Πέμπτη 1 Απριλίου 2021

Κληρικός της Αυτοκεφάλου Εκκλησίας της Ουκρανίας διαψεύδει την ύπαρξη κανονικών χειροτονιών

 

mitra56

Ο γνωστός Ουκρανός εκκλησιαστικός ιστορικός της Αυτοκεφάλου Εκκλησίας της Ουκρανίας, πρωθιερέας Σέργιος Γκόρμπικ δημοσίευσε στην ουκρανική γλώσσα το πόνημά με τίτλο: «Ιστορική έρευνα σχετικά με την πρώτη εις επίσκοπο χειροτονία της Ουκρανικής Αυτοκεφάλου Ορθοδόξου Εκκλησίας». 

Βάσει των ήδη δημοσιευθέντων εγγράφων και νέων ιστορικών δεδομένων ο εν λόγω ιστορικός

διαψεύδει πλήρως το γεγονός ότι ο Βικέντιος Τσεκάλιν, ο οποίος χειροτόνησε τους πρώτους «ιεράρχες» της αντικανονικής «Ουκρανικής Αυτοκεφάλου Ορθοδόξου Εκκλησίας» το 1990, είχε τον βαθμό επισκόπου ή πρεσβυτέρου. 

Ειδικότερα δε, αναιρεί πειστικά και το γεγονός ότι ο Βικέντιος (Βίκτωρ) Τσεκάλιν δήθεν ανήκε στην «ιεραρχία» της αντικανονικής «εκκλησίας των κατακομβών» στη Ρωσία. 

Επίσης, σε αντίθεση με την προσφάτως διατυπωθείσα γνώμη του Μητροπολίτη Κρήνης Κυρίλλου (πρώην Αβύδου), διαψεύστηκε ηχηρά ο μύθος περί δήθεν συμμετοχής του κανονικού αρχιεπισκόπου Βαρλαάμ Ιλιούσενκο του Πατριαρχείου Μόσχας στις «χειροτονίες του Τσεκάλιν» της Ουκρανικής Αυτοκεφάλου Ορθοδόξου Εκκλησίας. 

Ο ερευνητής αποδεικνύει ότι τα δημοσιευθέντα υπέρ αυτής της εκδοχής έγγραφα (το «χειροτονητήριο» του Ιωάννη Μποντναρτσούκ και οι γραπτές «μαρτυρίες» των μετασχόντων) φέρουν αδιαμφισβήτητα γνωρίσματα πλαστογράφησης. 

Ακόμη, ο Ουκρανός ιστορικός για πρώτη φορά υποδεικνύει σειρά χονδροειδών ιστορικών σφαλμάτων στο κείμενο και τη μορφή των εγγράφων. 

Επίσης, βάσει άλλων ιστορικών δεδομένων και γραφολογικής εμπειρογνωμοσύνης χρονολογεί τα πλαστογραφήματα με πιο ύστερη ημερομηνία και καθορίζει τις αιτίες της εμφανίσεώς τους. 

Για πρώτη φορά καταφεύγοντας στους επίσημους υπηρεσιακούς απολογισμούς του αρχιεπισκόπου Βαρλαάμ του έτους 1990 και γραπτές μαρτυρίες των εν ζωή αυτοπτών μαρτύρων, ο συντάκτης της έρευνας αψευδώς αποδεικνύει ότι κατά τις πρώτες «χειροτονίες» της Ουκρανικής Αυτοκεφάλου Ορθοδόξου Εκκλησίας στις 30-31 Μαρτίου 1990 ο αρχιεπίσκοπος Βαρλαάμ Ιλιούσενκο τελούσε ακολουθίες στην Κριμαία και εκ των πραγμάτων αδυνατούσε να παρευρισκόταν στην περιφέρεια Λεωπόλεως, σε απόσταση 1200 χιλιομέτρων από τον καθεδρικό του ναό.

Ο συντάκτης επίσης διαψεύδει την διατυπωθείσα προηγουμένως θέση σχετικά με τη δήθεν αναχειροτονία των «ιεραρχών του Τσεκάλιν» το διάστημα 1990-1991 από τον «πατριάρχη» Μστισλάφ Σκρίπνικ, είτε από τον επίσκοπο Αντώνιο Σέρμπα, νυν μητροπολίτη Ιεραπόλεως. 

Ολοκληρώνοντας την έρευνα ο κληρικός ιστορικός αναγνωρίζει ότι οι πρώτες «χειροτονίες» των ιεραρχών της Ουκρανικής Αυτοκεφάλου Ορθοδόξου Εκκλησίας το 1990 ήσαν «μονοπρόσωπες», δηλαδή τελέσθηκαν από έναν κανονικό επίσκοπο, τον Βασίλειο Μποντναρτσούκ με τη συμμετοχή του λαϊκού Β. Τσεκάλιν. 

Μάλιστα, κατά τη γνώμη του συντάκτη, οι «μονοπρόσωπες» εις επίσκοπο χειροτονίες πρέπει να αναγνωρισθούν ως έγκυρες στην Ορθόδοξη Εκκλησία και οι «ιεράρχες του Τσεκάλιν» δεν χρειάζεται να αναχειροτονηθούν.

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ: 

ΠΗΓΗ:  ΚΛΙΚ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου