Κυριακή 13 Αυγούστου 2017

ΜΑΖΕΨΤΕ ΤΟΝ !!! ΕΛΕΟΟΟΟΣ !!!


Δημητριάδος


Μητροπόλεις κατά πανηγυριών ή Μητροπόλεις για τα πανηγύρια;  

Μέγα θέμα έχει δημιουργηθεί με τα διάφορα πανηγύρια του 15Αυγουστου και τα τοπικά έθιμα. Μέσα σε λίγες μέρες είχαμε έντονες αντιδράσεις Ιεραρχών για τις “εμποροπανήγυρεις” και το φαγοπότι και γλεντοκόπι που στήνεται ενόψει της μεγάλης εορτής της Κοιμήσεως της Θεοτόκου.


Από την μια δηλαδή να βγαίνει ο Επιτάφιος της Παναγίας με τους
πιστούς να ακολουθούν εν θλίψει και από την άλλη η φάμπρικα των μεζέδων, του πιοτού και της διασκέδασης δήθεν για “το καλό της εορτής”
Ασφαλώς και οι παραδόσεις είναι συνδεδεμένες με το θρησκευτικό συναίσθημα του λαού μας αλλά το κακό έχει παραγίνει…
Ο Μητροπολίτης Φθιώτιδος προχθες τράβηξε αυτιά λέγοντας: «Είναι δυνατόν να είμαστε Χριστιανοί και να γλεντοκοπούμε την παραμονή της μεγάλης εορτής της Κοιμήσεως της Παναγίας σε πανηγύρια και να καταλύουμε κρέας;»
Αλλά και στην Μητρόπολη Αιτωλίας και Ακαρνανίας στη Γουριώτισσα Ξηρομέρου (του δήμου Αγρινίου) με την απόφαση του Μητροπολίτη Αιτωλίας και Ακαρνανίας ανεστάλη η προγραμματισμένη Θεία Λειτουργία της Παναγίας καθώς είναι αντίθετος στην πραγματοποίηση του περίφημου γλεντιού που οργανώνει ο πολιτιστικός σύλλογος του χωριού το βράδυ της 14ης Αυγούστου, παραμονής της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, όταν μαγειρεύεται στα καζάνια και προσφέρεται η παραδοσιακή «βλάχικη» μακαρονάδα με κρέας.
Στον αντίποδα έχουμε την Μητρόπολη Δημητριάδος που φαίνεται να το έχει πάρει πιο…χαλαρά!
Όπως αναφέρει σε ανακοινωσή της: “Μετά την Ακολουθία των Παρακλήσεων, θα γίνονται σε προαύλιους χώρους Ιερών Ναών και Μοναστηριών της Μητροπόλεως, υψηλού επιπέδου εκδηλώσεις. Σκοπός να ελαφρύνει κάπως το έντονα θρησκευτικό συναίσθημα , να αγαλλιάσει και να ψυχαγωγήσει τους κατοίκους και τους επισκέπτες των πατρογονικών τους εστιών, να αναδείξει Εκκλησιαστικά μνημεία και υπέροχους χώρους θέας, προ πάντων όμως να επισκεφθεί όλη την επικράτεια της Μητροπόλεως”.
Τι σημαίνει ακριβώς “υψηλού επιπέδου εκδηλώσεις” και γιατί πρέπει να διαφημίζονται από την Μητρόπολη;
Όσο για τη φράση “σκοπός να ελαφρύνει κάπως το έντονα θρησκευτικό συναίσθημα” τι να πει κανείς; Είναι βαρύ το θρησκευτικό συναίσθημα σύμφωνα με την Μητρόπολη; Και με νταούλια και βιολιά θα ελαφρύνει; Έτσι από περιέργεια την λέξη “εκκοσμίκευση” την έχουν ακούσει;

Του Άγγελου Ρούσσου

Κατάνυξη με......Χαρές και πανηγύρια στην Ι. Μ. Δημητριάδος

Κατάνυξη με……Χαρές και πανηγύρια στην Ι. Μ. Δημητριάδος

Ναι, καλά διαβάσατε, η Ι. Μ. Δημητριάδος θέλει να ελαφρύνει το θρησκευτικό συναίσθημα των πιστών!!!
Δηλαδή, η νηστεία, η προσευχή και ο πνευματικός αγώνας των πιστών για την Παναγία μας, πρέπει να ελαφρύνεται με τη βοήθεια πολιτιστικών εκδηλώσεων; Πόσο ακόμα αλλοίωση του Ορθόδοξου φρονήματος; Πόσο ακόμα;

Η ανακοίνωση της Μητροπόλεως: Παναγιά του Καλοκαιριού  στην Ι.Μ. Δημητριάδος (LIVE)
Παρακολουθήστε σε ζωντανή σύνδεση μέσω του BAI TV, τη Μουσική Εκδήλωση που διοργανώνει η Ιερά Μητρόπολη Δημητριάδος και Αλμυρού μέσω του πολιτιστικού της φορέα «Μαγνητών Κιβωτός, για τη διάσωση του πολιτιστικού αποθέματος», στο προαύλιο του Ιερού Ναού Ευαγγελίστριας Νέας Ιωνίας στο Βόλο.
Η Ιερά Μητρόπολη Δημητριάδος, μέσω του πολιτιστικού της φορέα «ΜΑΓΝΗΤΩΝ ΚΙΒΩΤΟΣ», για τη διάσωση του Πολιτιστικού Αποθέματος», αξιοποιώντας τις εμπειρίες των τριών πρώτων χρόνων, συνεχίζει και τον φετινό Αύγουστο σειρά εκδηλώσεων πολιτισμού με στόχο να προσθέσει στην ατμόσφαιρα της κατάνυξης του Δεκαπενθήμερου και μια νότα «πολιτιστικής δροσιάς».
Μετά την Ακολουθία των Παρακλήσεων, γίνονται σε προαύλιους χώρους Ιερών Ναών και Μοναστηριών της Μητροπόλεως, υψηλού επιπέδου εκδηλώσεις. Σκοπός να ελαφρύνει κάπως το έντονα θρησκευτικό συναίσθημα, να αγαλλιάσει και να ψυχαγωγήσει τους κατοίκους και τους επισκέπτες των πατρογονικών τους εστιών, να αναδείξει Εκκλησιαστικά μνημεία και υπέροχους χώρους θέας, προ πάντων όμως να επισκεφθεί όλη την επικράτεια της Μητροπόλεως.
Και στην φετινή διοργάνωση, όπως και τον Αύγουστο του 2016, πραγματοποιούνται περισσότερες εκδηλώσεις, προκειμένου να ικανοποιηθούν ακόμη περισσότερα αιτήματα περιοχών της περιφέρειας της Μητρόπολης.
Σήμερα, η Ορχήστρα «ΙΩΝΙΑ», υπό την καλλιτεχνική επιμέλεια του Νεκτάριου Δεμελή και με τον Βασίλη Αγροκώστα στην ερμηνεία των τραγουδιών, παρουσιάζει μουσικές και τραγούδια του λαού μας αφιερωμένα στην Παναγιά.
Την εκδήλωση πλαισιώνουν με το λόγο τους οι Ηλίας Λιαμής και Δημήτρης Καραβασίλης.

Πηγή:  Pentapostagma.gr

ΠΗΓΗ:   ΚΛΙΚ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου