Σαν σήμερα το 2013, ο κόσμος του αθλητισμού συγκλονίστηκε από την

είδηση ενός σοβαρού ατυχήματος. Ο θρύλος της F1, Μίκαελ Σουμάχερ, τραυματίστηκε σοβαρά στο κεφάλι ενώ έκανε σκι στις γαλλικές Άλπεις, στο θέρετρο του Μεριμπέλ.

Ο επτά φορές παγκόσμιος πρωταθλητής απολάμβανε μια οικογενειακή εξόρμηση όταν χτύπησε σε έναν βράχο εκτός πίστας. Παρά το γεγονός ότι φορούσε κράνος, η πρόσκρουση ήταν τόσο σφοδρή που υπέστη σοβαρή εγκεφαλική βλάβη. Αμέσως διακομίστηκε στο πλησιέστερο νοσοκομείο, όπου οι γιατροί έδωσαν μάχη για να σταθεροποιήσουν την κατάστασή του. Στη συνέχεια, μεταφέρθηκε σε εξειδικευμένο ιατρικό κέντρο στη Γκρενόμπλ, όπου υποβλήθηκε σε δύο επείγουσες χειρουργικές επεμβάσεις.

Ο Μίκαελ Σουμάχερ είχε ήδη αποσυρθεί από την ενεργό δράση της Formula 1, αφήνοντας πίσω του ένα απαράμιλλο ρεκόρ επτά πρωταθλημάτων και 91 νικών. Το ατύχημα ήρθε ως σοκ για εκατομμύρια θαυμαστές, οι οποίοι γνώριζαν τον Σουμάχερ ως έναν από τους πιο τολμηρούς και ανθεκτικούς οδηγούς στην ιστορία του αθλήματος.

Η είδηση του τραυματισμού του απασχόλησε όλο τον κόσμο και πυροδότησε ένα παγκόσμιο κύμα συμπαράστασης. Οπαδοί, αθλητές και προσωπικότητες από όλο τον κόσμο έστειλαν μηνύματα αγάπης και ευχές για ανάρρωση. Η οικογένειά του, κρατώντας χαμηλούς τόνους, ζήτησε ιδιωτικότητα, ενώ παράλληλα δεχόταν την αμέριστη υποστήριξη των κοντινών του ανθρώπων.

Από τότε, η κατάσταση της υγείας του Σουμάχερ παραμένει ζήτημα υψηλής ιδιωτικότητας. Η οικογένειά του έχει δώσει ελάχιστες πληροφορίες, ωστόσο είναι γνωστό ότι ο θρύλος της F1 συνεχίζει τη μακρά και δύσκολη διαδικασία αποκατάστασης. Η φράση «Keep Fighting Michael» έγινε σύμβολο ελπίδας και επιμονής για τους οπαδούς του.

Ανεξάρτητα από την έκβαση της κατάστασής του, ο Σουμάχερ παραμένει ένα αξεπέραστο σύμβολο του μηχανοκίνητου αθλητισμού. Το όνομά του συνδέεται με την απόλυτη τελειότητα, την αποφασιστικότητα και το πάθος για τον ανταγωνισμό και η ιστορία του συνεχίζει να εμπνέει νέες γενιές οδηγών και φιλάθλων.

Τα σημαντικότερα γεγονότα της ημέρας στην Ελλάδα και τον κόσμο

1890: Η 7η ίλη ιππικού των ΗΠΑ σφαγιάζει περίπου 400 άνδρες, γυναίκες και παιδιά των Σιου στην τοποθεσία Γούντεντ Νι Κρικ στη Νότια Ντακότα. Η τραγωδία αυτή, γνωστή ως Σφαγή του Wounded Knee, θεωρείται η τελευταία μεγάλη σύγκρουση μεταξύ Ινδιάνων και αμερικανικών δυνάμεων. Στη σφαγή σκοτώνεται και ο αρχηγός των Σιου, «Μεγάλο Πόδι» (Big Foot), σηματοδοτώντας το τέλος των ινδιάνικων πολέμων και την οριστική κατάρρευση της αντίστασης των αυτόχθονων λαών.

1891: Ο Τόμας Έντισον παίρνει δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για το ασύρματο ραδιόφωνο.

1916: Δολοφονείται από δυο Ρώσους ευγενείς ο καλόγερος Γκρέγκορι Ρασπούτιν στην Αγία Πετρούπολη, που διέθετε τεράστια επιρροή στην τσαρική αυλή και συγκεκριμένα πάνω στην τσαρίνα Αλεξάνδρα.

1924: Με διάταγμα τίθεται σε ισχύ από 15 Ιανουαρίου 1925 ο θεσμός της Αστυνομίας Πόλεων στην Αθήνα, που είχε ξεκίνησει στην Κέρκυρα.

1940: Το υποβρύχιο «Πρωτεύς» βυθίζει ανατολικά του Μπρίντεζι το ιταλικό οπλιταγωγό «Σαρδηνία». Στη συνέχεια, όμως, εμβολίζεται από ιταλικό τορπιλοβόλο και βυθίζεται αύτανδρο. Την ίδια μέρα η γερμανική πολεμική αεροπορία «Λουφτβάφε» ρίχνει 10.000 βόμβες στο Λονδίνο, σε μία από τις πιο εφιαλτικές βραδιές για τη βρετανική πρωτεύουσα. 3.000 πολίτες σκοτώνονται.

1958: Ιδρύεται ο ΟΠΑΠ, με το Βασιλικό Διάταγμα 20, Περί Συστάσεως Οργανισμού Προγνωστικών Αγώνων Ποδοσφαίρου.

1964: Έπειτα από ανακρίσεις 19 μηνών, το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Αθηνών παραπέμπει για τη δολοφονία του Γρηγόρη Λαμπράκη τους Γκοτζαμάνη και Εμμανουηλίδη με την κατηγορία της ανθρωποκτονίας από πρόθεση και τους Γιοσμά και Καπελώνη για ηθική αυτουργία. Οι αξιωματικοί της Χωροφυλακής παραπέμπονται για παράβαση καθήκοντος.

1998: Η ελληνική και η κυπριακή κυβέρνηση αποφασίζουν μετά τις έντονες αντιδράσεις της Άγκυρας να εγκαταστήσουν στην Κρήτη τους ρωσικής κατασκευής αντιβαλλιστικούς πυραύλους S-300.

2013: Ο Μίκαελ Σουμάχερ τραυματίζεται σοβαρά στο κεφάλι, καθώς κάνει σκι στις γαλλικές Άλπεις, στο θέρετρο του Μεριμπέλ. Ο επτά φορές πρωταθλητής της Formula 1 διακομίζεται σε νοσοκομείο της περιοχής.

Γεννήσεις

1809 – Γουίλιαμ Γκλάντστοουν, άγγλος πολιτικός, τέσσερις φορές πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου

1916 – Μαίρη Αρώνη, ελληνίδα ηθοποιός, από τις σημαντικότερες του ελληνικού θεάτρου

1938 – Τζον Βόιτ, αμερικανός ηθοποιός, βραβευμένος με Όσκαρ για την ταινία «Coming Home»

1972 – Τζουντ Λο, άγγλος ηθοποιός, γνωστός για ταινίες όπως «The Talented Mr. Ripley» και «Sherlock Holmes»

Θάνατοι

1916 – Γκριγκόρι Ρασπούτιν, ρώσος μοναχός, μυστικιστής και αμφιλεγόμενη προσωπικότητα της ρωσικής αυτοκρατορικής αυλής

1926 – Ράινερ Μαρία Ρίλκε, αυστριακός συγγραφέας, από τους σημαντικότερους ποιητές του 20ού αιώνα

1986 – Αντρέι Ταρκόφσκι, ρώσος σκηνοθέτης, πρωτοπόρος της κινηματογραφικής τέχνης με έργα όπως «Στάλκερ» και «Η Θυσία»

2006 – Μάριος Πλωρίτης, έλληνας συγγραφέας και δημοσιογράφος, σημαντική μορφή της λογοτεχνικής και δημοσιογραφικής σκηνής

2018 – Μαριάννα Τόλη, ελληνίδα ηθοποιός και τραγουδίστρια, γνωστή για τη συμμετοχή της στον χώρο της τέχνης και του θεάτρου

Γιορτάζουν

Δαβίδ, Δαβιδία, Ιάκωβος, Ιακωβίνα, Ιωσήφ, Ιωσηφίνα

Εθνικές Γιορτές – Επέτειοι