καιρός να αρθούν τα εμπόδια, ώστε αυτή η λίγη περιουσία που απέμεινε στην Εκκλησία να της επιτραπεί να την αξιοποιήσει προς όφελος του λαού μας. Και όποιος επιθυμεί να εργαστεί στην ελληνική γη, συμβάλλοντας στη διατροφική επάρκεια της χώρας και στην ανάπτυξη σύγχρονων εξαγώγιμων προϊόντων καλλιέργειας και βοσκής, ας γνωρίζει ότι, όση λίγη γη ανήκει ακόμα στην Εκκλησία, θα είναι στη διάθεσή του. 
«Χριστός γεννάται» και το νόημα των Χριστουγέννων μας δίνει το δικαίωμα να παρακαλέσουμε το Ελληνικό κράτος να σκύψει πάνω από τους συνανθρώπους μας και σε αυτές τις δύσκολες ώρες που διέρχεται ο τόπος να αφήσουμε πίσω πολιτικές επιλογές που στηρίζουν τους λίγους σε βάρος των πολλών. Μας δίνει, επίσης, το δικαίωμα να καλέσουμε όσους διαθέτουν πλούτο να τον θέσουν στην υπηρεσία των συνανθρώπων μας. Χρειάζεται επειγόντως να δείξουμε όλοι αλληλεγγύη, ανθρωπιά, αγάπη και ευαισθησία και είναι ζωτικής σημασίας να στηριχθούν με κάθε τρόπο η περίθαλψη, η μόρφωση και η επιβίωση των Ελλήνων.
Το λοιπόν, «δεύτε ίδωμεν πιστοί, που εγεννήθη ο Χριστός» και ας γίνουν τα φετινά Χριστούγεννα αφετηρία μίας νέας αρχής και μίας πορείας ανοδικής για τον τόπο μας και για τον καθένα προσωπικά. Ας μην ξεχνάμε ότι «μέθ’  ημών ο Θεός» και παλαιότερα και τώρα και πάντοτε.
Καλά και ευλογημένα Χριστούγεννα.
ΠΗΓΗ:   http://www.amen.gr/article11568

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου