Σάββατο 25 Ιουλίου 2020

ΣΥΜΦΩΝΩ ΑΠΟΛΥΤΑ !!! ΜΠΡΑΒΟ ΣΟΥ ΠΑΤΕΡ !!!

Η Αγία Σοφία και οι λανθασμένες μεταφράσεις

Η Αγία Σοφία και οι λανθασμένες μεταφράσεις 

Θα ήθελα με αγάπη και πόνο να αναφερθώ στο θέμα της Αγίας Σοφίας. Ξέρω ότι πολλοί θα διαφωνήσουν και ίσως επιτεθούν αλλά να’ ναι ευλογημένο.
Δυστυχώς παρερμηνεύουμε τα πράγματα σχετικά με το τι παραχωρεί και τι όχι ο Θεός στη ζωή μας. Βλέπουμε τα πράγματα όπως θέλουμε και όπως μας βολεύει και όχι όπως πραγματικά είναι.
Θέλει πνευματικά κότσια να δούμε την ουσία και μάλλον δεν τα έχουμε διότι πλατσουρίζουμε απλά στην επιφάνεια των πραγμάτων.
Η Αγία Σοφία δυστυχώς δεν μας ανήκει, άσχετα αν μας πονάει αυτό ή αν είναι σε λησμονημένες πατρίδες. 
Το θέμα της Αγίας Σοφίας δυστυχώς ενώ είναι παγκόσμιο, δυστυχώς κατάντησε να είναι Τουρκική υπόθεση. Δεν μπορούμε και δεν μπορέσαμε να κάνουμε τίποτα. Τώρα γιατί στην Αγία Σοφία και στην Κωνσταντινούπολη κυματίζει η ημισέληνος και όχι η γαλανόλευκη αυτό είναι τεράστιο θέμα που δεν θα μας απασχολήσει στο παρόν άρθρο.
Αυτό δυστυχώς δίνει το δικαίωμα στον κάθε Σουλτάνο σε κάτι που το νιώθεις δικό σου αλλά αυτή τη στιγμή δεν σου ανήκει, να κάνει ό,τι θέλει. Όλο αυτό γίνεται βέβαια με την παραχώρηση του Θεού. Αυτό αγαπητοί μου σας παρακαλώ  να μην το ξεχνάμε αλλιώς κάτι δεν πάει καλά.
Μιλάμε για βεβήλωση... Ο Ιερός Ναός από τη στιγμή που δεν τελείται εκεί η Θεία Λειτουργία και μετατρέπεται είτε σε μουσείο, είτε σε τζαμί, είτε αποθήκη βεβηλώνεται ούτως η άλλως... 
Προσωπική μου άποψη είναι πως από όπου και να το δεις καλύτερα όπως έγινε, παρά μουσείο.
Το ότι προσεύχονται κάποιοι άνθρωποι έστω και αν είναι αλλόθρησκοι και έχουν άλλη άποψη περι Θεού, αυτό δεν μεταβάλει ούτε αλλοιώνει την Αγία Τράπεζα που είναι ηλιοστολισμένη με τη χάρη του Θεού.
Πριν επιτεθείτε, σκεφτείτε ότι όλα αυτά γίνονται από παραχώρηση Θεού...Έτσι για να μην ξεχνιόμαστε...
Φυσικά καμία κουρτίνα δεν μπορεί να κρύψει τον ήλιο της δικαιοσύνης και την Υπεραγία Θεοτόκο.
Τώρα δεν θα μπαίνουν γατιά μέσα στην Αγία Σοφία ούτε άνθρωποι με άσεμνη περιβολή. Τουλάχιστον η σημασία του χώρου ως χώρος προσευχής διατηρείται και ίσως είναι προετοιμασία για τη δική μας προσευχή κάποτε.
Ενώ ο Μουσουλμάνος όταν βλέπει το σημείο του Σταυρού ακόμα και σε δύο ενωμένα ξυλάκια βγάζει καντήλες , παρά ταύτα γονατίζει και λέει “Ο ΘΕΟΣ ΕΙΝΑΙ ΜΕΓΑΛΟΣ” σε χώρο που έχει ειπωθεί αμέτρητες φορές “Τα σα εκ των Σων”.
Και από την άλλη έχουμε μια παγκόσμια πρωτοτυπία να προσεύχονται οι μουσουλμάνοι σε τέμενος το οποίο φέρει όνομα του Αγίου Θεού Σοφίας. 
Από το να καίει κάποιος έναν Ιερό Ναό καλύτερα να γονατίζει προσευχόμενος και δεν είμαι άξιος να κρίνω κανέναν ακόμα και αν είναι άλλης θρησκείας ή άλλου δόγματος.
(Δεν είμαι οικουμενιστής, έτσι για να προλάβω κάποιους ζηλωτές.)
Ο Κύριος γνωρίζει, αλλά δεν προορίζει γι’αυτό περιμένει διακαώς την μετάνοιά μας.
Όλες αυτές τις μέρες έχουμε τρελαθεί και κραυγάζουμε πως αυτό είναι απαράδεκτο , βεβήλωση κλπ κλπ.
Ωραία. Είναι... Πάμε παρακάτω...
Ρωτήσαμε τον Άγιο Θεό γιατί το επέτρεψε; Πέρασε καμία σκέψη από το μυαλό και την καρδιά μας περί αυτού;
Γιατί η Πλατυτέρα είναι κρυμμένη; Μήπως γιατί δεν είμαστε άξιοι να την αντικρύσουμε με την πνευματική παρακμή που έχουμε καθημερινά; Θα απαντήσουμε ποτέ σε αυτό το ερώτημα;
Μιλάμε για βεβήλωση του Ναού και ουρλιάζουμε, ενώ σε κάθε Τριώδιο βεβηλώνουμε το πρόσωπο του Θεού με τα καρναβάλια ντύνοντας μάλιστα τα παιδιά μας δαίμονες . Γιατί τότε δεν χτυπάμε πένθιμα τις καμπάνες για την κατρακύλα και τις αμαρτίες μας;
Μιλάμε για βεβήλωση της Αγίας Σοφίας και θέλουμε να μπούμε με τα όπλα στην Πόλη αλλά σε πολλά χωριά ο παπάς δεν έχει πρόσφορο για να κάνει Θεία Λειτουργία την Κυριακή και το αγοράζει από τον φούρνο διότι κανείς δεν ενδιαφέρεται.
Κάποιος που έβριζε για το θέμα της Αγίας Σοφίας, όταν τον ρώτησα σε ποια ενορία ανήκει, δεν ήξερε, ενώ επίσης είχε να κοινωνήσει από μικρό παιδί. Θέλει όμως να πάρουμε τα όπλα για να μπούμε μέσα στην Πόλη.
Μιλάμε για βεβήλωση της Αγίας Σοφίας αλλά βεβηλώνουμε συνεχώς τα Άγια Ιερά Μυστήρια είτε με την συμπεριφορά μας είτε με τους στολισμούς.
Πολλοί χαλάστηκαν με το χαλί στην Αγία Σοφία από αισθητικής αλλά και πνευματικής άποψης αλλά θα τους έλεγα να κοιτάξουν καλύτερα το άλμπουμ από τη Βάπτιση του παιδιού τους για να θυμηθούν πως αλλοίωσαν τον Ιερό Ναό για να γίνει το Ιερό Μυστήριο της Βαπτίσεως.
Άλλα λόγια να αγαπιόμαστε . . .
Μιλάμε για βεβήλωση της Αγίας Σοφίας αλλά όταν πηγαίνουμε σε Ιερούς Ναούς την ημέρα που πανηγυρίζουν το μόνο που μας ενδιαφέρει είναι αν έχει χοροεσπερίδα με γουρουνοπούλες και όχι να γονατίσουμε για τα παιδιά μας και για το έθνος.
Θέλουμε να ανάψουμε κεριά στην Αγιά Σοφιά, αλλά τα μηχανάκια της AGB χτυπάνε κόκκινο από την παρακολούθηση των τούρκικων σήριαλ. Στην Ανδριανούπολη αφήνουμε ένα σωρό λεφτά ...έτσι για να μην το ξεχνάμε.
Μιλάμε για βεβήλωση της Αγίας Σοφίας αλλά οι περισσότεροι πιστοί έφτασαν στο σημείο να φοβούνται το Σώμα και το Αίμα του Χριστού διότι φοβούνται ότι θα πεθάνουν από τον Χριστό, οι ίδιοι που ουρλιάζανε γιατί δεν βγήκε ο Επιτάφιος και μετά από το άνοιγμα των Εκκλησιών αντί να πάνε στην Εκκλησία γέμισαν τα καφενεία.
Σε λίγες μέρες αρχίζουν οι παρακλήσεις για την Παναγία μας αλλά οι Εκκλησίες θα είναι άδειες διότι θα είμαστε για μπάνιο. Θα δώσουμε τα χαρτιά στον Παπά για να μνημονεύσει τα ονόματα των παιδιών μας αλλά εμείς θα απουσιάζουμε από την Παράκληση της Παναγίας. Κατά τ’ άλλα μας μάρανε η Αγία Σοφία.
Σήμερα πολλές Μητροπόλεις και ενορίες θα κάνουν Θείες Λειτουργίες, Αγρυπνίες, Παρακλήσεις, δεήσεις κλπ. Σκεφτήκαμε ποτέ για ποιόν λόγο θα γίνουν όλα αυτά;
Θα κατεβάσουμε τον Θεό γιατί ;
Για να τον παρακαλέσουμε να γίνει κανένας πόλεμος και να μπούμε με τα όπλα στην Πόλη; Για να Λειτουργήσουμε μέσα στην Αγιά Σοφιά ;
Για ποιόν λόγο θα τα κάνουμε όλα αυτά ;
Όλα αυτά είναι καλά και Άγια μόνο αν τα κάνουμε ΓΙΑ μετάνοια …..
Να παρακαλέσουμε τον Θεό να μας συγχωρέσει και να αλλάξουμε όσο είναι καιρός και να αφήσουμε τις φωνές και τις κραυγές για την Αγιά Σοφιά.
Το βλέμμα του Κυρίου και η παραχώρηση όλων αυτών των καταστάσεων μου θυμίζουν τα λεγόμενα «ΟΥΑΙ» στους Φαρισαίους. Μήπως τελικά μας ταιριάζουν ;
23 Οὐαὶ ὑμῖν, γραμματεῖς καὶ Φαρισαῖοι ὑποκριταί, ὅτι ἀποδεκατοῦτε τὸ ἡδύοσμον καὶ τὸ ἄνηθον καὶ τὸ κύμινον, καὶ ἀφήκατε τὰ βαρύτερα τοῦ νόμου, τὴν κρίσιν καὶ τὸν ἔλεον καὶ τὴν πίστιν· ταῦτα δὲ ἔδει ποιῆσαι κἀκεῖνα μὴ ἀφιέναι. 24 ὁδηγοὶ τυφλοί, οἱ διυλίζοντες τὸν κώνωπα, τὴν δὲ κάμηλον καταπίνοντες! 25 Οὐαὶ ὑμῖν, γραμματεῖς καὶ Φαρισαῖοι ὑποκριταί, ὅτι καθαρίζετε τὸ ἔξωθεν τοῦ ποτηρίου καὶ τῆς παροψίδος, ἔσωθεν δὲ γέμουσιν ἐξ ἁρπαγῆς καὶ ἀδικίας. 26 Φαρισαῖε τυφλέ, καθάρισον πρῶτον τὸ ἐντὸς τοῦ ποτηρίου καὶ τῆς παροψίδος, ἵνα γένηται καὶ τὸ ἐκτὸς αὐτῶν καθαρόν.
Μας ενδιαφέρουν λοιπόν εξωτερικά πράγματα και καταστάσεις και όχι η βαθιά ουσία που είναι να γίνουμε προσευχόμενοι και μετανοούντες Ορθόδοξοι Χριστιανοί διότι έχουμε καταντήσει γιαλαντζί.
Ταυτίζομαι με την άποψη του εξαιρετικού π.Ευάγγελου Παπανικολάου. Μήπως τελικά όλο αυτό είναι διόρθωση και παιδαγωγία και όχι βεβήλωση;
Είμαστε πνευματικά έτοιμοι να μπούμε στην Αγιά Σοφιά ;
Είμαστε έτοιμοι να εισέλθουμε μετά φόβου Θεού, Πίστεως, και Αγάπης και όχι υποκρισίας;. . . Ο Κύριος γνωρίζει..
Με πονάει και με θλίβει όλο αυτό σήμερα, προσπαθώ όμως να δω τα δικά μου τα χάλια...
Μόλις το είδα είπα: - Κύριε ένιωσα σήμερα να σε ακούω να λες “Καλύτερα στα δικά τους τα χέρια παρά στα δικά σας!”.Κύριε τα παραχωρείς όλα αυτά για το κακό μας το χάλι και εμείς δυστυχώς μυαλό δεν βάζουμε, συγχώρεσέ μας που βεβηλώνουμε το Άγιο Σώμα σου και το Άγιο Όνομά Σου και ας είναι αυτή η παραχώρηση σκαλοπάτι να υψωθούμε πνευματικά.-
Σαν επίλογο:
Είδα από παραχώρηση Θεού τον Σουλτάνο να γονατίζει σε Ορθόδοξη Εκκλησία. Δεν χρειάζονται σχόλια..
Δεν είναι το πρόβλημα η Τουρκία και ο Σουλτάνος αλλά η δική μου αμετανοησία...
Ζητώ συγγνώμη αν σκανδάλισα κάποιους....
Ας με συγχωρέσει και εμένα ο Θεός. . .
Καλό αγώνα σε όλους...
π.Σπυρίδων Σκουτής - euxh.gr - Ιερά Μητρόπολη Λήμνου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου