Ο δίσκος είναι φτιαγμένος από πηλό, ένα από τα βασικότερα υλικά του Μινωικού κόσμου, έχει διάμετρο 15 εκατοστά και πάχος 1 εκατοστό και στις δύο όψεις του υπάρχουν σε σπειροειδή διάταξη 241 σύμβολα εκ των οποίων τα 45 μοναδικά, πολλά από τα οποία αναπαριστούν εύκολα αναγνωρίσιμα αντικείμενα, όπως ανθρώπινες μορφές, ψάρια, πουλιά, έντομα, φυτά. Ωστόσο το μήνυμά του δεν έχει αποκρυπτογραφηθεί πλήρως.

Τα σύμβολα του δίσκου είναι μοναδικά και δεν έχουν βρεθεί πουθενά αλλού, γεγονός που καθιστά την προσπάθεια μετάφρασης ιδιαίτερα δύσκολη. Υπάρχουν διάφορες θεωρίες σχετικά με το τι μπορεί να σημαίνουν αλλά καμία δεν έχει επικρατήσει ως ευρέως αποδεκτή.

Πέντε παράξενες πληροφορίες για τον Δίσκο της Φαιστού

Μοναδικότητα των Συμβόλων: Τα σύμβολα του Δίσκου δεν έχουν βρεθεί πουθενά αλλού. Παρόλο που έχουν γίνει προσπάθειες να συνδεθούν με άλλες μορφές γραφής, κανένα από τα σύμβολα δεν έχει αντιστοιχιστεί με βεβαιότητα σε γνωστά αλφάβητα.

Αποκρυπτογράφηση: Παρά τις πολυάριθμες προσπάθειες αποκρυπτογράφησης, το περιεχόμενο του Δίσκου παραμένει ακατανόητο. Υπάρχουν πολλές θεωρίες για τη γλώσσα και το νόημα του, αλλά καμία δεν έχει επικρατήσει ως ευρέως αποδεκτή.

Χρονολόγηση: Ο Δίσκος χρονολογείται γύρω στο 1700 π.Χ., αλλά η ακριβής χρονολογία του παραμένει αμφιλεγόμενη. Ορισμένοι επιστήμονες προτείνουν ότι μπορεί να είναι παλαιότερος ή νεότερος.

Μέθοδος Κατασκευής: Ο Δίσκος κατασκευάστηκε χρησιμοποιώντας μια τεχνική εντυπωμάτων σε νωπή πηλό. Αυτό δείχνει ότι οι Μινωίτες είχαν αναπτύξει τεχνικές τυπογραφίας πολύ πριν από την εφεύρεση της τυπογραφίας στην Ευρώπη.

Λόγος ύπαρξης / Χρήση: Υπάρχουν θεωρίες που υποστηρίζουν ότι ο Δίσκος μπορεί να είχε θρησκευτική ή μαθηματική χρήση. Ορισμένοι επιστήμονες πιστεύουν ότι μπορεί να πρόκειται για θρησκευτικό ύμνο ή προσευχή, ένα ημερολόγιο, έναν μαθηματικό πίνακα ή έναν μύθο.

Ο Δίσκος της Φαιστού παραμένει ένα από τα πιο γοητευτικά και ανεξήγητα ευρήματα της αρχαίας ιστορίας, προσφέροντας έμπνευση και αφορμή για συνεχείς έρευνες και θεωρίες.

Τα σημαντικότερα γεγονότα της ημέρας στην Ελλάδα και τον κόσμο από το Νewsbeast

1866: Η Πρωσία γίνεται ηγέτιδα δύναμη του γερμανικού έθνους, νικώντας την Αυστρία στη μάχη του Κένινγκραντς.

1884: Εγκαινιάζεται ατύπως στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης ο δείκτης Dow Jones, ο οποίος παίρνει το όνομά του από τους δύο δημοσιογράφους που τον δημιούργησαν, τον Τσαρλς Ντάου και τον Έντουαρντ Τζόουνς.

1908: O Ιταλός αρχαιολόγος, Λουίτζι Περνιέρ, ανακαλύπτει τον «Δίσκο της Φαιστού» στο υπόγειο του δωματίου XL-101 του Μινωικού παλατιού της Φαιστού, κοντά στην Αγία Τριάδα, στη νότια Κρήτη.

1933: Οι ναζί αρχίζουν να διώχνουν τους Εβραίους από τις δημόσιες υπηρεσίες της Γερμανίας.

1960: Η εφημερίδα «Το Βήμα» ανακοινώνει ότι καταργεί την υπογεγραμμένη και τη βαρεία.

1960: Ο Μάνος Χατζιδάκις κερδίζει το πρώτο βραβείο του Φεστιβάλ Ελαφρού Τραγουδιού του ΕΙΡ με το τραγούδι «Κυπαρισσάκι», το οποίο ερμηνεύει η Νάνα Μούσχουρη.

1962: Η Γαλλία ανακηρύσσει ανεξάρτητη την Αλγερία.

1963: Δηλητηριάζονται 89 άτομα από κόλλυβα στο χωριό Χείμαρρος Σερρών.

1964: Πρωτοφανή επεισόδια διαδραματίζονται στη Βουλή από 300 περίπου οπαδούς του υποστηριζόμενου από την ΕΡΕ υποψήφιου δημάρχου Αθηνών, Γεώργιου Πλυτά. Ομάδα ακροδεξιών νεαρών εισβάλλει στη Βουλή σε ώρα συνεδρίασης, κραυγάζοντας συνθήματα υπέρ του Κωνσταντίνου Καραμανλή και κατά του Γεωργίου Παπανδρέου και ξυλοκοπεί βουλευτές υπό τα απαθή βλέμματα των αστυνομικών. Συλλαμβάνονται 30 νεαροί.

2002: Εντοπίζεται η κεντρική γιάφκα της τρομοκρατικής οργάνωσης «17 Νοέμβρη» στη συμβολή των οδών Πάτμου 84 και Προμηθέως στα Πατήσια. Όπως θα μεταδώσουν τα ΜΜΕ, οι άντρες της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας βρήκαν στη γιάφκα το λάβαρο και τη σημαία της «17Ν», τις αντιαρματικές ρουκέτες που είχαν κλαπεί από το στρατόπεδο Συκουρίου Λάρισας το 1988, μεγάλο αριθμό όπλων που είχαν κλαπεί από το Αστυνομικό Τμήμα του Βύρωνα, και ενδεχομένως να έχουν χρησιμοποιηθεί σε επιθέσεις της τρομοκρατικής οργάνωσης, καθώς επίσης μία προκήρυξη και μία γραφομηχανή.

2013: Ο αιγυπτιακός στρατός καταλαμβάνει με πραξικόπημα την Αίγυπτο και διορίζει υπηρεσιακή κυβέρνηση.

2021Δικαστήριο της Αγίας Έδρας απαγγέλλει κατηγορίες σε δέκα άτομα, μεταξύ των οποίων ο καρδινάλιος Giovanni Angelo Becciu, για υπεξαίρεση, ξέπλυμα χρήματος, απάτη, εκβιασμό και κατάχρηση εξουσίας. Ο Πάπας Φραγκίσκος ενέκρινε προσωπικά τις κατηγορίες.

Γεννήσεις

1883 – Φραντς Κάφκα, Τσέχος συγγραφέας

1909 – Σταύρος Νιάρχος, Έλληνας εφοπλιστής

1962 – Τομ Κρουζ, Αμερικανός ηθοποιός

1971 – Τζούλιαν Ασάνζ, Αυστραλός ακτιβιστής, ιδρυτής του WikiLeaks

1978 – Κάτια Ζυγούλη, Ελληνίδα μοντέλο

Θάνατοι

1904 – Τέοντορ Χερτσλ, Ούγγρος δημοσιογράφος

1935 – Αντρέ Σιτροέν, Γάλλος βιομήχανος

1971 – Τζιμ Μόρισον, Αμερικανός τραγουδιστής

2022 – Ντίνα Κώνστα, Ελληνίδα ηθοποιός