Σαν σήμερα 28 Δεκεμβρίου: Πέθανε ο Θάνος Μικρούτσικος πριν 5 χρόνια
Η πρώτη προβολή ταινίας μικρού μήκους, ο πιο καταστροφικός σεισμός στην ευρωπαϊκή ιστορία και η ανακάληψη του Ποσειδώνα28·12·2024 00:09
Σαν σήμερα 28 Δεκεμβρίου 2019, η Ελλάδα αποχαιρέτησε τον Θάνο
Μικρούτσικο, έναν από τους σπουδαιότερους συνθέτες της, που αναδιαμόρφωσε την ελληνική μουσική σκηνή. Με την πίπα του στο χέρι και το πιάνο του να συνοδεύει κάθε λέξη, ο Θάνος Μικρούτσικος ζούσε και δημιουργούσε με πάθος.Ακόμα και όταν η ασθένεια προσπάθησε να τον λυγίσει, εκείνος συνέχισε να δίνει συναυλίες, να γράφει μουσική, να επικοινωνεί με το κοινό του, να παλεύει. Στις τελευταίες στιγμές του, περιτριγυρισμένος από την οικογένειά του και τους αγαπημένους του φίλους, ο Θάνος έφυγε ήσυχα. «Η καρδιά του δεν τον πρόδωσε ποτέ. Καρδιά λιονταριού», είχαν πει όσοι βρέθηκαν δίπλα του.
Γεννημένος στην Πάτρα το 1947, μεγάλωσε σε μια εποχή γεμάτη προκλήσεις. Από μικρό παιδί, μελετούσε Σούμπερτ στο πιάνο της θείας του και αργότερα κατέκτησε το ελληνικό και διεθνές κοινό με τις συνθέσεις του. Η μουσική του, που κινήθηκε από το έντεχνο λαϊκό τραγούδι μέχρι τη συμφωνική μουσική, ήταν ένας διάλογος ανάμεσα στο συναίσθημα και τη διανόηση.
Ο Θάνος συνεργάστηκε με κορυφαίους ποιητές, όπως ο Νίκος Καββαδίας και ο Κώστας Τριπολίτης, ενώ οι ερμηνείες του Δημήτρη Μητροπάνου και του Βασίλη Παπακωνσταντίνου έδωσαν ζωή στα τραγούδια του. Η «Καββαδιομανία» που δημιούργησε με τον Σταυρό του Νότου αποτελεί μία από τις πιο εμβληματικές στιγμές του ελληνικού τραγουδιού, φέρνοντας την ποίηση στα χείλη χιλιάδων ανθρώπων. Οι 7 Νάνοι στο SS Cyrenia, η Ρόζα, το Μαχαίρι – όλα τους έχουν χαραχτεί στη συλλογική μνήμη.
Ο Θάνος Μικρούτσικος δεν περιορίστηκε στη μουσική. Υπήρξε πολιτικοποιημένος, καταλαμβάνοντας τη θέση του Υπουργού Πολιτισμού (1994-1996). Πάντα πίστευε ότι η τέχνη έπρεπε να υπηρετεί το κοινωνικό σύνολο, να προκαλεί σκέψη, να κινητοποιεί.
«Η ζωή είναι ένα ταξίδι», συνήθιζε να λέει. Αγαπημένος του προορισμός ήταν το Παρίσι, το οποίο επισκέφτηκε περισσότερες από 50 φορές. Ωστόσο, το μεγαλύτερο ταξίδι του ήταν αυτό που έκανε μέσα από τη μουσική, αγγίζοντας τις ψυχές των ανθρώπων.
Η μουσική του Θάνου Μικρούτσικου παραμένει ένας ζωντανός οργανισμός που συνεχίζει να μεγαλώνει, να εξελίσσεται, να μιλά σε νέες γενιές. Ο ίδιος μπορεί να έχει φύγει, αλλά ο ήχος του πιάνου του, τα λόγια των τραγουδιών του, η δύναμη της προσωπικότητάς του θα ζουν για πάντα.
Ο ίδιος είχε γράψει στο τελευταίο του δημόσιο μήνυμα στο Facebook: «Σας γράφω σήμερα γιατί αισθάνομαι πιο δυνατός κι είμαι σίγουρος ότι θα σας συναντήσω σύντομα. “Το ζήτημα δεν είναι να είσαι αιχμάλωτος. Το να μην παραδίνεσαι, αυτό είναι” που λέει και ο αγαπημένος μου Χικμέτ».
Τα σημαντικότερα γεγονότα της ημέρας στην Ελλάδα και τον κόσμο
1849: Η αμερικανίδα ράφτρα Τζόλι Μπέλιν ρίχνει κατά λάθος τον λαμπτήρα που περιέχει τερεβινθίνη πάνω στα ρούχα της και ανακαλύπτει το στεγνό καθάρισμα.
1895: Πραγματοποιείται η πρώτη δημόσια προβολή μικρού μήκους ταινίας, με εισιτήριο, από τους αδελφούς Λιμιέρ (Ογκούστ και Λουί) στο Grand Cafe του Παρισιού.
1895: Ο Γερμανός φυσικός Γουλιέλμος Ρέντγκεν ανακοινώνει την ύπαρξη των ακτίνων Χ ή ακτίνων Ρέντγκεν, όπως τις είπαν προς τιμήν του, με το διάσημο τίτλο «Περί μιας νέας μορφής ακτίνων».
1904: Δημοσιεύεται για πρώτη φορά πρόβλεψη του καιρού, σε εφημερίδα του Λονδίνου.
1909: Ο Ελευθέριος Βενιζέλος φτάνει από την Κρήτη στην Αθήνα, έπειτα από πρόσκληση του «Στρατιωτικού Συνδέσμου», για να αναλάβει πολιτικός σύμβουλός της.
1919: Ο όμιλος των Ελληνίδων Σοσιαλιστριών καλεί τις γυναίκες της Αθήνας και του Πειραιά σε σύσκεψη για να συζητηθεί το θέμα της παροχής ψήφου στις γυναίκες.
1935: Η «Πράβδα» δημοσιεύει γράμμα του ανώτατου κομματικού στελέχους Πάβελ Ποστισόφ, που ζητά την επαναφορά των χριστουγεννιάτικων εθίμων στη Σοβιετική Ένωση.
1940: Η Ιταλία ζητά ενισχύσεις από τη Γερμανία ενάντια στους Έλληνες, οι οποίοι κατέχουν τώρα το ένα τέταρτο της Αλβανίας.
1955: Προβάλλεται στους κινηματογράφους η ταινία του Γιώργου Τζαβέλλα «Κάλπικη Λίρα», από τις κορυφαίες του ελληνικού κινηματογράφου.
1964: Έπειτα από ανακρίσεις 19 μηνών, εκδίδεται το βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών για τη δολοφονία του Γρηγόρη Λαμπράκη. Παραπέμπονται για ανθρωποκτονία εκ προθέσεως οι Σπύρος Γκοτζαμάνης και Μανώλης Εμμανουηλίδης και για ηθική αυτουργία οι Ξενοφών Γιοσμάς και Εμμανουήλ Καπελώνης. Οι ανώτεροι αξιωματικοί της Χωροφυλακής παραπέμπονται μόνο για παράβαση καθήκοντος και όχι για ηθική αυτουργία, όπως είχε προτείνει ο ανακριτής Χρήστος Σαρτζετάκης.
1995: Δύο ελληνικά ρυμουλκά αποκολλούν το τουρκικό φορτηγό πλοίο «Φιγκέν Ακάτ», που προσάραξε σε αβαθή ύδατα κοντά στην Ανατολική Ίμια και το οδηγούν στο λιμάνι Κιουλούκ της Τουρκίας. Το πρωί της ίδιας μέρας, ένα τουρκικό μαχητικό αεροσκάφος συντρίβεται στα ελληνικά χωρικά ύδατα, στην περιοχή της Λέσβου, ύστερα από εμπλοκή με ελληνικά μαχητικά. Με ελληνική βοήθεια ο Τούρκος πιλότος διασώζεται.
1995: Εγκρίνεται από την κυβερνητική επιτροπή η σύμβαση για την κατασκευή της ζεύξης Ρίου – Αντιρρίου.
1996: Στις 28 Δεκεμβρίου 1996 το ελληνικό εμπορικό φορτηγό πλοίο «Δύστος» εντοπίστηκε να επιπλέει ανεστραμμένο στα ανοιχτά της Κύμης. Τραγικός απολογισμός είκοσι νεκροί και μόνο ένας επιζών.
2014: Φωτιά ξεσπά στο πλοίο «MS Norman Atlantic» που πλέει στον πορθμό του Οτράντο, στην Αδριατική Θάλασσα, σε δρομολόγιο από την Πάτρα στην Ηγουμενίτσα και την Ανκόνα. Η πυρκαγιά ξεκινά από το κατάστρωμα των οχημάτων λίγο πριν τις 6:00 τοπική ώρα, μισή ώρα μετά την αναχώρησή του από την Ηγουμενίτσα, όταν βρισκόταν 44 ναυτικά μίλια βορειοδυτικά της Κέρκυρας. Η πυρκαγιά εξαπλώνεται και παρά τις προσπάθειες εκκένωσης, σημειώνονται 12 θάνατοι, ενώ 18 θα είναι οι αγνοούμενοι. Στα μέσα Ιανουαρίου του 2015 ο Ιταλός εισαγγελέας θα κάνει λόγο για 27 ανθρώπους που «πιθανότατα χάθηκαν» στο ναυτικό δυστύχημα.
Γεννήσεις
1882 – Άρθουρ Στάνλεϋ Έντινγκτον, άγγλος αστρονόμος, γνωστός για τη θεωρία της αστρικής εξέλιξης και την επιβεβαίωση της γενικής θεωρίας της σχετικότητας
1903 – Τζον φον Νόιμαν, ούγγρος μαθηματικός, από τους θεμελιωτές της θεωρίας των παιγνίων και της επιστήμης των υπολογιστών
1921 – Τζόνι Ότις, ελληνοαμερικανός τραγουδιστής και τραγουδοποιός της R&B, γνωστός ως «Νονός του Ρυθμ εντ Μπλουζ». Το πραγματικό του όνομα ήταν Ιωάννης Βελιώτης
1922 – Σταν Λι, αμερικανός συγγραφέας και εκδότης κόμικς, δημιουργός εμβληματικών χαρακτήρων όπως ο Spider-Man και οι X-Men
1954 – Ντένζελ Ουάσινγκτον, αμερικανός ηθοποιός, βραβευμένος με Όσκαρ για τους ρόλους του σε ταινίες όπως «Training Day»
1969 – Λίνους Τόρβαλντς, φινλανδός προγραμματιστής, δημιουργός του λειτουργικού συστήματος Linux
Θάνατοι
1937 – Μωρίς Ραβέλ, γάλλος συνθέτης, γνωστός για έργα όπως το «Boléro»
1947 – Βίκτωρ Εμμανουήλ Γ΄, βασιλιάς της Ιταλίας, που κυβέρνησε κατά την περίοδο του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου
1984 – Σαμ Πέκινπα, αμερικανός σκηνοθέτης, γνωστός για τις αντισυμβατικές του ταινίες όπως «The Wild Bunch»
2006 – Όουεν Τσάμπερλεϊν, αμερικανός φυσικός, βραβευμένος με Νόμπελ για την ανακάλυψη του αντιπρωτονίου
2019 – Θάνος Μικρούτσικος, έλληνας συνθέτης, από τους σημαντικότερους δημιουργούς της ελληνικής μουσικής σκηνής
Γιορτάζουν
Δόμνα
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου