Ήταν μία μέρα σαν αυτή του 1944, όταν ο Ανδρέας Εμπειρίκος, ένας

από τους πιο αναγνωρισμένους ποιητές και θεμελιωτές του υπερρεαλισμού στην Ελλάδα, βρέθηκε όμηρος του ΕΛΑΣ. Κατά τη διάρκεια των Δεκεμβριανών, συνελήφθη από την ΟΠΛΑ στο σπίτι του και οδηγήθηκε σε λαϊκό δικαστήριο στο Περιστέρι, κατηγορούμενος για σχέσεις με το αστικό καθεστώς, ότι δηλαδή υποστήριζε το πολιτικό και κοινωνικό σύστημα της αστικής τάξης.

Ο Εμπειρίκος, γόνος εύπορης οικογένειας με καταγωγή από την Άνδρο, είχε ήδη γίνει γνωστός για το καινοτόμο έργο του στην ποίηση και τη ψυχανάλυση. Ο ΕΛΑΣ τον πήρε όμηρο και τον μετέφερε στα κακοτράχαλα μονοπάτια της Βοιωτίας, μαζί με άλλους αιχμαλώτους, σε μια οδυνηρή πορεία.

Κάπου κοντά στη Θήβα, ο Εμπειρίκος βρήκε την ευκαιρία να δραπετεύσειΞυπόλητος, με πληγές και κρυοπαγήματα, περιπλανήθηκε στα βουνά, προσπαθώντας να επιστρέψει στην Αθήνα. Όταν τελικά έφτασε, ήταν εξαντλημένος τόσο σωματικά όσο και ψυχικά, φέροντας τα σημάδια μιας εμπειρίας που θα τον σημάδευε για πάντα.

Η περιπέτεια αυτή δεν ανέκοψε την καλλιτεχνική του πορεία. Ο Εμπειρίκος συνέχισε να γράφει, δημιουργώντας έργα που άφησαν ανεξίτηλο το αποτύπωμά τους στην ελληνική λογοτεχνία.

Τα σημαντικότερα γεγονότα της ημέρας στην Ελλάδα και τον κόσμο

1871: Η φεμινίστρια Βικτόρια Γούντχαλ δημοσιεύει για πρώτη φορά στις Ηνωμένες Πολιτείες το «Κομμουνιστικό Μανιφέστο» των Καρλ Μαρξ και Φρίντριχ Ένγκελς, εισαγάγοντας τις ιδέες του επιστημονικού σοσιαλισμού στο αμερικανικό κοινό και προκαλώντας έντονες αντιδράσεις.

1922: Συγκροτείται στη Μόσχα η Ένωση των Σοβιετικών Σοσιαλιστικών Δημοκρατιών (ΕΣΣΔ).

1934: Υπογράφεται η σύμβαση για την ίδρυση ραδιοφωνικού σταθμού στην Ελλάδα.

1941: Το πρώτο πλοίο τύπου Λίμπερτι καθελκύεται στις ΗΠΑ. Θα συμβάλει καθοριστικά στην αναγέννηση της ελληνικής ναυτιλίας μεταπολεμικά.

1944: Ο Ανδρέας Εμπειρίκος συλλαμβάνεται στο σπίτι του από την ΟΠΛΑ και περνά λαϊκό δικαστήριο στο Περιστέρι. Ο ΕΛΑΣ τον παίρνει όμηρο, αλλά κάπου στη Θήβα δραπετεύει. Επιστρέφει στην Αθήνα, ξυπόλητος, με πληγές και με κρυοπαγήματα στα πόδια, φοβερά εξαντλημένος.

1963: Με εισήγηση του πρωθυπουργού, Γεωργίου Παπανδρέου, διαλύεται η Βουλή και προκηρύσσονται εκλογές για τις 16 Φεβρουαρίου 1964. Η εντολή σχηματισμού υπηρεσιακής κυβέρνησης ανατίθεται στον Ιωάννη Παρασκευόπουλο.

1963: Πραγματοποιείται από τους Άγγλους η πρώτη διχοτόμηση της Κύπρου. Επιτυγχάνεται κατάπαυση του πυρός, ύστερα από σκληρές μάχες μεταξύ Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων. Την «Πράσινη Γραμμή» στη Λευκωσία τη «χαράσσει» ο στρατηγός Γιανγκ, ο οποίος είναι εφοδιασμένος με πράσινη πένα. Την υπογράφουν ο πρόεδρος Μακάριος και ο (Τούρκος) αντιπρόεδρος Κουτσιούκ, με μάρτυρες τους Κληρίδη και Ντενκτάς.

1966: Εκδίδεται η απόφαση για τη δολοφονία του βουλευτή, Γρηγόρη Λαμπράκη. Καταδικάζονται για θανατηφόρο σωματική κάκωση – συνεργία ο Σπύρος Γκοτζαμάνης (11 χρόνια), ο Εμμανουήλ Εμμανουηλίδης (8,5 χρόνια) και για διατάραξη οικιακής ειρήνης άλλα 8 άτομα (ποινές κάτω του έτους).

1970: Ο Πολ Μακάρτνεϊ με αγωγή του ζητά τη διάλυση των Beatles.

1974: Οι Beatles διαλύονται και τυπικά με δικαστική απόφαση.

1975: Λήγει η Δίκη του Πολυτεχνείου. Ιωαννίδης, Βαρνάβας και Ντερτιλής καταδικάζονται σε ισόβια. 17 κατηγορούμενοι καταδικάζονται σε ποινές φυλάκισης και κάθειρξης, ανάμεσά τους και ο δικτάτορας Γεώργιος Παπαδόπουλος. 13 αθωώνονται.

1998: Οι ηγέτες των Ερυθρών Χμερ ζητούν συγγνώμη για τη γενοκτονία της δεκαετίας του 1970 στην Καμπότζη, η οποία στοίχισε τη ζωή σε περισσότερα από ένα εκατομμύριο άτομα.

2008: Το κυπριακό σκάφος Dignity της οργάνωσης «Ελευθερώστε τη Γάζα» με ανθρωπιστική βοήθεια προς τη Γάζα εμβολίζεται από σκάφος του ισραηλινού πολεμικού Ναυτικού σε διεθνή ύδατα.

2010: Ισχυρή έκρηξη σημειώνεται στις 8:22 το πρωί έξω από το Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών, που βρίσκεται επί της οδού Λουίζης Ριανκούρ στους Αμπελόκηπους. Η έκρηξη προκαλεί εκτεταμένες ζημιές στο Πρωτοδικείο καθώς και σε παρακείμενα κτίρια, ενώ πολλά αυτοκίνητα που ήταν σταθμευμένα στο σημείο καταστρέφονται ολοσχερώς.

Γεννήσεις

39 – Τίτος, ρωμαίος αυτοκράτορας, γνωστός για την καταστροφή της Ιερουσαλήμ και την κατασκευή του Κολοσσαίου.

1865 – Ράντγιαρντ Κίπλινγκ, βρετανός συγγραφέας, βραβευμένος με Νόμπελ Λογοτεχνίας, γνωστός για έργα όπως «Το Βιβλίο της Ζούγκλας».

1946 – Πάτι Σμιθ, αμερικανίδα τραγουδίστρια και ποιήτρια, πρωτοπόρος της punk μουσικής σκηνής.

1950 – Μπιάρνε Στρούστρουπ, δανός επιστήμονας της πληροφορικής, δημιουργός της γλώσσας προγραμματισμού C++.

1957 – Νίκος Πορτοκάλογλου, έλληνας τραγουδοποιός, από τους σημαντικότερους δημιουργούς της ελληνικής ροκ και έντεχνης σκηνής, γνωστός για τραγούδια όπως «Θάλασσά μου σκοτεινή» και ιδρυτής του συγκροτήματος Φατμέ.

1984 – ΛεΜπρόν Τζέιμς, αμερικανός καλαθοσφαιριστής, ένας από τους κορυφαίους παίκτες στην ιστορία του NBA.

Θάνατοι

1916 – Γκριγκόρι Ρασπούτιν, ρώσος μυστικιστής και σύμβουλος της αυτοκρατορικής οικογένειας των Ρομανόφ, με επιρροή στην πολιτική και τα γεγονότα της Ρωσίας.

1944 – Ρομαίν Ρολάν, γάλλος συγγραφέας, βραβευμένος με Νόμπελ Λογοτεχνίας, γνωστός για το μυθιστόρημα «Ζαν-Κριστόφ».

2006 – Σαντάμ Χουσεΐν, ιρακινός πολιτικός, δικτάτορας του Ιράκ, εκτελέστηκε μετά την καταδίκη του για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

2012 – Ρίτα Λέβι Μονταλτσίνι, ιταλίδα νευρολόγος, βραβευμένη με Νόμπελ Ιατρικής για την ανακάλυψη του νευρικού αυξητικού παράγοντα (NGF).

2009 – Νίκος Κακαουνάκης, έλληνας δημοσιογράφος, με επιδραστική παρουσία στην ελληνική δημοσιογραφία και τηλεόραση.

Γιορτάζουν