Πέμπτη 23 Ιουλίου 2015

Κτήρια και κατασκευές που προκαλούν… ίλιγγο


Κτήρια και κατασκευές που προκαλούν… ίλιγγο (1)
Κολλημένα στην άκρη γκρεμού, κρεμασμένα ανάμεσα σε δύο βράχους, σχεδόν… αιωρούμενα στην κορυφή ουρανοξύστη, αυτά είναι οκτώ από τα πιο εντυπωσιακά κτίσματα στον κόσμο που
προκαλούν αναμφίβολα ίλιγγο.

  • Γέφυρα Zhangjiajie, Κίνα
Κτήρια και κατασκευές που προκαλούν… ίλιγγο (2)
Η γυάλινη γέφυρα Zhangjiajie στην Κίνα κατασκευάστηκε για να είναι όσο το δυνατόν… αόρατη. Όταν η κατασκευή της ολοκληρωθεί, το προσεχές διάστημα, θα είναι η μακρύτερη και ψηλότερη γυάλινη γέφυρα στον κόσμο με μήκος 380 μέτρων και «κρεμασμένη» σε ύψος 300 μέτρων πάνω από ένα φαράγγι στην επαρχία Hunan.
  • Cliff House, Αυστραλία
Κτήρια και κατασκευές που προκαλούν… ίλιγγο (3)
Το κτήριο που αναμφίβολα απεικονίζει τη φράση «κρεμασμένο από βράχο» είναι το Cliff House που σχεδίασαν οι αρχιτέκτονες του γραφείου Modscape στην Αυστραλία και μέχρι στιγμής παραμένει μόνο σχέδιο στα χαρτιά. Έμπνευσή των δημιουργών του αποτέλεσαν οι… πεταλίδες και ο τρόπος με τον οποίο είναι ταυτόχρονα προσκολλημένες και κρεμασμένες στα πλοία. Οι αρχιτέκτονες θέλουν το σπίτι αυτό να μοιάζει περισσότερο σαν φυσική προέκταση του βράχου παρά σαν προσθήκη στο τοπίο.
  • Trollstigen Visitor Centre, Νορβηγία
Κτήρια και κατασκευές που προκαλούν… ίλιγγο (4)
Ολοκληρώθηκε το 2012 σε σχέδιο Reiulf Ramstad. Το Trollstigen Visitor Centre είναι ένα από τα πέντε αρχιτεκτονικά «ορόσημα» κατά μήκος δρόμους 106 χιλιομέτρων στη δυτική Νορβηγία. Τοποθετημένο ανάμεσα σε βαθιά φιόρδ, το κέντρο είναι επισκέψιμο μόνο το καλοκαίρι λόγω της βαρυχειμωνιάς.
  • Ξενοδοχείο Marina Bay Sands, Σιγκαπούρη
Κτήρια και κατασκευές που προκαλούν… ίλιγγο (5)
Η μεγαλύτερη και σε μεγαλύτερο ύψος πισίνα στον κόσμο βρίσκεται στην ταράτσα του ξενοδοχείου Marina Bay Sands, στον 55ο όροφο! Σχεδιασμένη από τον Ισραηλινό αρχιτέκτονα Moshe Safdie άνοιξε το 2010 και η άκρη της «χάνεται» σε μήκος 146 μέτρων.
  • Πύργος στον ποταμό Mur, Αυστρία
Κτήρια και κατασκευές που προκαλούν… ίλιγγο (6)
Εμπνευσμένος από τη διπλή έλικα αυτός ο πύργος παρατήρησης στην Αυστρία κατασκευάστηκε το 2009 και προσφέρει θέα που προκαλεί καρδιοχτύπι σε όπου γενναίο τολμήσει να κοιτάξει κάτω. Το σχέδιο είναι των Γερμανών αρχιτεκτόνων του γραφείου Terrain και αποτελείται από δύο σκάλες που «τυλίγονται» η μία γύρω από την άλλη, επιτρέποντας να απολαύσει κάποιος το τοπίο από πολλές οπτικές γωνίες. Ο ποταμός Mur βρίσκεται στα σύνορα με τη Σλοβενία.
  • Casa Brutale, Ελλάδα
Κτήρια και κατασκευές που προκαλούν… ίλιγγο (7)
Βύθισαν το σπίτι τους στο βράχο αλλά έφτιαξαν και μια πισίνα στην επιφάνεια οι Έλληνες αρχιτέκτονες του OPA Works. Η Casa Brutale παραμένει μόνο ιδέα και περιγράφεται από τους εμπνευστές της ως «ποιητικός φόρος τιμής στον αγνό μπρουταλισμό». Ακόμα και το κρεβάτι είναι φτιαγμένο με τσιμέντο. Περισσότερα μπορείτε να διαβάσετε στο θέμα του newsbeast.gr: Στο σπίτι των βράχων.
  • Walk On, Πολωνία
Κτήρια και κατασκευές που προκαλούν… ίλιγγο (8)
Έναν τρόπο να κάνουν μια βόλτα έξω από τα γραφεία τους αναζητούσαν οι Πολωνοί αρχιτέκτονες του γραφείου Zalewski Architecture και σκέφτηκαν τον εικονιζόμενο «χώρο περιπάτου». Σύμφωνα με το σχέδιό τους, που δεν έχει ακόμα υλοποιηθεί, η κατασκευή στηρίζεται με σκοινιά δεμένη στα γειτονικά κτήρια και καλύπτεται από… γκαζόν επιτρέποντας στους εργαζόμενους να κάνουν τη βόλτα τους.
  • Shanghai Holiday Inn, Κίνα
Κτήρια και κατασκευές που προκαλούν… ίλιγγο (9)
Μια πολύ διαφορετική πισίνα είναι αυτή που «εξέχει» από τον 24ο όροφο του ξενοδοχείου Shanghai Holiday Inn. Από το γυάλινο δάπεδό της οι θαρραλέοι κολυμβητές μπορούν να βλέπουν… τον δρόμο!
Πηγή: Newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου