Δευτέρα 12 Μαρτίου 2012

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ ! ΜΕ ΤΟ ΡΟΛΟΪ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ !

12 Μαρτίου
Γιορτάζουν:

Γεγονότα

538: Ο στρατηγός των Βυζαντινών Βελισάριος καταλαμβάνει τη Ρώμη από τους Οστρογότθους.
1365: Ιδρύεται το πανεπιστήμιο της Βιέννης.
1449: O αυτοκράτορας Κωνσταντίνος ΙΑ' Παλαιολόγος φτάνει από τον Μυστρά στην Κωνσταντινούπολη.
1572: Ο εθνικός ποιητής της Πορτογαλίας Λουίς Βαζ Καμόενς δημοσιεύει το περίφημο επικό ποίημά του Ος Λουζιάδας, που σημαίνει Οι Λουζιτανοί, δηλαδή οι Πορτογάλοι.
1622: Ο Ιγνάτιος Λογιόλα, ο οποίος ίδρυσε το «Τάγμα των Ιησουϊτών», ανακηρύσσεται άγιος από την Καθολική Εκκλησία.
1726: Η όπερα του Γκέοργκ Φρίντριχ Χέντελ «Σκιπίων» κάνει πρεμιέρα στο Λονδίνο.
1755: Τίθεται σε λειτουργία στις ΗΠΑ η πρώτη ατμοκινούμενη αντλία, η οποία χρησιμοποιείται για την άντληση υδάτων από ένα ορυχείο.
1789: Ιδρύονται τα αμερικανικά ταχυδρομεία.
1792: Η Μεγάλη Αικατερίνη τερματίζει τον πόλεμο εναντίον της Τουρκίας, υπογράφοντας τη Συνθήκη του Ιασίου, και ζητά από τον στόλο της να αποσυρθεί από το Αιγαίο. Ο Λάμπρος Κατσώνης, που υπηρετεί στο ρωσικό ναυτικό, καταγγέλλει τη στάση της τσαρίνας.
1818: Η «Εισαγωγή σε ιταλικό στιλ», D.597, του Φραντς Σούμπερτ κάνει πρεμιέρα στη Βιέννη.
1822: Δύναμη 240 επαναστατών, υπό τον οπλαρχηγό Καρατάσο, συγκρούεται στη Μονή Παναγίας Δοβράς της Νάουσας με 4.000 Τούρκους, υπό τον Μεχμέτ Αγά. Ο Καρατάσος αναγκάζει τους Τούρκους να συμπτυχθούν, αφού εγκατέλειψαν.
1833: Το Κουαρτέτο Εγχόρδων, D. 810 «Tod und das Madchen» του Φραντς Σούμπερτ κάνει πρεμιέρα στο Βερολίνο.
1835: Η όπερα του Γκαετάνο Ντονιτσέτι «Μαρίνος Φαλιέρος» κάνει πρεμιέρα στο Παρίσι.
1857: Η όπερα του Τζουζέπε Βέρντι «Σιμόν Μπακανέγκρα» κάνει πρεμιέρα στη Βενετία.
1859: Το πρελούδιο της όπερας του Βάγκνερ «Τριστάνος και Ιζόλδη» κάνει πρεμιέρα στην Πράγα.
1873: Ιδρύεται η εταιρεία Μεταλλουργεία Λαυρίου.
1894: Η Coca Cola πωλείται για πρώτη φορά σε μπουκάλι.
1900: Η σύνθεση «Malinconia» για τσέλο και πιάνο του Ζαν Σιμπέλιους κάνει πρεμιέρα στο Ελσίνκι.
1904: Η πρώτη γραμμή ηλεκτροκινούμενου σιδηροδρόμου εγκαινιάζεται στη Βρετανία.
1905: Η όπερα του Οτορίνο Ρεσπίγκι «Βασιλιάς Έντζο» κάνει πρεμιέρα στην Μπολόνια.
1908: Ιδρύεται στην Αθήνα ο «Παμμακεδονικός Σύλλογος» για την υποστήριξη του Μακεδονικού Αγώνα.
1910: Καθελκύεται στο Λιβόρνο της Ιταλίας το θωρακισμένο καταδρομικό «Γ. Αβέρωφ».
1911: Συλλαλητήρια για το γλωσσικό ματαιώνεται, έπειτα από αστυνομική απαγόρευση. Ο καθηγητής Γεώργιος Μιστριώτης, υπέρμαχος της καθαρεύουσας, κατηγορείται για στάση.
1912: Κάνει πρεμιέρα στους κινηματογράφους η δεύτερη ταινία της Σάρας Μπερνάρ, με τίτλο «Η Κυρία με τις Καμέλιες».
1912: Ιδρύεται στις ΗΠΑ το Σώμα Οδηγών (Προσκοπίνων).
1921: Ο ηγέτης της Οκτωβριανής Επανάστασης, Βλαντιμίρ Λένιν, ανακοινώνει από το βήμα του 10ου συνεδρίου του ΚΚΣΕ τη Νέα Οικονομική Πολιτική (ΝΕΠ), που επιτρέπει τη δραστηριοποίηση ιδιωτικών επιχειρήσεων.
1921: Το Α' Σώμα Στρατού καταλαμβάνει έπειτα από επικό αγώνα τη στρατηγικής σημασίας οχυρή θέση Τουμλού Μπουνάρ της Μικράς Ασίας.
1923: Ο εφευρέτης Λι ντε Φόρεστ παρουσιάζει το πρώτο φιλμ, που μπορεί να ενσωματώσει ήχο.
1924: Παραιτείται η κυβέρνηση του Γεωργίου Καφαντάρη και αναλαμβάνει νέα υπό τον Αλέξανδρο Παπαναστασίου.
1926: Ο δεκάχρονος βιολονίστας Γιεχούντι Μενουχίν κάνει το συναυλιακό ντεμπούτο του με την «Ισπανική Συμφωνία» του Εντουάρ Λαλό.
1928: Βυθίζεται στο Σαρωνικό το τορπιλοβόλλο «Πάνορμος», χωρίς θύματα. Ο Κυβερνήτης, λόγω αυτού του ατυχήματος, αποπειράθηκε να αυτοκτονήσει, με αποτέλεσμα να παραμείνει για πολλούς μήνες στο νοσοκομείο σοβαρά τραυματισμένος.
1928: Καταρρέει το φράγμα του St. Francis στην Καλιφόρνια, παρασύροντας στο θάνατο σχεδόν 400 ανθρώπους.
1929: Η αμερικανική General Motors εξαγοράζει την Opel, τη μεγαλύτερη αυτοκινητοβιομηχανία στη Γερμανία, έναντι 120 εκατομμυρίων μάρκων.
1930: Ο Μαχάτμα Γκάντι ξεκινά στην Ινδία τη μοναχική του πορεία διαμαρτυρίας των 300 μιλίων, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την επιβολή του μονοπωλίου στην παραγωγή αλατιού από τους βρετανούς αποικιοκράτες.
1933: Ο πρόεδρος Χίντενμπουργκ καταργεί τη σημαία της Γερμανικής Δημοκρατίας και δίνει εντολή να αναρτηθούν πλάι-πλάι η σβάστικα και η αυτοκρατορική σημαία.
1933: Ο Φραγκλίνος Ρούσβελτ απευθύνεται για πρώτη φορά μέσω ραδιοφώνου στον αμερικανικό λαό, σε μια προσπάθεια να ενθαρρύνει την υποστήριξη στην πολιτική του «New Deal».
1934: Η σύνθεση του Πάουλ Χίντεμιτ «Ματθίας ο ζωγράφος» κάνει πρεμιέρα στο Βερολίνο.
1938: Οι ναζιστικές δυνάμεις καταλαμβάνουν την Αυστρία («Άνσλους»).
1943: Η σύνθεση του Ααρών Κόπλαντ «Φανφάρα για τον κοινό άνθρωπο» κάνει πρεμιέρα στο Σινσινάτι.
1947: Ο αμερικανός πρόεδρος Χάρι Τρούμαν παρουσιάζει το δόγμα του (Δόγμα Τρούμαν) για την καταπολέμηση του κομουνισμού. Για την Ελλάδα αυτό σημαίνει αποχώρηση των βρετανικών δυνάμεων και ένταξη της χώρας στην αμερικανική σφαίρα επιρροής, καθώς και την έναρξη της αμερικανικής στρατιωτικής και οικονομικής βοήθειας.
1950: Οι Πλαστήρας, Βενιζέλος, Παπανδρέου και Τσουδερός πληροφορούν τον βασιλιά για την απόφασή τους να συνεργαστούν, προκειμένου να σχηματιστεί συμμαχική κυβέρνηση.
1951: Ο Ντένις ο Τρομερός κάνει την πρώτη εμφάνισή του ως κόμικ-στριπ στις εφημερίδες.
1954: Η όπερα του Άρνολντ Σένμπεργκ «Μωυσής και Ααρών» παρουσιάζεται για πρώτη φορά στο κοινό.
1958: Δικαστήριο της Φιλαδέλφειας καταδικάζει την τραγουδίστρια Μπίλι Χόλιντεϊ σε δικαστική επιτήρηση ενός έτους για κατοχή ναρκωτικών ουσιών.
1958: Διεξάγεται ο 3ος Διαγωνισμός Τραγουδιού της Eurovision στην Ολλανδία. Νικητής αναδεικνύεται για λογαριασμό της Γαλλίας ο Αντρέ Κλεβό, με τη σύνθεση Dors, Mon Amour.
1964: Η Συμφωνία για τσέλο και ορχήστρα του Μπέντζαμιν Μπρίτεν κάνει πρεμιέρα στη Μόσχα.
1965: Το Κουαρτέτο Εγχόρδων του Βίτολντ Λουτοσλάβσκι κάνει πρεμιέρα στη Στοκχόλμη.
1968: Τα νησιά του Μαυρικίου κηρύσσουν την ανεξαρτησία τους από τη Μ. Βρετανία.
1968: Το σάουντρακ της ταινίας Ο πρωτάρης, κερδίζει το Βραβείο Γκράμι για τον καλύτερο δίσκο της χρονιάς.
1968: Οι Rolling Stones αρχίζουν να ηχογραφούν το τραγούδι Jumpin' Jack Flash στο Λονδίνο.
1969: Ο Πολ Μακάρτνεϊ παντρεύεται στο Λονδίνο τη Λίντα Λουίζ Ίστμαν.
1969: Η 21η Απριλίου καθιερώνεται με απόφαση της Χούντας ως Εθνική Εορτή, εκ παραλλήλου με την 25η Μαρτίου, την 28η Οκτωβρίου, την 21η Μαΐου (ημέρα της ονομαστικής εορτής του Βασιλέως Κωνσταντίνου Β'), και την πρώτη Κυριακή μετά την 29η Αυγούστου (τριπλός εορτασμός της «Πολεμικής Αρετής των Ελλήνων», του «Εφέδρου Πολεμιστού» και της «Συντριβής των Κομμουνιστοσυμμοριτών εις Γράμμον - Βίτσι».
1969: Ισραήλ-Ελλάδα 3-3 σε διεθνές φιλικό παιγνίδι στο Τελ Αβίβ. Κορυφαίος παίκτης του αγώνα αναδεικνύεται ο Γιώργος Σιδέρης, που σημείωσε και τα τρία ελληνικά γκολ (8', 23', 48'), δίνοντας προσωρινά προβάδισμα 3-1 στην Εθνική μας. Τα γκολ των Ισραηλινών πέτυχαν οι Γιανγκ (14'), Τάλμπι (64') και Φάικενμπαουμ (72').
1969: Γκράχαμ Κόξον, άγγλος κιθαρίστας των Blur.
1970: Συναντώνται τελικά, μετά από προσπάθειες τεσσάρων ετών, οι ηγέτες των δύο Γερμανιών, ο καγκελάριος Βίλι Μπραντ και ο πρωθυπουργός της Ανατολικής Γερμανίας Βίλι Στοφ.
1971: Η κυβέρνηση του τούρκου πρωθυπουργού Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ ανατρέπεται από τους στρατιωτικού.
1971: Οι Allman Brothers ηχογραφούν συναυλία τους στη Νέα Υόρκη, η οποία θα κυκλοφορήσει σε δίσκο με τον τίτλο «At Fillmore East».
1972: Η Βρετανία και η Κίνα συνάπτουν διπλωματικές σχέσεις.
1974: Ο Τζον Λένον απασχολεί τα πρωτοσέλιδα του αμερικανικού τύπου, όταν εμπλέκεται σε καυγά στο κλαμπ Τρομπαντούρ του Λος Άντζελες. Όντας μεθυσμένος, εκφράζεται υποτιμητικά κατά των Smothers Brothers, που εκείνη την ώρα παίζουν στο κλαμπ και γρονθοκοπεί τον μάνατζέρ τους, προτού αποβληθεί βιαίως από το κλαμπ.
1977: Οι Sex Pistols εμπλέκονται σε καυγά στο κλαμπ Speakeasy του Λονδίνου με τον παρουσιαστή της εκπομπής του BBC The Old Grey Whistle Test Μπομπ Χάρις και τραυματίζουν στο κεφάλι ένα μέλος του συνεργείου της εκπομπής. Μετά το περιστατικό αυτό, η δισκογραφική τους εταιρεία A&M αποφασίζει να ακυρώσει το συμβόλαιό τους και να διακόψει την παραγωγή του πρώτου τους σινγκλ God Save The Queen.
1983: Οι U2 ανεβαίνουν στο No1 του αγγλικού πίνακα επιτυχιών με το άλμπουμ «War».
1985: Ο Λάρι Μπερντ των Μπόατον Σέλτικς πετυχαίνει 60 πόντους στον αγώνα με τους Ατλάντα Χοκς, στον οποίο η ομάδα του επικρατεί με 126-116. Η επίδοση αυτή αποτελεί ρεκόρ για την ομάδα του.
1987: Ξεσπά σφοδρή κρίση μεταξύ Εκκλησίας και Κυβέρνησης, με αφορμή το θέμα της εκκλησιαστικής περιουσίας.
1987: Το μιούζικαλ «Οι Άθλιοι», βασισμένο στο ομώνυμο έργο του Βίκτορα Ουγκώ κάνει πρεμιέρα στο Μπρόντγουεϊ.
1988: Ο Ρικ Άστλεϊ ανεβαίνει στο Νο 1 του αμερικάνικου πίνακα επιτυχιών με το τραγούδι «Never Gonna Give You Up».
1988: Τουλάχιστον 93 φίλαθλοι χάνουν την ζωή τους και 100 τραυματίζονται κατά την διάρκεια ποδοσφαιρικού αγώνα στο Κατμαντού του Νεπάλ, όταν ποδοπατούνται προσπαθώντας να προστατευτούν από την χαλαζοθύελλα , που είχε ξεσπάσει στην περιοχή.
1989: Η καθηγήτρια της βυζαντινολογίας, Ελένη Γλύκατζη - Αρβελέρ διορίζεται πρόεδρος του πολιτιστικού κέντρου Πομπιντού στο Παρίσι.
1990: Το Ανώτατο Σοβιέτ της Λιθουανίας ανακηρύσσει τη χώρα ανεξάρτητο κράτος.
1991: Η τρομοκρατική οργάνωση «17 Νοέμβρη» δολοφονεί στη Γλυφάδα τον αμερικανό λοχία Pόναλντ Στιούαρτ, με τηλεχειριζόμενη βόμβα.
1991: Η αλβανική κυβέρνηση δίνει χάρη σε όλους τους πολιτικούς κρατουμένους.
1992: Το νησί Μαυρίκιος στον Ινδικό Ωκεανό ανακηρύσσεται Δημοκρατία.
1992: Το Ιράκ κατηγορεί τις ΗΠΑ ως υπεύθυνες για το θάνατο 120.000 Ιρακινών, εξαιτίας των ελλείψεων σε τρόφιμα και φάρμακα, λόγω του διεθνούς εμπάργκο που έχει επιβληθεί στη χώρα.
1992: Η πώληση της τσιμεντοβιομηχανίας ΑΓΕΤ - ΗΡΑΚΛΗΣ στην ιταλική εταιρεία ΚΑΛΤΣΕΣΤΡΟΥΤΣΙ ξεσηκώνει θύελλα αντιδράσεων από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης (ΠΑΣΟΚ). Ο αρχηγός της δηλώνει ότι δεν θα αναγνωρίσει τη νομιμότητα της πώλησης όταν θα γίνει κυβέρνηση.
1993: Η Νότιος Κορέα αποχωρεί από τη Συνθήκη για τη Μείωση των Πυρηνικών Όπλων, στην οποία συμμετέχουν η Ρωσία, η Αγγλία, η Γαλλία, οι ΗΠΑ και η Κίνα, και αρνείται την επιθεώρηση των πυρηνικών της εγκαταστάσεων.
1993: Η Τζάνετ Ρίνο γίνεται η πρώτη γυναίκα στην ιστορία των ΗΠΑ που ορκίζεται Γενική Εισαγγελέας.
1993: Μπαράζ βομβιστικών εκρήξεων στη Βομβάη της Ινδίας οδηγεί 300 άτομα στο θάνατο και τραυματίζει εκατοντάδες ακόμα.
1993: Η Μεσατζέρο κατακτά το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Βόλεϊ, νικώντας τη Μεξίκονο Πάρμα στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας. Ο Ολυμπιακός βρίσκεται στην τρίτη θέση και στην τέταρτη η Μαές Πιλ.
1994: Η Εκκλησία της Αγγλίας χειροτονεί την πρώτη γυναίκα ιερέα.
1994: Αποδεικνύεται ότι η φωτογραφία, η οποία θεωρούταν ότι απεικόνιζε το τέρας του Λοχ Νες, είναι απάτη.
1995: Λήγουν οι εργασίες της Διεθνούς Διάσκεψης για την Κοινωνική Ανάπτυξη στη Δανία, με την τραγική διαπίστωση ότι ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι στον κόσμο ζουν μέσα στη φτώχεια.
1995: Μετά την Κέρκυρα, την Καβάλα και την Αθήνα, το κίνημα των εμπόρων και των μικρομεσαίων επιχειρηματιών, που διαμαρτύρονται για τη φορολόγησή τους με τα αντικειμενικά κριτήρια, εξαπλώνεται στη Λάρισα και σε όλη τη Θεσσαλία.
1995: Ο Λάμπρος Παπακώστας κατακτά το αργυρό μετάλλιο στο 5ο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Κλειστού Στίβου στη Βαρκελώνη.
1995: Ο προπονητής του Πανηλειακού, Αντώνης Γεωργιάδης, τραυματίζεται σοβαρά σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα και παραμένει για δυο μήνες στην εντατική.
1996: Γυναίκες ακαδημαϊκοί και επαγγελματίες διαφόρων κλάδων πραγματοποιούν διαδήλωση στο Κουβέιτ, ζητώντας δικαίωμα ψήφου.
1997: 21 εργάτες μολύνονται από ραδιενέργεια στην Ιαπωνία, στην πυρκαγιά και έκρηξη που σημειώνεται σε εργοστάσιο επεξεργασίας πυρηνικών καυσίμων κοντά στο Τόκιο.
1999: Η Τσέχικη Δημοκρατία, η Ουγγαρία και Πολωνία προσχωρούν στο ΝΑΤΟ.
2000: Η ομάδα βόλεϊ γυναικών του Παναθηναϊκού χάνει με 3-0 από την αντίστοιχη της Περούτζια στον τελικού του Κυπέλλου Κυπελλούχων.
2000: Η ομάδα πόλο γυναικών της Γλυφάδας κατακτά το Ευρωπαϊκό Κύπελλο Πρωταθλητριών, νικώντας τη Σκιφ Μόσχας 7-5 και γίνεται η πρώτη ελληνική ομάδα γυναικών που αποκτά αυτό τον τίτλο.
2000: Ο πάπας Παύλος Ιωάννης Β' ζητά συγγνώμη «απ' όσους στο παρελθόν υπέστησαν διώξεις στο όνομα του χριστιανισμού».
2002: Η Άντρεα Γιετς καταδικάζεται σε ισόβια φυλάκιση στο Τέξας, επειδή έπνιξε τα πέντε παιδιά της, τον Ιούνιο του περασμένου χρόνου.
2005: Ο Κάρολος Παπούλιας ορκίζεται Πρόεδρος της Δημοκρατίας, διαδεχόμενος τον Κωνσταντίνο Στεφανόπουλο.
2005: Ο Ολυμπιακός νικάει με 3-0 την ολλανδική Ορτέκ Νεσελάντε και κατακτά τον δεύτερο ευρωπαϊκό τίτλο του στο βόλεϊ, στο Final Four του Top Teams Cup που ολοκληρώνεται στο ΣΕΦ. Ο Μάρκος Μιλίνκοβιτς ανακηρύσσεται MVP της διοργάνωσης και καλύτερος σέρβερ, ο Βασίλης Κουρνέτας καλύτερος πασαδόρος, ο Κώστας Χριστοφιδέλης καλύτερος υποδοχέας και μπλοκέρ, ενώ καλύτερος λίμπερο αναδεικνύεται ο Ολλανδός Γιουστ Βαν ντε Χόεκ της Νεσελάντε και καλύτερος επιθετικός και σκόρερ ο ολλανδός Βαν Ντάικ της Αλμέρ.
2006: Ο πρώην κιθαρίστας των Pink Floyd, Ντέιβιντ Γκόλμορ, ανεβαίνει στο Νο1 του αγγλικού πίνακα επιτυχιών με το άλμπουμ «On An Island».
2009: Ο ΟΟΣΑ συμπεριλαμβάνει την Ελβετία, το Λουξεμβούργο, την Αυστρία, το Χονγκ Κονγκ, το Μονακό και τη Σιγκαπούρη σε κατάλογο 30 χωρών, οι οποίες χαρακτηρίζονται μη συνεργάσιμοι φορολογικοί παράδεισοι.
2009: Ο χρηματιστής Μπέρναρντ Μάντοφ παραδέχεται την ενοχή του για τη χειρότερη επενδυτική απάτη στην αμερικανική ιστορία.
2009: Σύμφωνα με τη λίστα με τους πλουσιότερους ανθρώπους του κόσμου που εκδίδει το περιοδικό «Forbes», ο αριθμός των δισεκατομμυριούχων μειώθηκε κατά το 1/3. Ο Μπιλ Γκέιτς επέστρεψε στην κορυφή του καταλόγου, με περιουσία που αγγίζει τα 40 δισεκατομμύρια δολαρίων.
2009: Ο ΟΟΣΑ συμπεριλαμβάνει την Ελβετία, το Λουξεμβούργο, την Αυστρία, το Χονγκ Κονγκ, το Μονακό και τη Σιγκαπούρη σε κατάλογο 30 χωρών, οι οποίες χαρακτηρίζονται μη συνεργάσιμοι φορολογικοί παράδεισοι.
2009: Σε φυλάκιση τριών ετών καταδικάζεται ο Μουντάζερ αλ Ζαΐντι, δημοσιογράφος που πέταξε τα παπούτσια του στον Τζορτζ Μπους, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Βαγδάτη, το Δεκέμβριο του 2008.
2009: Έκρηξη μηχανισμού σημειώνεται στη Eurobank Αργυρούπολης. Μέλη της οργάνωσης Επαναστατικός Αγώνας ήρθαν πρόσωπο με πρόσωπο με αστυνομικούς.
2009: Ο ιδρυτής της Microsoft, Μπιλ Γκέιτς, παραμένει στην κορυφή του καταλόγου του περιοδικού Forbes με τους πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο, ενώ αυτή τη χρονιά ακόμη και οι δισεκατομμυριούχοι δεν μπόρεσαν να αποφύγουν τις επιπτώσεις της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης. 793 δισεκατομμυριούχοι απαρτίζουν τον κατάλογο του περιοδικού Forbes, ενώ την προηγούμενη ο κατάλογος απαρτιζόταν από 1.100 δισεκατομμυριούχους.
2010: Ο Κάρολος Παπούλιας δίνει τον νενομισμένο όρκο ενώπιον της Βουλής των Ελλήνων, για μία δεύτερη θητεία στην Προεδρία της Δημοκρατίας. Επανεξελέγη στο ανώτατο πολιτειακό αξίωμα στις 3 Φεβρουαρίου με 266 ψήφους υπέρ και 32 παρών. Είναι ο τρίτος πρόεδρος, μετά τους Κωνσταντίνο Καραμανλή και Κωστή Στεφανόπουλο, που επανεκλέγεται για δεύτερη θητεία, ενώ κατέχει ο ίδιος το ρεκόρ κοινοβουλευτικής συναίνεσης κατά την πρώτη εκλογή του το Μάρτιο του 2005 με 279 ψήφους.

Γεννήσεις

1685: Τζορτζ Μπέρκλεϊ, ιρλανδός φιλόσοφος και θεολόγος, εισηγητής της θεωρίας του υποκειμενικού ιδεαλισμού. (Θαν. 14/1/1753)
1710: Τόμας Αρν, άγγλος συνθέτης, γνωστός για το «Rule Brittania». (Θαν. 5/3/1788)
1831: Κλίμεντ Στουντμπέικερ, αμερικανός αμαξοποιός και από τους πρωτοπόρους της αυτοκίνησης. (Θαν. 27/11/1901)
1837: Αλεξάντρ Γκιλμάν, γάλλος οργανίστας και συνθέτης (Θαν. 29/3/1911)
1863: Γκαμπριέλε Ντ' Ανούντσιο, ιταλός συγγραφέας και ποιητής, που γοητεύτηκε από τον φασισμό. (Θαν. 1/3/1938)
1865: Εντουάρντο Ντι Κάπουα, ιταλός τραγουδιστής και συνθέτης, γνωστός για το «O Sole Mio». (Θαν. 3/10/1917)
1877: Βίλχελμ Φρικ, γερμανός δικηγόρος και υψηλόβαθμο στέλεχος της Ναζιστικής Γερμανίας. (Θαν. 16/10/1946)
1880: Νικόλαος Γεωργαντάς, δισκοβόλος. Κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο στο δίσκο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Αγίου Λουδοβίκου το 1904. (Θαν. 23/1/1958)
1890: Βάσλαβ Νιζίνσκι, αμερικανοουκρανός χορογράφος και χορευτής. (Θαν. 8/4/1950)
1917: Λέοναρντ Τσες, ιδιοκτήτης της δισκογραφικής εταιρείας Chess, στην οποία οφείλεται η εξέλιξη του ηλεκτρικού μπλουζ. (Θαν. 16/10/1969)
1921: Τζιοβάνι Ανιέλι, ιταλός μεγαλοβιομήχανος, ιδιοκτήτης της FIAT και της Γιουβέντους. (Θαν. 24/1/2003)
1921: Τζο Φάγκαν, άγγλος προπονητής, που οδήγησε τη Λίβερπουλ στην κατάκτηση του τρεμπλ το 1983 (πρωτάθλημα, Λιγκ Καπ και ευρωπαϊκό κύπελλο), κάτι που δεν είχε καταφέρει καμία άλλη βρετανική ομάδα μέχρι τότε. Για πολλά χρόνια ήταν βοηθός του Μπομπ Πέισλι. (Θαν. 30/6/2001)
1922: Τζακ Κέρουακ, αμερικανός συγγραφέας, εμβληματική μορφή του κινήματος των «μπίτνικς». («Ο Δρόμος») (Θαν. 21/10/1969)
1925: Ζορζ Ντελερί, γάλλος συνθέτης κινηματογραφικής μουσικής. (Θαν. 20/3/1992)
1926: Λες Σάνον, άγγλος προπονητής ποδοσφαίρου, που έγραψε ιστορία στον ΠΑΟΚ. (Θαν. 2/12/2007)
1927: Ραούλ Αλφονσίν, αργεντίνος πολιτικός, ο πρώτος πρόεδρος της Αργεντινής (1983-1989) μετά την κατάρρευση του δικτατορικού καθεστώτος. (Θαν. 31/3/2009)
1928: Γκρέγκορι Μαρκόπουλος, ελληνοαμερικανός σκηνοθέτης του κινηματογράφου, γνωστός για τις πειραματικές ταινίες του. (Θαν. 12/11/1992)
1928: Έντουαρντ Άλμπι, αμερικανός θεατρικός συγγραφέας.
1938: Δημήτρης Τερζάκης, συνθέτης λόγιας μουσικής.
1938: Μάνος Ελευθερίου, ποιητής, στιχουργός και πεζογράφος.
1940: Αλ Τζαρό, αμερικανός τραγουδιστής της τζαζ.
1946: Λίζα Μινέλι, αμερικανίδα ηθοποιός και τραγουδίστρια.
1948: Τζέιμς Τέιλορ, αμερικανός τροβαδούρος του ροκ.
1948: Λες Χόλροϊντ, άγγλος μπασίστας των Barclay James Harvest.
1949: Μπιλ Πέιν, αμερικανός πιανίστας, ιδρυτικό μέλος των Little Feat.
1952: Αντρέ Κομτ - Σπονβίλ, γάλλος φιλόσοφος.   [Αποφθέγματα]
1956: Στιβ Χάρις, άγγλος μπασίστας, ιδρυτικό μέλος των Iron Maiden.
1969: Γκράχαμ Κόξον, άγγλος κιθαρίστας των Blur.
1979: Πιτ Ντόχερτι, άγγλος κιθαρίστας και τραγουδιστής των Libertines.
1988: Κωνσταντίνος Μήτρογλου, διεθνής έλληνας ποδοσφαιριστής.

Θάνατοι

1648: Τίρσο Ντε Μολίνα, ισπανός δραματουργός. (Γεν. 24/3/1579)
1832: Φρίντριχ Κούλαου, γερμανοδανός πιανίστας και συνθέτης. (Γεν. 11/9/1786)
1837: Γένε Χουμπάι, ούγγρος βιολονίστας,συνθέτης και μουσικοδιδάσκαλος (Γεν. 15/9/1858)
1914: Τζορτζ Ουέστινγκχαουζ, αμερικανός εφευρέτης και βιομήχανος, στον οποίο οφείλουμε το εναλλασσόμενο ρεύμα. (Γεν. 6/10/1846)
1925: Σου Γιατ Σεν, κινέζος επαναστάτης και πολιτικός. (Γεν. 12/11/1866)  [Αποφθέγματα]
1926: Έντουαρντ Σκριπς, αμερικανός δημοσιογράφος και εκδότης. (Γεν. 18/6/1854)
1937: Σαρλ Μαρί Βιντόρ, γάλλος συνθέτης και οργανίστας. (Γεν. 21/2/1844)
1942: Ρόμπερτ Μπος, γερμανός βιομήχανος, ιδρυτής της Bosch. (Γεν. 23/9/1861)
1945: Αν Φρανκ, εβραιοπούλα που έμεινε στην ιστορία για το ημερολόγιό της. (Γεν. 12/6/1929)
1955: Τσάρλι «Μπερντ» Πάρκερ, αμερικανός αλτοσαξοφωνίστας, από τις σπουδαιότερες μορφές του bebop και εν γένει της τζαζ. (Γεν. 29/8/1920)
1985: Γιουτζίν Όρμαντι, ουγγροαμερικανός διευθυντής ορχήστρας. (Γεν. 18/11/1899)
1999: Γιεχούντι Μενουχίν, εβραίος βιολιστής, μαέστρος και δάσκαλος. (Γεν. 22/4/1916)
2000: Αλεξάντερ Νικόλιτς, σέρβος προπονητής μπάσκετ, από τους κορυφαίους του αθλήματος, γνωστός και ως Άζα Νίκολιτς. (Γεν. 28/10/1924)
2001: Ρόμπερτ Λάντλαμ, αμερικανός συγγραφέας μπεστ-σέλερ κατασκοπείας. Τα μυθιστορήματά του έχουν πουλήσει πάνω από 200 εκατομμύρια αντίτυπα, ενώ έχουν μεταφραστεί σε 32 γλώσσες. (Γεν. 25/5/1927)
2002: Σπύρος Κυπριανού, πρώην πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας. (Γεν. 28/10/1932)
2003: Χάουαρντ Φαστ, αμερικανός συγγραφέας μπεστ σέλερ. (Γεν. 11/11/1914)
2003: Ζόραν Τζίντζιτς, πρωθυπουργός της Σερβίας, που διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στην ανατροπή του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς. (Γεν. 1/8/1952)
2005: Σταύρος Κουγιουμτζής, συνθέτης. (Να 'τανε το '21..., Μην μου θυμώνεις μάτια μου, Το σακάκι μου κι αν στάζει) (Γεν. 1932)
2007: Τάσος Διακογιώργης, μουσικός, ένας από τους σημαντικούς σολίστες του σαντουριού. (Γεν. 1924)
 
ΠΗΓΗ:     http://www.sansimera.gr/almanac/full/1203

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου