Τρίτη 28 Φεβρουαρίου 2012

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ ! ΜΕ ΤΟ ΡΟΛΟΪ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ !

28 Φεβρουαρίου

Γιορτάζουν:

Γεγονότα

202 π.Χ: Ο Λιου Μπανγκ στέφεται αυτοκράτορας της Κίνας με το όνομα Γκαοζού Χαν, ιδρύοντας τη δυναστεία των Χαν, που κυβέρνησε τη χώρα επί τέσσερις αιώνες.
870: Ολοκληρώνονται οι εργασίες της 8ης Οικουμενικής Συνόδου (4η Κωνσταντινουπόλεως), με τον αφορισμό του Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως Φωτίου, λόγω αντικανονικής εκλογής του. Συγκλήθηκε από τον αυτοκράτορα Βασίλειο Α' τον Μακεδόνα.
1688: Η όπερα του Μαρκ - Αντουάν Σαρπεντιέ «Δαυίδ και Ιωνάθαν» παρουσιάζεται για πρώτη φορά στο κοινό.
1692: Ξεκινά το κυνήγι μαγισσών στο Σάλεμ της Μασαχουσέτης.
1710: Οι Δανοί εισβολείς ηττώνται από τους Σουηδούς στη Μάχη του Χέλσινμποργκ.
1770: Ο Θεόδωρος Ορλόφ καταπλέει στη Μάνη και παρακινεί τους κατοίκους της να εξεγερθούν κατά των Τούρκων. (Ορλοφικά)
1784: Ο ιεροκήρυκας Τζον Γουέσλι ιδρύει την Εκκλησία των Μεθοδιστών, ένα παρακλάδι του Προτεσταντικού Χριστιανισμού στις ΗΠΑ.
1826: Οι Τουρκοαιγύπτιοι κυριεύουν τα νησάκια Ντολμά και Πόρο στη λιμνοθάλασσα του Μεσολογγίου και αναγκάζουν τη φρουρά του Ανατολικού να εγκαταλείψει τις θέσεις της. Κάθε επικοινωνία της πολιορκημένης πόλης με τον έξω κόσμο είναι πια αδύνατη.
1844: Μια βόλτα για 200 αμερικανούς επισήμους με το πολεμικό «Πρίνστον» κατά μήκος του ποταμού Ποτόμακ καταλήγει σε τραγωδία. Κατά τη διάρκεια επίδειξης, ένα κανόνι εκρήγνυται, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν δύο υπουργοί του προέδρου Τάιλερ που ευρίσκετο στο κατάστρωμα του «Πρίνστον».
1852: Ο Τζουζέπε Βέρντι υπογράφει συμβόλαιο με την Όπερα των Παρισίων για να γράψει μία όπερα σε λιμπρέτο Εζέν Σκριμπ. Δύο χρόνια μετά θα παρουσιάσει τους «Σικελικούς Εσπερινούς».
1854: Ιδρύεται το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα των ΗΠΑ, με κύριο στόχο την κατάργηση της δουλείας.
1902: 1.000 μεταλλωρύχοι καταπλακώνονται από χιονοστιβάδα στο Κολοράντο των ΗΠΑ.
1904: Ιδρύεται στη Λισαβόνα η Μπενφίκα, η πιο διάσημη ποδοσφαιρική ομάδα της Πορτογαλίας.
1904: Η «Συμφωνία αρ. 2» του Βενσάν ντ' Ιντί κάνει πρεμιέρα στο Παρίσι.
1906: Κυκλοφορεί το μυθιστόρημα του Άπτον Σινκλέρ «Η Ζούγκλα».
1910: Η ρωσίδα χορεύτρια Άννα Πάβλοβα εμφανίζεται στη Μετροπόλιταν Όπερα, στη Νέα Υόρκη.
1912: Η «Συμφωνία αρ. 3» και το «Κοντσέρτου για βιολί» του Καρλ Νίλσεν κάνει πρεμιέρα στην Κοπεγχάγη.
1913: Ο ελληνικός στρατός κυριεύει την Πρεμετή της Βορείου Ηπείρου.
1916: Οι Γερμανοί χάνουν το Καμερούν, κατά τη διάρκεια του Α' Παγκοσμίου Πολέμου.
1920: Μουσική πρεμιέρα στο Παρίσι με το έργο του Μορίς Ραβέλ «Ο τάφος του Κουπρέν» («Le Tombeau de Couperin»).
1922: Η Μ. Βρετανία παραχωρεί στην Αίγυπτο την ανεξαρτησία της.
1933: Δυο από τους πιο σπουδαίους εκπροσώπους της γερμανικής διανόησης, ο ποιητής Μπέρτολ Μπρεχτ και ο συγγραφέας Χάινριχ Μαν, αντιδρώντας στα μέτρα των Ναζί μετά την πυρκαγιά στο Ράιχσταγκ, εγκαταλείπουν τη χώρα ο πρώτος και την Πρωσική Ακαδημία των Τεχνών ο δεύτερος. Την ίδια μέρα, ο Αδόλφος Χίτλερ πείθει τον καγκελάριο Πάουλ φον Χίντενμπουργκ να καταστείλει τις πολιτικές ελευθερίες και την ελευθερία του Τύπου, επιτρέποντας έτσι στους Ναζί να συλλάβουν χιλιάδες από τους αντιπάλους του. (Gleichschaltung)
1935: Ο δρ. Γουάλας Κράδερς, χημικός στην αμερικανική χημική βιομηχανία «Du Pont», εφευρίσκει το συνθετικό νήμα που θα ονομασθεί νάιλον το 1938.
1935: Η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή αναγνωρίζει την ανεξαρτησία της FIBB (μετέπειτα FIBA) στο Grant Hotel στο Όσλο.
1940: Διεξάγεται στο Μάντισον Σκουέαρ Γκάρντεν της Νέας Υόρκης ο αγώνας μπάσκετ ανάμεσα στις ομάδες των πανεπιστημίων του Πίτσμουργκ και του Φόρνταμ, για το κολεγιακό πρωτάθλημα των ΗΠΑ, που έληξε με νίκη της πρώτης με σκορ 50-37. Το παιχνίδι αυτό δεν θα είχε τίποτα το αξιομνημόνευτο, αν δεν ήταν το πρώτο στην ιστορία του αθλήματος που μεταδόθηκε τηλεοπτικά.
1940: Εγκαινιάζονται δύο σταθμοί ασυρμάτου με το εξωτερικό, στο Χαρβάτι και στη Λούτσα.
1941: Ο διάδοχος Παύλος και η συνοδεία του φτάνουν στα Γιάννενα, στο πλαίσιο της περιοδείας του στο μέτωπο.
1942: 15.000 άπορα παιδιά σιτίζονται στα δημοτικά παιδικά συσσίτια, που λειτουργούν χάρη στις γενναίες εισφορές των Αθηναίων.
1942: Το αμερικανικό θωρηκτό USS Houston (CA-30) βυθίζεται κατά τη διάρκεια της Μάχης των στενών Σούντα της Ινδονησίας, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 693 ναυτικοί.
1943: «Ηχήστε σάλπιγγες...» απαγγέλλει ο Άγγελος Σικελιανός στην κηδεία του σπουδαίου έλληνα ποιητή Κωστή Παλαμά στο Α’ Νεκροταφείο, η οποία εξελίσσεται στην κορυφαία -ίσως- αντιστασιακή εκδήλωση κατά τη διάρκεια της γερμανικής κατοχής, με τη συμμετοχή χιλιάδων κόσμου.
1944: Η πιλότος Χάνα Ράιτς προτείνει στον Αδόλφο Χίτλερ τη δημιουργία σώματος αντίστοιχου των καμικάζι.
1946: Καθιερώνεται η απλή αναλογική στην Ελλάδα για τις εκλογές της 31ης Μαρτίου 1946.
1947: Ταραχές ξεσπούν στην Ταϊβάν κατά του εθνικιστικού καθεστώτος του Κουομιτάνγκ. 30.000 άτομα θα χάσουν τη ζωή τους τους επόμενους μήνες. («Περιστατικό 228»)
1948: Έρχεται στην Ελλάδα ο στρατηγός Τζέιμς Βαν Φλιτ, που αναλαμβάνει την αρχηγία της αμερικανικής στρατιωτικής αποστολής, κατά τη διάρκεια του Εμφυλίου Πολέμου. Θα δηλώσει «Η Ελλάδα είναι για μας ένα πολύτιμο πειραματικό εργαστήριο».
1950: Η Γαλλική Εθνοσυνέλευση επιβάλλει περιορισμούς στις εισαγωγές της Coca Cola.
1953: Η Ελλάδα, η Γιουγκοσλαβία και η Τουρκία υπογράφουν αμυντική συμφωνία πενταετούς διάρκειας.
1953: Οι άγγλοι επιστήμονες Φράνσις Kρικ και Tζέιμς Γουάτσον ανακοινώνουν στους φίλους τους ότι ανακάλυψαν τη χημική σύσταση του DNA.
1955: Iσραηλινές δυνάμεις επιτίθενται σε αιγυπτιακές στρατιωτικές βάσεις, κοντά στη σιδηροδρομική περιοχή της Γάζας, σκοτώνοντας 36 στρατιώτες και έξι πολίτες. Οι Αιγύπτιοι διαμαρτύρονται έντονα στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.
1959: H ελληνική Βουλή απορρίπτει με ψήφους 170 έναντι 117 την πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης του Κωνσταντίνου Καραμανλή, που υπέγραψε τις συμφωνίες Ζυρίχης και Λονδίνου για το Κυπριακό, δηλώνοντας ότι πρόκειται «για τας ευτυχεστέρας ημέρας της ζωής μου». Οι βουλευτές της ΕΡΕ χειροκροτούν, ενώ ο Σοφοκλής Βενιζέλος αποχωρεί κραυγάζοντας: «Ζήτω η Ένωσις».
1960: Τελετή λήξης των 8ων Χειμερινών Αγώνων στο Σκουό Βάλεϊ της Καλιφόρνιας. Πήραν μέρος 521 αθλητές και 144 αθλήτριες.
1963: Ο πρόεδρος της Βουλής Κωνσταντίνος Ροδόπουλος ανακοινώνει ότι τίθεται σε εφαρμογή το απουσιολόγιο των βουλευτών, το οποίο, μεταξύ άλλων, προβλέπει την παρακράτηση του 5% της βουλευτικής αποζημίωσης των βουλευτών που απουσιάζουν από τουλάχιστον πέντε συνεδριάσεις το μήνα.
1963: Εννέα άτομα συλλαμβάνονται στη Γαλλία με την κατηγορία της συνωμοσίας, που είχε ως στόχο τη δολοφονία του Προέδρου Σαρλ Ντε Γκολ.
1966: Η αστυνομία του Λίβερπουλ καλείται να εκκενώσει το ιστορικό Cavern Club, στο οποίο έχουν κάνει κατάληψη 100 μουσικόφιλοι, που διαμαρτύρονται για το κλείσιμό του λόγω χρεών.
1969: Την ήττα με 98-61, αλλά μέσα σε… κόλαση, γνωρίζει ο Παναθηναϊκός από τη Φίντες στη Νάπολη της Ιταλίας, στον πρώτο προημιτελικό του Κυπέλλου Κυπελλούχων στο μπάσκετ. Σημειώθηκαν διαιτητικά όργια, καθώς ελλείψει χρονομέτρου, ο αγώνας κράτησε 60 αντί για 40 λεπτά!
1970: Οι Σάιμον και Γκαρφάνκελ ανεβαίνουν στο Νο1 του αμερικανικού πίνακα επιτυχιών με το τραγούδι τους «Bridge over troubled water».
1970: Οι Led Zeppelin παίζουν στην Κοπεγχάγη με το όνομα The Nobs, μετά από απειλή της Εύας φον Ζέπελιν, συγγενούς του σχεδιαστή του φερώνυμου αερόπλοιου, ότι θα τους μηνύσει αν παίξουν με το οικογενειακό όνομα στη Δανία.
1971: Σύμφωνα με τα αποτελέσματα δημοψηφίσματος στο Λιχτενστάιν, οι άντρες εκλέκτορες αρνούνται το δικαίωμα ψήφου στις γυναίκες.
1972: Ο Τζορτζ και η Πάτι Χάρισον τραυματίζονται σε τροχαίο ατύχημα. Η Πάτι θα παραμείνει σε αφασία για αρκετές ημέρες.
1975: 42 άτομα σκοτώνονται στο χειρότερο σιδηροδρομικό δυστύχημα της Βρετανίας, όταν εκτροχιάζεται τρένο στο μετρό του Λονδίνου.
1977: «Συλλαμβάνεται» η πρώτη φάλαινα - δολοφόνος στ' ανοιχτά της Χαβάης.
1977: Ο Ρέι Τσαρλς δέχεται επίθεση επί σκηνής, όταν θεατής προσπαθεί να τον στραγγαλίσει με σχοινί.
1979: Λήγει η τριήμερη επίσημη επίσκεψη του πρωθυπουργού Κωνσταντίνου Καραμανλή στο Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας.
1982: Το μουσείο Ζαν - Πολ Γκετί γίνεται το πλουσιότερο μουσείο του κόσμου, όταν δέχεται ως κληροδότημα το μυθικό ποσό του 1,2 δισεκατομμυρίου δολαρίων, από τη διαθήκη του βαθύπλουτου Ζαν Πολ Γκετί.
1982: Ο κιθαρίστας των Thin Lizzy Σκοτ Γκόραμ καταρρέει επί σκηνής, λόγω αποχής από την ηρωίνη.
1983: Μεταδίδεται το τελευταίο επεισόδιο της τηλεοπτικής σειράς M*A*S*H και αποσπά τη μεγαλύτερη θεαματικότητα όλων των εποχών στις ΗΠΑ. Υπολογίζεται ότι το παρακολούθησαν 125 εκατομμύρια τηλεθεατές.
1987: Ο αθλητικός δικαστής, Γ. Μπούτσικος, επιβάλλει τρίμηνο αποκλεισμό στον Νίκο Αναστόπουλο για την… ιστορική χειρονομία του (κωλοδάχτυλο) στον Μιχάλη Γεροθόδωρο. Παράλληλα, επιβάλει πρόστιμο 300.000 δραχμών στον Παναθηναϊκό, ως συνυπεύθυνου. Αντίθετα, ο «μουστάκιας» κρίνεται αθώος. Αργότερα, η ποινή του «Γέρο» θα γίνει με αναστολή.
1988: Τελετή λήξης των 15ων Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων στο Κάλγκαρι του Καναδά. Συμμετείχαν 1.428 αθλητές από 57 χώρες.
1988: Η K.D. Lang εμφανίζεται στην τελετή λήξης των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων του Κάλγκαρι.
1991: Τερματίζεται ο Πόλεμος του Κόλπου, καθώς ιρακινοί στρατιώτες και Σύμμαχοι διατάσσονται να σταματήσουν τις επιθέσεις.
1991: Το πρώτο παιχνίδι μπάσκετ κεκλεισμένων των θυρών διεξάγεται στο Αλεξάνδρειο μεταξύ του Άρη και της Λεβερκούζεν (133-117) για το Κύπελλο Πρωταθλητριών Ευρώπης. Ο Άρης είχε τιμωρηθεί διότι στον αγώνα της 14ης Φεβρουαρίου εναντίον της Μπαρτσελόνα, κι ενώ έχανε, έσβησαν ξαφνικά τα φώτα και δημιουργήθηκαν επεισόδια.
1993: Πράκτορες του Γραφείου Αλκοόλ, Καπνού και Πυροβόλων Όπλων (BATF) των ΗΠΑ κάνουν επιδρομή στο ράντσο της αίρεσης των Δαβιδιανών του Ντέιβιντ Κορές στο Γουάκο του Τέξας, για παράνομο εμπόριο όπλων. Κατά την ανταλλαγή πυροβολισμών, σκοτώνονται τέσσερις πράκτορες και πέντε δαβιδιανοί. Θα ακολουθήσει πολιορκία του ράντσου για 51 μέρες, που θα λήξει δραματικά με το θάνατο 81 μελών της αίρεσης.
1993: Γερμανός αρχαιολόγος δηλώνει πως νέα αρχαιολογικά ευρήματα στην αρχαία Τροία αποτελούν ισχυρά αποδεικτικά στοιχεία ότι έγινε ο Τρωικός Πόλεμος.
1993: Η Σερβική Αστυνομία εξαπολύει επίθεση εναντίον του Ουτσεκά στο Κόσοβο.
1994: Ο Έρικ Κλάπτον παίζει για 100η φορά στο Royal Albert Hall του Λονδίνου, σε μια συναυλία για τα παιδιά.
1994: Πραγματοποιείται η πρώτη στρατιωτική επιχείρηση του ΝΑΤΟ, 45 χρόνια μετά την ίδρυσή του, όταν αμερικανικά καταδιωκτικά καταρρίπτουν τέσσερα σέρβικα μαχητικά αεροσκάφη τύπου Γκάλεμπ, που παραβίασαν τον εναέριο χώρο της Βοσνίας.
1995: Άγριες μάχες ξεσπούν στον θύλακο του Μπίχατς στη Βοσνία, καθώς οι αυτονομιστές Μουσουλμάνοι εξαπολύουν επιθέσεις πεζικού και πυροβολικού εναντίον των κυβερνητικών δυνάμεων.
1995: O Ανδρέας Ανδριανόπουλος υπαινίσσεται την ίδρυση νέας πολιτικής κίνησης, με το όνομα «Νέα Αναγέννηση».
1996: Νικητές των βραβείων Γκράμι αναδεικνύονται οι Αλάνις Μορισέτ, Nirvana και Coolio.
1997: Νομοθετική ρύθμιση απαγορεύει στις ΗΠΑ την πώληση τσιγάρων σε άτομα κάτω των 18 ετών.
1997: 1.000 νεκροί, 2.000 τραυματίες και 40 κατεστραμμένα χωριά είναι ο τραγικός απολογισμός του σεισμού των 5,5 Ρίχτερ, που πλήττει την περιοχή Αρντεμπίλ του Ιράν.
1998: Ο Άγγελος Παυλακάκης χαρίζει το πρώτο χρυσό μετάλλιο στην Ελλάδα στα 60 μέτρα ανδρών, καθώς με χρόνο 6 δευτερόλεπτα και 55 εκατοστά τερματίζει πρώτος στο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα κλειστού στίβου της Βαλένθια. Δυο μέρες αργότερα η Κατερίνα Κόφφα με χρόνο 22.86 θα κατακτήσει το χάλκινο μετάλλιο στα 200 μ. γυναικών.
1999: Η ελληνική ομάδα του ανσάμπλ κερδίζει το πρώτο χρυσό μετάλλιο στην ιστορία της, στο διεθνές τουρνουά της Μαδέρα, με συνολική βαθμολογία 38.767 βαθμούς. Κερδίζει ακόμα 2 χρυσά στα τελικά (στα 2 στεφάνια & 3 κορδέλες και στις κορίνες). Την ομάδα αποτελούν οι: Ειρήνη Αϊνδηλή, Εύα Χριστοδούλου, Χαρά Καρυάμη, Άννα Πολλάτου, Μαρία Γεωργάτου και Κλεονίκη Γεωργακοπούλου.
1999: Στην 21η αγωνιστική του πρωταθλήματος της Α' Εθνικής, η Προοδευτική νικάει μετά από 31 χρόνια τον Ηρακλή και ο ΠΑΟΚ μετά από 15 χρόνια τον Παναθηναϊκό στο ΟΑΚΑ.
2000: Η UEFA ανακοινώνει ότι όσοι παίκτες πανηγυρίζοντας το γκολ βγάζουν ή σηκώνουν τη φανέλα τους αποκαλύπτοντας πολιτικά ή εμπορικά μηνύματα θα τιμωρούνται με κίτρινη κάρτα, θα σημειώνονται στο φύλλο αγώνα και η τιμωρία θα αποφασίζεται από την πειθαρχική επιτροπή της UEFA.
2002: Τελευταία μέρα κυκλοφορίας της δραχμής, που κυκλοφορούσε παράλληλα με το ευρώ από την 1η Ιανουαρίου 2002.
2008: Το Διδυμότειχο γιορτάζει την Τσικνοπέμπτη με ένα υπερμεγέθες λουκάνικο 535 μέτρων.
2008: Στα 7 εκατομμύρια χρόνια χρονολογείται ο αρχαιότερος γνωστός «άνθρωπος». Πρόκειται για ένα απολίθωμα ανθρωπίδη, που βρέθηκε στο Τσαντ το 2001.
2008: Οι Arctic Monkeys αναδεικνύονται νικητές των μουσικών βραβείων του περιοδικού NME.

Γεννήσεις

1683: Ρενέ Αντουάν Φερσό Ρεομίρ, γνωστός στην Ελλάδα ως Ρεωμύρος, γάλλος επιστήμονας με πολλαπλά ενδιαφέροντα, δημιουργός του ομώνυμου θερμόμετρου. (Θαν. 17/10/1757)
1787: Ιωσήφ Λουδοβίκος φον Άρμανσπεργκ, βαυαρός πολιτικός, που διατέλεσε πρόεδρος του συμβουλίου της Αντιβασιλείας και πρωθυπουργός της Ελλάδας επί Οθωνος. (Θαν. 3/4/1853)
1823: Ερνέστ Ρενάν, γάλλος φιλόσοφος και συγγραφέας. (Θαν. 2/10/1892)  [Αποφθέγματα]
1824: Σαρλ Μπλοντέν, καλλιτεχνικό ψευδώνυμο του Ζαν Φρανσουά Γκραβελε, γάλλος ακροβάτης. Τα σχοινοβατικά του στους καταρράκτες του Νιαγάρα άφησαν εποχή. (Θαν. 19/2/1897)
1894: Μπεν Χεκτ, αμερικανός θεατρικός συγγραφέας. (Θαν. 18/4/1964)
1895: Μαρσέλ Πανιόλ, γάλλος θεατρικός συγγραφέας και σκηνοθέτης. («Η δόξα του πατέρα μου») (Θαν. 18/4/1974)
1900: Ιωάννης Θεοδωρακόπουλος, φιλόσοφος και ακαδημαϊκός. (Θαν. 20/2/1981)
1901: Λίνους Καρλ Πόλινγκ, αμερικανός χημικός. Τιμήθηκε με Νόμπελ Χημείας το 1954 και Νόμπελ Ειρήνης το 1962. Μαζί με τη Μαρία Κιουρί είναι οι μοναδικοί κάτοχοι δύο βραβείων Νόμπελ στην ιστορία του θεσμού. (Θαν. 19/8/1994)
1903: Βινσέντε Μινέλι, ιταλοαμερικανός σκηνοθέτης, πατέρας της Λάιζα Μινέλι. (Θαν. 25/7/1986)
1906: Μπέντζαμιν «Μπάγκσι» Σίγκελ, αμερικανός γκάνγκστερ, δημιουργός των καζίνο του Λας Βέγκας. (Θαν. 20/6/1947)
1907: Μιρτσέα Ελιάντε, ρουμάνος θρησκειολόγος και φιλόσοφος. (Θαν. 22/4/1986)
1912: Κλάρα Πετάτσι, ιταλίδα ερωμένη του Μουσολίνι. (Θαν. 28/4/1945)
1912: Κλάρα Πετάτσι, ερωμένη του ιταλού δικτάτορα Μπενίτο Μουσολίνι. (Θαν. 28/4/1945)
1915: Ζίρο Μόστελ, αμερικανός ηθοποιός. (Θαν. 8/9/1977)
1940: Μάριο Αντρέτι, αμερικανός πιλότος αγωνιστικών αυτοκινήτων.
1942: Μπράιαν Τζόουνς, βρετανός μουσικός, κιθαρίστας τον Rolling Stones. (Θαν. 3/7/1969)
1942: Ντίνο Τζοφ, παλαίμαχος ιταλός τερματοφύλακας.
1944: Ζεπ Μάγερ, γερμανός ποδοσφαιριστής, από τους κορυφαίους τερματοφύλακες στον κόσμο.
1946: Ρόμπιν Κουκ, βρετανός «εργατικός» πολιτικός, που διετέλεσε υπουργός Εξωτερικών και παραιτήθηκε όταν διαφώνησε με τον Τόνι Μπλερ για τον πόλεμο στο Ιράκ. (Θαν. 6/8/2005)
1948: Μάικ Φίγκις, άγγλος σκηνοθέτης του κινηματογράφου.
1952: Έντι Μάνιον, αμερικανός σαξοφωνίστας των Southside Johnny and the Asbury Jukes.
1953: Πολ Κρούγκμαν, αμερικανός οικονομολόγος, βραβευμένος με Νόμπελ Οικονομίας το 2008.
1957: Τζον Τουρτούρο, αμερικανός ηθοποιός, γνωστός από τη συμμετοχή του σε ταινίες του ανεξάρτητου κυκλώματος.
1957: Σίντι Γουίλσον, αμερικανίδα τραγουδίστρια, ιδρυτικό μέλος των The B-52's.
1957: Ίαν Στάνλεϊ, άγγλος κιμπορντίστας των Tears For Fears.
1957: Φιλ Γκουλντ, άγγλος ντράμερ, μέλος των Level 42.
1960: Μανώλης Λιδάκης, λαϊκός τραγουδιστής.

Θάνατοι

1525: Κουαουτέμοκ, βασιλιάς των Αζτέκων. (Γεν. 1502)
1533: Μισέλ Ντε Μοντέν, γνωστός στην Ελλάδα και ως Μονταίνιος, γάλλος φιλόσοφος. (Γεν. 13/9/1592)  [Αποφθέγματα]
1869: Αλφόνς Μαρί Λουί Ντε Λαμαρτέν, γνωστός στην Ελλάδα ως Λαμαρτίνος, γάλλος συγγραφέας και ποιητής. (Γεν. 21/10/1790)  [Αποφθέγματα]
1916: Χένρι Τζέιμς, αμερικανός μυθιστοριογράφος. («Το στρίψιμο της βίδας») (Γεν. 15/4/1843)
1925: Φρίντριχ Έμπερτ, γερμανός σοσιαλδημοκράτης πολιτικός, πρώτος πρόεδρος της αποκληθείσας «Δημοκρατίας της Βαϊμάρης». (Γεν. 4/2/1871)
1956: Αντώνης Τσολίνας, διεθνής ποδοσφαιριστής του Παναθηναϊκού, που διακρινόταν για το ισχυρό του σουτ. (Γεν. ?)
1967: Χένρι Λιους, αμερικανός συνιδρυτής και συνεκδότης του περιοδικού ΤΙΜΕ. (Γεν. 3/4/1898)
1981: Άλμπιν Λέσκι, αυστριακός ελληνιστής φιλόλογος. (Γεν. 7/7/1896)
1986: Ούλοφ Πάλμε, σουηδός πολιτικός. Διετέλεσε δύο φορές πρωθυπουργός της χώρας του, προτού δολοφονηθεί το 1986. (Γεν. 30/1/1927)
2003: Ντίνος Δημόπουλος, σκηνοθέτης του θεάτρου και του κινηματογράφου. (Γεν. 22/8/1921)
2005: Μάριο Λούτσι, ιταλός ποιητής και γερουσιαστής. (Γεν. 1914)
2005: Κρις Κέρτις, ντράμερ των Searchers. (Γεν. 26/8/1941)
2007: Άννα Τασσοπούλου - Μάυ, διεθνούς φήμης ελληνογερμανίδα υψίφωνος. (Γεν. 1915)
2009: Μιχάλης Μαστρανδρέας, παράγοντας και άνθρωπος του αθλήματος της πετοσφαίρισης, επίτιμος πρόεδρος της ΕΟΠΕ, επί σειρά ετών πρόεδρος της ομοσπονδίας (1975 - 1993) και της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Βόλεϊ (CEV). (Γεν. 1925)
 
ΠΗΓΗ:    http://www.sansimera.gr/almanac/full/2802

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου