Παρασκευή 13 Μαΐου 2016


Ποιος την ήξερε ως Δέσποινα Αχλαδιώτη;


Η Ρω βρίσκεται 4 μίλια δυτικά από το Καστελόριζο και σε απόσταση 12 μιλίων από τις τoυρκικές ακτές. Ονομάζεται και Αγιος Γεώργιος ή Αρχαία Ρώγη ή Ρόπη. Εκεί πήρε την απόφαση να μείνει με τον σύζυγό της η Δέσποινα – ήταν τότε, μόλις, 25 χρονών.
Η πρώτη φορά που ύψωσε τη σημαία ήταν το 1927, όταν ξύπνησε ένα πρωί και είδε στην κορυφή του νησιού να κυματίζει η Ημισέληνος. Πήγε στο σπίτι, άνοιξε το σεντούκι, πήρε ένα λευκό σεντόνι και μια γαλάζια κουρτίνα και έραψε τη γαλανόλευκη. Κατέβασε με τον άντρα της την τουρκική, τοποθετώντας στη θέση της τη νέα σημαία.
Εφυγε από τη ζωή σε ηλικία 92 ετών, σε νοσοκομείο της Ρόδου. Η σορός της μεταφέρθηκε στη Ρω και ετάφη κάτω από τον ιστό όπου ύψωνε την ελληνική σημαία.
Ελάχιστοι γνώριζαν το όνομα και το επίθετό της. Στις μνήμες και στις συνειδήσεις μας έμεινε για πάντα ως Κυρά. Της Ρω…

ΠΗΓΗ:   ΚΛΙΚ

2 σχόλια:

  1. Καταπληκτικό βίντεο!
    Ήταν μια ψυχή γεμάτη Χριστο και Ελλάδα! Αληθινό παράδειγμα προς μίμηση! Αιωνία της η μνήμη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καταρχήν, συμφωνώ απόλυτα με την προγράψασα!
    Κατά δεύτερον, παρακολουθώντας το παραπάνω βίντεο... συνειρμικά μπορεί κανείς να διαπιστώσει, πόσο πολύ θέλουν και επιδιώκουν "κάποιοι" να ξεχάσουμε να είμαστε και Χριστιανοί και Έλληνες...!!
    Βέβαια, το βασικό ερώτημα το οποίο πρέπει πρωτίστως να θέσουμε στον ίδιο μας τον εαυτό , είναι αν εμείς θέλουμε να ξεχάσουμε να είμαστε και Χριστιανοί και Έλληνες...;!!
    Αιωνία της η μνήμη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή