Δευτέρα 24 Δεκεμβρίου 2012

ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ Π.ΓΕΡΒΑΣΙΟΥ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΟΥΣ ΚΑΙ ΤΑ ΣΤΕΛΕΧΗ ΤΩΝ ΦΥΛΑΚΩΝ

1 Προς τους Διευθυντές όλων των Καταστημάτων Κράτησης και τους κρατουμένους τους 

Αγαπητέ μας κ. Διευθυντά,

Καλά Χριστούγεννα.

Με την ευκαιρία των επικειμένων εορτών των Χριστουγέννων και του νέου έτους, εξαιτίας της 35χρονης αγαστής συνεργασίας μας, ως ΔΙΑΚΟΝΙΑ ΤΩΝ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΩΝ «Ο Άγιος Ληστής του Γολγοθά», για την αποφυλάκιση απόρων μικροποινιτών κρατουμένων και την ποικίλη συνδρομή μας στο χώρο του Καταστήματός σας, επιτρέψατέ μας να σας απευθύνουμε εγκάρδιο χαιρετισμό αγάπης. Ένα χαιρετισμό σχετικό τόσο με τη γέννηση του Σωτήρα μας Χριστού, όσο και με τον ερχομό του 2013.


Αυτόν το χαιρετισμό μας τον προσδιορίζει ο μεγάλος Απόστολος του Χριστού, ο Παύλος, με τη γραφή του: «Τα αρχαία παρήλθεν, ιδού γέγονε καινά τα πάντα» (Β΄ Κορ. 5, 17), η οποία σημαίνει την πνευματική τομή που πρέπει να κάνουμε όλοι. Η τομή του χρόνου σε π. Χ. και μ. Χ. να γίνει και τομή στην προσωπική μας ζωή. Στη ζωή μας π.Χ., χωρίς Χριστό, με τα «αρχαία» του Απ. Παύλου. Και στη ζωή μ.Χ., με το Χριστό στη ζωή μας, με τα «καινά» του Αποστόλου. Τομή από την υπερηφάνεια, η οποία μας τυφλώνει πνευματικά, σε σημείο που να μη μπορούμε να δούμε ειλικρινά τον εαυτό μας. Να μη μπορούμε να πετύχουμε το «γνώθι σαυτόν». Να μη μπορούμε να διακρίνουμε τα πραγματικά πνευματικά μας συμφέροντα. Τα συμφέροντα της ψυχής μας. Από το θυμό, που θολώνει το μυαλό μας και δεν μπορούμε να ελέγχουμε τα λόγια μας και τις πράξεις μας. Από την πλεονεξία, που μεγαλώνει όλο και πιο πολύ το άγχος μας. Από τό φθόνο, που μας αφαιρεί την ηρεμία της ψυχής. Από το μίσος, που μας κρατά ώρες άυπνους με τη σκέψη να βρούμε τρόπους εκδίκησης του ανθρώπου που μισούμε. Από τα πάθη της σάρκας, που κουρελιάζουν στην κυριολεξία ηθικά τον άνθρωπο. Και από άλλα πολλά. Όλα αυτά είναι τα «αρχαία» του Απ. Παύλου. Η πλάνη και η αμαρτία της π. Χ. ζωής μας!

Και αντίθετα, τα «καινά»  του Αποστόλου είναι η μ.Χ. ζωή μας. Είναι η αρετή, που αποτελεί την πηγή κάθε χαράς και ευτυχίας. Το ταπεινό φρόνημα, που χαρίζει μια γλυκιά ειρήνη στην καρδιά. Η πραότητα και η ευγένεια, που ομορφαίνουν πνευματικά τη ζωή. Η ολιγάρκεια και η αυτάρκεια, που κάνουν τον άνθρωπο ήρεμο και ευτυχισμένο. Η χριστιανική αγάπη, που κάνει το σπίτι ένα θεϊκό παλάτι. Η τιμιότητα, που μας κάνει να βλέπουμε τον κάθε συνάνθρωπό μας κατάματα. Να τον χαιρόμαστε. Αλλά και να μας χαίρεται.

Για να βιώσουμε όμως αυτές τις πνευματικές χαρές, είναι ανάγκη να κάνουμε οπωσδήποτε αυτήν την τομή ανάμεσα στα «αρχαία» και στα «καινά». Ανάμεσα στην π.Χ. ζωή μας. Στη ζωή μας χωρίς Χριστό. Και στη μ.Χ. ζωή μας. Στη ζωή μας με το Χριστό. Πρέπει να κάνουμε αυτήν την τομή. Αυτόν το χωρισμό. Οριστικό και παντοτινό χωρισμό από την π.Χ. ζωή μας. Από τα «αρχαία» των περασμένων χρόνων μας.

Κι αυτή η διαίρεση, αυτός ο χωρισμός από τα  «αρχαία», θέλω να είναι και η προσωπική μου ευχή. Ευχή αγάπης και μόνο. Για να αποκτήσουμε με την πνευματική αυτή τομή νέες σκέψεις, νέες αρχές, νέα αισθήματα, νέα κατάσταση ζωής. Σ’ αυτήν την ευχή μας βοηθά η γιορτή των Χριστουγέννων και του νέου έτους με τον Μεγάλο Πατέρα της Αγίας μας Εκκλησίας, το Μ. Βασίλειο, τη μνήμη του οποίου τελούμε την Πρωτοχρονιά.

Ας αποτελέσουν οι επικείμενες εορτές μια κοφτερή μάχαιρα, που θα κάνει τη σωτήρια αυτή τομή από την π.Χ. ζωή μας. Από τα «αρχαία» του Ευαγγελίου. Και στο εξής, σε όλο τον υπόλοιπο χρόνο της ζωής μας, «καινή» να είναι η ζωή μας και «εν καινότητι ζωής περιπατήσωμεν» (Ρωμ. 6, 4).                          

Με εγκάρδιες ευχές και πολλή αγάπη

Αρχιμ. Γερβάσιος Ιωάν. Ραπτόπουλος

ΔΙΑΚΟΝΟΣ ΤΩΝ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΩΝ


ΠΗΓΗ:   http://www.agioritikovima.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=13898:chritougenniati&catid=288:eipan&Itemid=787

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου