Ο «καλός φίλος της Ελλάδας» Γιούνκερ πρότεινε πρώτος ταμείο με τη δεσμευμένη κρατική περιουσία στο Λουξεμβούργο
Στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, τόνισε πως η παρουσία του στην σημερινή κρίσιμη Σύνοδο καταδεικνύει την δυσκολίακαι την κρισιμότητα της κατάστασης.
Οπως είπε ο κ. Σουλτς Θα προχωρήσουμε με την Ευρωζώνη και την ΕΕ εποικοδομητικά με κοινό πνεύμα ή θα διαλυθεί σήμερα κάτι σήμερα. Αυτό ακριβώς είπα σήμερα το πρωί στους αρχηγούς κρατών
Την ίδια ώρα, ο κ. Σουλτς τόνισε πως τα χρονικά περιθώρια είναι τόσο μικρά και οι αποφάσεις που πρέπει να ληφθούν έχουν τόσες επιδράσεις. Σήμερα το βράδυ πρέπει να υπάρξει μία απόφαση και ελπίζω ότι θα υπάρξει μία εποικοδομητική απόφαση και αυτό στηρίζει η πλειοψηφία στο Ευρωκοινοβούλιο ότι η Ελλάδα θα παραμείνει στην Ευρωζώνη. Υπάρχουν κι άλλες απόψεις ότι η Ελλάδα πρέπει να φύγει από την Ευρωζώνη που θεωρούν ότι δεν είναι κίνδυνος το Grexit, αλλά η ευρεία πλειοψηφία είναι της γνώμης ότι το Grexit δεν αποτελεί επιλογή, ούτε το χρονικά περιορισμένο Grexit αποτελεί επιλογή.
Η άλλη λύση θα ήταν τις επόμενες ημέρες να ζήσουμε καταστροφικές καταστάσεις στην Ελλάδα. Για αυτό το λόγο η πρόσκλησή μου στους αρχηγούς κρατών να φτάσουν σε μια απόφαση σήμερα. Δεν οδηγεί στον στόχο μας να υπάρξει αναβολή, σήμερα θα έπρεπε οι αρχηγοί κρατών να φτάσουν σε ένα αποτέλεσμα και αυτή η προοπτική για συμβιβασμό ανήκει και στην Ελλάδα και θα εξαρτηθεί πώς θα αντιδράσουν στις προτάσεις αυτές η ελληνική κυβέρνηση και ο Έλληνας πρωθυπουργό ο Αλέξης Τσίπρας.
Δεν έχει υπάρξει στο παρελθόν μία ανάλογη κατάσταση. Εδώ δεν πρόκειται για μια οποιαδήποτε απόφαση, αλλά πρόκειται για την ΕΕ. Μία ΕΕ που πρέπει να δει κανείς σαν σοβαρή πολιτική δύναμη και μπορεί να λύνει τα προβλήματά της και να αυξάνει προς τα έξω την αξιοπιστία της ως διεθνής παράγοντας για την πολιτική.
Πρόκειται για την τύχη του ελληνικού λάου για αυτό το λόγο η ευθύνη είναι και των δύο, και των εταίρων και της Ελλάδας.
Ερωτηθείς για την ιδέα ενός ταμείου στο Λουξεμβούργο, ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου απάντησε ότι είναι μία ιδέα που προήλθε από τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος είχε κάνει λόγο για αυτή την ιδέα και είχε μιλήσει για τις ιδιωτικοποιήσεις και τη διαχείριση του ελληνικού χρέους στο πρώτο πρόγραμμα. Πρέπει να συζητήσουμε επί της αρχής, πρέπει να δούμε ποια είναι η ιδέα ενός τέτοιου εργαλείου για να σταθεροποιήσουμε το χρέος στην Ελλάδα. Πρέπει να δούμε τι είναι εφικτό στη διαχείριση του χρέους και να δούμε την ιδιοκτησία αυτού του ταμείου, σε ποιον θα ανήκει αυτό το ταμείο. Ποιος θα ελέγχει αυτό το ταμείο, ποιος θα έχει την κυριότητα αυτού του ταμείου. Επί της αρχής δεν είναι κακή ιδέα αυτό το ταμείο, αλλά είμαι σίγουρος ότι θα βρούμε απόψε μία λύση για αυτό το ταμείο. Η δημιουργία αυτού του ταμείου είναι κάτι ατυχές, αυτό δεν σημαίνει ότι είναι μία γερμανική ιδέα. Το non paper που αναφερθήκατε δεν τον γνωρίζω δεν είμαι εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης, δεν μπορώ να σας πω από που προήλθε. Είναι ένα χαρτί που αναφέρει προσωρινό Grexit, υπάρχει μία προϋπόθεση η Ελλάδα να το δεχτεί, η Ελλάδα δε θα το δεχθεί άρα δεν πρέπει να το συζητούμε επί μακρόν.
Πρέπει να αποφύγουμε την ταπείνωση των Ελλήνων, τόνισε ο κ. Σουλτς και επανήλθε στη δημιουργία του ταμείου.
Οι προτάσεις της ελληνικής πλευράς ήταν οι ίδιες του κ. Γιούνκερ και για εμένα ήταν μία έκπληξη και αυτό εξηγεί τα γεγονότα αλλά από την άλλη πλευρά, οτιδήποτε πέσει στο τραπέζι θα πρέπει να λαμβάνει δύο στοιχεία την ικανότητα της Ελλάδας να προβεί σε μέτρα, τη θέληση των Ελληνων να συμβάλλουν στα μέτρα και την προετοιμασία των μελών της Ευρωζώνης να λάβουν υπόψη της κατάστασης που επικρατεί στην Ελλάδα. Αυτό που θα υποσχεθούν οι Ελληνες θα πρέπει να γίνει σεβαστό με τρόπο δεσμευτικό. Αυτή είναι η γέφυρα να μην υπάρχουν πολλές απαιτήσεις, να μειώσουμε τις απαιτήσεις μας αλλά να υπάρχει αξιοπιστία από την ελληνική κυβέρνηση.
Πηγή: toxwni.gr
ΠΗΓΗ: ΚΛΙΚ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου