Τρίτη 12 Ιανουαρίου 2016

Τα “παιδιά αγρίμια” εκπλήσσουν με τις ιστορίες τους!

| 15:33 - 10 Ιανουαρίου 2016
Η Julia Fullerton-Batten γεννήθηκε στη Βρέμη της Γερμανίας το 1970. Aπό τα 18 της ασχολήθηκε με τη φωτογραφία και έχει βραβευτεί πολλές φορές για το έργο της που παρουσιάζεται στα μεγαλύτερα μουσεία και γκαλερί του κόσμου, ενώ μόνιμη συλλογή υπάρχει στην National Portrait Gallery, στο Λονδίνο και στο Musee de l’Elysee στην Ελβετία. Η νέα σειρά φωτογραφιών της προκαλεί αίσθηση και ονομάζεται “Feral Children” (σ.σ. “Παιδιά-αγρίμια”) και είναι πέρα για πέρα εντυπωσιακή τόσο για τη θεματολογία όσο και για τις υπέροχες εικόνες. Άγριο παιδί θεωρείται ένα παιδί που έχει απομονωθεί από την ανθρώπινη επαφή από πολύ μικρή ηλικία, γεγονός που έχει ως αποτέλεσμα να μεγαλώνει με λίγη ή καθόλου εμπειρία της ανθρώπινης φροντίδας, συμπεριφοράς ή γλώσσας. Η φωτογράφος ερεύνησε διάσημες περιπτώσεις τέτοιων παιδιών από όλον τον κόσμο και τις παρουσιάζει…
1. Sujit Kumar (το αγόρι κοτόπουλο), Φίτζι, 1978 perierga.gr - Tα "παιδιά-αγρίμια" εκπλήσσουν με τις ιστορίες τους!
Παρουσίασε δυσλειτουργικές συμπεριφορές όταν ήταν παιδί. Οι γονείς του τον κλείδωσαν σε ένα κοτέτσι. Η μητέρα του αυτοκτόνησε και ο πατέρας του δολοφονήθηκε. Ο παππούς του ανέλαβε την ευθύνη του, αλλά εξακολούθησε να τον κρατά περιορισμένο στο κοτέτσι. Ήταν 8 χρονών όταν βρέθηκε στη μέση του δρόμου, να περπατά και να κάνει ήχους σαν κοτόπουλο. Τα δάχτυλά του είχαν γυρίσει προς τα μέσα. Τώρα είναι πάνω από 30 ετών και φροντίζεται από την Elizabeth Clayton, που τον έσωσε από το ίδρυμα.
2. Ιvan Mishukov, Ρωσία, 1998 perierga.gr - Tα "παιδιά-αγρίμια" εκπλήσσουν με τις ιστορίες τους!
Ο Ιβάν είχε κακοποιηθεί από την οικογένειά του την οποία εγκατέλειψε όταν ήταν μόλις 4 ετών. Έζησε στους δρόμους ζητιανεύοντας. Ανέπτυξε μια σχέση με μια αγέλη άγριων σκυλιών και μοιραζόταν μαζί τους το φαγητό που ζητιάνευε. Έζησε για δύο χρόνια με αυτόν τον τρόπο, αλλά τελικά πιάστηκε και φιλοξενήθηκε σε ορφανοτροφείο. Ζει τώρα μια φυσιολογική ζωή.

3. Genie, ΗΠΑ, 1970 perierga.gr - Tα "παιδιά-αγρίμια" εκπλήσσουν με τις ιστορίες τους!
Όταν ήταν μικρό παιδί ο πατέρας της Τζένι αποφάσισε ότι ήταν διανοητικά ανάπηρη και την περιόρισαν σε ένα κάθισμα παιδικής τουαλέτας, σε ένα μικρό δωμάτιο του σπιτιού. Έζησε στην απομόνωση για πάνω από 10 χρόνια. Κοιμόταν πάνω στο κάθισμα. Ήταν 13 ετών το 1970, όταν η ίδια η μητέρα της εμφανίστηκε στις κοινωνικές υπηρεσίες και ένας κοινωνικός λειτουργός διαπίστωσε την κατάστασή της.  Για χρόνια έγινε αντικείμενο έρευνας. Έζησε για λίγο με τη μητέρα της και κακοποιήθηκε στη συνέχεια από ανάδοχες οικογένειες. ‘Οταν επέστρεψε στο νοσοκομείο για παιδιά, διαπιστώθηκε ότι είχε πάψει πια να μιλάει.

4. The Leopard Boy, Iνδία, 1912 perierga.gr - Tα "παιδιά-αγρίμια" εκπλήσσουν με τις ιστορίες τους!
Το αγόρι ήταν 2 ετών όταν το άρπαξε λεοπάρδαλη το 1912. Τρία χρόνια αργότερα, ένας κυνηγός σκότωσε τη λεοπάρδαλη και βρήκε τρία μικρά, ένα από τα οποία ήταν το πεντάχρονο αγόρι. Το επέστρεψαν στην οικογένειά του, σε ένα μικρό χωριό στην Ινδία. Τα γόνατά του ήταν καλυμμένο με σκληρά γδαρσίματα, τα δάχτυλα των ποδιών του ήταν λυγισμένα όρθια, σχεδόν σε ορθή γωνία με το κουτουπιέ του και οι παλάμες του ήταν καλυμμένες με σκληρό δέρμα. Δεν μπορούσε να μιλήσει, μόνο γρύλιζε. Αργότερα έμαθε να μιλά και να περπατά πιο όρθια.

5. Madina, Ρωσία, 2013 perierga.gr - Tα "παιδιά-αγρίμια" εκπλήσσουν με τις ιστορίες τους!
H Madina έζησε με τα σκυλιά από τη γέννησή της έως ότου ήταν 3 ετών -μοιραζόταν το φαγητό τους, έπαιζε και κοιμόταν μαζί τους. Όταν την βρήκαν οι κοινωνικοί λειτουργοί το 2013 ήταν γυμνή, περπατούσε στα τέσσερα και γρύλιζε σαν σκυλί. Ο πατέρας της τους είχε εγκαταλείψει λίγο μετά τη γέννησή της. Η μητέρα της, 23 ετών, ήταν αλκοολική και δεν ήταν σε θέση να την φροντίσει. Έτσι, τα σκυλιά έγιναν οι καλύτεροι και οι μόνοι φίλοι της. Υπάρχει σοβαρή πιθανότητα να έχει μια φυσιολογική ζωή, όταν μάθει να μιλά όπως ένα παιδί της ηλικίας της.

6. Kamala και Amala, Ινδία, 1920 perierga.gr - Tα "παιδιά-αγρίμια" εκπλήσσουν με τις ιστορίες τους!
Η Kamala, 8 ετών, και η Amala, 1,5 έτους, βρέθηκαν το 1920 σε κρησφύγετο λύκων. Είναι μία από τις πιο διάσημες περιπτώσεις άγριων παιδιών. Βρέθηκαν από έναν ηγουμένο, τον Joseph Singh, ο οποίος κρύφτηκε σε ένα δέντρο πάνω από το σπήλαιο, όπου τα είχαν δει. Όταν οι λύκοι άφησαν τη σπηλιά, είδε τα δύο πλάσματα. Τα κορίτσια είχαν φρικτή εμφάνιση, έτρεχαν στα τέσσερα και δεν φαίνονταν ανθρώπινα. Σύντομα κατέλαβε ότι ήταν κορίτσια. Όταν τα πήραν, κοιμόντουσαν κουλουριασμένα μαζί, γρύλιζαν, έσκιζαν τα ρούχα τους, δεν έτρωγαν τίποτα, εκτός από ωμό κρέας και ούρλιαζαν. Η Amala πέθανε το επόμενο έτος μετά την εύρεσή τους τους. Η Kamala τελικά έμαθε να περπατά σε όρθια στάση και να λέει λίγα λόγια, αλλά πέθανε το 1929 από νεφρική ανεπάρκεια, σε ηλικία 17 ετών.

7. John Ssebunya (το αγόρι-μαϊμού), Ουγκάντα, 1991 perierga.gr - Tα "παιδιά-αγρίμια" εκπλήσσουν με τις ιστορίες τους!
O John έτρεξε μακριά από το σπίτι το 1988, όταν ήταν 3 ετών, αφού είχε δει τον πατέρα του να δολοφονεί τη μητέρα του. Διέφυγε στη ζούγκλα, όπου έζησε με τους πιθήκους. Συνελήφθη το 1991, σε ηλικία περίπου 6 ετών και φιλοξενήθηκε σε ορφανοτροφείο. Όταν πλύθηκε, διαπιστώθηκε ότι ολόκληρο το σώμα του ήταν καλυμμένο με τρίχες. Η διατροφή του αποτελούνταν κυρίως από ρίζες, ξηρούς καρπούς, γλυκοπατάτες. Ο John έχει μάθει να μιλάει κανονικά και είναι γνωστός τραγουδιστής στη χορωδία Pearl of Africa, με την οποία περιοδεύει στο Ηνωμένο Βασίλειο.

8. Prava (το αγόρι-πουλί), Ρωσία, 2008 perierga.gr - Tα "παιδιά-αγρίμια" εκπλήσσουν με τις ιστορίες τους!
O Prava, ένα επτάχρονο αγόρι, βρέθηκε σε ένα μικρό διαμέρισμα δύο υπνοδωματίων, όπου ζούσε με την 31 ετών μητέρα του, αλλά είχε περιοριστεί σε ένα δωμάτιο γεμάτο με κλουβιά πουλιών. Η γυναίκα είχε αντιμετωπίσει το γιο της ως άλλο ένα κατοικίδιο ζώο. Δεν τον κακοποιούσε, ούτε τον άφησε χωρίς τροφή, αλλά ποτέ δεν του μίλησε. Η μόνη του επικοινωνία ήταν με τα πουλιά. Δεν μπορούσε να μιλήσει, αλλά τιτίβιζε. Όταν δεν γινόταν κατανοητός, κουνούσε τα χέρια του σαν πουλί. Ο Prava μεταφέρθηκε σε κέντρο ψυχολογικής φροντίδας, όπου οι γιατροί προσπαθούν να τον αποκαταστήσουν.

9. Oxana Malaya, Ουκρανία, 1991 perierga.gr - Tα "παιδιά-αγρίμια" εκπλήσσουν με τις ιστορίες τους!
Η Oxana είχε βρεθεί με τα σκυλιά σε ένα σκυλόσπιτο το 1991. Ήταν 8 χρονών και ζούσε με τα σκυλιά για έξι χρόνια. Οι γονείς της ήταν αλκοολικοί και μια νύχτα την άφησαν έξω από το σπίτι. Ψάχνοντας για ζεστασιά, το τρίχρονο κορίτσι μπήκε στο σκυλόσπιτο ενός αγροκτήματος και κουλουριάστηκε με τους σκύλους, μια πράξη που πιθανότατα της έσωσε τη ζωή. Όταν ανακαλύφθηκε, συμπεριφερόταν περισσότερο σαν ένα σκυλί από ό,τι σαν ένα παιδί. Η εντατική θεραπεία βοήθησε την Oxana να μάθει τις βασικές κοινωνικές και λεκτικές δεξιότητες, αλλά μόνο με την ικανότητα ενός πεντάχρονου. Τώρα, 30 ετών, ζει τώρα σε μια κλινική στην Οδησσό και δουλεύει με τα ζώα του αγροκτήματος του νοσοκομείου.

10. Shamdeo, Ινδία, 1972 perierga.gr - Tα "παιδιά-αγρίμια" εκπλήσσουν με τις ιστορίες τους! O Shamdeo, ένα αγόρι ηλικίας περίπου 4 ετών, ανακαλύφθηκε σε ένα δάσος στην Ινδία το 1972. Έπαιζε με μωρά λύκων. Το δέρμα του ήταν πολύ σκούρο και είχε ακονισμένα δόντια, μακριά αιχμηρά νύχια, μπερδεμένη τρίχα και κάλους στις παλάμες, τους αγκώνες και τα γόνατα. Ήταν λάτρης του κυνηγιού κοτόπουλου, έτρωγε χώμα και είχε λαχτάρα για αίμα. Τελικά σταμάτησε την κατανάλωση ωμού κρέατος, ποτέ δεν μίλησε, αλλά έμαθε κάποια νοηματική γλώσσα. Το 1978 έγινε δεκτός στο Σπίτι της Μητέρας Τερέζας στο Lucknow, όπου μετονομάστηκε σε Πασκάλ. Πέθανε τον Φεβρουάριο του 1985.

ΠΗΓΗ:   ΚΛΙΚ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου