Δευτέρα 8 Απριλίου 2019

Κυριακή Δ' Νηστειών (Μάρκ. 9,17-31)

Ή αγωγή των παιδιών (Β')
«Παιδιόθεν» (Μάρκ. 9,21)
 

Ἐπίσκοπος Αυγουστίνος Ν. Καντιώτης


ΤΟ σημερινό ευαγγέλιο, αγαπητοί μου, περιέχει μια λέξη σημαντική. Είναι ή λέξη «παιδιόθεν». Την εξηγήσαμε άλλοτε. Ή λέξη αυτή δείχνει, ότι ή φροντίδα για την αγωγή του παιδιού πρέπει ν' αρχίζει νωρίς, από την παιδική ηλικία. Μετά είναι πλέον αργά.

Από την αρχαιότητα οι άνθρωποι έδιναν μεγάλη σημασία στην
ανατροφή των παιδιών. Έτσι ή πατρίδα μας μεγαλούργησε και γέννησε ήρωες. Στους Δελφούς ήταν γραμμένο• «πολιτείας αρχά παίδων τροφό», δηλαδή θεμέλιο της πολιτείας είναι ή ανατροφή των παιδιών.

Αυτό είχε κατανοήσει και ό Λυκούργος, ό νομοθέτης της Σπάρτης. Ως πρώτο μέτρο έλαβε την ανόρθωση της οικογενείας με την ανατροφή των παιδιών. Κάλεσε μια μέρα στην πλατεία της πόλεως όλο το λαό και τους δίδαξε παραστατικός. Έφερε δυο σκυλάκια• μπροστά τους έβαλε ένα πιάτο με φαγητό, και συγχρόνως άνοιξε ένα κλουβί άπ' όπου πετάχτηκε ένας λαγός. Τι έκαναν τα σκυλάκια; Το ένα έπεσε με τα μούτρα στο φαγητό. Το άλλο όρμισε για να πιάσει το λαγό. Τους λέει ό Λυκούργος- Τα βλέπετε; Μια μάνα τα γέννησε. Το ένα όμως από μικρό πήγε στο χασάπικο, εύρισκε έτοιμα κόκαλα και κρέατα, κ' έγινε λαίμαργο. Το άλλο το πήρε ό κυνηγός στα βουνά και το 'μαθέ νά κυνηγάει. Ή ίδια μάνα τα γέννησε, άλλ' άλλη ανατροφή πήρε το ένα κι άλλη το άλλο. Άπ' αυτό νά καταλάβετε, ότι και τα παιδιά της Σπάρτης, εάν πάρουν καλή ανατροφή, θα γίνουν σπουδαίοι πολίτες και θα δοξάσουν την πατρίδα• αν πάρουν κακή ανατροφή, θα γίνουν παιδιά άχρηστα κ' επικίνδυνα... Τον άκουσαν το Λυκούργο• κι ανέθρεψαν τα παιδιά τους με σκληραγωγία. Έτσι ανεδείχθησαν έπειτα οι ήρωες των Θερμοπυλών, πού είπαν το «Μόλων λαβε».

Άλλα ακόμη μεγαλύτερα σημασία στην ανατροφή των παιδιών έδωσε ό Χριστός, με όλα όσα λέει ό νόμος της αγίας Γραφής. και ερωτώ• Σήμερα οι γονείς δείχνουν ενδιαφέρον για τα παιδιά τους; Ή απάντησης είναι' και δείχνουν, και δέ' δείχνουν.

—Περίεργο πράγμα. Πώς λες, ότι και δείχνουν, και δέ' δείχνουν;
Δείχνουν ενδιαφέρον για το τομαράκι, για το κορμί των παιδιών, νά φάνε καλά. Ενώ άλλοτε, στα φτωχά μας σπίτια, ή μάνα έπαιρνε το ψωμάκι, από κριθάρι ή καλαμπόκι —έτρεμαν τα χέρια της—, και το μοίραζε σαν αντίδωρο. Κ' εκείνο το ψωμάκι, το ευλογημένο, γινόταν βούτυρο και κρέας• και τα παιδιά ήταν ροδοκόκκινα, και ξυπόλητα τρέχανε στους δρόμους ζωηρά - ζωηρά. Τώρα; Το παιδί νά φάει καλά, και Τετάρτη, και Παρασκευή, και Μεγάλη Παρασκευή ακόμα. Νά μην του λείψει τίποτα. Και τρώει φαγητό δύο και τριών παιδιών. Νά ντυθεί καλά το παιδί, νά έχη καλά παπούτσια, καλό κρεβάτι, καλό στρώμα, ραδιόφωνο, τηλεόραση, όλα τα μέσα της ζωής. Καλομαθημένα ή ορθότερα κακομαθημένα παιδιά.

Αυτοί οί γονείς ενδιαφέρονται μόνο για το σώμα. Μοιάζουν με τη μαϊμού, πού αγαπάει τα παιδιά της, αλλά με μια αγάπη παράλογη• τ' αγκαλιάζει, κι άπ' το πολύ σφίξιμο τα πνίγει! Έτσι κι αυτοί οί γονείς. Από μια υπερβολική αγάπη, πού δέ' γνωρίζει καμιά τιμωρία και καμιά επίπληξη, τα παιδιά παίρνουν κακή κατεύθυνση και μετά πλέον είναι άχρηστα κ' επικίνδυνα για το σπίτι και την κοινωνία.

Προσοχή λοιπόν στην ανατροφή των παιδιών. Ό ιερός Χρυσόστομος λέει• Πότε θα σε ονομάσω πατέρα; Όταν γεννάς; Όχι γιατί και τα ζώα γεννάνε. Εύκολο είναι νά γέννησης. Ποιο είναι το δύσκολο; Το ν' αναθρέψεις το παιδί σου όχι το γεννάν άλλα το ανατρέφει τα παιδιά θα σε κάνη πατέρα. Τότε θα σε πω πατέρα, όταν κατορθώσεις στην ψυχή του παιδιού να φυτέψεις ό,τι ωραίο και υψηλό, και να ξεριζώσεις ό,τι κακό και άχρηστο.

Θέλω να τονίσω, ότι σήμερα τα παιδιά κινδυνεύουν όσο ποτέ άλλοτε. Λέμε ότι πιστεύουμε στο Θεό• έχουμε όμως ανήθικη κοινωνία, μέσα στην οποία τα παιδιά κινδυνεύουν.
• Κινδυνεύουν από τα έντυπα, τα διάφορα βιβλία, περιοδικά και εικόνες πού κυκλοφορούν και βρίσκονται στα χέρια τους.
• Κινδυνεύουν από το θέαμα και την οθόνη, πού παρουσιάζει τα αισχρότερα πράγματα•
έχουμε τη χειρότερη τηλεόραση.
• Κινδυνεύουν από την επίδραση των άλλων λαών. Τώρα πού μπήκαμε στην Ευρώπη, «γράψε αλίμονο». Θα μας έρθουν και Γάλλοι και Γερμανοί και Δανέζοι και Σουηδοί να μας διδάξουν νέα φαυλότητα και ανηθικότητα.
• Κινδυνεύουν τώρα από τα ναρκωτικά, πού έχουν διαδοθεί μέχρι τις μικρότερες πόλεις.

Πήρε το παιδί ναρκωτικό; δαιμονισμένο, χειρότερο από δαιμονισμένο είναι. Αλλοιώνετε, γίνεται ένα κουρέλι σωματικός και ψυχικώς από το χασίς, τη μαριχουάνα κ.τ.λ..
Θα πεις• —Εγώ, δόξα τω Θεώ, το παιδάκι μου το φυλάω• είναι μακριά από αυτά...

Λάθος κάνεις. Παίρνει χασίς το παιδί σου! Κάθε μέρα από τις 8-9 ή ώρα μέχρι τις 12 παίρνει χασίς. —Μα πού παίρνει χασίς; Μέσ' στο σπίτι σου! —Από που; —Χασίς, πνευματικό, είναι αυτό πού μεταδίδει στο αθώο παιδί ή τηλεόραση! Γιατί υπάρχει και πνευματικό χασίς• «ναρκωτικό με την πρίζα» την χαρακτηρίζουν στην Αμερική. Μ' αυτό ποτίζονται εκατομμύρια παιδιά, και δυστυχώς κανείς δέ' διαμαρτύρεται, αλλά και κανείς δεν κλείνει την τηλεόραση. Φοβερό πράγμα. Τα παιδιά δεν είναι πλέον παιδιά της οικογενείας και του σχολείου είναι παιδιά της τηλεοράσεως. Αυτή είναι ή μεγάλη μάνα, το μεγάλο σχολείο, ή μεγάλη δασκάλα και παιδαγωγός τους.

Ποιος θα σώσει τα παιδιά μας; Ένας και μόνο, ό Χριστός. Όπως σήμερα ό πατέρας του δαιμονισμένου παιδιού έφερε το παιδί του στο Χριστό και μόνο αυτός το θεράπευσε, έτσι κ' εσείς οι γονείς πού έχετε παιδιά• εγκαιρως, «παιδιόθεν», από τη μικρά ηλικία να τα φέρετε κοντά του.

Εσύ, μάνα, μαζί με το γάλα πού τρέφεις το παιδί σου, να το ποτίσεις με το γάλα της αγίας μας θρησκείας. Ή πρώτη λέξη, πού θα του μάθεις, να είναι ή λέξη «Θεός». Πάρε το παιδάκι σου και γονάτισε το μπροστά στην εικόνα της Παναγίας. Πιάσε το αθώο χεράκι του και μάθε το να κάνη το σταυρό του Κυρίου. Αυτά θα του μείνουν αλησμόνητα. Το παιδί θα μεγαλώσει• μπορεί να μάθη πολλά, και πολλά θα ξεχάσει• εσένα όμως δέ' θα σε ξεχάσει ποτέ. Θα θυμάται τη ν ώρα πού ή μάνα του το έπαιρνε και το έβαζε να προσεύχεται. Όσο αξίζει μια μάνα, δεν αξίζουν εκατό δάσκαλοι κ' εκατό καθηγητές. Δώστε μου, δώστε μου μανάδες όπως εκείνες των προγόνων μας, και ή Ελλάς θ' αλλάξει. Ή αλλαγή δέ' θα έρθει με άλλο τρόπο• μόνο με τη χριστιανική ανατροφή των παιδιών.

Διαφορετικά, οι γονείς εγκληματούν. Άκουσα κάποτε περιοδεύοντας ένα πατέρα πού μάθαινε το μικρό αγοράκι του να βλαστημάει. Τι κακούργημα! Ό ιερός Χρυσόστομος τον πατέρα αυτό τον ονομάζει «παιδοκτόνο», διότι σκοτώνει το παιδί, σκοτώνει ό,τι ωραίο και υψηλό υπάρχει στην ψυχή του.

Σύ λοιπόν ό πατέρας, μη δαπανάς το χρόνο σου στο καφενείο. Μείνε στο σπίτι, πάρε το παιδί σου και μίλησε του με αγάπη• δείξε του τον καλό δρόμο. Πάρε και διάβασε του το Ευαγγέλιο. Κτυπά ή καμπάνα την Κυριακή; πάρε το παιδί και όλο το σπίτι σου και πηγαίνετε να εκκλησιασθείτε οικογενειακώς. Στο παιδί θα μείνει ζωηρά ή εικόνα του πατέρα πού πίστευε στο Θεό.

Έχουμε όλοι ευθύνη, και διδάσκαλοι και καθηγητά! και ιερείς, και προ παντός το κράτος, πού τώρα προσπαθεί να δώσει στα παιδιά άλλη μόρφωση. Για αυτό είπα, ότι τα παιδιά κινδυνεύουν. Να προσέξουμε όλοι. Ας δημιουργήσουμε ένα καθαρό κλίμα, όπου τα παιδιά θα μπορέσουν ν' αναπνεύσουν οξυγόνο. Και το οξυγόνο είναι ή αγία μας θρησκεία. Χωρίς αυτήν το παιδί πεθαίνει πνευματικός.

«Παιδιόθεν». Βλέπετε, αγαπητοί μου, μια λέξη του ευαγγελίου πόσα διδάγματα μας έδωσε; Ας φροντίσουμε λοιπόν όλοι για τα παιδιά. Αν τα προσέξουμε και τους δώσουμε ανατροφή όπως θέλει ό Θεός, θα βγει μια νέα γενεά, ή οποία, μακριά από διδασκαλίες άθεων και απίστων, μακριά από κακά παραδείγματα, θα δοξάσει τον τόπο μας και θα γράψει νέες σελίδες για την πατρίδα μας. Το πάν εξαρτάται από αυτό. Είθε ό Θεός να φώτιση μικρούς και μεγάλους, ώστε να δώσουμε σημασία στην ανατροφή των παιδιών.

ΠΗΓΗ:   ΑΠΟ E-MAIL

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου