Παρασκευή 30 Μαρτίου 2012

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ ! ΜΕ ΤΟ ΡΟΛΟΪ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ !

30 Μαρτίου

Γεγονότα


1282: Οι κάτοικοι του Παλέρμο εξεγείρονται κατά των γάλλων κατακτητών. Η εξέγερση, που συνοδεύεται από σφαγές, θα μείνει στην ιστορία ως Σικελικός Εσπερινός.
1773: Ο Βόλφγκανγκ Αμαντέους Μότσαρτ ολοκληρώνει τη Συμφωνία αρ. 26, Κ184.
1786: Η όπερα του Λουίτζι Κερουμπίνι «Ιούλιος Σαβίνος» κάνει πρεμιέρα στο Λονδίνο.
1799: Η σύνθεση του Λουίτζι Κερουμπίνι «Ύμνος για την εορτή της Νεολαίας» κάνει πρεμιέρα στο Παρίσι.

1814: Οι Σύμμαχοι καταλαμβάνουν το Παρίσι, βάζοντας τέλος στην επί δεκαετία κυριαρχία του Ναπολέοντα στην Ευρώπη.
1821: Έλληνες επαναστάτες, υπό τον Θ. Χαλβαντζή, εξαναγκάζουν σε παράδοση τους Τούρκους του χωριού Μαλανδρίνο Λιδορικίου.
1822: Η Φλόριντα γίνεται έδαφος των ΗΠΑ.

1822: Οι Τούρκοι σφαγιάζουν τους κατοίκους της Χίου, ξεσηκώνοντας θύελλα αντιδράσεων σε όλη την Ευρώπη.
1841: Με βασιλικό διάταγμα, ιδρύεται η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος. Πρώτος διοικητής της αναλαμβάνει ο Γεώργιος Σταύρου.
1842: Ο αμερικανός δρ. Κρόφορντ Λονγκ χρησιμοποιεί για πρώτη φορά τον αιθέρα ως αναισθητικό.
1844: Ο Αλέξανδρος Μαυροκορδάτος σχηματίζει την τρίτη κυβέρνησή του και θα διεξάγει τις πρώτες βουλευτικές εκλογές στο ελεύθερο ελληνικό κράτος.
1856: Υπογράφεται η Συνθήκη των Παρισίων, που τερματίζει τον Κριμαϊκό Πόλεμο μεταξύ των Ρώσων από την μία πλευρά και Άγγλων, Γάλλων και Οθωμανών από την άλλη.

1858: Ο Χάιμαν Λίπμαν παρουσιάζει το πρώτο μολύβι με ενσωματωμένη γόμα.

1863: Ο δανός πρίγκιπας Βίλχελμ Γκέοργκ φον Σλίσβικ Χόλσταϊν Σόντερμπουργκ Γκλίξμπουργκ επιλέγεται ως βασιλέας των Ελλήνων, με το όνομα Γεώργιος Α'.

1867: Οι Ρώσοι πουλάνε την Αλάσκα στην Αμερική για 7,2 εκατομμύρια δολάρια, μην ξέροντας ότι κάτω από τους πάγους κρύβεται μαύρος χρυσός. Τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης κατηγορούν την κυβέρνηση ότι διασπάθισε το δημόσιο χρήμα για να αγοράσει ένα παγόβουνο.

1870: Βρετανοί περιηγητές κι ένας ιταλός διπλωμάτης συλλαμβάνονται στο Πικέρμι και κρατούνται ως όμηροι από τη συμμορία των αδελφών Αρβανιτάκη. Οι ληστές απαιτούν χρήματα για να απελευθερώσουν τους ομήρους. Το επεισόδιο θα λήξει στις 9 Απριλίου με τη Σφαγή στο Δήλεσι.
1873: Ο Αντονίν Ντβόρζακ παρουσιάζει στην Πράγα τα «Τρία Νυχτερινά».
1876: Το Κουαρτέτο για έγχορδα αρ. 3 του Πιοτρ Ίλιτς Τσαϊκόφσκι κάνει πρεμιέρα στη Μόσχα.
1881: Η όπερα του Ρίχαρντ Στράους «Συμφωνία σε Ρε» κάνει πρεμιέρα στο Μόναχο.
1884: Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Ιωακείμ Γ' εξαναγκάζεται σε παραίτηση, επειδή αντέδρασε στις απαιτήσεις της τουρκικής κυβέρνησης να καταργηθούν τα προνόμια που είχαν παραχωρηθεί στην Ορθόδοξη Εκκλησία.

1889: Ο Χαρίλαος Τρικούπης καταθέτει στη Βουλή των Ελλήνων το όνειρό του για την ένωση Ρίου - Αντιρρίου. Θα γίνει πραγματικότητα 115 χρόνια μετά, στις 12 Αυγούστου 2004, παραμονή έναρξης των Ολυμπιακών της Αθήνας, οπότε η γέφυρα θα παραδοθεί στην κυκλοφορία. Ωστόσο, πρώτοι τη διέσχισαν στις 8 Αυγούστου 2004 οι λαμπαδηδρόμοι που μετέφεραν την Ολυμπιακή φλόγα στην Αθήνα.
1895: Ο κωπηλατικός αγώνας μεταξύ Οξφόρδης και Κέιμπριτζ είναι το πρώτο βρετανικό αθλητικό γεγονός που καταγράφεται σε φιλμ από τον κάμεραμαν Μπερτ Έικρις.
1896: Η 30χρονη Σταμάτα Ρεβύθη, που δεν της επετράπη να πάρει μέρος στον Μαραθώνιο των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας (29 Μαρτίου), επειδή δεν προβλεπόταν συμμετοχή γυναικών στους Ολυμπιακούς Αγώνες, τρέχει μόνη της σε ένδειξη διαμαρτυρίας και διανύει την απόσταση σε 5 ώρες και 30 λεπτά.
1896: Ο Αντώνιος Πέπανος ανακηρύσσεται ολυμπιονίκης στην κολύμβηση 500 μέτρων.
1904: Η σύνθεση του Φρέντερικ Ντίλιους «Κοάνγκα» κάνει πρεμιέρα στο Έμπερφελντ της Γερμανίας.
1905: Κατά τη διάρκεια της «Φεβρουαριανής Επανάστασης» στη Ρωσία, φοιτητές προσπαθούν να εισέλθουν στο ονομαστό Ωδείο της Αγίας Πετρούπολης. Σπάνε την είσοδο και πετούν βόμβες βρώμας. Η αστυνομία τους απομακρύνει, προστατεύοντας τους σπουδαστές που δεν απέχουν από τα μαθήματά τους. Ο μουσικοδισάσκαλος και συνθέτης Νικολάι Ρίμσκι - Κόρσακοφ ξεσπά και σε άρθρο του σε εφημερίδα κατηγορεί τη διεύθυνση του Ωδείου γιατί δεν προχωρά στην αναστολή της λειτουργίας του ως τον Σεπτέμβριο και αφήνει στο έλεος της αστυνομίας σπουδαστές και διδάσκοντες.
1909: Ο Γκαμπριέλ Φορέ παρουσιάζει στο Παρίσι δύο νέα έργα του για πιάνο, τη Βαρκαρόλα αρ. 9 και το «Αυτοσχέδιο» («Impromptu») αρ. 5.
1912: Το Μαρόκο γίνεται γαλλικό προτεκτοράτο.
1920: Ιδρύεται στη Νέα Υόρκη η ονομαστή μουσική σχολή Τζούλιαρντ.
1921: Ο νέος πρωθυπουργός Δημήτριος Γούναρης ζητά από τη Βουλή να εγκρίνει την επιστράτευση εφέδρων και την κήρυξη στρατιωτικού νόμου, αναφορικά με τη λογοκρισία του Τύπου για τα θέματα των πολεμικών επιχειρήσεων.
1922: Ο πρωθυπουργός Δημήτριος Γούναρης φτάνει στη Ρώμη. Σε δηλώσεις του, τονίζει ότι ο Κεμάλ θα εγκαταλείψει τους όρους που έχει προτείνει για την αποδοχή της ανακωχής, επειδή οι δυνάμεις της Άγκυρας έχουν εξαντληθεί. Θα διαψευσθεί πέντε μήνες αργότερα.
1923: Το επιβατικό πλοίο «Λακωνία» φτάνει στο λιμάνι της Νέας Υόρκης, αφού πραγματοποίησε το γύρω της Γης σε 130 μέρες. Είναι το πρώτο επιβατικό πλοίο που πετυχαίνει παρόμοιο ρεκόρ.
1924: Πρωτοστατούντος του Δημήτρη Καραμπάτη, ρίπτη και παγκόσμιου ρέκορντμαν στη δισκοβολία με 38.94 στη Σμύρνη το 1922, γίνεται η πρώτη απεργία στον ΣΕΓΑΣ και οι αθλητές δεν κατεβαίνουν στους προκριματικούς αγώνες στο Παναθηναϊκό Στάδιο, με αίτημα «όχι προκριματικούς, όχι όρια» για τους Ολυμπιακούς Αγώνες της ίδιας χρονιάς.
1929: Ο Μορίς Μαρτενό λαμβάνει δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για τα «Κύματα Μαρτενό», ένα πρώιμο ηλεκτρονικό όργανο. Ο Ολιβιέ Μεσιάν ήταν από τους πρώτους που το χρησιμοποίησε και το έκανε γνωστό.
1930: Ιδρύεται στην Καταλονία ο αθλητικός σύλλογος Ζουβεντούντ Μπανταλόνα, γνωστός κυρίως για το τμήμα του μπάσκετ.
1932: Η Αμέλια Έρχαρντ γίνεται η πρώτη γυναίκα που διασχίζει τον Ατλαντικό πετώντας μόνη με το αεροπλάνο της.
1932: Ο Λέοναρντ Μπέρνσταϊν δίνει το πρώτο του κοντσέρτο ως πιανίστας σε ηλικία 13 ετών στη Βοστόνη.
1939: Ένα γερμανικό Heinkel He 100 κάνει νέο ρεκόρ ταχύτητας με 463 μίλια/ώρα.
1940: Νέες φορολογίες επιβάλλονται στον ελληνικό προϋπολογισμό του 1940 - 1941. Το κύριο βάρος επικεντρώνεται στην Άμυνα.
1940: Η Ιαπωνία εγκαθιστά ένα κράτος - δορυφόρο στην ηπειρωτική Κίνα, με πρωτεύουσα τη Ναγκίνγκ και επικεφαλής τον κινέζο Βανγκ Τζινγκ Βέι.
1942: Οι κυριότερες προσωπικότητες της συντηρητικής παράταξης, με εξαίρεση τον Κωνσταντίνο Τσαλδάρη, συνυπογράφουν με φιλελεύθερους ηγέτες πρωτόκολλο, σύμφωνα με το οποίο δεν θα επιστρέψει ο βασιλιάς Γεώργιος Β' στην Ελλάδα χωρίς τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος.
1945: Ο Κόκκινος Στρατός καταλαμβάνει τη Βιέννη.
1946: Ομάδα ανταρτών καταλαμβάνει το Λιτόχωρο Πιερίας, την παραμονή των εκλογών της 31ης Μαρτίου. Αρχή του Εμφυλίου Πολέμου.
1947: Ο αμερικανός μηχανικός αυτοκινήτων Πρέστον Τάκερ ανακοινώνει τη δημιουργία ενός νέου μοντέλου αυτοκινήτου, που παίρνει το όνομά του.
1947: Το Κοντσερτίνο για πιάνο και ορχήστρα του Μπόχουσλαβ Μαρτίνου κάνει πρεμιέρα στην Μπρατισλάβα.
1949: Ταραχές ξεσπούν στο Ρέικιαβικ από διαδηλωτές που αντιδρούν στην είσοδο της Ιρλανδίας το ΝΑΤΟ.
1951: Ο Νικόλαος Πλαστήρας διαγράφει τον Στυλιανό Γονατά από το κόμμα της ΕΠΕΚ.
1951: Η σύνθεση «Άνοιξη» για φωνή και πιάνο του Χοακίν Ροδρίγο κάνει πρεμιέρα στη Σαλαμάνκα.
1951: Η Συμφωνία αρ. 4 του Γουόλτερ Πίστον παρουσιάζεται για πρώτη φορά στο κοινό.

1952: Ο Νίκος Μπελογιάννης και οι σύντροφοί του Μπάτσης και Καλούμενος εκτελούνται στου Γουδή, πίσω από το νοσοκομείο Σωτηρία.
1955: Ο Φαίδων Ματθαίου αποχωρεί από την ομάδα μπάσκετ του Παναθηναϊκού, έχοντας διαφωνήσει με τους συμπαίκτες του. Αρχικά θα μετακινηθεί στον Πανιώνιο, μετά στο Σπόρτιγκ και στη συνέχεια πάλι στον Πανιώνιο και θα ακολουθήσει η ιταλική Ίνις Βαρέζε.
1961: Αρχίζει η αντίστροφη μέτρηση για την είσοδο της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή οικογένεια, με την υπογραφή του συμφώνου σύνδεσης με την ΕΟΚ.
1961: Υπογράφεται στη Νέα Υόρκη η Διεθνής Σύμβαση για τα Ναρκωτικά.
1961: Ισόπαλος 2-2 λήγει ο αγώνας της ΑΕΚ με την πανίσχυρη Φενέρ των έντεκα διεθνών για το Βαλκανικό Κύπελλο Δευτεραθλητριών. Δραματικός αγώνας, με τους Τούρκους να προηγούνται (13' Κοδρί), την ΑΕΚ να γυρίζει το παιχνίδι (39' Νεστορίδης με πέναλτι, 40' Πετρίδης) και τον Γιουξέλ να διαμορφώνει το τελικό σκορ στην επανάληψη, με τον Σεραφείδη ν' αποκρούει πέναλτι.
1965: Ο Ολυμπιακός απειλεί με αποχώρηση απ' το Πρωτάθλημα, σε περίπτωση που δεν επαναληφθεί ο προ διημέρου αγώνας του με τον Ηρακλή (2-1 ο «γηραιός»). Επικαλείται τη σφαγιαστική -όπως υποστηρίζει- διαιτησία του Γερμανού Στουρμ, που «δεν έδωκε εμφανές πέναλτυ του Μπέλλη, όταν το σκορ ήτο 1-0» και «τον καταδίκασεν με το αντικανονικόν γκολ του Ξυλά».
1965: Ένα αυτοκίνητο εκρήγνυται μπροστά από την πρεσβεία των ΗΠΑ στη Σαϊγκόν, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 22 άνθρωποι και να τραυματισθούν άλλοι 183.
1966: 85 άτομα συλλαμβάνονται για ταραχές κατά τη διάρκεια συναυλίας των Rolling Stones στο Παρίσι.
1966: Η ΑΕΚ χάνει στο Παλαλίντο του Μιλάνου από τη Σλάβια Πράγας με 103-73, στον ημιτελικό της τελικής φάσης του Κυπέλλου Πρωταθλητριών. Ο Γιώργος Μόσχος, που πάσχει ήδη από καρκίνο, δεν αντέχει να παίξει στον μικρό τελικό και επιστρέφει στην Αθήνα. Λίγους μήνες μετά, ο μεγάλος play-maker θα πεθάνει χωρίς να προλάβει τον θρίαμβο της ΑΕΚ στο Καλλιμάρμαρο το 1968. Προς τιμήν του, το κλειστό της ΑΕΚ θα πάρει το όνομά του.
1966: Η χορωδιακή σύνθεση του Κζίστοφ Πεντερέτσκι «Τα κατά Λουκά Πάθη» κάνει πρεμιέρα στον καθεδρικό ναό του Μίνστερ στη Γερμανία.
1966: Η κυβέρνηση του Στέφανου Στεφανόπουλου απαγορεύει στον Μίκη Θεοδωράκη να ηχογραφήσει τον κύκλο τραγουδιών «Ρωμιοσύνη», επειδή δεν πέρασε από την επιτροπή ελέγχου. Τελικά, η ηχογράφηση θα γίνει στο Άμστερνταμ.
1968: Ο δικτάτορας Γεώργιος Παπαδόπουλος λανσάρει το σύνθημα «Ελλάς, Ελλήνων, Χριστιανών» και το συνοδεύει με τη διαγραφή των αγροτικών χρεών.
1970: Το σημαντικότερο άλογο αγώνων στην ιστορία, ο «Secretariat», γεννιέται στο Kεντάκι. Τρία χρόνια αργότερα θα κερδίσει το Triple Crown του 1973.
1971: Κυκλοφορεί ο «Μπάλλος» του Διονύση Σαββόπουλου.
1972: Το Ανόι εξαπολύει τη μεγαλύτερη επίθεση που πραγματοποίησε τα τελευταία τέσσερα χρόνια, περνώντας στην αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη.
1974: Προσγειώνεται στις ΗΠΑ το πρώτο κινέζικο αεροσκάφος.
1974: Ο Τζον Ντένβερ ανεβαίνει στο Νο1 του αμερικανικού πίνακα επιτυχιών με το τραγούδι Sunshine On My Shoulders.
1975: Δήμαρχος Αθηναίων εκλέγεται ο Ιωάννης Παπαθεοδώρου, που υποστηρίχθηκε από τα κόμματα της αντιπολίτευσης.
1978: Ο Πολ Σίμονον και ο Τόπερ Χίντον των Clash συλλαμβάνονται στο Λονδίνο, επειδή πυροβολούν περιστέρια από την ταράτσα του στούντιο ηχογραφήσεων.
1979: Η σύνθεση του Τζον Τάβενερ «Ο εγκλεισμός της Αντιγόνης» κάνει πρεμιέρα στο Λονδίνο.
1980: Οι Police εμφανίζονται στο γήπεδο του Σπόρτινγκ, στην πρώτη μεγάλη ροκ συναυλία στην Αθήνα, μετά το επεισοδιακό κοντσέρτο των Rolling Stones τον Απρίλιο του 1967.
1981: Ο Τζον Χίνκλεϊ αποπειράται να δολοφονήσει τον Ρόναλντ Ρίγκαν έξω από ξενοδοχείο της Ουάσινγκτον. Ο αμερικανός πρόεδρος τραυματίζεται σοβαρά στο στήθος, αλλά διασώζεται.
1981: Η σύνθεση του Ιάννη Ξενάκη «Embellie» κάνει πρεμιέρα στο Παρίσι.
1983: Τίθενται σε ισχύ στην Ελλάδα το πενθήμερο και οι 40 ώρες εργασίας για τους εργαζομένους στον ιδιωτικό τομέα.
1985: Ο Φιλ Κόλινς ανεβαίνει στο Νο1 του αμερικανικού πίνακα επιτυχιών με το τραγούδι «One More Night».
1987: Τα «Ηλιοτρόπια» του Βαν Γκονγκ πωλούνται αντί του ποσού - ρεκόρ των 16 δισεκατομμυρίων δραχμών.
1991: Ο Διεθνής Ερυθρός Σταυρός κατηγορεί το Ισραήλ ότι παραβιάζει τη Συνθήκη της Γενεύης, σχετικά με τη μεταχείριση των πολιτών στα Κατεχόμενα.
1991: Οι Eurythmics ανεβαίνουν στο Νο1 του αγγλικού πίνακα επιτυχιών με τις μεγάλες τους επιτυχίες (Greatest Hits).
1992: Οι R.E.M. αρχίζουν τις ηχογραφήσεις για το άλμπουμ Automatic For The People.
1993: Ο Αλ Πατσίνο κερδίζει το Όσκαρ Α' ανδρικού ρόλου για το ρόλο του στην ταινία Άρωμα Γυναίκας, ενώ η Έμα Τόμσον παίρνει το Όσκαρ καλύτερου γυναικείου ρόλου για τη συμμετοχή της στην ταινία Επιστροφή στο Χάουαρντς Εντ.
1993: Μετά το χειρότερο κύμα βίας εδώ και χρόνια, το Ισραήλ αποκλείει την κατεχόμενη Δυτική Όχθη και τη Λωρίδα της Γάζας. Ο αποκλεισμός θα διαρκέσει μήνες.
1994: Ο γάλλος πρωθυπουργός Εντουάρ Μπαλαντίρ αποσύρει οριστικά το νόμο για χαμηλότερες αμοιβές στους νέους, αντικαθιστώντας τον με πριμοδότηση των επιχειρήσεων που προσλαμβάνουν νέους.
1994: Τουλάχιστον ένα εκατομμύρια άνθρωποι μένουν άστεγοι στη Μοζαμβίκη, μετά το πέρασμα ισχυρού κυκλώνα, που σαρώνει το βόρειο τμήμα της χώρας.
1994: Κυκλοφορεί το 14ο και τελευταίο στούντιο άλμπουμ των Pink Floyd με τίτλο «The Division Bell».
1995: Με διαδηλώσεις διαμαρτυρίας απεργών και προπηλακισμούς υπουργών, ψηφίζεται στη Βουλή το νομοσχέδιο για την ιδιωτικοποίηση των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά.
1995: Περίπου 20 έως 40 χιλιάδες πρόσφυγες από τη Ρουάντα, που ανήκαν στη φυλή Χούτου και ζούσαν σε στρατόπεδο στο βόρειο Μπουρούντι, αρχίζουν να διαφεύγουν προς την Τανζανία, μετά τις αιματηρές συγκρούσεις μεταξύ μαχητών των φυλών Τούτσι και Χούτου.
1996: Οι Prodigy ανεβαίνουν στο Νο1 του αγγλικού πίνακα επιτυχιών με το τραγούδι «Firestarter».
1996: Οι Beatles ανεβαίνουν στο Νο1 του αγγλικού πίνακα επιτυχιών με το άλμπουμ Anthology 2.
1998: Η Rolls-Royce πωλείται στην BMW έναντι 570 εκατομμυρίων δολαρίων.
1999: Δικαστήριο του Πόρταλντ στις ΗΠΑ διατάζει την καπνοβιομηχανία Phillip Morris να καταβάλει το ποσό των 81.000.000 δολαρίων ως αποζημίωση στην οικογένεια ενός καπνιστή, που πέθανε από καρκίνο του πνεύμονα.
1999: Η Διεθνής Ομοσπονδία Βόλεϊ απαγορεύει στη Γιουγκοσλαβία να συμμετάσχει στον 3ο όμιλο του World League και την αντικαθιστά με την Πορτογαλία.
2000: Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Κώστας Σημίτης, και ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κώστας Καραμανλής, αναμετρούνται σε προεκλογικό τηλεοπτικό ντιμπέιτ, ενόψει των εκλογών της 9ης Απριλίου.
2003: Οι Linkin Park ανεβαίνουν στο Νο1 του αγγλικού πίνακα επιτυχιών με το άλμπουμ «Meteora».
2006: Ο Μάρκος Πόντες γίνεται ο πρώτος βραζιλιάνος αστροναύτης.
2007: Υπογράφεται η συνθήκη του ΟΗΕ για τα άτομα με αναπηρία. Υπολογίζεται ότι 650 εκατομμύρια άνθρωποι πάσχουν από αναπηρία σε όλο τον κόσμο.
2008: Έντονο διάβημα διαμαρτυρίας επιδίδει η Αθήνα στην κυβέρνηση της ΠΓΔΜ, ζητώντας την άμεση απόσυρση αφίσας που εκδόθηκε με ιδιωτική πρωτοβουλία και αναρτήθηκε σε δρόμους των Σκοπίων, απεικονίζοντας παραποιημένη την ελληνική σημαία.
2010: Ο Ρίκι Μάρτιν δηλώνει: «Είμαι ομοφυλόφιλος και είμαι υπερήφανος για αυτό».
2010: Τουλάχιστον 714 άνθρωποι εκτελέστηκαν το 2009 σε όλο τον κόσμο, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας, η οποία δεν συμπεριλαμβάνει στον απολογισμό της τις πολυάριθμες θανατικές καταδίκες στην Κίνα.

Γεννήσεις


1135: Μόζες Μπεν Μάιμον, γνωστός στην Ελλάδα και ως Μωυσής Μαϊμονίδης, εβραίος φιλόσοφος, ραβίνος και γιατρός. (Θαν. 13/12/1204)

1432: Μωάμεθ Β’, οθωμανός σουλτάνος, που εκπόρθησε την Κωνσταντινούπολη. (Θαν. 3/5/1481)
1510: Αντόνιο Ντε Καμπεθόν, ισπανός συνθέτης. (Θαν. 26/3/1566)

1674: Τζέθρο Ταλ, άγγλος γεωπόνος και συγγραφέας, που έδωσε το όνομά του στη ροκ μπάντα Jethro Tull. (Θαν. 21/2/1741)
1727: Τομάσο Τραέτα, ιταλός συνθέτης. (Θαν. 6/4/1779)
1746: Φρανθίσκο Χοσέ ντε Γκόγια Υ Λουθιέντες, γνωστότερος ως Γκόγια, ισπανός ζωγράφος. (Θαν. 16/4/1828)
1844: Πολ Βερλέν, γάλλος ποιητής. (Θαν. 8/1/1896)
1853: Βίνσεντ Βαν Γκονγκ, ολλανδός ζωγράφος. (Θαν. 29/7/1890)
1858: Ζίγκφριντ Αλκάν, γερμανός συνθέτης. (Θαν. 24/12/1941)
1875: Θωμάς Ξενάκης, αθλητής του Εθνικού Γ.Σ. στη γυμναστική. Στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1896 κατέκτησε δύο ασημένια μετάλλια, στην αναρρίχηση επί κάλω και το ομαδικό των παράλληλων ζυγών. (Θαν. 7/7/1942)
1880: Σον Ο' Κέισι, ιρλανδός δραματουργός. (Θαν. 18/9/1964)
1909: Ερνστ Γκόμπριτς, αυστριακός ιστορικός της τέχνης και του πολιτισμού. (Θαν. 3/11/2001)
1913: Φράνκι Λέιν, αμερικανός τραγουδιστής της ποπ, με 21 χρυσούς δίσκους και πωλήσεις άνω των 200 εκατομμυρίων δίσκων. Τα πραγματικό όνομά του ήταν Φραντσέσκο Λο Βέκιο. («Mule Train»). (Θαν. 6/2/2007)
1914: Τζον Λι Κέρτις «Σόνι Μπόι» Γουίλιαμσον, αμερικανός μπλουζίστας και βιρτουόζος της φυσαρμόνικας. (Θαν. 1/6/1948)

1926: Ίνγκβαρ Κάμπραντ, σουηδός επιχειρηματίας, ιδρυτής της IKEA, πέμπτος πλουσιότερος άνθρωπος του κόσμου το 2009.
1933: Λουίς Ενρίκες Μπακάλοφ, αργεντίνος κινηματογραφικός συνθέτης. («Ο Ταχυδρόμος»)
1933: Ζαν Κλοντ Μπριαλί, γάλλος ηθοποιός. (Θαν. 30/5/2007)
1937: Γουόρεν Μπίτι, αμερικανός ηθοποιός.
1940: Αστρούντ Ζιλμπέρτο, βραζιλιάνα τραγουδίστρια της Μπόσα Νόβα.
1942: Γκρέιμ Ετζ, άγγλος ντράμερ των Moody Blues.
1945: Έρικ Κλάπτον, καλλιτεχνικό ψευδώνυμο του Έρικ Πάτρικ Κλαπ, άγγλος ρόκερ.
1945: Μαριώ, καλλιτεχνικό ψευδώνυμο της Μαρίας Κωνσταντινίδου, νεορεμπέτισσα.
1948: Ναόμι Σιμς, αμερικανίδα επιχειρηματίας, φωτομοντέλο και συγγραφέας. (Θαν. 1/8/2009)
1949: Λένε Λόβιτς, καλλιτεχνικό ψευδώνυμο της Λιλί Μαρλέν Πρεμίλοβιτς, αμερικανίδα ρόκερ. («Lucky Number»)
1950: Ντέιβ Μπολ, άγγλος κιθαρίστας, που συνεργάστηκε με τους Procol Harum.
1962: MC Hammer, καλλιτεχνικό ψευδώνυμο Στάνλεϊ Κερκ Μπάρελ, αμερικανός ράπερ.
1963: Γιώτης Τσαλουχίδης, ποδοσφαιριστής.
1964: Τρέισι Τσάπμαν, αμερικανίδα τραγουδοποιός.
1966: Ευστράτιος Γρίβας, έλληνας σκακιστής, επιπέδου γκραντ μετρ.
1968: Σελίν Ντιόν, καναδή τραγουδίστρια.
1971: Υρώ Λούπη, ηθοποιός.
1976: Μαρκ ΜακΚλίλαντ, ιρλανδός μπασίστας, που ίδρυσε το συγκρότημα Snow Patrol.
1979: Νόρα Τζόουνς, αμερικανίδα πιανίστρια και τραγουδίστρια της τζαζ.

Θάνατοι

1764: Πιέτρο Λοκατέλι, ιταλός συνθέτης και βιολονίστας. (Γεν. 3/9/1695)
1840: Τζορτζ Μπράιαν Μπράμελ, γνωστότερος ως Μπο Μπράμελ, άγγλος δανδής, που εισήγαγε τη μόδα στο ανδρικό λεξιλόγιο. (Γεν. 7/6/1778)

1872: Νικόλαος (Χαλκιόπουλος) Μάντζαρος, κερκυραίος μουσουργός, ο συνθέτης του Εθνικού Ύμνου της Ελλάδας. (Γεν. 26/10/1795)

1896: Χαρίλαος Τρικούπης, κορυφαίος έλληνας πολιτικός (Γεν. 11/7/1832)

1950: Λεόν Μπλουμ, σοσιαλιστής ηγέτης και πρωθυπουργός της Γαλλίας. (Γεν. 9/4/1872)  [Αποφθέγματα]

1952: Νίκος Μπελογιάννης, κομμουνιστής ηγέτης. (Γεν. 22/12/1915)
1966: Έρβιν Πισκάτορ, γερμανός σκηνοθέτης του θεάτρου. (Γεν. 17/12/1893)
1981: Ντεβίτ Ουόλας, αμερικανός εκδότης, ιδρυτής του περιοδικού «Reader's Digest». (Γεν. 12/11/1889)
1986: Τζέιμς Κάγκνεϊ, αμερικανός ηθοποιός. («Ο Σημαδεμένος») (Γεν. 17/7/1900)

1992: Μανώλης Ανδρόνικος, έλληνας αρχαιολόγος, που έγινε παγκοσμίως γνωστός όταν ανακάλυψε τον τάφο του βασιλιά των Μακεδόνων Φίλιππου Β' στη Βεργίνα. (Γεν. 23/10/1919)
2004: Άλιστερ Κουκ, βρετανός βετεράνος δημοσιογράφος. Η εκπομπή του «Γράμμα από την Αμερική» μεταδιδόταν από το ραδιόφωνο του BBC για 58 συναπτά έτη και ήταν η μακροβιότερη στον πλανήτη. (Γεν. 20/11/1908)

2005: Χρύσανθος Θεοδωρίδης, γνωστότερος ως Χρύσανθος, βάρδος του ποντιακού ελληνισμού. («Δροσουλίτες») (Γεν. 1934)
2007: Ηλίας Κελεσίδης, παλαίμαχος διεθνής ποδηλάτης. (Γεν. 1954)
2010: Τόμας Άνγκοουβ, αυστραλός οινοποιός, εφευρέτης της θήκης για κρασιά (wine cask). (Γεν. 1918)
2010: Χουάν Κάρλος Καμπαγιέρο, μεξικάνος επαναστάτης, προσωπικός οδηγός του Πάντσο Βίλα. (Γεν. 24/6/1900)
ΠΗΓΗ:         http://www.sansimera.gr/almanac/full/3003

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου