Ο άνθρωπος που του έκλεισε τα μάτια ήταν ο Τηλέμαχος Χυτήρης, ο οποίος μαζί με τον Νίκο Αθανασάκη είχαν αναλάβει να συντάξουν το κείμενο της σύντομης ομιλίας-παρέμβασής του στο συνέδριο του κόμματος, που θα γινόταν λίγες μέρες μετά.

Η είδηση του θανάτου του που συγκλόνισε την ελληνική κοινωνία, καθώς αποτέλεσε έναν από τους πιο επιδραστικούς πολιτικούς ηγέτες της μεταπολεμικής Ελλάδας.

Ο Ανδρέας Παπανδρέου γεννήθηκε στη Χίο στις 5 Φεβρουαρίου 1919 και υπήρξε γιος του Γεωργίου Παπανδρέου, επίσης πρωθυπουργού της Ελλάδας.

Σπούδασε στις ΗΠΑ και έλαβε διδακτορικό από το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ. Κατά τη διάρκεια της δικτατορίας του 1967, συνελήφθη και φυλακίστηκε, αλλά αργότερα κατόρθωσε να διαφύγει στο εξωτερικό, όπου ίδρυσε το Πανελλήνιο Απελευθερωτικό Κίνημα (ΠΑΚ), το οποίο αργότερα εξελίχθηκε στο ΠΑΣΟΚ.

Ο Ανδρέας Παπανδρέου εξελέγη πρωθυπουργός της Ελλάδας δύο φορές, υπηρετώντας από το 1981 έως το 1989 και ξανά από το 1993 έως το 1996. Κατά τη διάρκεια της πρωθυπουργίας του, προώθησε σημαντικές κοινωνικές μεταρρυθμίσεις, περιλαμβανομένης της αναγνώρισης της Εθνικής Αντίστασης και της εκδημοκράτισης των ενόπλων δυνάμεων και του συνδικαλιστικού κινήματος.

Η κηδεία του πραγματοποιήθηκε στις 26 Ιουνίου 1996 στο Α’ Νεκροταφείο Αθηνών με τιμές αρχηγού κράτους και παρουσία πλήθους κόσμου, που έσπευσε να αποχαιρετήσει τον ηγέτη που σφράγισε με την παρουσία του την μεταπολεμική ιστορία της Ελλάδας.

Τα σημαντικότερα γεγονότα της ημέρας στην Ελλάδα και τον κόσμο από το Νewsbeast

1868: Ο Αμερικανός τυπογράφος και εκδότης, Κρίστοφερ Λάθαμ Σολς, λαμβάνει δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για τη γραφομηχανή όπως τη γνωρίζουμε σήμερα. Πέντε χρόνια αργότερα θα πουλήσει την εφεύρεσή του, λόγω οικονομικών προβλημάτων στην εταιρεία Remington αντί 12.000 δολαρίων.

1894: Ιδρύεται στο Παρίσι από τον βαρόνο Πιερ ντε Κουμπερτέν η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή. Πρώτος της πρόεδρος αναλαμβάνει ο Έλληνας, Δημήτρης Βικέλας.

1901: Αφόρητη ζέστη πλήττει την Αθήνα με τον υδράργυρο να αγγίζει τους 44 βαθμούς Κελσίου.

1902: Το όνομα «Mercedes» υιοθετείται για πρώτη φορά ως εμπορική επωνυμία από τη γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία Daimler. Μερσέντες ονομαζόταν η κόρη του πάμπλουτου αυστριακού επιχειρηματία, Εμίλ Γιέλινεκ, ο οποίος ζήτησε από τους υπευθύνους της εταιρείας να του κατασκευάσουν «ένα αυτοκίνητο για μετά το αύριο», στο οποίο έδωσε το όνομα της κόρης του.

1964: Ο Έλληνας πρωθυπουργός, Γεώργιος Παπανδρέου, συναντάται στον Λευκό Οίκο με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Λίντον Τζόνσον, και ανθίσταται σθεναρά στις πιέσεις του τελευταίου να δεχτεί υποχωρήσεις στο Κυπριακό.

1995: Σχέδιο νόμου για την εξυγίανση της Τράπεζας Κρήτης καταθέτει η κυβέρνηση Ανδρέα Παπανδρέου στη Βουλή.

1996: Πεθαίνει ο Ανδρέας Παπανδρέου, ιδρυτής του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος, πρωθυπουργός της Ελλάδας (1981-89, 1993-96). Αφήνει την τελευταία του πνοή μετά από οξύ ισχαιμικό επεισόδιο στο σπίτι του στην Εκάλη. Θα κηδευτεί στις 26 Ιουνίου 1996 στο Α’ Νεκροταφείο Αθηνών με τιμές αρχηγού κράτους, ενώ πλήθος κόσμου θα δώσει το «παρών».

1997: Ο διάσημος ηθοποιός Μάρλον Μπράντο, που επισκέπτεται την Ελλάδα, καλεσμένος του Ομίλου Λάτση, μιλά σε εκδήλωση στο μέγαρο «Παλλάς Αθηνά» για την προστασία του περιβάλλοντος.

2001: Ισχυρός σεισμός συγκλονίζει το Περού. Θα ακολουθήσει ένα καταστροφικό τσουνάμι, που θα αφήσει πίσω του 102 νεκρούς και 70 αγνοούμενους.

2004: Ο Μπομπ Ντίλαν αναγορεύεται σε διδάκτορα του Πανεπιστημίου Σεν Άντριους της Σκωτίας.

2005: Πεθαίνει ο Μανόλης Αναγνωστάκης, ένας από τους σημαντικότερους ποιητές της πρώτης μεταπολεμικής γενιάς.

2012: Ο Αμερικανός Άστον Ίτον σπάει το παγκόσμιο ρεκόρ στο δέκαθλο με 9.039 βαθμούς.

2021: Τα Ηνωμένα Έθνη ψηφίζουν με 184-2 ψήφους ψήφισμα για τον τερματισμό του εμπάργκο στην Κούβα, με τις Ηνωμένες Πολιτείες και το Ισραήλ να είναι οι μοναδικές αρνητικές ψήφοι.

2021: Ο Αμερικανός επιχειρηματίας John McAfee βρίσκεται νεκρός στο κελί της φυλακής του στη Βαρκελώνη, γεγονός που πιστεύεται ότι οφείλεται σε αυτοκτονία, αφού το Ανώτατο Δικαστήριο της Ισπανίας ενέκρινε νωρίτερα το αίτημα έκδοσής του για φοροδιαφυγή.

Γεννήσεις

1908 – Μ. Καραγάτσης (κατά κόσμον Δημήτριος Ροδόπουλος), Έλληνας συγγραφέας

1912 – Άλαν Τιούρινγκ, Άγγλος μαθηματικός

1936 – Κώστας Σημίτης, Έλληνας πολιτικός

1950 – Γιάννης Μηλιώκας, Έλληνας τραγουδοποιός

1970 – Γιαν Τιρσέν, Γάλλος μουσικός και συνθέτης

1972 – Ζινεντίν Ζιντάν, Γάλλος ποδοσφαιριστής

1984 – Έιμι Αν Ντάφι (Duffy), Ουαλή τραγουδίστρια

Θάνατοι

1995 – Τζόνας Σολκ, Αμερικανός βιολόγος και ιατρός

1996 – Ανδρέας Παπανδρέου, Έλληνας πολιτικός

2005 – Μανόλης Αναγνωστάκης, Έλληνας ποιητής

2013 – Μπόμπι «Μπλου» Μπλαντ, Αμερικανός τραγουδιστής