Τετάρτη 7 Μαρτίου 2012

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ ! ΜΕ ΤΟ ΡΟΛΟΪ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ !

7 Μαρτίου

Γιορτάζουν:

Γεγονότα


321: Ο Ρωμαίος Αυτοκράτορας Κωνσταντίνος με διάταγμα του καθιερώνει την Ημέρα του Ηλίου (Dies Solis στα λατινικά, Sunday στα αγγλικά) ως ημέρα αργίας στην Αυτοκρατορία.
961: Ο στρατηγός του Βυζαντίου Νικηφόρος Φωκάς απελευθερώνει το Ηράκλειο της Κρήτης από τους Άραβες.

1530: Ο βασιλιάς της Αγγλίας Ερρίκος ο 8ος ζητά από τον Πάπα να του επιτρέψει να πάρει διαζύγιο. Ο Πάπας αρνείται και ο βασιλιάς κηρύσσει ότι ο Πάπας δεν είναι ο επικεφαλής της Εκκλησίας της Αγγλίας. Έτσι, η Αγγλικανική Εκκλησία αυτονομείται από την Καθολική κι έχει κεφαλής της τον εκάστοτε βασιλιά.

1573: Η Τουρκία και η Βενετία υπογράφουν συνθήκη ειρήνης.
1730: Η όπερα του Γκέοργκ Φρίντριχ Χέντελ «Παρθενόπη» κάνει πρεμιέρα στο Λονδίνο.
1766: Δύο έργα για πληκτροφόρα όργανα του Βόλφγκανγκ Αμαντέους Μότσαρτ δημοσιεύονται στη Χάγη: «Οκτώ Παραλλαγές σε ένα ολλανδικό τραγούδι, Κ24» και «Επτά Παραλλαγές στο Βίλεμ φαν Νάσσαου, Κ25».
1799: Ο αυτοκράτορας της Γαλλίας Ναπολέων καταλαμβάνει την πόλη Γιάφα της Παλαιστίνης και τα στρατεύματά του σκοτώνουν περισσότερους από 2.000 αλβανούς αιχμαλώτους.
1807: Η Συμφωνία αρ. 4 του Μπετόβεν παρουσιάζεται σε ιδιωτικό κύκλο, στο σπίτι του πρίγκιπα Λόμπκοβιτς στη Βιέννη.
1814: Ο Ναπολέων νικά Πρώσους και Ρώσους στη Μάχη της Κραόν.
1821: Ναυμαχία στον Δούναβη μεταξύ Ελλήνων και Τούρκων. Πρόκειται για την πρώτη ναυτική επιχείρηση του Αγώνα.

1876: Ο Αλεξάντερ Γκράχαμ Μπελ λαμβάνει δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για το τηλέφωνο.
1897: Ο δρ. Τζον Γκέλογκ σερβίρει για πρώτη φορά σε ασθενείς του κορν φλέικς.

1905: Τέσσερις πυροβολισμοί κατά των ανακτόρων στην Αθήνα. Δράστες, ένας καφετζής και τρεις μαθητές.
1908: Ο Δήμαρχος του Σινσινάτι (ΗΠΑ) δηλώνει ενώπιον του δημοτικού συμβουλίου ότι οι γυναίκες δεν είναι ικανές να οδηγούν αυτοκίνητο...
1908: Η πρώτη ταινία τρόμου, με τίτλο «Δόκτωρ Τζέκιλ και Μίστερ Χάιντ», προβάλλεται στο Σικάγο.

1910: Γίνεται η πρώτη συνέλευση του Πανελλήνιου Ποδοσφαιρικού Ομίλου, μετέπειτα Παναθηναϊκού, στην κατοικία του 20χρονου Γιώργου Καλαφάτη, στην οδό Δερβενίων 3 στα Εξάρχεια, με συμμετοχή 35 μελών. Έχει προηγηθεί η διάσπαση του Ποδοσφαιρικού Ομίλου Αθηνών (Δεκέμβριος 1909, στιγμή κατά την οποία αποφασίζεται η πρώτη μετονομασία του συλλόγου, ενώ θα ακολουθήσει το 1922 η τελική σε ΠΑΟ) και η ιδρυτική συνέλευση του συλλόγου (Ιανουάριος 1910).
1912: Ο γάλλος αεροπόρος Ανρί Σεϊμέ καλύπτει σε πτήση χωρίς ενδιάμεσο σταθμό την απόσταση Λονδίνο - Παρίσι σε 3 ώρες.
1914: Ο γερμανός πρίγκηπας Γουλιέλμος φθάνει στην Αλβανία για να γίνει ο πρώτος βασιλιάς της.
1917: Η δισκογραφική εταιρεία RCA Victor κυκλοφορεί τον πρώτο δίσκο στην ιστορία της τζαζ. Είναι ένας δίσκος 78 στροφών με δύο συνθέσεις: «Livery Stable Blues» και «Dixie Jass Band One Step» του συγκροτήματος «Original Dixieland Jass Band».
1918: Η Φινλανδία συμμαχεί με τη Γερμανία στον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο.
1918: Οι Μπολσεβίκοι αλλάζουν το όνομα τους σε «Ρωσικό Κομμουνιστικό Κόμμα».
1920: Οι Μπολσεβίκοι αρχίζουν μεγάλη επίθεση στο μέτωπο της Πολωνίας.
1921: Καλούνται στα όπλα οι κλάσεις 13, 14 και 15, σε μια κρίσιμη καμπή της Μικρασιατικής Εκστρατείας.
1921: Διάγγελμα του βασιλιά Κωνσταντίνου, ενόψει της γενικής επίθεσης των ελληνικών δυνάμεων στη Μικρά Ασία. Ο αρχηγός της στρατιάς της Μικράς Ασίας, αντιστράτηγος Παπούλας, δηλώνει: «Ο στρατός μας καλείται να φέρει εις πέρας το βαρύν έργον αυτού. Ουδεμία μου απομένει αμφιβολία περί της νίκης».

1921: Ο Κόκκινος Στρατός υπό τον Τρότσκι επιτίθεται στους αναρχικών αντιλήψεων στασιαστές ναύτες της Κροστάνδης.

1933: Ο Τσαρλς Ντάροου λαμβάνει δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για το παιγνίδι Monopoly.
1936: Τα γερμανικά στρατεύματα υπό τον Χίτλερ εισβάλουν στην αποστρατικοποιημένη Ρηνανία, παραβιάζοντας τη Συνθήκη των Βερσαλλιών και το Σύμφωνο του Λοκάρνο. Οι Κυβερνήσεις Αγγλίας και Γαλλίας δεν αντιδρούν.
1939: Κυκλοφορεί το πρώτο τεύχος του γυναικείου περιοδικού «Glamour».
1940: Η σύνθεση του Γουόλτερ Πίστον «Το τραγούδι του Καρναβαλιού» για ανδρική χορωδία και πνευστά κάνει πρεμιέρα στο Κέμπριτζ της Μασαχουσέτης.
1941: Ιταλικά πλωτά νοσοκομεία μεταφέρουν ιταλούς τραυματίες από την Αλβανία στην Ιταλία. Το ελληνικό υποβρύχιο «Νηρεύς» βυθίζει ιταλικό μεταγωγικό στην Αδριατική.
1943: Ο κατοχικός Υπουργός Εργασίας Νικόλαος Καλύβας δολοφονείται από την κομμουνιστική ΟΠΛΑ (Οργάνωση Προστασίας Λαϊκού Αγώνα) στην οδό Σόλωνος, σε μια ιδιαίτερα φορτισμένη περίοδο από την ογκούμενη λαϊκή αντίδραση, εξαιτίας της Πολιτικής Επιστράτευσης που διέταξαν οι κατακτητές.
1945: Κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, οι Αμερικανοί καταλαμβάνουν τη γέφυρα του Ρήνου στο Ρέμαγκεν της Γερμανίας και περνούν στην απέναντι όχθη.
1945: Ο πρωθυπουργός Νικόλαος Πλαστήρας δεν δέχεται τη συμμετοχή του ΕΑΜ στην Κυβέρνηση. Την ίδια στάση τηρεί και ο αντιβασιλέας Δαμασκηνός.
1946: Επιβεβαιώνεται στο 8ο Πανελλήνιο Συνέδριο της ΓΣΕΕ η ΕΑΜική πλειοψηφία του συνδικαλιστικού κινήματος. Γραμματέας αναλαμβάνει ο Μήτσος Παπαρήγας.
1948: Ιδρύεται το αθλητικό σωματείο Νέα Σαλαμίς Αμμοχώστου.
1949: Ο ΟΗΕ αποφασίζει να διερευνήσει τον ισχυρισμό των ΗΠΑ ότι το Ανατολικό Μπλοκ διατηρεί 8-14 εκατομμύρια κρατουμένους σε διάφορα στρατόπεδα καταναγκαστικών έργων.
1950: Στις ΗΠΑ, η υπάλληλος του Υπουργείου Δικαιοσύνης Τζούντιθ Κόπλον και ο ρώσος υπάλληλος του ΟΗΕ Βαλεντίν Γκουμπίτσεφ κρίνονται ένοχοι κατασκοπείας υπέρ της Σοβιετικής Ενωσης.
1951: Το Τάγμα του Ελληνικού Εκστρατευτικού Σώματος Κορέας καταλαμβάνει μετά από σκληρό αγώνα το ύψωμα 326 κοντά στην περιοχή Γιονγκτού-Ρι και προκαλεί τα εγκωμιαστικά άρθρα του διεθνούς τύπου. (Πόλεμος της Κορέας)
1952: Οι ΗΠΑ υπογράφουν με την Κούβα συμφωνία για στρατιωτική βοήθεια.
1953: Ξεκινά το 1ο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα μπάσκετ γυναικών στο Σαντιάγκο της Χιλής.
1960: Εν μέσω σοβαρών επεισοδίων και θλιβερών συγκρούσεων, τερματίζονται στη Βουλή οι συζητήσεις πάνω στην πρόταση μομφής που υπέβαλλε η ΕΔΑ.
1965: Βίαια επεισόδια ξεσπούν στην πόλη Σέλμα της Αλαμπάμα, όταν δυνάμεις του αμερικανικού στρατού και τοπικές αρχές συγκρούονται με περίπου 600 διαδηλωτές, που ζητούν δικαιώματα για τους μαύρους. («Ματωμένη Κυριακή»)
1966: Ο Μπράιαν Γουίλσον των Beach Boys κυκλοφορεί το πρώτο του προσωπικό τραγούδι με τίτλο «Caroline».
1969: Η Χούντα αποφασίζει την ίδρυση Πολεμικού Μουσείου στην Αθήνα.
1970: Το άλμπουμ των Simon and Garfunkel Bridge Over Troubled Water ανεβαίνει στο No1 του αμερικάνικου πίνακα επιτυχιών.

1970: Κυκλοφορεί το άλμπουμ των Mountain Climbing!, που περιέχει τη μεγάλη επιτυχία τους Mississippi Queen.
1975: Κυκλοφορεί το άλμπουμ του Ντέιβιντ Μπάουι «Young Americans».
1976: Το κέρινο ομοίωμα του Έλτον Τζον εκτίθεται στο Μουσείο της μαντάμ Τισό στο Λονδίνο. Είναι το πρώτο για καλλιτέχνη του ροκ.
1981: Σημειώνεται η πρώτη δολοφονία στη Ντίσνεϊλαντ. Ένας 18χρονος μαχαιρώνεται μέχρι θανάτου.
1985: Ο Παναθηναϊκός «αλώνει» το παγωμένο Ούλεβι του Γκέτεμποργκ με 1-0, χάρις σε γκολ - πέναλτι του Δημήτρη Σαραβάκου στο 50' και κάνει το πελώριο βήμα για την πρόκριση στους τέσσερις του Κυπέλλου Πρωταθλητριών.
1987: Οι Beastie Boys είναι το πρώτο συγκρότημα της ραπ μουσικής που φθάνει στο Νο1 του αμερικανικού πίνακα επιτυχιών με το άλμπουμ «Licensed To Ill».
1987: Κυκλοφορούν για πρώτη φορά σε CD τα πέντε πρώτα άλμπουμ των Beatles.
1989: Το Ιράν διακόπτει τις διπλωματικές σχέσεις του με τη Μεγάλη Βρετανία, λόγω του βιβλίου «Σατανικοί Στίχοι» του Σαλμάν Ρουσντί.
1990: Ο Βρετανός Λίντφορντ Κρίστι κάνει πανευρωπαϊκό ρεκόρ στα 60 μ. με 6.51 στο 4ο Διεθνές Μίτινγκ Κλειστού Στίβου «ΑΘΗΝΑ» στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας.
1991: Το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο κρίνει αναγκαία τη μεταφορά σε άλλη θέση της βυζαντινής εκκλησίας των Αγίων Σαράντα Μαρτύρων στην Κηφισιά, λόγω διαπλάτυνσης της λεωφόρου Κηφισίας.
1991: Η Αλβανία κηρύσσει το Δυρράχιο στρατιωτική περιοχή και απαγορεύει τις μαζικές συγκεντρώσεις στα Τίρανα και σε τρεις ακόμα πόλεις, μετά την έξοδο χιλιάδων Αλβανών στην Ιταλία.
1992: 200 Αρμένιοι σκοτώνονται στο Ναγκόρνο Καραμπάχ από επιθέσεις Αζέρων.
1994: Εγκρίνεται από τον υφυπουργό ΠΕΧΩΔΕ η διακήρυξη για το έργο της εκτροπής του Αχελώου.
1995: Η Ελλάδα αναδεικνύεται ως το 10ο πλήρες μέλος της Δυτικοευρωπαϊκής Ένωσης (ΔΕΕ).
1995: Η σύνθεση του Στιβ Ράιχ «City Life» κάνει πρεμιέρα στο Μετζ της Γαλλίας.
1996: Λαμβάνεται η πρώτη φωτογραφία από την επιφάνεια του πλανήτη Πλούτωνα.
1996: Η Ευρωπαϊκή Ένωση αποφασίζει την κατοχύρωση της ονομασίας προέλευσης του τυριού «φέτα» στην Ελλάδα.
1996: Στην Τουρκία, ο κουρδικής καταγωγής συγγραφέας Γιασάρ Κεμάλ καταδικάζεται σε 20 μήνες φυλάκιση με αναστολή, με την κατηγορία της αναμόχλευσης παθών.
1997: Αρχίζει στο Παρίσι το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Κλειστού Στίβου που διαρκεί τρεις ημέρες και αποτελεί την πρώτη μεγάλη διοργάνωση της IAAF με χρηματικά έπαθλα. Ο Χάρης Παπαδιάς κερδίζει χρυσό μετάλλιο στα 60 μ. με 6.50, η Κατερίνα Κόφφα καταρρίπτει τρεις φορές το πανελλήνιο ρεκόρ των 200 μ. και κατακτά το χρυσό με 22.76, ενώ ο Λάμπρος Παπακώστας με 2.32 στο ύψος παίρνει το αργυρό μετάλλιο.
1997: Η Αθήνα, το Μπουένος Άιρες, το Κέιπ Τάουν, η Ρώμη και η Στοκχόλμη είναι οι υποψήφιες πόλεις για την ανάληψη των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, ανακοινώνει η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή.
1997: Δημοσιεύεται στο Πρωτοδικείο Αθηνών η διαθήκη της Σοφίας Μινέικο, μητέρας του Ανδρέα Παπανδρέου, σύμφωνα με την οποία μοναδικοί κληρονόμοι της βίλας στο Παλαιό Ψυχικό είναι τα τέσσερα εγγόνια της.
1998: Η Μαντόνα ανεβαίνει στο Νο1 του αγγλικού πίνακα επιτυχιών με το τραγούδι «Frozen».
2000: Ο Λίαμ Γκάλαχερ των Oasis κερδίζει τον τίτλο του πιο καλοντυμένου άνδρα από το περιοδικό GQ.
2003: Συλλαμβάνονται στο Ραμπάτ του νοτιανατολικού Αφγανιστάν δύο γιοι του Οσάμα Μπιν Λάντεν, οι Σαάντ και Χάμζα Μπιν Λάντεν, μετά από συντονισμένη επιχείρηση των αμερικανικών και πακιστανικών δυνάμεων. Ο Σαάντ, ο μεγαλύτερος από τους 14 ή 18 γιους του σαουδάραβα τρομοκράτη, φέρεται να είναι ο διάδοχός του.
2004: Έπειτα από 11 χρόνια, η ΝΔ με αρχηγό τον Κώστα Καραμανλή επιστρέφει στην εξουσία. Εξασφαλίζει άνετη πλειοψηφία 165 εδρών με ποσοστό 45,36%, έναντι 40,55% και 117 έδρες του ΠΑΣΟΚ, που πριν από δύο μήνες εξέλεξε ως νέο πρόεδρό του τον Γιώργο Παπανδρέου. Το ΚΚΕ καταλαμβάνει 12 έδρες με ποσοστό 5,90% και ο Συνασπισμός 6 έδρες με 3,26%. Εκτός Βουλής μένει και πάλι το ΔΗΚΚΙ που λαμβάνει 1,79% και το νεοϊδρυθέν ΛΑ.Ο.Σ. του Γιώργου Καρατζαφέρη με 2,19%.
2007: Ο Ρετ Χάτσενς, αδελφός του τραγουδιστή των INXS Μάικλ Χάτσενς, υπερασπίζεται την απόφασή του να πουλήσει κάποια από τα υπάρχοντα του θανόντος αδελφού του, λέγοντας ότι χρειάζεται χρήματα για την ανέγερση του σπιτιού του. Η δημοπρασία περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, χειρόγραφα και φαξ, που έστελνε ο Μάικλ Χάτσενς στη φίλη του Κάιλι Μινόγκ.
2009: Εκτοξεύεται από τη NASA ο πύραυλος «Delta II», που μεταφέρει το τηλεσκόπιο Kepler, με αποστολή την αναζήτηση πλανητών εκτός του ηλιακού μας συστήματος και εντός του Γαλαξία, που να μοιάζουν με τη Γη.
2010: Σε δημοψήφισμα που πραγματοποιείται στην Ελβετία, το 70% των ψηφοφόρων καταψηφίζει την πρόταση φιλοζωικής οργάνωσης για τον διορισμό χρηματοδοτούμενων από το κράτος δικηγόρων ζώων, η οποία θα εξασφάλιζε την εφαρμογή των νόμων που έχουν ήδη θεσμοθετηθεί γι' αυτά.
2010: Λαμβάνει χώρα στο Λος Άντζελες η 82η απονομή των Όσκαρ. Η ταινία The Hurt Locker κερδίζει το βραβείο καλύτερης ταινίας και η σκηνοθέτιδά της Κάθριν Μπίγκελοου γίνεται η πρώτη γυναίκα που αποσπά βραβείο σκηνοθεσίας στην ιστορία του θεσμού. Η ταινία αυτή αποσπά συνολικά έξι βραβεία (ταινίας, σκηνοθεσίας, πρωτότυπου σεναρίου, μοντάζ, ήχου και ηχητικών εφφέ), σε αντίθεση με το Avatar του πρώην συζύγου της Τζέιμς Κάμερον, το οποίο κερδίζει μόλις τρία βραβεία σε τεχνικές κατηγορίες. Η Σάντρα Μπούλοκ γίνεται η πρώτη ηθοποιός που αποσπά Χρυσό Βατόμουρο και Όσκαρ. Η αμερικανίδα ηθοποιός κερδίζει το Όσκαρ α' γυναικείου ρόλου για την ερμηνεία της στην ταινία Τhe Blind Side, ενώ μία μέρα νωρίτερα παρέλαβε το βραβείο της χειρότερης ηθοποιού για την ερμηνεία της στην ταινία All about Steve.
2010: Τα θεατρικά βραβεία «Χορν» και «Μελίνα Μερκούρη» απονέμονται αντίστοιχα στους ηθοποιούς Μιχάλη Οικονόμου και Μαρίνα Ασλάνογλου.
2010: Ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου συναντάται στο Παρίσι με τον Νικολά Σαρκοζί. Ο γάλλος πρόεδρος στέλνει μήνυμα στήριξης της Ελλάδας, ξεκαθαρίζοντας ότι η ευρωζώνη δεν μπορεί να αφήσει μία χώρα της να καταρρεύσει και τονίζει ότι εάν δεν υποστηρίζαμε την Ελλάδα δεν θα υπήρχε ανάγκη να φτιάξουμε το ευρώ.
ΠΗΓΗ:   http://www.sansimera.gr/almanac/full/0703 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου