Πέμπτη 18 Ιουνίου 2020

peristeris 1Είναι στιγμές που πολλές φορές σκεπτόμενος την ταπεινή διαδρομή που έχω διανύσει, ζήλεψα όλους εκείνους που έζησαν από κοντά τις μεγάλες προσωπικότητες της βυζαντινής
εκκλησιαστικής μουσικής, κληρικούς και λαϊκούς, παρόμοιες στιγμές που επιθυμούσα να ζούσα παλαιότερα, να είχα γνωρίσει τους μεγάλους δασκάλους, τις ανεπανάληπτες φωνές στα νιάτα τους.
Τον Δάσκαλο μου, αείμνηστο Μανώλη Χατζημάρκο δεν τον γνώρισα στα νιάτα του, παραταύτα τα 25 χρόνια που ήμουν κοντά του, πήρα από εκείνον σημαντικές πληροφορίες και πάνω απ’ όλα εμπειρία ζωής.
Το ίδιο και τον αείμνηστο δάσκαλο Σπύρο Περιστέρη, το αηδόνι του μητροπολιτικού ναού των Αθηνών, τον οποίο πρόλαβα μόλις είχα γίνει διάκονος και υπηρετούσα στο μητροπολιτικό ναό για κάποιες λίγες λειτουργίες.
Βέβαια και εγώ σαν μικρό παιδί, λαϊκός, είχα επισκεφθεί τον μητροπολιτικό ναό και είχα διακρίνει στον αείμνηστο Σπύρο Περιστέρη, την ταπεινότητα του, την αγάπη και τον σεβασμό που του έδειχναν όχι μόνο οι μαθητές του αλλά όλο το πλήρωμα των ενοριτών του μητροπολιτικού ναού.
Τέτοιες λοιπόν προσωπικότητες σαν τον Σπύρο Περιστέρη αλλά και άλλους, τους οποίους θα παρουσιάσουμε σε άλλες εκπομπές, είναι καλό να τους θυμόμαστε και να λαμβάνουμε από όλους τα στοιχεία εκείνα τα οποία συνετέλεσαν στο να φτάσουν ψηλά, ώστε να μπορούμε εμείς σήμερα αναλογιζόμενοι όλους εκείνους που πέρασαν να ζούμε στο παρόν και να μπορούμε με την χάρη του θεού να σχεδιάζουμε για το μέλλον.
Σπύρος Περιστέρης λοιπόν, ένα όνομα μία ιστορία, αυτή η εκπομπή είναι αφιερωμένη σε εκείνον.
Στην εκπομπή αυτή, σπουδαίες επίσης προσωπικότητες, μαθητές του, κληρικοί και λαϊκοί που έζησαν κοντά του μιλάνε για εκείνον, για την δυναμική του παρουσία στο αναλόγιο, αλλά ταυτόχρονα ταπεινή εικόνα ενός διακόνου της βυζαντινής μουσικής τέχνης.
Αρχιμ. Ειρηναίος Νάκος
Γεν. Διευθυντής
Ιδρύματος Μουσικής Ι.Α.Α.
ΠΗΓΗ:   ΚΛΙΚ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου