Τετάρτη 13 Ιανουαρίου 2016

ΠΩΣ Ο ΑΓΙΟΣ ΠΑΪΣΟΣ ΕΣΩΣΕ ΕΝΑΝ ΝΕΟ 

Ο Μητροπολίτης Λεμεσού κ.Αθανάσιος σε μια ομιλία του διηγείται: «Θυμάμαι κάποτε ήρθε ένα παιδί στο Άγιον Όρος, που ήθελε να συμβουλευθεί τον Γέροντα Παΐσιο για ένα προσωπικό του θέμα. Όταν τον επισκέφθηκε, ανάμεσα στα άλλα που του είπε, ήταν και το εξής:
-Γέροντα, έχω ένα πρόβλημα. Και δεν μπορώ να το ξεπεράσω. Είναι αδύνατον πράγμα, είναι μέσα στην φύσι μου. Όσες φορές κι αν προσπάθησα, δεν τα κατάφερα. Νομίζω ότι το έχω από την
γέννησί μου. (Αυτό το παιδί είχε σαρκική τάσι προς το ίδιον φύλο). Άραγε εγώ θα σωθώ, αφού δεν μπορώ να το ξεπεράσω;
Του λέει ο Γέροντας σοφά:
-Κοίταξε να δεις κάτι, παιδί μου. Εσύ λες ότι δεν μπορείς να το ξεπεράσεις. Καλά, εντάξει. Ας πούμε ότι πράγματι, δεν μπορείς να ξεπεράσεις αυτό το πράγμα, το οποίο, σύμφωνα με τον λόγο του Θεού, είναι αμαρτία. Και γιατί είναι αμαρτία; Διότι αυτή η διαστροφή αντιβαίνει στη δημιουργία και εμποδίζει την ένωσή μου με τον Θεό. Είναι μια πνευματική ασθένεια. Αλλά ας πούμε κάτι άλλο. Μην κοιτάς εσύ τι δεν μπορείς να κάνης. Ας πιάσουμε τα πράγματα από την ανάποδη πλευρά. Δηλαδή να δούμε, παιδί μου, τι μπορείς να κάνης. Μπορείς να προσεύχεσαι κάθε μέρα, πέντε λεπτά το πρωί και πέντε το βράδυ;
-Μπορώ, απαντά.
-Δεν σε εμποδίζει η αμαρτία, η τάση σου αυτή, να προσεύχεσαι, έτσι δεν είναι;
-Δεν με εμποδίζει, μπορώ να προσεύχομαι.
-Λοιπόν, να προσεύχεσαι. Έχουμε ένα κρατούμενο. Μπορείς να πηγαίνεις εκκλησία κάθε Κυριακή πρωί;
-Μπορώ. Αν πιέσω τον εαυτό μου, μπορώ. Δεν με εμποδίζει αυτή η τάση μου να εκκλησιάζομαι. Θα πηγαίνω στην εκκλησία κάθε Κυριακή.
-Δεύτερο κρατούμενο. Μπορείς να νηστεύεις Τετάρτη και Παρασκευή;
-Μπορώ.
-Εντάξει, κάνε το κι αυτό. Μπορείς να κάνης ελεημοσύνες από αυτά που εργάζεσαι, είτε από περίσσευμα είτε από υστέρημα, και να δίνης στους πτωχούς ή στην εκκλησία, για να εύχονται για σένα;
-Μπορώ.
-Μπορείς να κάνης αγρυπνία μια φορά την εβδομάδα;
-Μπορώ.
Βρήκαν χίλια που μπορούσε.
-Λοιπόν, του λέει ο Γέροντας, όταν εσύ κάνης όλα αυτά που μπορείς, τότε ο καλός Θεός θα αναπληρώσει εκείνο που δεν μπορείς!
Και πράγματι, όπως γνωρίζω, το παιδί αυτό αγωνίστηκε στην τήρηση των εντολών του Θεού –όσων βέβαια  μπορούσε- και, χωρίς να το καταλάβει, λύθηκε το πρόβλημα. Έτσι κατάλαβε στην πράξη ότι αυτή η τάση δεν είναι φυσική αλλά συνέπεια της απομακρύνσεως του από τον Θεό.
Διότι όπως λέει κι ένας άγιος: «Τήρησε κατά τη μικρή σου δύναμη την εντολή του Θεού και τότε, «σου μη ειδότος», δηλαδή χωρίς εσύ να το καταλάβεις, θα συμπληρωθεί το υπόλοιπο μέσα σου». Ο Θεός θα κάνη για σένα αυτά που δεν μπορείς, χωρίς να το πάρεις εσύ χαμπάρι!».

Από το βιβλίο: «Τοις κατά πρόθεσιν κλητοίς» του Π. Στεφάνου Αναγνωστοπούλου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου