Τετάρτη 14 Οκτωβρίου 2015



ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΣΚΟΠΟΣ ΤΟΥ ΓΑΜΟΥ;
ΤΟΥ  ΝΙΚΟΛ.  ΒΟΪΝΕΣΚΟΥ
Αν θέσουμε αυτό το ερώτημα στους Χριστιανούς μας, οι περισσότεροι θα απαντήσουν ότι ο σκοπός του γάμου είναι η τεκνογονία. Την ίδια απάντηση δίνει και ο παπισμός. Όμως η Ορθόδοξη Εκκλησία μάς διδάσκει ότι ο πρώτος σκοπός του γάμου είναι η θέωση, ο δεύτερος σκοπός είναι το να μην πέσουμε οι άνθρωποι στην πορνεία και τρίτος σκοπός είναι η τεκνογονία.
Για αυτό η Εκκλησία μας παντρεύει ηλικιωμένους ανθρώπους που δεν μπορούν να γεννήσουν παιδιά, για αυτό και ο γάμος δύο νέων που δεν τους χαρίζει ο Θεός παιδιά δεν είναι αποτυχημένος.
Το ότι ο πρώτος σκοπός του γάμου είναι η θέωση αποδεικνύεται από όσα τελούνται και λέγονται κατά το μυστήριο του γάμου, ιδιατέρως δε με το χορό του Ησαΐα. Εκείνη την ιερά ώρα ο ιερέας ενώνει τα χέρια τού άνδρα και της γυναίκας, τους παίρνει από το χέρι και γυρίζουν γύρω-γύρω από το τραπεζάκι πάνω στο οποίο είναι το Ευαγγέλιο, το οποίο είναι σύμβολο της παρουσίας του Χριστού. Με αυτόν τον τρόπο ο ιερέας λέει στους νυμφευομένους ότι κέντρον της ζωής τους πρέπει να έχουν το Χριστό και για αυτό πρέπει να βοηθεί ο ένας τον άλλον με τον πνευματικό αγώνα, στον οποίο αγώνα χρειάζονται την καθοδήγηση του ιερέα. Γι’ αυτό δεν τους αφήνει να γυρίζουν γύρω-γύρω από το τραπεζάκι μόνοι τους, αλλά τους χειραγωγεί ο ίδιος.
Βλέπετε, αγαπητοί μου πόσο μεγάλο και σπουδαίο είναι το μυστήριο του γάμου και πόσο σημαντικός είναι ο σκοπός του; Για αυτό όχι μόνον οι μελλόνυμφοι, αλλά και οι συγγενείς και φίλοι πρέπει να προσεύχονται με πολλή ευλάβεια και φόβο Θεού, να προσέρχονται με σεμνότητα σε αυτό το μυστήριο και να προσεύχονται θερμά για την καλή επιτυχία του αγίου σκοπού του γάμου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου