8 Απριλίου
Γιορτάζουν:
Γεγονότα
628: Ο βασιλιάς της Περσίας Σορόης και ο αυτοκράτορας της Ανατολικής Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας Ηράκλειος συνάπτουν ειρήνη.
1143: Ο Μανουήλ Α' Κομνηνός διαδέχεται τον πατέρα του Ιωάννη Β' στο θρόνο του Βυζαντίου.
1195: Στο Βυζάντιο, ο Αλέξιος Γ' ο Άγγελος εκθρονίζει από τον αυτοκρατορικό θώκο τον αδελφό του Ισαάκιο Β'.
1708: Ο Αρκάτζελο Κορέλι διευθύνει σε πρώτη εκτέλεση στη Ρώμη το ορατόριο του Γκέοργκ Φρίντριχ Χέντελ «Η Ανάσταση».
1781: Τρία νέα έργα του Βόλφγκανγκ Αμαντέους Μότσαρτ κάνουν πρεμιέρα στην Αρχιεπισκοπή του Ζάλτζουμπουργ: «Κοντσέρτο - ρόντο για σόλο βιολί, δύο όμποε, δύο κόρνα και έγχορδα, Κ.373», «Σονάτα για βιολί και πιάνο, Κ.379» και «Ρόντο για σοπράνο και ορχήστρα, Κ.374».
1805: Ο Γιόζεφ Χάυδν παρακολουθεί την πρώτη συναυλία του γιου τού Βόλφγκανγκ Αμαντέους Μότσαρτ, Φραντζ και εκφράζεται με κολακευτικά λόγια για τον 14χρονο πιανίστα.
1820: Ο αγρότης Γιώργος Κεντρωτάς, σκάβοντας στο κτήμα του στη Μήλο, ανακαλύπτει ένα γυναικείο άγαλμα. Είναι η πασίγνωστη σήμερα Αφροδίτη της Μήλου, που βρίσκεται στο Μουσείο του Λούβρου και την οποία απέκτησαν οι Γάλλοι από τους κυρίαρχους του νησιού Οθωμανούς.
1821: Ο Ιωάννης Δυοβουνιώτης υψώνει τη σημαία της Επανάστασης στη Λαμία.
1827: Μάχη στο Φάληρο και νίκη των Ελλήνων (αρχηγός ο Μακρυγιάννης).
1827: Οι Κριεζής, Σωτηρίου και Θέγκας πυρπολούν 8 δικάταρτα τουρκικά πλοία στο Βόλο.
1854: Θεσσαλοί επαναστάτες, υπό τον Χατζηπέτρο, νικούν 1.700 Τουρκαλβανούς, υπό τους Ισμαήλ Φράσαρη και Χατόμπεη, στα Μεγάλα Καλύβια Τρικάλων.
1856: Υπογράφεται η Ελληνοτουρκική συνθήκη για την καταδίωξη της ληστείας.
1862: Ο αμερικανός Τζον Λάιντ ανακαλύπτει το αεροζόλ.
1867: Η πρώτη Παγκόσμια Έκθεση εγκαινιάζεται στο Παρίσι.
1873: Ο νεοϋορκέζος Άλφρεντ Πάραφ ανακαλύπτει τη μαργαρίνη και θέτει σε κίνδυνο τις πωλήσεις του βουτύρου στις ΗΠΑ, με αποτέλεσμα να μειωθούν τα ομοσπονδιακά και πολιτειακά έσοδα.
1886: Ο γερμανός επιστήμονας δρ. Καρλ Γκάσνερ δημιουργεί την πρώτη μπαταρία ξηρού στοιχείου. Δέκα χρόνια αργότερα, η εταιρία UCAR θα ξεκινήσει την εμπορική εκμετάλλευση της εφεύρεσης.
1886: Ο Φραντς Λιστ δίνει ρεσιτάλ προς τιμή της βασίλισσας Βικτωρίας στο κάστρο του Ουίνδσορ στο Λονδίνο.
1892: Το Κουαρτέτο για έγχορδα αρ. 2 του Καρλ Νίλσεν κάνει πρεμιέρα στην Κοπεγχάγη.
1893: Η καντάτας του Κλοντ Ντεμπισί «Η διαλεχτή δεσποινίς» κάνει πρεμιέρα στο Παρίσι.
1894: Η «Συμφωνία αρ. 5» του Άντον Μπρούκνερ κάνει πρεμιέρα στο Γκρατζ.
1896: Κηρύσσεται απεργία των μεταλλωρύχων στο Λαύριο. Οι φύλακες σκοτώνουν δυο απεργούς. Οι απεργοί σκοτώνουν τους φύλακες, ανατινάζουν τις αποθήκες και τα γραφεία, και αφοπλίζουν τους αστυνομικούς.
1904: Η Βρετανία και η Γαλλία υπογράφουν μία ιστορική συμφωνία, την οποία ονομάζουν «Εγκάρδια Συμφωνία» και διευθετούν όλες τις διαφορές τους.
1911: Ο Ολλανδός φυσικός Χάικε Όνες ανακαλύπτει το φαινόμενο της υπεραγωγιμότητας.
1913: Αρχίζει να λειτουργεί στο Πεκίνο το πρώτο Κοινοβούλιο της Κινεζικής Δημοκρατίας.
1916: Ο οδηγός αγώνων αυτοκινήτου Μπομπ Μπούρμαν σκοτώνεται στον τελευταίο γύρο του αγώνα «Boulevard Race», όταν το αυτοκίνητό του χτυπά σε προστατευτικό κιγκλίδωμα. Από την πρόσκρουση σκοτώνονται επίσης ένας μηχανικός κι ένας αστυνομικός, ενώ τραυματίζονται πέντε θεατές.
1918: Ενώ μαίνεται ο Α' Παγκόσμιος Πόλεμος, οι ηθοποιοί Τσάρλι Τσάπλιν και Ντάγκλας Φέρμπανκς συμβάλλουν στην οικονομική ενίσχυση των ΗΠΑ για τον πόλεμο, πουλώντας κουπόνια στους δρόμους της Νέας Υόρκης.
1926: Διορίζονται από την κυβέρνηση του Θεόδωρου Πάγκαλου τα πρώτα 70 μέλη της «Φιλίππου Ενώσεως». Στις 12 Μαΐου θα δημοσιευτεί στο ΦΕΚ το καταστατικό της.
1927: Ο Λέοπολντ Στοκόφσκι διευθύνει τη Φιλαρμονική Ορχήστρα της Φιλαδέλφειας στην πρώτη εκτέλεση του έργου του γάλλου συνθέτη Εντγκάρ Βαρέζ «Αρκάνα».
1928: Ολοκληρώνονται στο Παναθηναϊκό Στάδιο οι 8οι Γερμανοελληνικοί Αγώνες, που ξεκίνησαν την προηγούμενη ημέρα, με τη συμμετοχή 10 αθλητών από το Berliner Sport Klub, τον Εθνικό, τον Πανιώνιο και τον ΓΣ Αμαρουσίου.
1931: Το μπαλέτο του Ντμίτρι Σοστακόβιτς «Η Βίδα» κάνει πρεμιέρα στην Αγία Πετρούπολη.
1931: Ο Αρτούρο Τοσκανίνι διευθύνει για πρώτη φορά αμερικανική μουσική. Με τη Φιλαρμονική της Νέας Υόρκης ερμηνεύει το έργο του Άμπραμ Τσάζινς «Flirtation in a Chinese Garden and Parade».
1932: Η φασιστική Ιταλία ζητά να παραγραφούν όλα τα πολεμικά χρέη και οι πολεμικές αποζημιώσεις του Α΄Παγκοσμίου Πολέμου.
1935: Το «Κουαρτέτο Εγχόρδων αρ. 5» του Μπέλα Μπάρτοκ κάνει πρεμιέρα στη Νέα Υόρκη.
1938: Η Συμφωνία αρ. 1 του Γουόλτερ Πίστον κάνει πρεμιέρα στη Βοστόνη.
1941: Οι Γερμανοί ραγίζουν το μέτωπο της ελληνικής άμυνας στη Γραμμή Μεταξά.
1942: Η RAF βομβαρδίζει ανηλεώς το Αμβούργο.
1945: Παραιτείται η κυβέρνηση του στρατηγού Νικολάου Πλαστήρα και σχηματίζεται νέα υπό το ναύαρχο Πέτρο Βούλγαρη.
1946: Ιδρύεται η Électricité de France (EDF), από την εθνικοποίηση πολλών μικρών εταιριών παραγωγής και διανομής ηλεκτρικού ρεύματος στην Γαλλία. Για την εποχή της ήταν η μεγαλύτερη επιχείρηση κοινής ωφελείας στον κόσμο.
1949: Η «Συμφωνία αρ. 2» του Λέοναρντ Μπερνστάιν κάνει πρεμιέρα στη Νέα Υόρκη.
1950: Αρχίζει το πρώτο πρωτάθλημα του ΝΒΑ.
1959: Μια ομάδα κατασκευαστών ηλεκτρονικών υπολογιστών, χρηστών και ακαδημαϊκών με επικεφαλής την υποναύρχο Γκρέις Χόπερ συναντώνται στο Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια για να συζητήσουν μια νέα γλώσσα προγραμματισμού, που θα ονομαστεί COBOL.
1962: Επικυρώνεται με δημοψήφισμα η συμφωνία για κατάπαυση του πυρός που υπογράφηκε στις 18 Μαρτίου στο Εβιάν, ανάμεσα στη Γαλλία και στην προσωρινή κυβέρνηση της Αλγερινής Δημοκρατίας.
1963: Απονέμονται τα 35α βραβεία Όσκαρ. Καλύτερη ταινία αναδεικνύεται ο Λόρενς της Αραβίας του Ντέιβιντ Λιν και τα βραβεία ηθοποιίας παίρνουν ο Γκρέγκορι Πεκ και η Αν Μπάνκροφτ.
1963: Αρχίζουν οι επίσημες συνομιλίες για την είσοδο της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Κοινότητα Άνθρακα και Χάλυβα.
1963: Διαψεύδεται, ταυτοχρόνως, από Αθήνα και Ουάσιγκτον η ύπαρξη πυραυλικών βάσεων στην Ελλάδα, η οποία έχει αναφερθεί σε δημοσίευμα των «Τάιμς της Νέας Υόρκης», προκαλώντας φυσικά σάλο.
1967: Διεξάγεται ο 12ος Διαγωνισμός Τραγουδιού της Eurovision στην Αυστρία. Νικήτρια αναδεικνύεται για λογαριασμό της Μ. Βρετανία η Σάντι Σόου με τη σύνθεση Puppet on string.
1972: Ο Πολ Μακάρτνεϊ, μετά τη Ματωμένη Κυριακή στη Βόρειο Ιρλανδία, κυκλοφορεί το τραγούδι Give Ireland Back To The Irish. Το τραγούδι θα απαγορευτεί από το BBC.
1975: Ο Νονός Νο2 γίνεται η πρώτη συνέχεια ταινίας που κερδίζει Όσκαρ καλύτερης ταινίας.
1977: Οι Clash κυκλοφορούν το πρώτο τους άλμπουμ με τίτλο το όνομά τους.
1982: H Συρία κλείνει τα σύνορα με το Ιράκ, καθώς και τον αγωγό που μετέφερε ιρακινό πετρέλαιο στη Μεσόγειο.
1982: Ο μπασίστας των New Order, Πίτερ Χουκ, πέφτει αναίσθητος, όταν ξεσπούν επεισόδια, κατά τη διάρκεια συναυλίας του συγκροτήματος στο Ρότερνταμ.
1986: Ο Κλιντ Ίστγουντ εκλέγεται δήμαρχος στη γενέτειρά του Κάρμελ της Καλιφόρνιας με το 72% των ψήφων.
1986: Δολοφονείται στο Κολωνάκι από την τρομοκρατική οργάνωση «17 Νοέμβρη» ο 79χρονος βιομήχανος Δημήτριος Αγγελόπουλος (της «Χαλυβουργικής»).
1989: Το ΚΚΕ, η Ελληνική Αριστερά, η ΕΔΑ και ανεξάρτητοι αριστεροί συγκροτούν το Συνασπισμό της Αριστεράς και της Προόδου. Πρόεδρος ορίζεται ο Χαρίλαος Φλωράκης και γραμματέας ο Λεωνίδας Κύρκος.
1989: Το Παγκόσμιο Συνέδριο της FIBA καταργεί τη διάκριση μεταξύ ερασιτεχνών και επαγγελματιών, επιτρέποντας σε όλους τους παίκτες του μπάσκετ να λαμβάνουν μέρος σε όλες τις επίσημες διοργανώσεις.
1990: Η Νέα Δημοκρατία αναδεικνύεται πρώτο κόμμα, με ποσοστό 46,8% και 150 έδρες, στις τρίτες βουλευτικές εκλογές που έγιναν μέσα σ' ένα χρόνο. Ακολουθούν το ΠΑΣΟΚ με 38,6% και ο Συνασπισμός με 10,2%.
1990: Κάνει πρεμιέρα το σήριαλ «Twin Peaks» σε σκηνοθεσία Ντέιβιντ Λιντς, μία από τις δημοφιλέστερες τηλεοπτικές σειρές των ΗΠΑ.
1990: Χάνει την άνιση μάχη με το AIDS, ο 18χρονος αμερικανός Ράιαν Γουάιτ, που η ιστορία του (εκδιώχθηκε από το σχολείο για να μην μεταδώσει την ασθένεια στους συμμαθητές του) βοήθησε στην ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης για τη νόσο.
1992: O παλαιστίνιος ηγέτης Γιασέρ Αραφάτ εντοπίζεται ζωντανός στην έρημο της Λιβύης, 12 ώρες μετά την πτώση του αεροσκάφους του, κατά την οποία σκοτώθηκαν τρία άτομα.
1992: Ο άσσος του τένις Άρθουρ Ας ανακοινώνει ότι πάσχει από AIDS, έπειτα από μεταμόσχευση αίματος κατά τη διάρκεια εγχείρησης. Η ανακοίνωση αυτή αποτέλεσε την αφορμή να ανοίξει ο διάλογος στις ΗΠΑ για την αποτελεσματικότερη καταπολέμηση της νόσου.
1994: Ο ηλεκτρολόγος Γκάρι Σμιθ, που εργάζεται στο σπίτι Κερτ Κομπέιν στο Σιάτλ, ανακαλύπτει το πτώμα του ηγέτη των Nirvana στο δάπεδο του θερμοκηπίου. Ο τοπικός ραδιοφωνικός σταθμός KXRX διακόπτει το πρόγραμμά του στις 9:40 π.μ. για να μεταδώσει τη θλιβερή είδηση. Δίπλα στο πτώμα του βρέθηκε ένα όπλο κι ένα σημείωμα που έγραφε «Δεν έχω νιώσει τη διέγερση που μου προκαλούσε το να ακούω και να δημιουργώ μουσική, μαζί με το πραγματικό γράψιμο... εδώ και πάρα πολλά χρόνια». Ο ιατροδικαστής εκτίμησε ότι ο θάνατος του Κομπέιν επήλθε στις 5 Απριλίου, ενώ στο σώμα του ανακάλυψε μεγάλα ποσά ηρωίνης και ίχνη από Βάλιουμ.
1994: Η Ένωση Δισκογραφικών Εταιρειών της Αμερικής (RIAA) ανακοινώνει ότι το άλμπουμ των Pink Floyd The Dark Side of the Moon, παραγωγής 1973, ξεπέρασε σε πωλήσεις τα 13 εκατομμύρια αντίτυπα στις ΗΠΑ και τα 25 εκατομμύρια παγκοσμίως.
1995: Οι ρωσικές δυνάμεις καταλαμβάνουν ακόμη ένα από τα τελευταία προπύργια των Τσετσένων αυτονομιστών, την κωμόπολη Σαμάσκι, έπειτα από ένα 48ωρο σφοδρού βομβαρδισμού.
1996: H κυβέρνηση της Νέας Γιουγκοσλαβίας (Σερβία και Μαυροβούνιο) αναγνωρίζει την ΠΓΔΜ με το όνομα Μακεδονία.
1997: Η Microsoft λανσάρει τον Internet Explorer 4.
1998: Ο κιθαρίστας των Rolling Stones, Ρον Γουντ, σώζεται από βέβαιο πνιγμό, όταν το καράβι στο οποίο επιβαίνει πιάνει φωτιά στα ανοιχτά της Βραζιλίας. Ο Γουντ βρίσκεται στη Βραζιλία για διακοπές.
2001: Η Τζένιφερ Σάιμ, πρώην φιλενάδα του Κιάνου Ριβς, χάνει τη ζωή της, όταν το τζιπ Τσερόκι, το οποίο οδηγεί, συγκρούεται με άλλα τρία αυτοκίνητα σε δρόμο του Λος Άντζελες. Η μητέρα της θα μηνύσει τον Μάνσον, επειδή γνώριζε ότι βρισκόταν σε κατάσταση που δεν μπορούσε να οδηγήσει και δεν την απέτρεψε.
2002: Πέντε στρατιώτες χάνουν τη ζωή τους από ηλεκτροπληξία στο φυλάκιο Μανίτσα του Έβρου, στην προσπάθειά τους να σηκώσουν τον ιστό της σημαίας και να τον τοποθετήσουν στη βάση του. Από λάθος χειρισμό, ο ιστός ακουμπάει στο μετασχηματιστής υψηλής τάσης της ΔΕΗ που βρίσκεται δίπλα, με αποτέλεσμα οι στρατιώτες να χτυπηθούν από το ρεύμα.
2002: Ο Μέριλιν Μάνσον αρνείται τις κατηγορίες ότι είναι υπεύθυνος για τον θάνατο μιας γυναίκας μετά από πάρτι στη βίλα του.
2006: Ο Πρινς ανεβαίνει στο Νο1 του αμερικανικού πίνακα επιτυχιών με το άλμπουμ «3121».
2008: Οι Led Zeppelin αναδεικνύονται καλύτερο συναυλιακό σύνολο όλων των εποχών, σε δημοψήφισμα του περιοδικού Classic Rock. Την πρώτη τριάδα συμπληρώνουν οι Who και οι AC/DC.
2008: Το πρώτο κτίριο που ενσωματώνει αεροτουρμπίνες στην κατασκευή του για την παραγωγή των ενεργειακών του αναγκών ολοκληρώνεται στο Μπαχρέιν. Πρόκειται για το Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου.
2009: Ο ΟΟΣΑ καταργεί τη «μαύρη λίστα» με τους μη συνεργάσιμους φορολογικούς παραδείσους. Οι τέσσερις χώρες της «μαύρης λίστας» (Κόστα Ρίκα, Μαλαισία, Ουρουγουάη και Φιλιππίνες) θα προστεθούν στις 38 χώρες που απαρτίζουν τη «γκρίζα λίστα», στην οποία περιλαμβάνονται οι χώρες που έχουν αναλάβει τη σχετική δέσμευση αλλά δεν έχουν ακόμη προσυπογράψει τις δώδεκα διμερείς σχετικές συμφωνίες με τις χώρες - μέλη του οργανισμού.
2010: Οι αεροπορικές εταιρίες British Airways και Iberia ανακοινώνουν ότι υπέγραψαν συμφωνία συγχώνευσης.
2010: Υπογράφεται στην Πράγα η νέα Συνθήκη START, βάσει της οποίας ΗΠΑ και Ρωσία θα μειώσουν κατά περίπου 30% τον αριθμό των ενεργών πυρηνικών τους όπλων.
2010: Η ασάφεια για το «δίχτυ ασφαλείας» Ε.Ε. - Δ.Ν.Τ. διατηρεί υψηλά τα spreads των ελληνικών δεκαετών ομολόγων, που ξεπέρασαν τις 460 μονάδες.
2010: Η αντιπολίτευση στο Κιργιστάν δηλώνει ότι έχει υπό τον έλεγχό της ολόκληρη τη χώρα. Τουλάχιστον 75 είναι οι νεκροί και 400 οι τραυματίες από τις συγκρούσεις κυβερνητικών δυνάμεων με αντικυβερνητικούς διαδηλωτές τις τελευταίες δύο ημέρες.
2010: Η ομάδα μπάσκετ του Αθηναϊκού στέφεται για πρώτη φορά στην ιστορία της Κυπελλούχος Ευρώπης, αν και ηττάται από τη ρωσική Ναντέζντα με 57-53.
2010: Ο παγκοσμίου φήμης πρωταθλητής του freestyle motocross Ρόμπι Μάντισον πετάει με τη μοτοσυκλέτα του πάνω από τον Ισθμό της Κορίνθου και γίνεται ο πρώτος fmx αναβάτης που το καταφέρνει. Ο 28χρονος Αυστραλός, απογειώθηκε με μία Honda 500 από τη νοτιοδυτική πλευρά του Ισθμού και αφού πραγματοποίησε άλμα μήκους 85 μέτρων, προσγειώθηκε με ασφάλεια στην απέναντι πλευρά.
Γεννήσεις
563 π.Χ: Βούδας, θρησκευτικός ηγέτης, ιδρυτής του βουδισμού. (Θαν. 483 π.Χ.) [Αποφθέγματα]
1336: Τιμούρ Λενκ, γνωστός στην Ελλάδα ως Ταμερλάνος, μογγόλος μονάρχης, που άπλωσε πρόσκαιρα την κυριαρχία του από την Κίνα μέχρι τη Μεσόγειο. (Θαν. 18/2/1405)
1533: Κλάουντιο Μέρουλο, ιταλός συνθέτης. (Θαν. 4/5/1604)
1692: Τζουζέπε Ταρτίνι, ιταλός συνθέτης. (Θαν. 26/2/1770)
1798: Διονύσιος Σολωμός, ο εθνικός ποιητής της χώρας μας. (Θαν. 9/2/1857)
1817: Σαρλ Εντουάρ Μπράουν-Σεκάρ, αγγλογάλλος γιατρός, ο οποίος θεωρείται ο θεμελιωτής της σύγχρονης ενδοκρινολογίας. (Θαν. 1/4/1894)
1859: Έντμουντ Χούσερλ, γερμανός φιλόσοφος, εισηγητής του ρεύματος της φαινομενολογίας. (Θαν. 26/4/1938)
1881: Νικολάι Μιασκόφσκι, ρώσος συνθέτης. (Θαν. 8/8/1950)
1885: Δημήτριος Λεβίδης, συνθέτης. (Θαν. 29/5/1951)
1889: Άντριαν Μπάουλτ, βρετανός διευθυντής ορχήστρας. (Θαν. 22/2/1983)
1891: Όλε Κρίστιανσεν, δανός ξυλουργός και κατασκευαστής παιγνιδιών, δημιουργός των παιγνιδιών Lego. (Θαν. 11/3/1958)
1892: Μέρι Πίκφορντ, καναδή ηθοποιός, βραβευμένη με Όσκαρ. (Θαν. 29/5/1979)
1904: Τζον Χικς, άγγλος οικονομολόγος που συνέβαλε στην διαμόρφωση της γενικής θεωρίας της οικονομικής ισορροπίας. Βραβεύτηκε με Νόμπελ το 1972. (Θαν. 20/5/1989)
1911: Εμίλ Σιοράν, γαλλορουμάνος φιλόσοφος. (Θαν. 20/6/1995)
1912: Αλόις Μπρούνερ, γερμανός ναζιστής, με δράση στη Θεσσαλονίκη. (Θαν. 9/1/1993)
1912: Σόνια Χένι, νορβηγίδα αθλήτρια του καλλιτεχνικού πατινάζ και ηθοποιός. (Θαν. 12/10/1969)
1918: Αντρέ Μπαζέν, γάλλος θεωρητικός του κινηματογράφου. (Θαν. 11/11/1958)
1920: Κάρμεν Μακρέι, αμερικανός τραγουδίστρια της τζαζ. (Θαν. 10/11/1994)
1921: Φράνκο Κορέλι, παγκοσμίου φήμης ιταλός τενόρος. (Θαν. 29/10/2003)
1928: Φρεντ Εμπ, αμερικανός συνθέτης μιούζικαλ. (Θαν. 11/9/2004)
1929: Ζακ Μπρελ, βέλγος τραγουδοποιός. Τραγούδια του διασκεύασαν πολλοί ροκ καλλιτέχνες, όπως ο Ντέιβιντ Μπάουι, ο Άλεξ Χάρβεϊ και ο Ρέι Τσαρλς. (Θαν. 9/10/1978)
1932: Ζαν Πολ Ραπενό, γάλλος σκηνοθέτης.
1938: Τόμας Λάνγκχοφ, γερμανός σκηνοθέτης του θεάτρου.
1938: Κόφι Ανάν, γκανέζος διπλωμάτης, γενικός γραμματέας του ΟΗΕ.
1939: Μανώλης Αγγελόπουλος, λαϊκός τραγουδιστής. (Θαν. 2/4/1989)
1941: Βιβιέν Γουέστγουντ, αγγλίδα σχεδιάστρια μόδας, που διαμόρφωσε τη μόδα του πανκ και του νιου γουέιβ.
1947: Στιβ Χάου, βρετανός κιθαρίστας του αρτ ροκ.
1949: Τζον Μάντεν, βρετανός σκηνοθέτης του θεάτρου και του κινηματογράφου. (Ερωτευμένος Σαίξπηρ, Το Μαντολίνο του Λοχαγού Κορέλι)
1950: Γκρέγκορζ Λάτο, πολωνός ποδοσφαιριστής.
1956: Τζάστιν Σάλιβαν, άγγλος κιθαρίστας των New Model Army.
1962: Ίζι Στράντλιν, αμερικανός μουσικός. (Guns N' Roses)
1963: Τζούλιαν Λένον, άγγλος μουσικός, γιος του Τζον Λένον.
1969: Ντούλτσε Πόντες, πορτογαλίδα τραγουδίστρια του Φάντο.
1972: Πολ Γκρέι, αμερικανός μπασίστας των Slipknot. (Θαν. 24/5/2010)
Θάνατοι
217: Λούκιος Σεπτίμιος Βασιανός (Καρακάλλας), ρωμαίος αυτοκράτορας, που βασίλεψε από το 211 έως το 217. (Γεν. 4/4/188)
1143: Ιωάννης B' Κομνηνός, αυτοκράτορας του Βυζαντίου. (Γεν. 13/9/1087)
1735: Φέρεντς Β' Ράκοζι, ηγέτης της εξέγερσης των Ούγγρων κατά των Αψβούργων. (Γεν. 27/3/1676)
1835: Βίλχελμ Φον Χούμπολντ, γερμανός φιλόσοφος και πολιτικός. (Γεν. 22/6/1767)
1848: Γκαετάνο Ντονιτσέτι, ιταλός συνθέτης της όπερας. (Άννα Μπολένα, Το ελιξίριο του έρωτα, Λουτσία Ντι Λαμερμούρ) (Γεν. 29/11/1797)
1858: Άντον Ντιαμπέλι, αυστριακός συνθέτης, γνωστός στις μέρες μας από το βαλς του πάνω στο οποίο ο Μπετόβεν έγραψε τις περίφημες 33 παραλλαγές για πιάνο (Diabelli Variations). (Γεν. 5/9/1781)
1861: Ελίσα Ότις, αμερικανός εφευρέτης του ασανσέρ. (Γεν. 3/8/1811)
1920: Τσαρλς Γκράιφς, αμερικανός συνθέτης. (Γεν. 17/9/1884)
1936: Ρόμπερτ Μπαράνι, αυστριακός γιατρός. Βραβεύτηκε με Νόμπελ Ιατρικής το 1914 για την πρωτοποριακή ερευνά του σχετικά με το όργανο το οποίο προσδίδει στον άνθρωπο την αίσθηση ισορροπίας και βρίσκεται στον λαβύρινθο του αυτιού (έσω ους). (Γεν. 22/4/1876)
1941: Μαρσέλ Πρεβό, γάλλος συγγραφέας και δραματουργός. (Γεν. 1/5/1862) [Αποφθέγματα]
1942: Κώστας Σκαρβέλης, συνθέτης του ρεμπέτικου. (Γεν. 1880)
1950: Βάσλαβ Νιζίνσκι, αμερικανοουκρανός χορογράφος και χορευτής. (Γεν. 12/3/1890)
1971: Φριτς Φον Όπελ, γερμανός μηχανικός της πυραυλικής, εγγονός του ιδρυτή της Opel. (Γεν. 4/5/1899)
1973: Πάμπλο Πικάσο, ισπανός ζωγράφος. (Γεν. 25/10/1881)
1984: Πιότρ Καπίτσα, ρώσος φυσικός, ο πρώτος που κατόρθωσε να δημιουργήσει μαγνητικά πεδία υψηλής έντασης. Τιμήθηκε με Νόμπελ Φυσικής το 1978 για την θεμελιακή συμβολή του σε θέματα που αφορούν την περιοχή των χαμηλών θερμοκρασιών (υπερευστότητα υγρού ηλίου). (Γεν. 9/7/1894)
1985: Τζον Κουτς, αμερικανός τραγουδοποιός. Μεγάλη επιτυχία του το τραγούδι “Santa Claus Is Coming To Town”, που διασκεύασαν πολλοί ρόκερ. (Γεν. 2/5/1897)
1997: Λόρα Νάιρο, αμερικανίδα συνθέτρια, που τροφοδότησε με τα τραγούδια της πολλά ονόματα της ροκ μουσικής. (Γεν. 18/10/1947)
2010: Μάλκολμ Μακλάρεν, βρετανός παραγωγός, μάνατζερ των Sex Pistols και των New York Dolls. Θεωρείται ο πατέρας της μουσικής πανκ. (Γεν. 22/1/1946)
2010: Μίμης Θειόπουλος, έλληνας ηθοποιός και στιχουργός, που έγραψε κυρίως τραγούδια για τον Τόλη Βοσκόπουλο. (Γεν. 1929)
ΠΗΓΗ: http://www.sansimera.gr/almanac/full/0804
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου