Τετάρτη 17 Οκτωβρίου 2012

ΣΕΒΑΣΜΙΩΤΑΤΕ, ΜΗΠΩΣ ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΜΙΛΗΣΕΤΕ ΣΤΟΥΣ ... ΞΕΝΟΥΣ ΠΟΥ ΔΙΑΦΕΝΤΕΥΟΥΝ ΤΗ ΧΩΡΑ ΜΑΣ ;;;

EΠΙΣΤΟΛΗ ΡΕΘΥΜΝΗΣ ΣΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ

 
1 Ο Σεβ. Μητροπολίτης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Ευγένιος απέστειλε στον Πρόεδρο της Ελληνικής Κυβερνήσεως κ. Αντώνιο Σαμαρά, επιστολή για τα προβλήματα που απασχολούν έντονα τον τελευταίο καιρό την κοινωνία του Ρεθύμνου από την προοδευτική συρρίκνωση υπηρεσιών, οι οποίες διακονούν το κοινό καλό και συμβάλουν στην ευημερία και την ανάπτυξη του τόπου μας. Ακολουθεί το κείμενο της επιστολής :

Προς

Τον Εξοχώτατο κ. Αντώνιο Σαμαρά,
Πρόεδρο της Ελληνικής Κυβερνήσεως.
Αθήνα.Λαμβάνομε την τιμή να απευθυνθούμε σε Εσάς με την επιστολή αυτή, την οποία παρακαλούμε να δεχθείτε ως έκφραση αγωνίας ενός Επισκόπου για τον τόπο τον οποίο διακονεί και τους ευγενείς κατοίκους του. Γιά το όμορφο Ρέθυμνο, την έδρα της Μητροπόλεώς μας, την οποία προ καιρού επισκεφθήκατε και είχαμε την χαρά να Σας συναντήσομε και την καλή ευκαιρία να συζητήσομε μαζί Σας για τα κοινωνικά προβλήματα, τα οποία πληθαίνουν καθημερινά γύρω μας με ανησυχητικούς ρυθμούς.

Επιθυμούμε, χαράσσοντας τις γραμμές αυτές, να Σας καταστήσομε γνωστό ότι διαρκώς παρατηρούμε εδώ στον Τόπο μας με πολλή θλίψη την συρρίκνωσή του, η οποία αυξάνει προοδευτικά, τον αποστερεί από δυνατότητες ανάπτυξης και λειτουργεί αρνητικά στην ψυχολογία των ανθρώπων.

Μερικά χαρακτηριστικά παραδείγματα Σας αναφέρομε με συντομία για να κατανοήσετε τους λόγους που μας ώθησαν να απευθυνθούμε σήμερα στο Πρόσωπό Σας και να ζητήσομε την επενεξέταση των θεμάτων αυτών από μέρους της Πολιτείας.

Πριν λίγες ημέρες πληροφορηθήκαμε την αναστολή της λειτουργίας της ιστορικής Σχολής Δοκίμων Αστυφυλάκων, η οποία υφίσταται στην πόλη μας από το 1951. Η Σχολή αυτή αποτελεί σύμβολο για τον Τόπο μας και είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με αυτόν. Επιπλέον, κατά κοινή μαρτυρία, παράγει έργο, προσφέρει εκλεκτούς νέους Αστυφύλακες, αλλά και συμβάλλει με την παρουσία της στην ενδυνάμωση του αισθήματος ασφάλειας του λαού μας.

Επίσης, έγινε γνωστό ότι το Κέντρο Εκπαίδευσης Νεοσυλλέκτων του Ρεθύμνου, το οποίο είναι μοναδικό στην Κρήτη, οδηγείται και αυτό σε οριστικό  κλείσιμο, σύμφωνα με δημοσιεύματα.

Επιπλέον, το Ρέθυμνο, όπως ασφαλώς γνωρίζετε, κατονομάζεται και είναι η πόλη των γραμμάτων, αποτελεί την έδρα του Πανεπιστημίου Κρήτης. Δυστυχώς, όμως, οι Πανεπιστημιακές Σχολές του Ρεθύμνου υπολειτουργούν εξαιτίας της έλλειψης διδακτικού και διοικητικού προσωπικού. Αλλά και το Τμήμα Μουσικής Τεχνολογίας και Ακουστικής του Τ.Ε.Ι., στο Ρέθυμνο κινδυνεύει με κλείσιμο ή  μεταφορά.

Σε όλα αυτά ήλθε να προστεθεί και η πληροφορία  ότι, με σχετική απόφαση, το λιμάνι του Ρεθύμνου βρίσκεται μεταξύ όσων θα διατεθούν προς πώληση το επόμενο διάστημα. Το θέμα αυτό έχει προκαλέσει μεγάλη ανησυχία και έντονο προβληματισμό στους ανθρώπους του Ρεθύμνου.

Ιδιαίτερα όμως τον τελευταίο καιρό μας πονά το θέμα της λειτουργίας του Νοσοκομείου μας. Το πολύτιμο αγαθό της υγείας δοκιμάζεται επικίνδυνα στις ημέρες μας. Όσα κυκλοφορούν και διαδίδονται σχετικά με τη συγχώνευση του Νοσοκομείου μας με άλλο Νοσοκομείο και την υποβάθμισή του σε Κέντρο Υγείας Αστικού Τύπου προκαλούν αγωνία, θλίψη και απογοήτευση. Περικοπές μπορούν να δικαιολογηθούν στα δευτερεύοντα, στα περιττά, που σίγουρα υπήρχαν.

Όμως, η υγεία δεν συγκαταλλέγεται σε αυτά. Κατέχει και πρέπει να κατέχει πρωταρχική θέση στη μέριμνα της Πολιτείας για τους πολίτες.

Όλα αυτά έχουν κάνει τους ανθρώπους μας να αισθάνονται απομονωμένοι και λησμονημένοι από την Πολιτεία.

Εξοχώτατε Κύριε Πρόεδρε,Θα θέλαμε να Σας παρακαλέσομε να δείτε με πολλή περίσκεψη τα θέματα, που Σας αναφέραμε με λίγες λέξεις παραπάνω, και να βοηθήσετε όσο μπορείτε για τα δίκαια του Τόπου μας, τα οποία εμπνέουν στους ανθρώπους αισιοδοξία, σιγουριά, θάρρος και ελπίδα, όπως η υγεία, η ασφάλεια και η παιδεία.

Όχι να κλείσουν αλλά να παραμείνουν και να ενισχυθούν το Πανεπιστήμιο Κρήτης, το παράρτημα του ΤΕΙ, το Κέντρο Εκπαίδευσης Νεοσυλλέκτων, η Σχολή Δοκίμων Αστυφυλάκων, το Νοσοκομείο μας. Ειλικρινά δεν μπορούμε ούτε για μια στιγμή να φαντασθούμε το Ρέθυμνο χωρίς αυτά.

Όσα Σας γράφομε δεν υπαγορεύονται από καμμία ιδιοτέλεια ή σκοπιμότητα. Δεν υπηρετούν κανένα άλλο σκοπό παρά μόνο το κοινό καλό. Η Εκκλησία άλλωστε ούτε πολιτεύεται ούτε αντιπολιτεύεται, αλλά φροντίζει πάντα για τα παιδιά Της και ζητά το δίκαιό τους και ως Μητέρα συμπάσχει με τα προβλήματά τους και συγκακουχείται.

Σας απευθύνομε αυτή την επιστολή μόνο ως παράκληση και κραυγή αγωνίας εκ μέρους όλων των ανθρώπων του Ρεθύμνου. Ως ο Επίσκοπος και πνευματικός τους Πατέρας, ο οποίος περπατά καθημερινά ανάμεσά τους, προσπαθεί να είναι δίπλα τους και αφουγκράζεται τον παλμό, τις αγωνίες και τις ανησυχίες τους, τις οποίες έχει χρέος να Σας καταθέσει.

Είμαστε βέβαιοι ότι θα πράξετε το καλύτερο. Ευελπιστούμε. Καί Σας παρακαλούμε, για μία ακόμα φορά, να δείτε με την ευαισθησία που Σας διακρίνει, τα θέματα αυτά, τα οποία κατέχουν πρωταρχική θέση στη ζωή των κατοίκων του Ρεθύμνου.

Σας ευχαριστούμε και Σας ευχόμαστε ανεξάντλητη δύναμη για να συμβάλετε με καθοριστικό τρόπο στην αντιμετώπιση της κρίσεως που διέρχεται η Χώρα μας και ο ηρωικός λαός μας.Με τιμή και εγκάρδιες ευχές

Ο Μητροπολίτης
† Ο Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου Ευγένιος

ΠΗΓΗ:    http://www.agioritikovima.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=11044:pitoli-rethumn&catid=271:ekklisia-tis-ellados&Itemid=765

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου