Δευτέρα 5 Μαρτίου 2018



Προωθώ μήνυμα από την Αγγλία της φίλης μου Κλειώς

Ευλογείτε και Καλή Σαρακοστή.
 
Σας στέλνω αυτό το μήνυμα εκ μέρους του π. Ιωνάθαν, διότι προέκυψε ένα σοβαρό πρόβλημα στην ενορία μας. Η Αγγλικανική εκκλησία που μας ενοικιάζει τον χώρο, μας έστειλε επίσημη επιστολή στην οποία μας ανακοίνωσε ότι μετά το τέλος του 2018, οι όροι μίσθωσης του χώρου θα αλλάξουν δραστικά. Δεν έχουν αποφασίσει οριστικά εάν θα προχωρήσουν στην πώληση της εκκλησίας ή στην ενοικίαση/ αξιοποίηση της με εμπορικό ενοίκιο, αλλά ό,τι από το δύο και να συμβεί, στην πραγματικότητα δεν θα έχουμε πλέον τον χώρο, καθώς δεν έχουμε τέτοια ποσά ούτε για εμπορικό ενοίκιο, ούτε πόσο μάλλον για αγορά. Εκτός βέβαια, εάν από θαύμα προκύψει κάποιος μέγας δωρητής/δωρητές που θα επωμισθεί/ούν τέτοια έξοδα.
 
Εννοείται πως δεν εκπλαγήκαμε καθόλου, καθώς παρόμοιες καταστάσεις αντιμετωπίζουν σχεδόν όλες οι ενορίες των αυτόχθονων Άγγλων, πρώην Αγγλικανών à Ορθοδόξων, που υπάγονται στο Πατριαρχείο Αντιόχειας εδώ, διότι τις διώκει λυσσαλέα το κατεστημένο, σε κοινό μέτωπο Προτεσταντών, Ρωμαιοκαθολικών κι Εβραίων.
 
Επίσης, σχεδόν ταυτόχρονα, το Πανεπιστήμιο του Λάνκαστερ επίσημα μας διεμήνυσε πως είμαστε πλέον ανεπιθύμητοι, κι εκεί, διότι η Διοίκηση αποφάσισε πως το πανεπιστημιακό παρεκκλήσιο θα μπορούν να το χρησιμοποιούν συστηματικά μόνο οι 3 «κυρίαρχες», «βασικές», θρησκευτικές ομάδες των Προτεσταντών, Ρωμαιοκαθολικών κι Εβραίων, κι η πρόσβασή του θα μας επιτρέπεται μόνο  πολύ αραιά, και με πολύ υψηλή ωριαία μίσθωση. Δεν μπορώ να καταλάβω με ποιο σκεπτικό ένα πανεπιστήμιο που διακηρύττει την ανοχή σε κάθε είδους ομολογία, και που πρόσφατα, μάλιστα βαθμολογήθηκε κορυφαίο, νούμερο 1 στην Αγγλία, απαγορεύει την πρόσβαση στο παρεκκλήσι του, σημαντικού ποσοστού των φοιτητών του,  Ελλήνων, Κυπρίων, και βέβαια Ρώσων και Ρουμάνων κλπ., άρα Ορθοδόξων, αλλά τίποτα πλέον δεν μας ξαφνιάζει, διότι και τα τελευταία χρόνια που είμασταν εκεί, πριν μετακομίσουμε στον νέο ενοικιαζόμενο χώρο, οι λοιπές ομολογίες κι η διοίκηση μας έκαναν τη ζωή δύσκολη με κάθε δυνατό τρόπο.  Τώρα όμως δεν τους αρκεί ούτε αυτό. Τώρα πλέον μας απαγόρεψαν τα εντελώς την πρόσβαση εκτός από εντελώς ευκαιριακή και πολύ αραιά.
 
Ο π. Ιωνάθαν χθες, ανήμερα της Κυριακής της Ορθοδοξίας, συζήτησε διεξοδικά με το εκκλησίασμα το θέμα, κι έπειτα, έκανε σε μερικούς από εμάς, ένα μικρό οδοιπορικό-ξενάγηση σε διάφορους χώρους στην γύρω περιοχή, όπου στεγαζόταν παλαιότερα-προσωρινά η ενορία, από το γκαράζ παλαιότερου σπιτιού του, μέχρι διάφορα σκόρπια παρεκκλήσια κι αίθουσες. Μας έδειξε μάλιστα και διάφορους αγγλικανικούς ναούς στην γύρω κομητεία όπου υπηρέτησε ως Αγγλικανός, και τέλος κοιτάξαμε και μερικούς ναούς προς πώληση. Είδαμε λοιπόν συνοπτικά το παρελθόν, το παρόν και το «μέλλον»  της ιερατικής διακονίας του.  Ήδη από σήμερα, ξεκίνησε την επιτόπια έρευνα διαφόρων εκκλησιών και χώρων προς πώληση, ώστε να μάθει περισσότερες λεπτομέρειες.
 
Με παρακάλεσε να σας στείλω αυτό το μήνυμα ώστε να σας ενημερώσω σχετικά και να παρακαλέσουμε για τις προσευχές σας. Παρακαλούμε όπου μπορείτε προωθείστε τούτο το μήνυμα. Δεν αναφέρομαι φυσικά σε δημόσια προβολή/προώθηση σε blog, websites, facebook etc., διότι κάτι τέτοιο δεν θα ανέπαυσε τον π. Ιωνάθαν, αλλά σε ανθρώπους προσευχής και σε μοναστήρια. Επίσης, κάθε άλλη ιδέα ή πρόταση εκ μέρους σας θα ήταν αληθινά ευπρόδεκτη. Ο χρόνος μας πιέζει και πρέπει να βρεθεί κάποια λύση μέσα στους επόμενους μήνες, αλλιώς η ενορία δεν θα μπορεί πλέον να εκκλησιάζεται.

 
Την ευχή σας,
Κλειώ Κ.


Christ is in our midst!

Cleo




"The knowledge of the Cross is concealed in the sufferings of the Cross."

St. Isaac the Syrian

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου