Δευτέρα 16 Απριλίου 2018

Το  είπε ο Χριστός 

ΤΟΥ ΝΙΚΟΛ. ΒΟΪΝΕΣΚΟΥ

Ερωτήματα πολλά και σπουδαία σχετικά με τον Θεό, τον άνθρωπο και τον κόσμο απασχολούν κάθε άνθρωπο. Αλήθεια πού και πώς θα βρούμε τη σωστή απάντηση στα ερωτήματα αυτά; Μήπως με το φτωχό, αμαρτωλό και σκοτισμένο μυαλό μας; Μήπως με τη
μελέτη των έργων των δήθεν σοφών του κόσμου τούτου; Μήπως με την καθοδήγηση κάποιων δήθεν φωτισμένων δασκάλων; Ασφαλώς, όχι.
Μόνο στην αποκάλυψη του Αγίου Τριαδικού Θεού μας θα βρούμε τη σωστή απάντηση. Μόνο στην αλήθεια της Αγίας Γραφής και ιδιαίτερα στην αλήθεια που μας αποκάλυψε ο Κύριος ημών Ιησούς Χριστός θα βρούμε τη σωστή απάντηση. Κριτήριο αλάθητο της αλήθειας δεν είναι το τι λένε οι σοφοί, αλλά τι λέει ο Χριστός. Και εφόσον το είπε ο Χριστός, τούτη είναι η αλήθεια.
Ας εξετάσουμε τώρα με συντομία μερικά σοβαρά ερωτήματα που μας απασχολούν και ας προσέξουμε τι απαντά ο Χριστός.
1. Ποιος είναι ο αληθινός Θεός; Αληθινός Θεός είναι η Αγία Τριάς, ο Πατήρ, ο Υιός και το Άγιον Πνεύμα. Πώς το ξέρουμε αυτό; Μας το φανέρωσε και μας το είπε ο Χριστός. Μας το φανέρωσε στην βάπτισή Του, οπότε το Άγιο Πνεύμα εφάνη ως περιστερά, ακούστηκε δε και η φωνή του Πατρός λέγουσα: «Ούτος εστίν ο Υιός μου ο αγαπητός, εν ώ ηυδόκησα (Ματθ. γ΄16-17)». Το είπε στους μαθητές Του λίγο πριν αναληφθεί στους ουρανούς λέγων: «Πορευθέντες μαθητεύσατε πάντα τα έθνη βαπτίζοντες αυτούς εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος (Ματθ. κη΄19)».
2. Τι είναι ο Ιησούς; Είναι τέλειος Θεός και τέλειος άνθρωπος. Αυτό το είπε ο Χριστός πολλές φορές. Εδώ όμως θα αναφέρουμε μόνο μία. Όταν κάποτε ρώτησε τους μαθητές Του τι λέτε ότι είμαι εγώ και ο Απόστολος Πέτρος ομολόγησε «Συ ει ο Χριστός ο Υιός του Θεού του ζώντος», ο Χριστός τον βεβαίωσε «συ ει Πέτρος, και επί ταύτη τη πέτρα οικοδομήσω μου την εκκλησίαν» (Ματθ. ιστ΄16,18).
3. Γιατί σταυρώθηκε ο Χριστός; Για να μας λυτρώσει από τον διάβολο, από την αμαρτία, από τον θάνατο και από τον άδη και για να μας χαρίσει την αιώνια ζωή. «Ούτω γαρ  ηγάπησεν ο Θεός τον κόσμον, ώστε τον Υιόν αυτού τον μονογενή έδωκεν, ίνα πας ο πιστεύων εις αυτόν μη απόληται, αλλ’ έχη ζωήν αιώνιον»(Ιωαν. γ΄ 16).
4. Πώς αναστήθηκε ο Χριστός; Με τη θεϊκή δύναμη και εξουσία Του. Χαρακτηριστικά είπε ο Χριστός: «Εξουσίαν έχω θείναι αυτήν (τη ζωή) και εξουσίαν πάλιν λαβείν αυτήν» (Ιωαν. ι΄18).
5. Γιατί ανελήφθη ο Χριστός; Για να δοξάσει την ανθρώπινη φύση και για να παρακαλέσει τον Πατέρα να στείλει το Άγιον Πνεύμα. Αυτά είπε ο Χριστός στην αποχαιρετιστήρια ομιλία του κατά το Μυστικό Δείπνο (κατά Ιωάννην Ευαγγέλιο).
6. Θα έλθει πάλι ο Χριστός για να κρίνει ζώντας και νεκρούς; Βεβαίως. Αυτό διαβάζουμε στο Ευαγγέλιο της μελλούσης κρίσεως, που αναγινώσκεται την Κυριακή της Απόκρεω (Ματθ. κε΄).
7. Πότε φανερώθηκε στη γη η Εκκλησία; Την ημέρα της Πεντηκοστής, οπότε ο Χριστός όπως είχε υποσχεθεί στους μαθητές Του, έστειλε το Άγιον Πνεύμα. Αυτό μας γνωρίζει ο Ευαγγελιστής Λουκάς στις Πράξεις των Αποστόλων.
8. Το βάπτισμα είναι αναγκαίο για τη σωτηρία μας; Ασφαλώς. Τούτο ετόνισε ο Χριστός λέγων: «Ο πιστεύσας και βαπτισθείς σωθήσεται, ο δε απιστήσας κατακριθήσεται» (Μαρκ. Ιστ΄ 16). Ακόμη τόνισε ότι ο άνθρωπος θα σωθεί δι΄ ύδατος και πνεύματος και στέλνοντας τους μαθητές Του να κηρύξουν σε όλον τον κόσμο τους έδωσε εντολή να βαπτίζουν τους ανθρώπους εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Σημειωτέον ότι τέλος της Παλαιάς Διαθήκης είναι το βάπτισμα του Ιωάννου και αρχή δε της Καινής Διαθήκης το βάπτισμα του Χριστού. Αυτό φανερώνει την αξία και την αναγκαιότητα του βαπτίσματος.
9.Είναι βέβαιο ότι θα γίνει η ανάστασις των νεκρών; Βεβαιότατο. Ο Χριστός είπε στους Σαδδουκαίους: «Εγώ ειμί ο Θεός Αβραάμ, ο Θεός Ισαάκ, ο Θεός Ιακώβ, ουκ εστιν ο Θεός Θεός νεκρών, αλλά ζώντων» (Ματθ. κβ΄32). Με το στόμα δε του Αποστόλου Παύλου βεβαίωσε ότι όταν έλθει στη Δευτέρα Παρουσία πρώτα θα αναστηθούν οι νεκροί (α΄Θεσ. δ΄16). Η μεγαλύτερη απόδειξη της Αναστάσεως των νεκρών είναι η Ανάστασις του Κυρίου, καθώς και το γεγονός ότι ο ίδιος ο Χριστός ανέστησε τον υιό της χήρας της Ναΐν, την κόρη του Ιαείρου και τον τετραήμερο Λάζαρο, που το σώμα του είχε αρχίσει να διαλύεται.
10.Υπάρχει ζωή του μέλλοντος αιώνος; Το ρωτάτε; Το διακήρυξε ο Χριστός στο αποκαλυπτικό Ευαγγέλιο της μελλούσης κρίσεως. Είπε σταράτα ότι όταν θα έλθει να κρίνει ζώντας και νεκρούς, θα χωρίσει  τους ανθρώπους όπως χωρίζει ο ποιμήν τα πρόβατα από τα κατσίκια. Και στους μεν μετανοημένους αμαρτωλούς θα χαρίσει την αιώνια ζωή, τους δε αμετανόητους αμαρτωλούς θα τους στείλει στην αιώνια κόλαση (Ματθ. κε΄).
Σταματώ εδώ για να μην σας κουράσω. Επιτρέψτε μου να τελειώσω με δύο επισημάνσεις. 
Α) Ελπίζω να προσέξατε ότι όλες οι παραπάνω αλήθειες περιλαμβάνονται στο Σύμβολο της Πίστεως, το οποίο ομολογούμε στη Θ. Λειτουργία, στην εωθινή προσευχή και στο μικρό και μεγάλο απόδειπνο. Οι Πατέρες της Εκκλησίας μας τονίζουν ότι αν θέλουμε να διατηρούμε ορθόδοξο φρόνημα, πρέπει συχνά να λέμε το Σύμβολο της Πίστεως.
Β) Θα πρέπει να κατανοήσουμε και να νιώσουμε βαθιά μέσα στην ψυχή μας πόσο μεγάλη σημασία έχει για τη ζωή και τη σωτηρία μας το τι λέει ο Χριστός. Διότι ο Χριστός είναι ο αληθινός Θεός και ζωή αιώνιος  (Α΄ Ιωαν. ε΄20). Επομένως εφόσον κάτι το είπε ο Χριστός αυτό και μόνον αυτό είναι η αλήθεια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου