Το Facebook ιδρύθηκε τον Φεβρουάριο του 2004 από τον δευτεροετή φοιτητή του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, Μαρκ Ζούκερμπεργκ και τους συμφοιτητές του, Κρις Χιουζ, Εντουάρντο Σαβερίν και Ντάστιν Μόσκοβιτς. Αρχικά, η ιστοσελίδα προοριζόταν μόνο για τους φοιτητές του Χάρβαρντ, αλλά σύντομα άνοιξε και για άλλα πανεπιστήμια. Τον Ιούνιο του 2004, ο Ζούκερμπεργκ μετέφερε το Facebook στο Πάλο Άλτο της Καλιφόρνια και μέχρι το τέλος του έτους, αρκετοί επιχειρηματίες της Silicon Valley είχαν επενδύσει στην επιχείρηση, η οποία είχε σχεδόν ένα εκατομμύριο εγγεγραμμένους χρήστες. Το 2005, το Facebook εξαπλώθηκε στα αμερικανικά λύκεια και ξένα σχολεία και το επόμενο έτος, οποιοσδήποτε ήταν τουλάχιστον 13 ετών μπορούσε να εγγραφεί.

Καθώς η βάση χρηστών της ιστοσελίδας αυξανόταν ραγδαία και η λειτουργικότητά της επεκτεινόταν (το “news feed” προστέθηκε το 2006 και το “like” το 2009), το Facebook βοήθησε να αλλάξει ο τρόπος που οι άνθρωποι επικοινωνούν και μοιράζονται πληροφορίες. Κατά τη διάρκεια της προεδρικής εκστρατείας των ΗΠΑ το 2008, ο Μπαράκ Ομπάμα χρησιμοποίησε το Facebook για να ενισχύσει την επιρροή του στο νεανικό κοινό, κάτι που τον βοήθησε να κερδίσει τον Λευκό Οίκο. Επιπλέον, κατά τη διάρκεια της Αραβικής Άνοιξης, οι ακτιβιστές χρησιμοποίησαν το Facebook, όπως και άλλα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, για να μοιράζονται φωτογραφίες και βίντεο από τις φρικαλεότητες που διέπρατταν οι κυβερνήσεις τους κατά των πολιτών και να οργανώνουν διαδηλώσεις.

Το 2010 κυκλοφόρησε η ταινία “The Social Network”, που αφορούσε την ίδρυση του Facebook περιέγραψε τη μήνυση του 2004 που κατατέθηκε από τους Κάμερον και Τάιλερ Γουίνκλεβος και Ντίβια Ναρέντρα, φοιτητές του Χάρβαρντ που ισχυρίστηκαν ότι έκλεψε την αρχική ιδέα για το Facebook από αυτούς. Το Facebook αντέκρουσε και το 2008, οι Γουίνκλεβος και Ναρέντρα συμφώνησαν σε διακανονισμό 65 εκατομμυρίων δολαρίων από την εταιρεία.

Το Facebook έκανε τον Ζούκερμπεργκ, γιο ενός απλού οδοντίατρου, δισεκατομμυριούχο και έναν από τους πιο ισχυρούς άντρες του κόσμου.

Τα σημαντικότερα γεγονότα της ημέρας στο Νewsbeast

Το 1910 η ανθρωπότητα προετοιμαζόταν για το τέλος του κόσμου, πιστεύοντας ότι η Γη θα συγκρουστεί με τον κομήτη του Χάλεϋ, πράγμα που -όπως καταλαβαίνετε- δεν έγινε (AI photo)

1756: Αρχίζει επίσημα ο Επταετής Πόλεμος όταν το Βασίλειο της Μεγάλης Βρετανίας κηρύσσει τον πόλεμο στη Γαλλία.

1821: Ο Έλληνας οπλαρχηγός Νικηταράς, με 300 περίπου άνδρες, τρέπει σε φυγή 6.000 Τούρκους στα Δολιανά Κυνουρίας, τους οποίους και αποδεκατίζει. Από τη μάχη αυτή ο γενναίος οπλαρχηγός μένει στην ιστορία ως «Τουρκοφάγος». Μαρτυρίες αναφέρουν ότι μετά δεν μπορούσαν να τού ξεκολλήσουν το σπαθί από το χέρι.

1828: Ο Τούρκος διοικητής των Χανίων, Μουσταφά Πασάς, με 8.000 πεζούς και 300 ιππείς, προσβάλλει το Φραγκοκάστελλο Χανίων, το οποίο υπερασπίζουν οι Ηπειρώτες οπλαρχηγοί Χατζημιχάλης Νταλιάνης και Κυριακούλης Αργυροκαστρίτης, με 600 Κρήτες επαναστάτες. Στη μάχη πέφτουν ηρωικά οι περισσότεροι υπερασπιστές, μεταξύ των οποίων και οι δύο οπλαρχηγοί. Οι Τούρκοι αποκεφαλίζουν τον νεκρό Νταλιάνη και μεταφέρουν το κεφάλι του στον Μουσταφά Πασά. Λέγεται πως από τότε, κάθε χρόνο τα χαράματα αυτής της ημέρας εμφανίζονται στις πολεμίστρες του κάστρου τα φαντάσματα των ηρώων, οι γνωστοί Δροσουλίτες.

1910: Η ανθρωπότητα είχε πιστέψει ότι έφτασε το τέλος της, όταν εμφανίστηκε ο κομήτης του Χάλεϊ, παρακινούμενη από αστρολόγους και μελλοντολόγους, που υποστήριζαν ότι θα συγκρουστεί με τη Γη. Τελικά προσπερνά τον πλανήτη μας σε απόσταση ασφαλείας.

1919: Πραγματοποιείται στην Αθήνα το πρώτο συνέδριο του Εθνικού Συμβουλίου του Σοσιαλιστικού Εργατικού Κόμματος Ελλάδας (ΣΕΚΕ), μετέπειτα ΚΚΕ.

1954: Τίθεται σε ισχύ η Ευρωπαϊκή Συνθήκη για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.

1963: Ο πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας, Σαρλ ντε Γκολ, μιλά στη Βουλή των Ελλήνων, κατά τη διάρκεια της επίσημης επίσκεψής του στη χώρα μας.

1965: Σε δημοσιεύματα του Τύπου αναφέρονται οι πρώτες πληροφορίες για την ύπαρξη και δράση στο στρατό μιας συνωμοτικής οργάνωσης με το όνομα «ΑΣΠΙΔΑ» και την εμπλοκή σε αυτήν του Ανδρέα Παπανδρέου.

1969Εκτοξεύεται το «Apollo 10», μια αποστολή που λειτούργησε ως “πρόβα τζενεράλε” για την πρώτη επανδρωμένη προσσελήνωση.

1980: Το Όρος Αγία Ελένη στην πολιτεία της Ουάσινγκτον εξερράγη μετά από σεισμό μεγέθους 5,1 Ρίχτερ. Αυτή η έκρηξη ήταν μία από τις πιο σημαντικές ηφαιστειακές εκρήξεις στην ιστορία της Βόρειας Αμερικής, προκαλώντας εκτεταμένες καταστροφές και απώλειες ζωών.

1980: Άνθρωπος του Ηρακλή συλλαμβάνεται επ’ αυτοφώρω να δωροδοκεί με 500.000 δραχμές τον αμυντικό του ΠΑΟΚ, Φιλώτα Πέλλιο, προκειμένου να μην αγωνιστεί στον επαναληπτικό αγώνα των δύο ομάδων για τα ημιτελικά του Κυπέλλου Ελλάδος. Ο «γηραιός» θα κριθεί ένοχος και θα υποβιβασθεί.

1990: Ένα τροποποιημένο τραίνο TGV στη Γαλλία, κάνει νέο ρεκόρ ταχύτητας, αγγίζοντας τα 515,3 χλμ/ώρα. Το σημερινό ρεκόρ ταχύτητας για το TGV είναι 574,8 χλμ/ώρα (357,2 μίλια/ώρα), που επιτεύχθηκε στις 3 Απριλίου 2007.

1994: Διεξάγεται στο Ολυμπιακό στάδιο της Αθήνας ο 37ος τελικός του Champions League μεταξύ της Μίλαν και της Μπαρτσελόνα. Το τρόπαιο κατακτά η ιταλική ομάδα, καθώς επικρατεί με το εμφατικό 4-0.

2012: Το Facebook πραγματοποίησε την αρχική δημόσια προσφορά (IPO), συγκεντρώνοντας 16 δισεκατομμύρια δολάρια.

2021: Η Γαλλική Ομοσπονδία Ράγκμπι επιτρέπει σε τρανς να συμμετέχουν στο ανώτατο επίπεδο στη γυναικεία ένωση ράγκμπι της χώρας αρχής γενομένης από την επόμενη αγωνιστική περίοδο.

2022: Φινλανδία και Σουηδία κατέθεσαν επίσημα αίτημα ένταξης στο ΝΑΤΟ.

2023: Ο κυβερνήτης της Μοντάνα Γκρεγκ Τζιανφόρτε υπογράφει ένα νομοσχέδιο που απαγορεύει το TikTok, καθιστώντας τη Μοντάνα την πρώτη πολιτεία των ΗΠΑ που απαγορεύει το TikTok, μία εφαρμογή κοινωνικής δικτύωσης που ανήκει στην Κίνα.

Γεννήσεις

1846 – Πέτερ Καρλ Φαμπερζέ, ρώσος κοσμηματοπώλης, γνωστός και τα ομώνυμα διαμαντένια αυγά

1897 – Φρανκ Κάπρα, Ιταλός παραγωγός, σκηνοθέτης και συγγραφέας

1914 – Πιερ Μπαλμέν, Γάλλος σχεδιαστής μόδας

1970 – Τίνα Φέι, Αμερικανίδα ηθοποιός

1978 – Ρικάρντο Καρβάλιο, Πορτογάλος ποδοσφαιριστής

1979 – Άννα Χατζηαθανασίου, Ελληνίδα αθλήτρια του καλλιτεχνικού πατινάζ

Θάνατοι

Σαν σήμερα πέθανε ο τραγουδιστής Ίαν Κέρτις, μέλος των Joy Division. Στον τάφο του αναγράφεται ο στίχος τραγουδιού του Love will tear us apart

1967 – Νικηφόρος Μανδηλαράς, Έλληνας νομικός

1980 – Ίαν Κέρτις, άγγλος τραγουδιστής

2017 – Ζακ Φρέσκο, Αμερικανός μελλοντολόγος.

Επέτειοι – Παγκόσμιες Ημέρες

Διεθνής Ημέρα Μουσείων (δείτε δωρεάν εκδηλώσεις για σήμερα)
Ευρωπαϊκή Νύχτα Μουσείων
Παγκόσμια Ημέρα Ενημέρωσης για το Εμβόλιο κατά του AIDS
Παγκόσμια Ημέρα Ουίσκι