Τρίτη 20 Μαρτίου 2018

Πάτρα: Συγκινητικό το αφιέρωμα στον π. Γεώργιο Παπασταύρου, έναν «κατεξοχήν ιερέα»

ΠΗΓΗ:  ΚΛΙΚ

Πάτρα: Συγκινητικό το αφιέρωμα στον π. Γεώργιο Παπασταύρου, έναν «κατεξοχήν ιερέα» Μίλησαν ο Παναγ. Παπασταύρου, ο Επίσκοπος Κερνίτσης κ.κ. Χρύσανθος και ο αρχιμανδρίτης Αμβρόσιος Γκουρβέλος

Μίλησαν ο Παναγ. Παπασταύρου, ο Επίσκοπος Κερνίτσης κ.κ. Χρύσανθος και ο αρχιμανδρίτης Αμβρόσιος Γκουρβέλος


Μία εκδήλωση ως ελάχιστο φόρο τιμής σ’ έναν «κατεξοχήν» ιερέα, τον αείμνηστο π. Γεώργιο
Παπασταύρου, παρακολούθησε αρκετός κόσμος που γέμισε τα καθίσματα του ιερού ναού Παντανάσσης, το βράδυ του περασμένου Σαββάτου 17 Μαρτίου 2018.
Η αφορμή ήταν η συμπλήρωση 2 ετών από την εκδημία του θεολόγου και σεβαστού ιερέως που καταγόταν από την Κρέστενα Ηλείας, σπούδασε θεολογία στο πανεπιστήμιο Αθηνών παίρνοντας το πτυχίο του με 8,49 – λίαν καλώς τον Οκτώβριο του 1946 και αγάπησε την ψαλτική τέχνη όντας αυτοδίδακτος και με βοήθεια από τον μεγαλύτερο αδελφό του, Κωνσταντίνο που είχε παρακολουθήσει μαθήματα βυζαντινής μουσικής κι έφυγε από τη ζωή στα χρόνια της Κατοχής.
Ο π. Γεώργιος παρέμεινε καθηγητής θεολόγος έως και το 1957. Τρία χρόνια πριν στις 9 Σεπτεμβρίου 1954 παντρεύτηκε την συντοπίτισσα του και μετέπειτα πρεσβυτέρα Μαρία, αποκτώντας 9 παιδιά ενώ χειροτονήθηκε διάκονος στις 18 Αυγούστου του 1957 σε σχετικά μεγάλη ηλικία, στα 36 του χρόνια (ήταν γεννημένος τον Απρίλιο του 1921), από τον τότε Μητροπολίτη Πατρών και κατόπιν Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κυρό Θεόκλητο, και πρεσβύτερος ανήμερα της εορτής της Παντάνασσας, στις 8 Σεπτεμβρίου του 1957 στον ιερό ναό Παντανάσσης Πατρών όπου έμελλε να αναλάβει προιστάμενος το 1976 με την συνταξιοδότηση του π. Χρόνη Παπανικολόπουλου.
Είχε προηγηθεί η θητεία του στο ναό Αγίας Βαρβάρας Πατρών αλλά και η παραίνεση του αειμνήστου π. Γερβασίου Παρασκευόπουλου ότι ο π. Γεώργιος είναι ένας καλός πνευματικός.
Όπως είπε ο προιστάμενος του ιερού Μητροπολιτικού ναού Ευαγγελιστρίας Πατρών, αρχιμανδρίτης Αμβρόσιος Γκουρβέλος, ο π. Γεώργιος έδινε μεγάλο βάρος στην εξομολόγηση. Χριστό είχε μέσα του και Χριστό εξέφραζε. Ακόμα κι όταν το τελευταίο διάστημα νοσηλευόταν στο νοσοκομείο, έφερνε σε σχεδόν «αμηχανία» την οικογένεια του και τους γύρω του καθώς έψελνε δυνατά.
"Δεν σε απέλπιζε ποτέ. Λάτρευε το ράσο. Με την νηστεία ήταν πιο ελαστικός. Έλεγε πως αρκούσε η νηστεία την παραμονή για να μεταλάβει κάποιος. Πίστευε ότι ο γάμος είναι ο πιο δύσκολος δρόμος αν δεν συμφωνούσες με την σύζυγο σου αλλά δύσκολο θεωρούσε και τον δρόμο του άγαμου.
Τον έλεγαν αυστηρό, ήταν σωστός και ήθελε συνέπεια, αγωνιστικότητα και πνευματική ζωή.
Το πρόγραμμα του, καλογερικό. Ξυπνούσε στις 5 το πρωί, μελετούσε την Αγία Γραφή και διάβαζε φωναχτά τα κείμενα. Ήταν ταπεινός κι αποκαλούσε τον εαυτό του τρισάθλιο, συμβούλευε τους ιερείς να είναι καθαροί και ευπρεπείς αλλά να μην κάνουν υπερβολές.
Με τους συνεφημερίους του, αοιδίμους π. Θεμιστοκλή Δρουκόπουλο και π. Ανδρέα Ράπανο ήσαν μία τριάδα ιερέων που υπηρετούσαν το ιερό θυσιαστήριο με ζήλο, χαμόγελο, αφοσίωση, ένα σύνολο ιεροπρέπειας και σοβαρότητας στην Παντάνασσα", ανέφερε στην «καρδιακή» ομιλία του ο π. Αμβρόσιος, πνευματικό παιδί του π. Γεωργίου που τον θυμάται από το ’73 στην Αγ. Βαρβάρα.
«Είχαμε μόλις εγκατασταθεί με την οικογένεια μου στην Πάτρα και πηγαίναμε με τα αδέλφια μου στον π. Γεώργιο να εξομολογηθούμε τις παιδικές μας αμαρτίες κι εκείνος μας διάβαζε την συγχωρητική ευχή. Στο τέλος της εξομολόγησης ανανέωνε το ραντεβού, του άρεσε το πρόγραμμα. Ήταν ιεροπρεπής, καλλίφωνος, με Θείο κήρυγμα, συγκαταβατικός ως προς την ανθρώπινη αμαρτία. Απέφευγε ν’ οδηγεί για λόγους ασφαλείας και ήταν ο πρωτεργάτης του συλλόγου προστασίας αγέννητου παιδιού», είπε ο π. Αμβρόσιος που κάποια στιγμή, «έσπασε» από συγκίνηση η φωνή του (η χειροτονία του π. Αμβροσίου είχε λάβει χώρα στο ναό Παντανάσσης).
Ο πρωτότοκος υιός του π. Γεωργίου, Παναγιώτης Παπασταύρου, θεολόγος και καθηγητής βυζαντινής μουσικής με τα μέλη του Βυζαντινού χορού της Πολυφωνικής Χορωδίας και τον Ιωάννη Κόττορο, απέδωσαν πέντε ύμνους που είχε γράψει ο π. Γεώργιος (στο τέλος μοιράστηκε στον κόσμο cd με τη φωνή του π. Γεωργίου να ψάλλει κι ένα βιβλίο, το Ψαλώ το Θεό, στους παρόντες ιεροψάλτες).
Ο Παναγιώτης Παπασταύρου όπως αποκάλυψε, είχε βρει κάποια παλιά τετράδια με γραμμένες μελωδίες από τον πατέρα του. «Βάλτα για προσάναμμα στο τζάκι, δεν αξίζουν, είναι αποτέλεσμα του εγωισμού μου», είχε πει ο π. Γεώργιος στο γιο του ωστόσο αυτά δεν πετάχτηκαν και αποτέλεσαν το υλικό του βιβλίου.
Τον σεβασμιότατο Μητροπολίτη Πατρών κ.κ. Χρυσόστομο που απουσίαζε στην Τρίπολη, εκπροσώπησε στην εκδήλωση ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Κερνίτσης κ.κ. Χρύσανθος που με τη σειρά είπε:
«Ήταν ευλογία η παρουσία του π. Γεωργίου, ήταν ένας μεγάλος εργάτης της Αποστολικής Μητροπόλεως των Πατρών. Μιλούσε πάντα σε γάμους, βαπτίσεις, παροτρύνοντας να έχουμε το Χριστό στη ζωή μας αλλά και σε κηδείες μιλούσε για τον προορισμό του ανθρώπου.
Θυμάμαι πόσο είχε στηρίξει μία οικογένεια, τον Δημήτριο και την Αγγελική στην ενορία της Αγίας Βαρβάρας που είχαν χάσει το μονάκριβο τους παιδί, τον Παναγιώτη 20 χρονών. Τους έδωσε νόημα στην ζωή τους, την όντως ζωή», είπε ο κ.κ. Χρύσανθος προσθέτοντας ότι στα χρόνια του ’50 οι θεολόγοι ιερείς στην Πάτρα ήταν μετρημένοι στα δάχτυλα του ενός χεριού.
Μεταξύ των παρευρισκομένων στην εκδήλωση ήσαν ο Περιφερειάρχης Απ. Κατσιφάρας, ο βουλευτής Αχαΐας Νίκος Νικολόπουλος, ο ηγούμενος της ιεράς μονής Παναγίας Γηροκομήτισσας π. Συμεών Χατζής, ο προιστάμενος του ναού του Πολιούχου Αγίου Ανδρέου, πρωτοπρεσβύτερος π. Νικόλαος Σκιαδαρέσης, κ.α.
Επιμέλεια κειμένου – ρεπορτάζ: ΤΑΚΗΣ Γ. ΜΑΡΤΑΤΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου