Σαν σήμερα, το 1980, η κυβέρνηση του Γεωργίου Ράλλη παίρνει την ιστορική απόφαση να επανεντάξει

την Ελλάδα στο στρατιωτικό σκέλος του ΝΑΤΟ, από το οποίο η χώρα είχε αποχωρήσει στις 14 Αυγούστου 1974. Τότε, η Ελλάδα είχε διαμαρτυρηθεί έντονα για την ανικανότητα του ΝΑΤΟ να αποτρέψει την τουρκική εισβολή στην Κύπρο, δηλώνοντας χαρακτηριστικά:

«Το ΝΑΤΟ αποδείχθηκε ανίκανο να παρεμποδίσει την Τουρκία από την εξαπόλυση νέας βάρβαρης και απρόκλητης επίθεσης κατά της Κύπρου… Το ΝΑΤΟ δεν έχει επομένως λόγο ύπαρξης και δεν μπορεί να εκπληρώσει το σκοπό για τον οποίο συνεστήθη, αφού δεν μπορεί να αποτρέψει τον πόλεμο μεταξύ δύο μελών του…».

Έξι χρόνια μετά από αυτή την απόφαση και μόλις 70 ημέρες πριν από την ένταξη της Ελλάδας στην ΕΟΚ, η κυβέρνηση Ράλλη αποφάσισε την επάνοδο της χώρας στο ΝΑΤΟ. Η κίνηση αυτή χαιρετίστηκε από τις δυτικές κυβερνήσεις, ενώ το σοβιετικό πρακτορείο ειδήσεων «Τας» σχολίασε πως «Η Ελλάδα ενέδωσε στις πιέσεις των Αμερικανών», αποτυπώνοντας την αντίθεση της Σοβιετικής Ένωσης.

Στο εσωτερικό μέτωπο, η απόφαση αυτή δίχασε την ελληνική κοινωνία. Το ΠΑΣΟΚ και το ΚΚΕ αντέδρασαν έντονα, καταδικάζοντας την επανένταξη της χώρας στις δομές της Ατλαντικής Συμμαχίας. Διοργανώθηκαν μαχητικά συλλαλητήρια, με το σύνθημα «ΕΟΚ και ΝΑΤΟ το ίδιο συνδικάτο» να γίνεται κεντρικό στη ρητορική του Ανδρέα Παπανδρέου. Η λαϊκή αντίδραση κορυφώθηκε με την εκλογή του Παπανδρέου στην πρωθυπουργία το 1981, σηματοδοτώντας την επιθυμία μεγάλης μερίδας του πληθυσμού για απομάκρυνση από τις δυτικές συμμαχίες.

Παρά τις αντιδράσεις, η επανένταξη στο ΝΑΤΟ σηματοδότησε την επανατοποθέτηση της Ελλάδας στο διεθνές γεωπολιτικό παιχνίδι και διαμόρφωσε το πλαίσιο της εξωτερικής πολιτικής της χώρας για τα επόμενα χρόνια.

Τα σημαντικότερα γεγονότα της ημέρας στην Ελλάδα και τον κόσμο

1813: Ο Μέγας Ναπολέων ηττάται από τις δυνάμεις του Έκτου Συνασπισμού (Πρωσία, Ρωσία, Μ. Βρετανίας, Αυστρίας, Σουηδία και Γερμανικά Κράτη) στη Μάχη της Λειψίας, γνωστή και ως Μάχη των Εθνών. Με πάνω από 500.000 στρατιώτες να συμμετέχουν, αυτή ήταν η μεγαλύτερη μάχη στην Ευρώπη μέχρι τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Η ήττα αυτή σήμανε την αρχή του τέλους για την κυριαρχία του Ναπολέοντα στην Ευρώπη.

1904: Αρχίζει ο Ρωσοϊαπωνικός πόλεμος, με τις δύο δυνάμεις να συγκρούονται για την κυριαρχία στην Κορέα και τη Μαντζουρία. Ο πόλεμος αυτός έμελλε να αλλάξει τις γεωπολιτικές ισορροπίες στην Ανατολική Ασία, οδηγώντας στη νίκη της Ιαπωνίας και την υποχώρηση της ρωσικής επιρροής στην περιοχή.

1912: Αρχίζει η μάχη των Γιαννιτσών, μία από τις καθοριστικότερες συγκρούσεις του Α’ Βαλκανικού Πολέμου. Η εντυπωσιακή νίκη του Ελληνικού Στρατού σε αυτή τη μάχη άνοιξε τον δρόμο για την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης, ενισχύοντας τη στρατηγική θέση της Ελλάδας στα Βαλκάνια και επιταχύνοντας την κατάληψη της πόλης λίγες μέρες αργότερα.

1943: Ο μεταπτυχιακός φοιτητής Άλμπερτ Σατζ ανακαλύπτει τη στρεπτομυκίνη, το πρώτο αντιβιοτικό που χρησιμοποιείται αποτελεσματικά στην καταπολέμηση της φυματίωσης.

1964: Το εμβληματικό λαϊκό ορατόριο του Μίκη Θεοδωράκη«Άξιον Εστί», σε στίχους του νομπελίστα ποιητή Οδυσσέα Ελύτη, κάνει πρεμιέρα στο Θέατρο «Ρεξ» της Αθήνας. Το έργο αυτό, που συνδυάζει τη λόγια ποίηση με τη λαϊκή μουσική, αποτελεί έναν από τους κορυφαίους σταθμούς της νεοελληνικής καλλιτεχνικής δημιουργίας και παραμένει σύμβολο της ελληνικής πολιτιστικής ταυτότητας.

1970: Καραντίνα επιβάλλεται στον Πειραιά για να αποτραπεί η είσοδος της επιδημίας χολέρας, που σαρώνει την Τουρκία με πάνω από 2.000 κρούσματα και 150 θανάτους. Δύο ημέρες αργότερα, η ελληνική κυβέρνηση κλείνει τα σύνορα με την Τουρκία και εφαρμόζει γενικό πρόγραμμα αντιχολερικού εμβολιασμού στον Έβρο και τα νησιά, σε μια προσπάθεια να προφυλάξει τη χώρα από την εξάπλωση της φονικής ασθένειας.

1980: Η κυβέρνηση του Γεωργίου Ράλλη αποφασίζει την επανένταξη της Ελλάδας στο στρατιωτικό σκέλος του ΝΑΤΟ, από το οποίο η χώρα είχε αποχωρήσει το 1974, ως αντίδραση στην τουρκική εισβολή στην Κύπρο («Αττίλας»). Η κίνηση αυτή προκάλεσε έντονες πολιτικές αντιδράσεις, καθώς επανέφερε την Ελλάδα στον διεθνή στρατιωτικό συνασπισμό εν μέσω των συνεχιζόμενων εντάσεων με την Τουρκία.

1995: Μετά από καταγγελίες της ΕΣΗΕΑ, ο αντιεισαγγελέας Πρωτοδικών, Γεώργιος Γεράκης, ξεκινά προκαταρκτική εξέταση για τα τεράστια χρέη που οφείλουν οι ιδιοκτήτες των ΜΜΕ στα ασφαλιστικά ταμεία των δημοσιογράφων, ΤΣΠΕΑΘ και ΕΔΟΕΑΠ. Τα χρέη, που ανέρχονται σε δισεκατομμύρια δραχμές, αφορούν την μη καταβολή του αγγελιόσημου, ενός ειδικού φόρου που χρηματοδοτούσε τα ταμεία των εργαζομένων στον Τύπο. Η υπόθεση ανέδειξε τις οικονομικές δυσκολίες των ασφαλιστικών ταμείων και τις ευθύνες των εκδοτών.

2005: Στη Βαγδάτη ξεκινά η δίκη του Σαντάμ Χουσεΐν για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας. Ο πρώην πρόεδρος του Ιράκ κατηγορείται για φρικαλεότητες που διαπράχθηκαν κατά τη διάρκεια της εξουσίας του, συμπεριλαμβανομένων βομβαρδισμών σχολείων και τεμένων, χρήσης χημικών όπλων, γενοκτονίας και παραβίασης διεθνών συνθηκών κατά τον οκταετή ιρανο-ιρακινό πόλεμο. Μόλις μία ημέρα πριν, είχε σταλεί από την ιρανική δικαιοσύνη το κατηγορητήριο που περιλάμβανε και άλλες σοβαρές κατηγορίες εναντίον του.

2020: Το Υπουργείο Τουρισμού και Αρχαιοτήτων της Αιγύπτου δηλώνει ότι ανακάλυψε αρχαία φέρετρα στη νεκρόπολη της Σακκάρα.

2021: Η UNICEF αναφέρει ότι 10.000 παιδιά έχουν σκοτωθεί ή τραυματιστεί στην Υεμένη από τότε που η Σαουδική Αραβία άρχισε να βομβαρδίζει τη χώρα το 2015 ως αντίδραση στην εκδίωξη της κυβέρνησης από τους ισλαμιστές Χούθι. Αυτό ισοδυναμεί με μέσο όρο τέσσερα παιδιά που σκοτώνονται ή τραυματίζονται κάθε μέρα από την έναρξη της σύγκρουσης.

Γεννήσεις

1784 – Θεόφιλος Καΐρης, έλληνας ιερέας και φιλόσοφος, από τους πρωτοπόρους του Νεοελληνικού Διαφωτισμού

1814 – Θεόδωρος Βρυζάκης, έλληνας ζωγράφος, γνωστός για τα έργα του με θέμα την Ελληνική Επανάσταση

1862 – Ογκίστ Λιμιέρ, γάλλος κινηματογραφιστής, ένας από τους εφευρέτες του κινηματογράφου

1931 – Τζον Λε Καρέ, άγγλος συγγραφέας, διάσημος για τα κατασκοπευτικά του μυθιστορήματα

1952 – Χάρης Κατσιμίχας, έλληνας τραγουδοποιός, μέλος του μουσικού ντουέτου «Αδελφοί Κατσιμίχα»

1952 – Πάνος Κατσιμίχας, έλληνας τραγουδοποιός, μαζί με τον αδερφό του Χάρη έγραψαν πολλά επιτυχημένα τραγούδια

1979 – Βάσω Λασκαράκη, ελληνίδα ηθοποιός, γνωστή για τη συμμετοχή της σε πολλές τηλεοπτικές σειρές

Θάνατοι

1216 – Ιωάννης, βασιλιάς της Αγγλίας, γνωστός για την υπογραφή της Μάγκνα Κάρτα

1745 – Τζόναθαν Σουίφτ, ιρλανδός συγγραφέας, διάσημος για το έργο «Τα ταξίδια του Γκιούλιβερ»

1909 – Τσέζαρε Λομπρόζο, ιταλός ιατρός, θεμελιωτής της εγκληματολογίας και των θεωριών περί εγκληματικής φυσιογνωμίας

1937 – Έρνεστ Ράδερφορντ, νεοζηλανδός φυσικός, γνωστός ως ο «πατέρας της πυρηνικής φυσικής»

Επέτειοι – Παγκόσμιες Ημέρες

Διεθνής Ημέρα Αρχαιολογίας
Ευρωπαϊκή Νύχτα Χωρίς Ατυχήματα
Παγκόσμια Ημέρα Βιοηθικής

Σήμερα γιορτάζουν

Κλεοπάτρα, Φίληξ, Πάτρα