Παρασκευή 14 Δεκεμβρίου 2018

Περιστέρα Κράκα ή Ζαν ντ’ Αρκ τής Ελλάδας

Και όμως, οι ανιστόρητοι εθνομηδενιστές έχουν το θράσος να απορρίπτουν την Ιστορία ως βρίθουσα... "επιστημονικών ανακριβειών". Δυστυχώς, εκείνο που δεν έμαθαν, επειδή δεν ήθελαν να μάθουν, είναι τό ότι το μυαλό τους είναι γεμάτο αντεθνικες ανακρίβειες. Η παραπάνω φωτογραφία μιλάει από μόνη της.
 Το κείμενο που ακολουθεί την φωτογραφία, ονόματα, δράση τοπονύμια, είναι αποκύημα τής φαντασίας;

Περιστέρα Κράκα ή Ζαν ντ’ Αρκ τής Ελλάδας 


Η Περιστέρα Κράκα (ή Κριάκα) υπήρξε αρχηγός ανταρτικού σώματος ("καπετάνισσα") Μακεδονομάχων κατά την Μακεδονική επανάσταση του 1878 που είχε αίτημα την κατάργηση της Συνθήκης του Αγίου Στεφάνου με την οποία μεγάλο μέρος της Οθωμανικής Μακεδονίας προσαρτόνταν στη Βουλγαρία.

Γεννήθηκε στη Σιάτιστα Κοζάνης και συγκεκριμένα στη συνοικία Γεράνεια. Ο αδελφός της Γούλιας Κράκας ήταν επίσης αντάρτης και η ίδια αποφάσισε να βγει στο αντάρτικο όταν οι Τούρκοι την κάλεσαν για ανάκριση. Διέφυγε ντυμένη άντρας και πήγε να συναντήσει τον αδελφό της. Αυτός συνελήφθη από τους Τούρκους οι οποίοι τον έγδαραν ζωντανό και έτσι η Περιστέρα έγινε αρχηγός ανταρτικής ομάδας άνω των 40 ατόμων και ήταν γνωστή με το πολεμικό όνομα "Καπετάν Σπανοβαγγέλης". Εντόπισε τους δολοφόνους του αδελφού της τους οποίους εκδικήθηκε, ενώ η δράση της έγινε γνωστή και εκτός Ελλάδος και η γαλλική φεμινιστική εφημερίδα "Λε Παπιγιόν" την αποκάλεσε Ζαν ντ' Αρκ του 20ού αιώνα.

Σταμάτησε την ανταρτική της δράση και επέστρεψε στη Σιάτιστα όταν οι Τούρκοι της έδωσαν αμνηστία, για την οποία μεσολάβησε ο μητροπολίτης Σιάτιστας Αγαθάγγελος, ο οποίος την υποδέχθηκε θερμά στην εκκλησία του Αγίου Δημητρίου. Η αμνηστία αυτή παραβιάστηκε από τους Τούρκους οπότε η Περιστέρα αναγκάστηκε να εγκαταλείψει τη Μακεδονία (που ήταν ακόμα υπό Οθωμανική διοίκηση) και να καταφύγει στη Θεσσαλία. Εκεί παντρεύτηκε έναν από τους συντρόφους της, τον αντάρτη Καπετάν Περδίκη.
Αυτός κάποτε συνελήφθη και φυλακίστηκε στην Αίγινα για ληστεία. Η Περιστέρα πήγε στην Αθήνα και ζήτησε να συναντηθεί με τον βασιλέα Γεώργιο Α' από τον οποίο ζήτησε αμνηστία για τον σύζυγό της. Κατά την παράδοση ο βασιλιάς χορήγησε αμνηστία όταν θαύμασε τις ικανότητές της στη σκοποβολή.

Η Περιστέρα έζησε στη Σιάτιστα μέχρι το τέλος της ζωής της. Εκεί υπάρχει άγαλμα προς τιμή της, με επιγραφή που την χαρακτηρίζει "ανυπότακτη τουρκοφάγο Αμαζόνα, λεοντόκαρδη καπετάνισσα".

ΠΗΓΗ:   ΑΠΟ E-MAIL 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου