Σαν σήμερα, το 1972, μια αληθινή

ιστορία επιβίωσης που ξεπερνά κάθε φαντασία συγκλονίζει την ανθρωπότητα. Στις παγωμένες κορυφές των Άνδεων, 16 επιζώντες ανακαλύπτονται ζωντανοί, 70 ημέρες μετά τη συντριβή του αεροσκάφους τους. Η είδηση δεν σοκάρει μόνο για τη φρίκη του δυστυχήματος, αλλά και για τις ακραίες συνθήκες που τους ανάγκασαν να ξεπεράσουν κάθε ανθρώπινο όριο.

Στις 13 Οκτωβρίου 1972, ένα αεροσκάφος της Πολεμικής Αεροπορίας της Ουρουγουάης, που μετέφερε μια ομάδα νεαρών ράγκμπι μαζί με φίλους και συγγενείς τους, συντρίβεται στις Άνδεις εξαιτίας κακών καιρικών συνθηκών. Από τους 45 επιβαίνοντες, αρκετοί χάνουν τη ζωή τους αμέσως, ενώ οι υπόλοιποι παγιδεύονται σε τον απόλυτο εφιάλτη.

Οι μέρες μετατρέπονται σε εβδομάδες. Οι ελάχιστες προμήθειες τελειώνουν γρήγορα, και οι θερμοκρασίες τη νύχτα αγγίζουν τους -30°C. Αποκομμένοι από κάθε βοήθεια, οι διασωθέντες έχουν μόνο μία ελπίδα: τη δική τους αποφασιστικότητα.

Η πείνα γίνεται εχθρός που δεν μπορεί να νικηθεί και οι αντοχές τους εξαντλούνται. Τότε οι επιζώντες παίρνουν μια τρομακτική απόφαση: για να ζήσουν, πρέπει να τραφούν από τα σώματα των νεκρών συνεπιβατών τους. Η επιλογή αυτή δεν είναι απλώς σκληρή – είναι μια απόφαση που τους στιγματίζει για πάντα.

Πέρα από το φυσικό μαρτύριο, η ψυχολογική δοκιμασία γίνεται αφόρητη. Τα ηθικά διλήμματα κατακλύζουν κάθε σκέψη, αφήνοντας ανεξίτηλο σημάδι στις ψυχές τους.

Μετά από 70 ημέρες κόλασης, δύο από τους επιζώντες, ο Νάντο Παρράδο και ο Ρομπέρτο Κανέσα, αποφασίζουν να περπατήσουν για δέκα ημέρες μέσα στις Άνδεις, αναζητώντας βοήθεια. Η γενναιότητά τους αποδίδει καρπούς, όταν καταφέρνουν να εντοπίσουν έναν Χιλιανό αγρότη, ο οποίος ενημερώνει τις Αρχές. Στις 23 Δεκεμβρίου 1972, τα σωστικά συνεργεία εντοπίζουν τους υπόλοιπους 14 επιζώντες.

Το περιστατικό έγινε πηγή έμπνευσης για βιβλία, ταινίες και ντοκιμαντέρ, με πιο γνωστή την ταινία «Alive» (1993), που βασίζεται στις μαρτυρίες των επιζώντων.

Τα σημαντικότερα γεγονότα της ημέρας στην Ελλάδα και τον κόσμο

962: Ο βυζαντινός στρατηγός και μετέπειτα αυτοκράτορας Νικηφόρος Φωκάς συντρίβει τους Άραβες στο Χαλέπι της Συρίας, επεκτείνοντας την κυριαρχία της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας στην περιοχή.

1783: Ο αρχιστράτηγος Τζορτζ Ουάσινγκτον παραιτείται από τον Ηπειρωτικό Στρατό των ΗΠΑ, ολοκληρώνοντας τον Αγώνα για την Ανεξαρτησία. Η παραίτησή του θεωρείται σύμβολο αφοσίωσης στη δημοκρατία.

1888: Ο Βίνσεντ Βαν Γκογκ, διάσημος Ολλανδός ζωγράφος, σε μια κρίση ψυχικής αστάθειας, κόβει το αριστερό αυτί του. Το περιστατικό αυτό σημαδεύει την ταραχώδη ζωή του και την ψυχική του πάλη.

1909: Στην εφημερίδα «Εργάτης» του Βόλου αρχίζει να δημοσιεύεται σε συνέχειες το Κομουνιστικό Μανιφέστο των Μαρξ και Ένγκελς, σε μετάφραση του διαπρεπούς λογίου Κώστα Χατζόπουλου, φέρνοντας τις ιδέες του σοσιαλισμού στο ελληνικό κοινό.

1913: Ιδρύεται η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Federal Reserve System) με την υπογραφή της Federal Reserve Act από τον πρόεδρο Γούντροου Ουίλσον, θέτοντας τα θεμέλια για τη σύγχρονη νομισματική πολιτική της χώρας.

1924: Η κυβέρνηση του Ανδρέα Μιχαλακόπουλου υπογράφει σύμβαση με την αμερικανική εταιρεία ΟΥΛΕΝ για την ύδρευση της Αθήνας, ένα έργο που θα συμβάλει σημαντικά στη βελτίωση της καθημερινότητας των κατοίκων.

1933: Στη Γερμανία, ο Ολλανδός αναρχοκομμουνιστής Μαρίνους Βαν Ντε Λούμπε καταδικάζεται σε θάνατο για τον εμπρησμό του Ράιχσταγκ (Βουλή). Το περιστατικό αυτό χρησιμοποιήθηκε από τους Ναζί ως πρόσχημα για την κατάργηση των πολιτικών ελευθεριών.

1947: Οι επιστήμονες των εργαστηρίων BellΜπαρντίνΜπράτιν και Σόκλεϊ παρουσιάζουν το τρανζίστορ, μια ανακάλυψη που αλλάζει τον κόσμο της τεχνολογίας και αποτελεί τη βάση για την ανάπτυξη των ηλεκτρονικών συσκευών.

1972: Ανακαλύπτονται 16 επιζήσαντες, 70 ημέρες μετά τη συντριβή αεροσκάφους στις Άνδεις. Οι επιζώντες διατήρησαν τη ζωή τους τρεφόμενοι με τις σάρκες των νεκρών συνεπιβατών τους, σε μια τραγική ιστορία που συγκλονίζει τη διεθνή κοινή γνώμη.

1975: Η τρομοκρατική οργάνωση «17 Νοέμβρη» πραγματοποιεί την πρώτη της επίθεση, δολοφονώντας στο Ψυχικό τον σταθμάρχη της CIA στην Αθήνα, Ρίτσαρντ Γουέλς, εγκαινιάζοντας μια μακρά πορεία τρομοκρατικής δράσης.

1997: Το Μικτό Ορκωτό Εφετείο Αθηνών κηρύσσει ενόχους, χωρίς κανένα ελαφρυντικό, τους Ασημάκη Κατσούλα και Μανόλη Δημητροκάλλη για την υπόθεση των «σατανιστών της Παλλήνης», μια υπόθεση που είχε σοκάρει την ελληνική κοινωνία.

Γεννήσεις

1777 – Αλέξανδρος Α’, τσάρος της Ρωσίας, γνωστός για τη νίκη κατά του Ναπολέοντα και τις μεταρρυθμίσεις του στη Ρωσία

1805 – Τζόζεφ Σμιθ, αμερικανός θρησκευτικός ηγέτης, ιδρυτής της Εκκλησίας του Ιησού Χριστού των Αγίων των Τελευταίων Ημερών (Μορμόνοι)

1928 – Χρόνης Αηδονίδης, έλληνας τραγουδιστής, από τις σημαντικότερες φωνές της παραδοσιακής ελληνικής μουσικής

1933 – Ακιχίτο, αυτοκράτορας της Ιαπωνίας, που υπηρέτησε ως σύμβολο της ειρήνης και της ενότητας του ιαπωνικού λαού

Θάνατοι

1709 – Αλέξανδρος Μαυροκορδάτος (ο εξ απορρήτων), έλληνας διπλωμάτης, σημαντική μορφή της Φαναριώτικης πολιτικής και της οθωμανικής διοίκησης

1943 – Δημήτρης Γληνός, έλληνας εκπαιδευτικός και συγγραφέας, πρωτοπόρος των εκπαιδευτικών μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα

1948 – Τότζο Χιντέκι, ιάπωνας στρατιωτικός και πολιτικός, πρωθυπουργός της Ιαπωνίας κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο

1953 – Λαβρέντι Μπέρια, σοβιετικός πολιτικός, επικεφαλής της μυστικής αστυνομίας NKVD και στενός συνεργάτης του Στάλιν

2013 – Μιχαήλ Καλάσνικοφ, ρώσος στρατιωτικός και σχεδιαστής του περίφημου τουφεκιού ΑΚ-47

2013 – Βίκτωρ Σαρηγιαννίδης, ελληνικής καταγωγής αρχαιολόγος, γνωστός για τις ανασκαφές του στις περιοχές του Αφγανιστάν και της Κεντρικής Ασίας

Γιορτάζουν

Νήφων