Σαν σήμερα 3 Ιανουαρίου: Η κινηματογραφική σύλληψη του Χριστόδουλου Ξηρού πριν από 10 χρόνια
Η σύλληψη του Χριστόδουλου Ξηρού, τα γενέθλια του Μίκαελ Σουμάχερ και η «ναυτική επίδειξη» που δοκίμασε τα νεύρα της Ελλάδας03·01·2025 00:09
Στις 3 Ιανουαρίου 2015, η Ελληνική
Αστυνομία πετυχαίνει μια από τις πιο σημαντικές συλλήψεις στη μάχη κατά της εγχώριας τρομοκρατίας. Ο Χριστόδουλος Ξηρός, ένα από τα πιο γνωστά μέλη της διαβόητης οργάνωσης «17 Νοέμβρη», συλλαμβάνεται σε μια «κινηματογραφική» επιχείρηση στην περιοχή της Ανατολικής Αττικής, βάζοντας τέλος σε έναν χρόνο φυγοδικίας που είχε προκαλέσει σάλο στην ελληνική κοινωνία και έντονη ανησυχία στις Αρχές.Ο Ξηρός είχε εξαφανιστεί στις 7 Ιανουαρίου 2014, παραβιάζοντας την άδεια που του είχε δοθεί από τις φυλακές Κορυδαλλού. Η εξαφάνισή του προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων, όχι μόνο λόγω του ιστορικού της «17 Νοέμβρη», αλλά και λόγω της αποτυχίας των Αρχών να αποτρέψουν τη διαφυγή του. Ο Ξηρός, μέχρι τη σύλληψή του, κινούνταν αθόρυβα, αποφεύγοντας οποιαδήποτε κίνηση που θα τραβούσε την προσοχή.
Η σύλληψή του πραγματοποιήθηκε έπειτα από συντονισμένη παρακολούθηση της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας, που χρησιμοποίησε προηγμένες τεχνικές και πληροφορίες από παρατηρήσεις. Το κρησφύγετο που χρησιμοποιούσε στην Ανάβυσσο, μια ήσυχη περιοχή μακριά από τα βλέμματα, είχε μετατραπεί σε ένα μικρό «οπλοστάσιο». Κατά την έφοδο, οι αστυνομικοί βρήκαν εκρηκτικά, όπλα και σχέδια επιθέσεων που αποδείκνυαν ότι ο Ξηρός σχεδίαζε να επιστρέψει στη δράση.
Ο ίδιος φάνηκε να αιφνιδιάζεται από την έφοδο, γεγονός που υποδηλώνει ότι δεν είχε αντιληφθεί ότι παρακολουθείται για εβδομάδες. Η κινηματογραφική διάσταση της επιχείρησης και η επιτυχία της ΕΛ.ΑΣ. να φέρει ενώπιον της Δικαιοσύνης ένα από τα πιο εμβληματικά πρόσωπα της ελληνικής τρομοκρατίας σηματοδότησε ένα σημείο αναφοράς στον αγώνα κατά της τρομοκρατικής οργάνωσης 17 Νοέμβρη.
Τα σημαντικότερα γεγονότα της ημέρας στην Ελλάδα και τον κόσμο
1496: Ο Λεονάρντο ντα Βίντσι δοκιμάζει ανεπιτυχώς να πετάξει με ιπτάμενη μηχανή.
1806: Ο Κωνσταντίνος Υψηλάντης ανακηρύσσεται από τον λαό της Μολδοβλαχίας ανεξάρτητος ηγεμών, αμφισβητώντας την εξουσία της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Σε αντίποινα, ο Σουλτάνος διατάζει τον αποκεφαλισμό του πατέρα του, Αλέξανδρου Υψηλάντη, ο οποίος, στα 80 του χρόνια, υφίσταται φρικτά βασανιστήρια πριν την εκτέλεσή του. Το γεγονός αυτό εντείνει την ένταση μεταξύ των Ελλήνων και της Οθωμανικής διοίκησης.
1850: Υπόθεση Πατσίφικο και τα Παρκερικά: Ο αγγλικός στόλος καταπλέει στον Πειραιά με πρόσχημα την αποζημίωση του Δαβίδ Πατσίφικο, ενός Εβραιοπορτογάλου με αγγλική υπηκοότητα, για την καταστροφή της περιουσίας του κατά τη διάρκεια επεισοδίων στην Αθήνα. Η Βρετανία χρησιμοποιεί το περιστατικό ως αφορμή για να ασκήσει πίεση στην Ελλάδα, απαιτώντας την άμεση ικανοποίηση οικονομικών και διπλωματικών εκκρεμοτήτων. Η ελληνική κυβέρνηση απορρίπτει το τελεσίγραφο, με αποτέλεσμα οι Άγγλοι να αποκλείσουν τον Πειραιά και να κατασχέσουν το φορτίο όποιου πλοίου πλησιάζει. Ο αποκλεισμός, που διαρκεί περίπου τρεις μήνες, προκαλεί οικονομική ασφυξία και εντάσεις, ενώ αποκαλύπτει τις ανισότητες στις διεθνείς σχέσεις και την εξάρτηση της Ελλάδας από τις μεγάλες δυνάμεις.
1871: Ο Χένρι Μπράντλεϊ κατοχυρώνει ως ευρεσιτεχνία τη μαργαρίνη.
1887: Οι οπαδοί του Χαρίλαου Τρικούπη πραγματοποιούν την πρώτη μεγάλη προεκλογική συγκέντρωση στην ιστορία της Πλατείας Συντάγματος. Περισσότερα από 10.000 άτομα συγκεντρώνονται στην πλατεία για να επευφημήσουν τον αρχηγό τους, ενόψει των εκλογών της 4ης Ιανουαρίου, θέτοντας τις βάσεις για τη μαζική πολιτική συμμετοχή στις δημόσιες συγκεντρώσεις.
1888: Ο Αμερικανός, Μάρβιν Στόουν, πατεντάρει το καλαμάκι.
1905: Λαμβάνει χώρα η πρώτη κλήρωση του Λαχείου του Στόλου στο Ζάππειο.
1910: Στη Γερμανία, το συνέδριο των Σοσιαλδημοκρατών απαιτεί να δοθεί ψήφος στις γυναίκες.
1914: Οι πρεσβευτές των Δυνάμεων της Τριπλής Συμμαχίας επιδίδουν την απάντησή τους σχετικά με τα νησιά του Αιγαίου. Θα κατακυρωθούν υπέρ της Ελλάδας, εκτός από την Ίμβρο και την Τένεδο.
1919: Η ελληνική κυβέρνηση αποδέχεται πρόταση του Γάλλου πρωθυπουργού, Ζορζ Κλεμανσό, να σταλούν ελληνικές δυνάμεις στη Ρωσία, στο πλαίσιο της επέμβασης των συμμάχων της Αντάντ εναντίον του Κόκκινου Στρατού.
1924: Ανακαλύπτεται η σαρκοφάγος του Φαραώ Τουτανχαμών, από το Βρετανό αιγυπτιολόγο, Χάουαρντ Κάρτερ.
1925: Ο Μπενίτο Μουσολίνι ανακοινώνει ότι καταλαμβάνει δικτατορικά την εξουσία στην Ιταλία.
1926: Ένας νέος χορός, το τσάρλεστον, ξετρελαίνει τους Παριζιάνους.
1945: Ο στρατηγός Νικόλαος Πλαστήρας αναλαμβάνει πρωθυπουργός, επικεφαλής της κυβέρνησης κατευνασμού, όπως θα ονομαστεί. Θα παραμείνει συνολικά 94 μέρες, πετυχαίνοντας την υπογραφή της Συνθήκης της Βάρκιζας.
1962: Εγκαινιάζεται το γήπεδο της Νέας Φιλαδέλφειας με τον αγώνα ΑΕΚ – Μπαρτσελόνα (0-6) μπροστά σε 38.000 θεατές, ανάμεσα στους οποίους είναι ο πρωθυπουργός της Ελλάδος Κωνσταντίνος Καραμανλής και ο Ισπανός πρίγκιπας και μετέπειτα βασιλιάς, Χουάν Κάρλος. Το κόστος των εισιτηρίων είναι 40 δραχμές το απλό και 60 δραχμές το αριθμημένο. Θα κατεδαφισθεί 41 χρόνια αργότερα.
1969: Κατάσχονται 300.000 αντίτυπα του δίσκου «Two Virgins», του Τζον Λένον, που θεωρήθηκαν πορνογραφικά, επειδή στο εξώφυλλο απεικονίζονταν γυμνοί ο ίδιος και η σύζυγός του, Γιόκο Όνο.
1980: Εφαρμόζεται στην Ελλάδα η πενθήμερη εργασία στο Δημόσιο τομέα.
2001: H Χίλαρι Ρόνταμ Κλίντον ορκίστηκε γερουσιαστής των ΗΠΑ από τη Νέα Υόρκη, έχοντας γίνει η πρώτη πρώτη κυρία στην ιστορία των ΗΠΑ που λαμβάνει αιρετό αξίωμα.
2009: Κυκλοφορεί το Bitcoin, το πρώτο αποκεντρωμένο ψηφιακό νόμισμα, το οποίο δημιουργείται από ένα άτομο ή ομάδα υπό το ψευδώνυμο Satoshi Nakamoto. Η καινοτομία αυτή εισάγει την τεχνολογία blockchain, θέτοντας τα θεμέλια για μια νέα εποχή στις χρηματοοικονομικές συναλλαγές και την παγκόσμια οικονομία.
2015: Συλλαμβάνεται ο Χριστόδουλος Ξηρός, μέλος της τρομοκρατικής οργάνωσης «17 Νοέμβρη», μετά από ένα χρόνο φυγής. Η σύλληψή του πραγματοποιείται στην Ανατολική Αττική, βάζοντας τέλος στη φυγοδικία του και ενισχύοντας τις έρευνες για την τρομοκρατία στην Ελλάδα.
2022: Ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων εγκρίνει τη χρήση του εμβολίου COVID-19 της Pfizer-BioNTech ως αναμνηστική δόση για παιδιά ηλικίας 12 έως 15 ετών, αποτελώντας το πρώτο εμβόλιο παγκοσμίως που εγκρίνεται ως αναμνηστική δόση για αυτή την ηλικιακή ομάδα.
Γεννήσεις
1892 – Τζ. Ρ. Ρ. Τόλκιν, βρετανός συγγραφέας, δημιουργός των επικών έργων «Ο Άρχοντας των Δαχτυλιδιών» και «Χόμπιτ»
1926 – Τζορτζ Μάρτιν, άγγλος παραγωγός, γνωστός ως «ο πέμπτος Beatle» για τη συμβολή του στη μουσική των Beatles
1929 – Σέρτζιο Λεόνε, ιταλός σκηνοθέτης, θεμελιωτής του είδους των σπαγγέτι γουέστερν με ταινίες όπως «Ο Καλός, ο Κακός και ο Άσχημος»
1956 – Μελ Γκίμπσον, αμερικανός ηθοποιός και σκηνοθέτης, γνωστός για τις ταινίες «Braveheart» και «The Passion of the Christ»
1969 – Μίχαελ Σουμάχερ, γερμανός οδηγός αγωνιστικών αυτοκινήτων, επτά φορές παγκόσμιος πρωταθλητής στη Formula 1
2003 – Γκρέτα Τούνμπεργκ, σουηδή ακτιβίστρια, παγκόσμια γνωστή για τη δράση της υπέρ της κλιματικής αλλαγής και του περιβάλλοντος
Θάνατοι
1911 – Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης, έλληνας συγγραφέας, γνωστός ως ο «Άγιος των ελληνικών γραμμάτων», με έργα όπως «Η Φόνισσα»
1951 – Γεώργιος Δροσίνης, έλληνας συγγραφέας, ποιητής και εκπρόσωπος της Νέας Αθηναϊκής Σχολής
1963 – Μήτσος Μυράτ, έλληνας ηθοποιός, πρωταγωνιστής του ελληνικού θεάτρου με σημαντική καριέρα
1967 – Τζακ Ρούμπι, αμερικανός δολοφόνος του Λι Χάρβεϊ Όσβαλντ, του φερόμενου ως δολοφόνου του προέδρου Τζον Κένεντι
1979 – Κόνραντ Χίλτον, αμερικανός ξενοδόχος, ιδρυτής της γνωστής αλυσίδας ξενοδοχείων Hilton
1991 – Κλεάνθης Μαρόπουλος, έλληνας ποδοσφαιριστής, θρύλος της ΑΕΚ και του ελληνικού ποδοσφαίρου
2022 – Κοσμάς, μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας, γνωστός για τη θρησκευτική του δράση και την προσφορά του στην Εκκλησία της Ελλάδος
Γιορτάζουν
Γενεβιέβη, Γενοβέφα
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου