Σαν σήμερα το 1931, ο θρυλικός γκάνγκστερ Αλ Καπόνε, ένας από

τους πιο διαβόητους εγκληματίες στην ιστορία των ΗΠΑ, καταδικάζεται σε 11 χρόνια φυλάκισης. Το παράδοξο; Δεν ήταν τα εγκλήματα του αίματος ή η παρανομία της ποτοαπαγόρευσης που τον έστειλαν πίσω από τα κάγκελα, αλλά η φοροδιαφυγή.

Ο Καπόνε, η μυθική φιγούρα που κυριάρχησε στην εποχή της Ποτοαπαγόρευσης, ευθυνόταν για δεκάδες δολοφονίες και την ανέγερση ολόκληρης αυτοκρατορίας παράνομων επιχειρήσεων. Ο άνθρωπος που ταύτισε το όνομά του με το Σικάγο και τις βίαιες μαφίες της εποχής, βρέθηκε τελικά στο στόχαστρο του FBI, όχι ως αρχιμαφιόζος, αλλά ως φοροφυγάς.

Η δίκη του ήταν το τέλος μίας εποχής και η αρχή μίας νέας, όπου η ισχύς του οργανωμένου εγκλήματος υποκλίθηκε μπροστά σε μία ανώτερη δύναμη: τους φορολογικούς ελέγχους. Ο Αλ Καπόνε, ένας άνδρας που θεωρούνταν ανέγγιχτος, είδε την καριέρα του να καταρρέει από μία γραφειοκρατική λεπτομέρεια που υπερκέρασε τα αιματηρά του έργα.

Περίφημος για την αλαζονική του στάση, ο Καπόνε πίστευε ότι θα μπορούσε να ξεφύγει από τον νόμο. Παρά τις δεκαετίες τρόμου που είχε προκαλέσει, ήταν η αδυναμία του να δικαιολογήσει την τεράστια περιουσία του που τον έριξε στην φυλακή. Το FBI τον κυνήγησε σκληρά, γνωρίζοντας ότι ήταν σχεδόν αδύνατο να τον συνδέσουν με τα βίαια εγκλήματα του υπόκοσμου. Έτσι, στράφηκαν στα οικονομικά του και πέτυχαν το αδιανόητο: τον καταδίκασαν για χρέη στην εφορία.

Η καταδίκη του Καπόνε έγινε σύμβολο της νίκης του νόμου απέναντι στην ανεξέλεγκτη εξουσία των μαφιόζων και χάραξε μια νέα πορεία για την αντιμετώπιση του οργανωμένου εγκλήματος.

Τα σημαντικότερα γεγονότα της ημέρας στην Ελλάδα και τον κόσμο

1648: Υπογράφεται στο Μίνστερ η Συνθήκη της Βεστφαλίας, μεταξύ της Γαλλίας και της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, με την οποία τερματίζεται ο Τριακονταετής Πόλεμος. Μέσω αυτής αναγνωρίζεται η ανεξαρτησία και η ουδετερότητα της Ελβετίας.

1857: Ιδρύεται το πρώτο ποδοσφαιρικό σωματείο στον κόσμο, η αγγλική Σέφιλντ (Sheffield F.C.), που σήμερα αγωνίζεται στις ερασιτεχνικές κατηγορίες του αγγλικού ποδοσφαίρου.

1909: Η Ελλάδα, επί κυβερνήσεως Κυριακούλη Μαυρομιχάλη, αγοράζει το θωρηκτό Αβέρωφ, αντί 24 εκατομμυρίων δραχμών, από τα οποία τα 8 εκατομμύρια προέρχονται από κληροδότημα του Γεώργιου Αβέρωφ.

1926: Ο Χάρι Χουντίνι πραγματοποιεί στο Ντιτρόιτ την τελευταία του παράσταση.

1929: «Μαύρη Πέμπτη» στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης. Αρχή του οικονομικού «κραχ» στις ΗΠΑ, που θα συγκλονίσει τον κόσμο. Κατατρομαγμένοι επενδυτές δίνουν εντολές στους χρηματιστές τους να πωλήσουν σε οποιαδήποτε τιμή. Ο πανικός οδηγεί στην αναγκαστική εκποίηση 19.000.000 μετοχών. Μέσα σε λίγες ώρες χάνεται επενδυμένη υπεραξία 23 δισ. δολαρίων και εντός ημέρας κλείνουν 50.000 επιχειρήσεις.

1931: Ο θρυλικός γκανκστερ, Αλ Καπόνε, καταδικάζεται σε φυλάκιση 11 χρόνων για φοροδιαφυγή.

1945: Τίθεται σε ισχύ ο Χάρτης των Ηνωμένων Εθνών (Παγκόσμια Ημέρα του ΟΗΕ). Ο όρος «Ηνωμένα Έθνη» είναι αμερικανικής εμπνεύσεως και συγκεκριμένα του προέδρου Φράνκλιν Ρούζβελτ, ο οποίος αναφερόταν κατ’ αρχάς στις συμμαχικές δυνάμεις κατά του Άξονα. Έπειτα από διαβουλεύσεις τριών ετών, στις 24 Οκτωβρίου του 1945, ο οργανισμός μετεξελίσσεται σε μια «παγκόσμια ένωση κρατών ταγμένη στην προώθηση της συνεργασίας στο διεθνές δίκαιο, την ασφάλεια και την ειρήνη, την οικονομική ανάπτυξη και την κοινωνική ισότητα.

1963: Η Σουηδική Ακαδημία τιμά τον Γιώργο Σεφέρη με το Νόμπελ Λογοτεχνίας, «για το υπέροχο λυρικό ύφος του, που είναι εμπνευσμένο από ένα βαθύ αίσθημα για το ελληνικό πολιτιστικό ιδεώδες».

1969: Ο Αμερικανός ηθοποιός, Ρίτσαρντ Μπάρτον, προσφέρει ένα διαμαντένιο 69 καρατίων αξίας 1,5 εκατομμυρίων δολαρίων στην Ελίζαμπεθ Τέιλορ.

Γεννήσεις

1946 – Καίτη Χωματά, ελληνίδα τραγουδίστρια, από τις σημαντικότερες φωνές του Νέου Κύματος

1966 – Ρόμαν Αμπράμοβιτς, ρώσος επιχειρηματίας, ιδιοκτήτης της Chelsea και δισεκατομμυριούχος

1970 – Νατάσα Θεοδωρίδου, ελληνίδα τραγουδίστρια, με μεγάλες επιτυχίες στην ελληνική λαϊκή μουσική

1985 – Γουέιν Ρούνεϊ, άγγλος ποδοσφαιριστής, ένας από τους κορυφαίους σκόρερ στην ιστορία της Premier League

1986 – Drake (κατά κόσμον Όμπρεϊ Ντρέικ Γκράχαμ), καναδός ηθοποιός και ράπερ, παγκοσμίως γνωστός για τα επιτυχημένα του άλμπουμ

Θάνατοι

1922 – Ανδρέας Καρκαβίτσας, έλληνας συγγραφέας, γνωστός για τα κοινωνικά διηγήματά του, όπως «Ο Ζητιάνος»

1957 – Κριστιάν Ντιόρ, γάλλος σχεδιαστής μόδας, από τους πιο επιδραστικούς couturiers του 20ού αιώνα

2005 – Ρόζα Παρκς, αμερικανίδα ακτιβίστρια, σύμβολο του κινήματος για τα πολιτικά δικαιώματα

2010 – Καίτη Χωματά, ελληνίδα τραγουδίστρια, από τις εμβληματικές φωνές του Νέου Κύματος

Επέτειοι – Παγκόσμιες Ημέρες

Ημέρα του ΟΗΕ
Παγκόσμια Ημέρα κατά της Πολιομυελίτιδας
Παγκόσμια Ημέρα Πατσά
Παγκόσμια Ημέρα Πληροφόρησης για την Ανάπτυξη

Σήμερα γιορτάζουν

Σεβαστιανή, Σεβαστή