Σάββατο 6 Φεβρουαρίου 2016

«Ο κλοιός της ενοχής»

DSCN4120
Ομιλία του Αρχιμ. Κυρίλλου Κωστοπούλου
στη Σχολή Γονέων Ι.Μ.Α.Α. στο Μεσολόγγι

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων της Σχολής Γονέων της Ιεράς Μητροπόλεως Αιτωλίας και Ακαρνανίας πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 24 Ιανουαρίου 2016 και ώρα 18:30΄ στην αίθουσα εκδηλώσεων του Πνευματικού Κέντρου της Ι.M.A.A. στο
Μεσολόγγι ομιλία του Αρχ. Κυρίλλου Κωστοπούλου Δρ. Θεολογίας με θέμα:« Ο κλοιός της ενοχής».
O ομιλητής παρουσίασε τις προσεγγίσεις για το περιεχόμενο της ενοχής, κατ’ αρχήν σύμφωνα με τις απόψεις ειδικών επιστημόνων, ψυχαναλυτών, ψυχιάτρων, φιλοσόφων, στοχαστών, και στη συνέχεια ανέλυσε τα βαθύτερα αίτια, τη λειτουργία, τις επιπτώσεις της ενοχής στην ανθρώπινη προσωπικότητα και ψυχή, και τον τρόπο υπέρβασής της, σύμφωνα με τη διδασκαλία της ορθόδοξης θεολογίας όπως αυτή διατυπώνεται στην Παλαιά και Καινή Διαθήκη και τους Αγίους Πατέρες της Εκκλησίας.
Στην ενδιαφέρουσα συζήτηση με το εκλεκτό πολυπληθές ακροατήριο αναδείχθηκαν και αναλύθηκαν πλευρές του θέματος σχετικά με την επίδραση των απωθήσεων στο ασυνείδητο μέρος της προσωπικότητας και στην επίπτωση των ηθικών συγκρούσεων σε αυτό, την αποξένωση που δημιουργεί ο κλοιός της ενοχής στην κοινωνία με το θεό και το συνάνθρωπο και τον εαυτό, τη σχέση της ενοχής με τη χρήση της ελευθερίας, την ανάληψη προσωπικής ευθύνης, το φόβο, την επιθετικότητα, τη συνειδητοποίηση του εαυτού , τη βούληση, τον πνευματικό αγώνα, την ψυχική ενοποίηση.
Μεταξύ άλλων ο ομιλητής ανέφερε ότι στην Πατερική θεολογία ο άνθρωπος βιώνει την ενοχή ως ηθικό συνειδησιακό πρόβλημα που είναι αποτέλεσμα της πτώσεως του ανθρώπου και της αμαρτίας – παρακοής στο θέλημα του Θεού και απαλλάσσεται οριστικά – οντολογικά από τα βάρη των ενοχών μέσα από την εν ταπεινώσει συμμετοχή του στο μυστήριο μετανοίας και εξομολογήσεως με επίγνωση των αμαρτιών του, βλέποντας κατά πρόσωπο τις πτώσεις και τις ενοχές του, με πνευματικό αγώνα και ορθόδοξη άσκηση, αυτοθυσία του εγώ, ολοκληρωτική αφοσίωση με αγάπη στο Θεό – Πατέρα, υπέρβαση του εγωισμού –εγωκεντρισμού – ευσεβισμού, με τελικό αποτέλεσμα την ψυχική ενοποίηση –ηρεμία και την επανασύνδεση με το Θεό.
Όπως σημείωσε ο π. Κύριλλος, για να επιτελεστούν τα παραπάνω θα πρέπει να διακρίνουν τον ορθόδοξο ποιμένα – εξομολόγο τα γνωρίσματα: ψυχική υγεία, πνευματικότητα, γνήσια ορθόδοξη πίστη, λιπαρά θύραθεν πατερική γνώση, σεμνός βίος και ανεπίληπτη διαγωγή –παράδειγμα προς τους παιδαγωγουμένους και γνήσια αγάπη προς τον Θεό.
Τη συζήτηση συντόνισε ο Φιλόλογος Νικόλαος Ράπτης ενώ την εκδήλωση έκλεισε με περιεκτικό πνευματικό μήνυμα ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Κοσμάς.

ΠΗΓΗ:   ΚΛΙΚ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου